Camera Reprezentantilor nu a votat nici marti proiectul de lege destinat ridicariiri plafonului datoriei SUA, au declarat oficialii republicani citati de AFP.

Liderii republicani au decis sa nu se prezinte la vot aratandu-si astfel lipsa de sprijin pentru reforma medicala sustinuta de presedintele american Barack Obama.

Casa Alba a respins marti noul plan al republicanilor legat de ridicarea plafonului de indatorare a tarii, asimilandu-l cu o "cerere de rascumparare".

"Presedintele a spus si a repetat ca nu trebuie cerute rascumparari pentru a asumarea responsabilitatilor fundamentale de a vota un buget si de a plati facturile tarii", a explicat un purtator de cuvant al presedintiei, Amy Brundage.

Republicanii din Camera Reprezentantilor anuntasera ca vor organiza un vot asupra unei propuneri legislative care ridica limita datoriei pana in 7 februarie si elimina semi-paralizia administratiei americane pana in 15 ianuarie, a anuntat marti un colaborator al liderilor camerei, citat de AFP.

Propunerea elaborata de Camera modifica textul negociat la Senat aducand modificari importante sistemului de sanatate al lui Barack Obama, potrivit sursei citate.

O taxa asupra aparatelor medicale instaurata de lege va fi amanata cu doi ani, iar alesii din Congres vor fi privati de subventiile federale care le permit acestora, dar si secretarilor de stat, sa beneficieze de reduceri la asigurarile medicale.

Textul inaspreste de asemenea controlul care vizeaza verificarea faptului ca toti viitorii beneficiari de subventii federale in cadrul reformei sistemului de asigurari de sanatate votat in 2010 indeplinesc criteriile de venit.

Alesii incearca sa rezolve doua probleme in acelasi timp: ridicarea plafonului datoriei si adoptarea unei legi a finantelor pentru a redeschide agentiile federale partial inchise de la 1 octombrie, din cauza disputelor bugetare.

Bancile centrale au inceput sa-si faca planuri de urgenta pentru a pastra pietele financiare functionale in cazul in care Statele Unite nu-si vor putea achita la scadenta datoriile, situatie care va pune obligatiunile folosite ca referinta la nivel global in situatia de default. Liderii bancilor centrale au discutat posibile masuri de raspuns la intalnirea anuala a Fondului Monetar International (FMI), de la sfarsitul saptamanii trecute, au declarat doua surse apropiate situatiei pentru Bloomberg, citat de Mediafax. Discutiile au continuat si dupa ce bancherii au parasit reuniunea de la Washington.