Kievul a afirmat joi ca a capturat doua blindate apartinand diviziei aeropurtate a armatei ruse in timpul luptelor din zona bastionului insurgentilor din Lugansk, precum si documente care le certifica apartenenta, fara a prezenta insa, deocamdata, probe, relateaza AFP.

"In luptele din apropiere de Lugansk, soldatii ucraineni au capturat doua blindate ale diviziei aeropurtate Pskov din Rusia. Intr-unul dintre vehicule a fost gasit un ansamblu de documente: permis de conducere si documente militare", a precizat purtatorul de cuvant al operatiuni militare din estul Ucrainei, Andrii Lysenko.

Daca informatiile se dovedesc reale, ar fi vorba de prima dovada a implicarii armatei Rusiei in conflictul din estul Ucrainei.

Rusia a negat tot timpul acuzatiile Kievului si ale Occidentalilor ca aprovizioneaza insurgentii pro-rusi cu arme si luptatori.

Ziaristul ucrainean Roman Bocikala care se afla in zona de lupte a postat pe pagina sa de Facebook fotografii care prezinta, potrivit acestuia, documentele confiscate in blindate, printre care un pasaport rusesc, carduri de credit, o asigurare de sanatate si documente de parasutisti.

"Este dificil de inteles de ce transporta o astfel de biiblioteca intr-un blindat", a ironizat purtatorul de cuvant al ministrului Apararii Igor Konasenkov.

Comandouri ucrainene in Lugansk

Purtatorul de cuvant ucrainean Lysenko a afirmat ca o "mare batalie" are loc la Lugansk, unul dintre bastioanele insurgentilor, asediat si inaccesibil presei si privat de apa, electricitate si comunicatii de trei saptamani.

"Nu veti vedea pe strazi coloane de tancuri. Militarii ucraineni actioneaza pe strazi in mici grupuri mobile care distrug piesele de artilerie" ale rebelilor, a explucat acesta.

"Nu este un asalt ca in al Doilea Razboi Mondial", a adaugat el.

Ofensiva ucraineana vizeaza in aceste ultime zile izolarea separatistilor de granita cu Rusia.

Fortele ucrainene au afirmat ca au distrus trei tancuri, doua blindate si lansatoare de rachete multiple Grad.

Convoiul umanitar trimis de Moscova pentru populatia din estul Ucrainei este in continuare blocat in zona rusa a granitei.

Update Ora 15:45 Vamesii ucraineni au inceput joi controlul convoiului rusesc de camioane care transporta ajutoare umanitare pentru populatia din estul Ucrainei, transmite Reuters.

"Pot confirma ca la ora 2:15 p.m. partea ucraineana a inceput formalitatile de control vamal pentru conviul rusesc", a declarat purtatorul de cuvant al politiei de frontiera, Andrii Demchenko.

Intrebat unde se efectueaza acest control, el a raspuns: "Pe teritoriul punctului rusesc".