Senatul SUA a aprobat sambata o masiva reforma fiscala, ceea ce inseamna ca republicanii si Donald Trump sunt mult mai aproape de scopul lor, acela de a reduce taxele pentru companii si pentru cei cu venituri mari, in conditiile in care efectele asupra americanilor de rand vor fi si bune si rele, noteaza Reuters.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Aceasta ar fi cea mai mare reforma fiscala de dupa anii ’80.

Republicanii vor, in urmatorul deceniu, sa adauge inca 1.400 de miliarde de dolari la datoria nationala de 20.000 de miliarde de dolari pentru a finanta masurile care, spun ei, vor impulsiona si mai mult economia.

Bursele americane cresc de luni de zile pe baza sperantei ca Washingtonul va opera taieri semnificative de taxe pentru marile companii.

Dupa victoria din Senat, obtinuta cu 51 de voturi la 49, vor incepe discutii, probabil saptamana viitoare, intre Senat si Camera Reprezentantilor, in conditiile in care aceasta din urma a vot o proprie schimbare a sistemului fiscal.

Cele doua camere trebuie sa elaboreze o lege comuna pe care Trump sa o promulge.

Presedintele SUA vrea ca acest lucru sa se intample inainte de sfarsitul anului, pentru a obtine prima mare victorie legislativa din 2017. Aceasta ar veni insa destul de tarziu, in conditiile in care republicanii controleaza Casa Alba, Senatul si Camera din ianuarie, de cand Trump a devenit presedinte.