Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, Laszlo Andor, a declarat miercuri ca Marea Britanie risca sa devina o "tara nesuferita" in UE (nasty country in original), scrie The Guardian, citind BBC Radio. "Retorica unilaterala nu ajuta, pentru ca risca sa prezinte Marea Britanie ca o tara nesuferita in UE. Noi nu vrem asta", a spus Andor. Comisarul european a mai spus ca anuntul premierului Cameron de a limita drepturile migrantilor din UE sint produsul unei "isterii" si reprezinta o "reactie nefericita".

Laszlo AndorFoto: Comisia Europeana

Theresa May, ministrul britanic al Afacerilor Interne, a reactionat ulterior, citata de Guardian: "Comisia Europeana greseste daca crede ca e doar o problema a Marii Britanii: alte state membre, precum Germania, Olanda, Austria, sint de asemenea preocupate de problema liberei circulatii in UE".

Reamintim ca premierul Marii Britanii, David Cameron, a anuntat o reducere drastica a "turismului pentru beneficii", spunand ca imigrantii UE nu vor mai putea sa aiba pretentii la sprijin din partea platitorilor de taxe pe termen nelimitat, potrivit BBC News.

Cameron a declarat ca britanicii sunt "profund ingrijorati" de nivelurile de migratie din Bulgaria si Romania, pentru care se vor ridica restrictiile pe piata muncii incepand cu 2014.

El a pus sub semnul intrebarii si principiul libertatii de circulatie in cadrul UE, precizand ca acest drept nu poate fi "neconditionat".

Ce schimbari a anuntat Cameron:

  • Noii imigranti nu vor primi ajutoare de somaj in primele trei luni.
  • Platile vor fi sistate dupa sase luni, exceptie facand situatia in care acestia au o sansa "reala" de a se angaja
  • "Testul pentru locuinta" obisnuit, pentru a se stabili eligibilitatea pentru beneficii, va fi inasprit si va fi introdus un prag minim pentru venituri
  • Cei care nu isi cauta de munca vor fi expulzati si nu se vor putea intoarce mai devreme de 12 luni (aici fiind inclusi cei care cersesc)
  • Amenzile pentru angajatorii care nu platesc salariul minim vor creste de patru ori.