Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, va merge la Moscova pentru a asista pe 9 mai la manifestarile prilejuite de implinirea a 70 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, a anuntat ONU luni, potrivit AFP.

In drum spre capitala Rusiei, Ban Ki-moon va face escala la Gdansk (Polonia) unde se va intalni, pe 7 mai, cu presedintele polonez, Bronislaw Komorowski, si la Kiev unde, pe 8 mai, va fi primit de presedintele ucrainean, Petro Porosenko.

La Moscova, secretarul general al ONU va fi primit de presedintele Vladimir Putin si se va intalni cu unii dintre liderii prezenti la manifestari, a informat purtatorul de cuvant al Natiunilor Unite, Stephane Dujarric, fara sa ofere detalii legate de aceste intalniri bilaterale, potrivit Agerpres.

Ban Ki-moon se va intoarce la New York pe 10 mai.

El va fi insotit de directoarea generala a UNESCO, Irina Bokova.

Printre liderii care si-au anuntat prezenta la defilarea organizata la Moscova pe 9 mai, figureaza presedintele chinez, Xi Jinping, cubanez, Raul Castro, si cel indian, Narendro Mori. Liderul de la Phenian, Kim Jong-un, si-a anulat participarea, Coreea de Nord urmand a fi reprezentata de presedintele Prezidiului Adunarii Populare Supreme, Kim Yong-nam.

Manifestarile sunt boicotate de marea majoritate a liderilor occidentali, relatiile dintre Moscova si Occident fiind, din cauza crizei ucrainene, la cel mai scazut nivel dupa incheierea Razboiului Rece.