Presedintele cubanez, Raul Castro, i-a solicitat omologului sau american, Barack Obama, cu prilejul unei discutii telefonice purtate vineri dupa-amiaza, "sa aprofundeze" relaxarea sanctiunilor economice impuse insulei, transmite AFP, informeaza Agerpres.

In cursul acestei convorbiri, care a avut loc la scurt timp dupa ce Departamentul Trezoreriei a anuntat "ridicarea unor noi restrictii", Raul Castro "a insistat asupra necesitatii de a aprofunda domeniul de aplicare (a acestor masuri) si de a elimina definitiv politica de embargo" contra Cubei, a informat un comunicat la Ministerului de Externe de la Havana.

La Washington, Casa Alba s-a referit la randul sau la aceasta convorbire, indicand ca cei doi sefi de stat au "discutat despre etapele pe care Statele Unite si Cuba pot sa le strabata, impreuna si individual, pentru a obtine progrese in cooperarea bilaterala, chiar daca vom continua sa avem opinii diferite asupra unor subiecte importante".

De asemenea, Havana si Washingtonul au mentionat printre diferitele subiecte trecute in revista vizita Papei Francisc in Cuba, care va avea loc sambata, precum si progresele realizate de la intalnirea avuta cu prilejul Summitului Americilor, in aprilie, in Panama.

Nici Casa Alba, nici ministerul cubanez nu au precizat cine a avut initiativa acestei convorbiri.

A fost a treia discutie telefonica intre cei doi lideri, dupa cea de la 16 decembrie 2014, in ajunul anuntului istoric al reluarii legaturilor dintre cele doua tari, si de la 8 aprilie, inainte de Summitul Americilor.

Dupa o prima serie de masuri luate la 16 ianuarie, Statele Unite au relaxat din nou vineri restrictiile comerciale impuse Cubei, marcand o noua etapa in deblocarea legaturilor dintre cei doi fosti adversari din perioada Razboiului Rece, dupa restabilirea relatiilor diplomatice in luna iulie.