Sicriul cu trupul neinsufletit al fostului presedinte ceh Vaclav Havel a fost luat din biserica din Orasul Vechi din Praga unde s-a aflat de luni si transportat la Castel, unde va fi asezat pe un catafalc pana la funeraliile care vor avea loc vineri, relateaza AFP. Circa 10.000 de oameni au urmat vehiculul funerar, alaturi de care a stat vaduva lui Havel, Dagmar Havlova, membri ai familiei fostului sef de stat si prietenii sai.

Foto:

Dagmar Havlova i-a invitat personal pe cehi sa se alature acestui cortegiu care traverseaza centrul Pragai, pentru a prezenta un omagiu simbolului "revolutiei de catifea", care a incetat din viata duminica dimineata, la varsta de 75 de ani.

"Multumim, Vaclav" scria pe o banderola plasata de cehi pe fatada bisericii.

Sicriul a fost depus pe un afet de tun tractat de sase cai negri, la Cazarma de Garda a Castelului.

Este vorba despre acelasi afet cu care a fost transportat trupul neinsufletit al primului presedinte al Cehoslovaciei (1918-1935), Tomas Garrigue Masaryk, in cadrul funeraliilor organizate la Praga in septembrie 1937.

Apoi cortegiul se va indrepta spre Castel, sediul oficial al presedintiei, unde sicriul va fi expus in Sala Vladislas a Palatului Regal, o capodopera a stilului gotic tarziu, locul unde Vaclav Havel a fost investit pentru prima data in functia suprema, pe 29 decembrie 1989.

Sase sute de militari purtand drapele istorice au insotit sicriul la intrarea acestuia in Castel.

Aceasta a doua parte a traseului urmeaza sa se desfasoare in prezenta liderilor cehi, inclusiv presedintele Vaclav Klaus, care va sustine un discurs in Sala Vladislas.

Miercuri, prima zi de doliu national, drapelele au fost coborate in berna in toata tara. Decretat luni de Guvern, doliul va dura pana vineri, ziua funeraliilor artizanului indepartarii de la putere a comunismului, la Praga.