Masurile anti-imigratie anuntate de premierul britanic David Cameron vizeaza cetatenii tuturor statelor UE care ar tinde sa acceseze sistemele sociale din Marea Britanie fara a fi indreptatiti, explica Ministerul Afacerilor Externe (MAE) intr-un raspuns transmis la solicitarea HotNews.ro, precizand totodata ca referirile liderului britanic la instituirea unor masuri tranzitorii fata de liberalizarea pietei muncii vizeaza exclusiv viitoare extinderi ale Uniunii Europene, neavand nicio legatura cu actualele state membre, deci nici cu Romania.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat nota de articolul semnat de premierul britanic David Cameron in Financial Times, referitor la masurile preconizate de acesta privind accesarea sistemului social britanic de catre cetatenii europeni. Intelegem ca aceasta interventie apare intr-un anumit context specific din Marea Britanie, ca raspuns la anumite ingrijorari care ar viza, printre altele, si ridicarea restrictiilor pe piata muncii din Marea Britanie pentru cetatenii romani si bulgari, incepand cu 1 ianuarie 2014", arata purtatorul de cuvant al MAE, Brandusa Predescu, intr-o precizare transmisa HotNews.ro.

"Pe de alta parte, remarcam faptul ca in interventia mentionata este confirmat, la cel mai inalt nivel, angajamentul Marii Britanii fata de principiul fundamental al UE privind libera circulatie, pozitie sustinuta constant si de Romania. Totodata, remarcam faptul ca este recunoscuta contributia deosebit de valoroasa adusa economiei si societatii britanice de catre cetatenii din alte state UE care lucreaza onest in Marea Britanie", mai arata sursa citata.

"Masurile la care se face referire in articol vizeaza cetatenii tuturor statelor UE care ar tinde sa acceseze sistemele sociale din Marea Britanie fara a fi indreptatiti. In acelasi timp, referirea la instituirea unor masuri tranzitorii fata de liberalizarea pietei muncii vizeaza exclusiv viitoare extinderi ale Uniunii Europene, neavand nicio legatura cu actualele state membre, deci nici cu Romania", explica MAE.

Astfel, pe acest fond, Ministerul Afacerilor Externe reaminteste "asigurarile ferme" primite din partea guvernului Marii Britanii cu privire la ridicarea tuturor restrictiilor si permiterea liberului acces pe piata muncii pentru cetatenii romani incepand de la 1 ianuarie 2014. "Aceste asigurari si-au gasit, cel mai recent, expresia si confirmarea, in declaratia comuna a celor doi ministri ai afacerilor externe, convenita cu ocazia vizitei ministrului Titus Corlatean la Londra, la 10 octombrie 2013", afirma MAE.

Purtatorul de cuvant precizeaza ca MAE va continua sa urmareasca cu cea mai mare atentie eventualele initiative legislative britanice in acest domeniu. "Am apreciat si tinem cont de toate confirmarile primite din partea autoritatilor britanice ca eventualele masuri ce vor fi adoptate nu vor crea nici un fel de discriminare intre cetatenii romani si cetatenii celorlalte state membre UE", arata MAE.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe "mentine un dialog constant cu Comisia Europeana, care, in calitate de "gardian al Tratatelor UE", urmareste materializarea declaratiilor politice din toate statele membre, inclusiv din Marea Britanie, in acte legislative". "Comisia a aratat, in mod repetat, ca nu va ezita sa declanseze proceduri de infringement daca principiul nediscriminarii nu va fi respectat, inclusiv in ceea ce priveste eventuale modificari ale reglementarilor privind accesul egal al cetatenilor UE la servicii de securitate sociala intr-un stat membru", subliniaza sursa citata.

Reamintim ca premierul Marii Britanii, David Cameron, a anuntat o reducere drastica a "turismului pentru beneficii", spunand ca imigrantii UE nu vor mai putea sa aiba pretentii la sprijin din partea platitorilor de taxe pe termen nelimitat.

Cameron a declarat ca britanicii sunt "profund ingrijorati" de nivelurile de migratie din Bulgaria si Romania, pentru care se vor ridica restrictiile pe piata muncii incepand cu 2014.

El a pus sub semnul intrebarii si principiul libertatii de circulatie in cadrul UE, precizand ca acest drept nu poate fi "neconditionat".