Presa britanica noteaza ca ziua de joi a fost "ziua Frantei", in conditiile in care Parisul a facut eforturi diplomatice concertate pentru a se ajunge la un acord care sa evite Grexitul iar ziaristii de la BBC se intreaba de ce Parisul vede altfel decat restul Europei criza din Grecia.

BBC observa ca nu ar trebui sa fie o surpriza faptul ca, in aceste momente dramatice pentru Atena, grecii privesc la Franta ca la ultima lor speranta.

Atunci cand celelalte guverne din zona euro pareau sa se fi obisnuit cu ideea unui Grexit, Franta pleda pentru compromis.

Miercuri, cand Tsipras vorbea in fata Parlamentului European, la Strasbourg, premierul Manuel Valls afirma, in Adunarea Nationala, la Paris, ca mentinerea Greciei in UE este de o importanta "geostrategica si geopolitica".

De ce are Franta aceasta atitudine?, se intreaba ziaristii de la BBC.

Opozitia politica din Franta spune ca presedintele Hollande priveste cu simpatie guvernul de la Atena atat din cauza convingerilor de stanga, cat si pentru ca stie ca Parisul se afla intr-o situatie financiara precara.

Astfel, cand restul Europei cerea Greciei "Reforme! Reforme!", Franta vorbea doar cu jumatate de gura, pentru ca isi simtea propria ipocrizie.

Dar este ceva mai adanc, noteaza BBC. Un filo-elenism explicat de comentatorul Le Monde Arnaud Leparmentier.

Astfel, aderarea Greciei la UE, in 1981, a reprezentat "un salt ontologic" care a marcat depasirea granitelor Europei carolingiene a Parintilor fondatori, bazata pe catolicismul roman al lui Robert Schuman, scrie Leparmentier.

Atunci, presedintele francez Valery Giscard d'Estaing spunea: "Nu-l tii pe Platon sa astepte la usa".

Syriza, de inspiratie marxista, atinge un punct sensibil intr-o patura larga a intelectualitatii franceze, adauga BBC, iar Leparmentier subliniaza:

"In spatele dezbaterii privind datoria (Greciei) se afla convingerea ca in fond proprietatea este furata. Sau ca, cel putin, ar trebui redistribuita ... Ceea ce se intampla in Grecia ridica un semn de intrebare asupra intregii noastre ordini economice ... bazata pe o moneda neutra, aflata la adapost de ghearele politicienilor".

Adevarul este ca, spre deosebire de Germania sau Marea Britanie, dezbaterea privind fundamentele economice nu a fost niciodata rezolvata in Franta, concluzioneaza BBC.