Presa rusă a denunțat marți că expulzările coordonate ale diplomaților ruși de către aproximativ 20 de țări, după otrăvirea cu un agent neurotoxic a fostului agent rus Serghei Skripal, au aruncat relațiile dintre Moscova și Occident într-o nouă perioadă a "Războiului Rece", relateaza AFP.

Serghei SkripalFoto: Captura YouTube

Acesta este un "flashmob rusofob", titrează ziarul Izvestia, în timp ce ziarul Nezavisimaya Gazeta reamintește că "nu au existat niciodată expulzări coordonate".

"Relația dintre Rusia și Occident intră într-o perioadă de Război rece ", rezumă analistul Fyodor Lukyanov în paginile cotidianului Vedomosti, estimând că expulzările "sunt deosebit de distructive pentru relațiile ruso-americane" .

"Acesta nu este sfârșitul escaladării, este clar că se va înrăutăți, așteptăm măsuri mai severe de aici înainte, sancțiuni economice împotriva Rusiei", avertizează el.

Potrivit cotidianului Kommersant, aceste ”măsuri de o severitate fără precedent (...) nu sunt decât o nouă agravare a relațiilor dintre Rusia și Occident”.

Pentru postul de radio Ekho Moskvy, ”toata politica Rusiei își concentrează energia în direcția autodistrugerii începând cu 2014”, anul anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova.

”Cu cât relaţia între Rusia şi Occident este mai rea, cu atât este mai bine pentru preşedintele" Vladimir Putin, asigură Ekho Moskvy. "Dacă sunteţi într-o citadelă asediată, trebuie să provocaţi în mod constant atacuri (...), altfel legitimitatea voastră este pierdută", susţine canalul media citat.

Douăzeci şi trei de ţări, inclusiv 16 state membre ale Uniunii Europene, au decis să expulzeze cel puţin 116 de diplomaţii ruşi, ca represalii ale Occidentului după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal pe teritoriul Marii Britanii la 4 martie, acţiune comisă de Moscova, conform Londrei.

Washingtonul conduce de departe mișcarea prin expulzarea a 60 de diplomaţi consideraţi ca fiind "agenţi de informaţii" (48 în diferite misiuni în Statele Unite şi 12 la misiunea rusă la ONU), decizând şi închiderea Consulatului Rusiei din Seattle, pe coasta de vest.

Moscova denunță ”un gest provocator” și a promis că va riposta la rândul ei.

Citește și:

Val de expulzări în Dosarul Skripal: Un diplomat rus la București a fost declarat persona non-grata. Ambasada Rusiei: Manifestarea nebuniei publice colective/ SUA conduce riposta occidentală împotriva Moscovei și anunță expulzarea a 60 de spioni ruși