A numi un frizeri "pederast" nu constituie o afirmatie homofoba deoarece "saloanele de coafura angajeaza in mod frecvent persoane homosexuale": o decizie a justitiei starneste scandal in Franta, scrie AFP.

"Gasesc acest lucru profund scandalos, (...), socant", a afirmat vineri ministrul Muncii, Myriam El Khomri, la postul de radio RTL.

"Nu pot intelege cum intr-o decizie a justitiei se poate face referire la stereotipuri si prejudecati", a reactionat Slimane Laoufi, un responsabil al serviciilor pentru Apararea drepturilor, instanta consultativa in lupta impotriva discriminarii.

Decizia a fost pronuntata in 16 decembrie dar nu a fost dezvaluita decat joi de cotidianul Metronews, si provine de la tribunalul specializat in dreptul muncii din Paris.

Totul a inceput in octombrie 2014 cu un SMS adresat din greseala unui tanar frizer care se afla in perioada de proba, intr-un salon parizian. In acest mesaj, managerul isi anunta intentia de a renunta la tanarul angajat, si in care se referea la el cu expresia "pederast".

Concediat a doua zi, tanarul s-a considerat victima unei discriminari legate de orientarea sa sexuala si a mers in fata justitiei.

In fata justitiei, conducerea salonului a acuzat "lentoarea" si "dificultatile de integrare" ale tanarului. Recunoscand "caracterul nepotrivit al SMS-ului", conducerea salonului a aragumentat insa ca termenul

"pederast" nu este decat un "simplu abuz de limbaj", fara caracter "periorativ sau jignitor".

Iar instanta a preluat argumentele invocand "contextului mediului frizeriilor".

Potrivit deciziei, "termenul pederast folosit de manager nu poate fi considerat homofob deoarece este recunoscut faptul ca in saloanele de coafura se angajeaza in mod frecvent persoane homosexuale, in special in saloanele pentru femei, fara ca acest lucru sa creeze probleme".

Angajatorul nu a fost deci condamnat pentru "discriminare", ci pentru "afirmatii calomnioase". Tanarul frizer a primit 5.000 de euro ca "prejudicii morale" si a atacat decizia in apel.