Premierul Marii Britanii, David Cameron, a anuntat o reducere drastica a "turismului pentru beneficii", spunand ca imigrantii UE nu vor mai putea sa aiba pretentii la sprijin din partea platitorilor de taxe pe termen nelimitat, scrie BBC News.

David CameronFoto: Agerpres/Xinhua

Cameron a declarat ca britanicii sunt "profund ingrijorati" de nivelurile de migratie din Bulgaria si Romania, pentru care se vor ridica restrictiile pe piata muncii incepand cu 2014.

El a pus sub semnul intrebarii si principiul libertatii de circulatie in cadrul UE, precizand ca acest drept nu poate fi "neconditionat".

Ce schimbari a anuntat Cameron:

  • Noii imigranti nu vor primi ajutoare de somaj in primele trei luni.
  • Platile vor fi sistate dupa sase luni, exceptie facand situatia in care acestia au o sansa "reala" de a se angaja
  • "Testul pentru locuinta" obisnuit, pentru a se stabili eligibilitatea pentru beneficii, va fi inasprit si va fi introdus un prag minim pentru venituri
  • Cei care nu isi cauta de munca vor fi expulzati si nu se vor putea intoarce mai devreme de 12 luni (aici fiind inclusi cei care cersesc)
  • Amenzile pentru angajatorii care nu platesc salariul minim vor creste de patru ori.

Intr-un articol din Financial Times, premierul a declarat ca guvernul laburist a facut o "greseala momunentala" cand nu a restrictionat accesul pe piata muncii din Regatul Unit, atunci cand Polonia si alte 9 tari au aderat la UE in 2004.

"Schimbam regulile astfel incat nimeni care vine in tara aceasta sa nu se astepte sa primeasca ajutoare fara sa aiba un loc de munca imediat", a spus el.

Liberal-democratii au declarat ca schimbarile "de bun simt" vor "restaura increderea" in sistemul de imigrare si va asigura ca "dreptul la munca nu presupune in mod automat dreptul la a cere".

"Alte tari din UE au politici similare si iau in considerare sa mearga si mai departe", a declarat vicepremierul Nick Clegg.

MigrationWatch a anuntat ca se asteapta ca 50.000 de romania si bulgari sa vina in Marea Britanie in fiecare din urmatorii 5 ani, insa ambasadorul bulgar a spus ca dupa parerea lui cifra va fi mult mai mica, prognozand un nivel de circa 8.000.