In jur de 5000 de persoane din orasul turc Malatya au protestat duminica impotriva instalarii unei parti a sistemului de aparare antiracheta NATO la o baza militara din provincia estica cu acelasi nume, titreaza Hurriyet Daily News. Protestul vine ca urmare a informatiei ca autoritatile de la Ankara si-au dat acceptul pentru instalarea radarului X-Band pe teritoriul tarii. Diferite parti ale sistemului vor fi instalate si pe teritoriul Romaniei in 2015, ca urmare a acordului semnat in luna mai.

La protest au luat parte membri ai diferitor organizatii nonguvernamentale, precum si reprezentanti din partea mai multor partide politice. Printre manifestanti s-au numarat 11 deputati din Partidul Popular Republican (CHP), principala formatiune de opozitie, doi din partea Partidului Pace si Democratie (BDP) si alti lideri politici.

Protestatarii au marsaluit pe o distanta de 3 kilometri catre o baza militara in districtul Kurecik, unde se banuieste ca vor fi instalate radarele, insa li s-a refuzat accesul in unitate. Ulterior, reprezentantii CHP au fost lasati in intre in baza insotiti de personal militar.

Una dintre nemultumiri este secretizarea informatiilor. Deputatul CHP Mahmut Tanal sustine ca detaliile acordului nu au fost dezvaluite populatiei, dar nici parlamentului. Partidul Popular Republican a cerut guvernului, fara rezultate, sa prezinta intelegerea semnata in parteneriat cu S.U.A cu privire la instalarea radarului. "Acum am cerut Ministerului de Externe copii ale documentului in acord cu legea accesului liber la informatii."

Principalul partid de opozitie critica atitudinea duala a guvernului turc fata de Israel. Durdu Ozpolat, unul dintre deputatii CHP, a declarat in timpul protestului ca: "[Primul Ministru] Recep Tayyip Erdogan, care ocupa pozitia de co-presedinte al proiectului Orientul Mijlociu Mare, a intrat in cursa alegerilor spunand «un minut» Israelului la Davos [Forumul Economic Mondial]. Acum, incearca sa construiasca acest scut antiracheta chiar in timp ce se presupune ca sfideaza Israelul in mijlocul discutiilor despre Primavara Araba".

Alte partide din opozitie si-au exprimat si ele nemultumirea. "AKP [Partidul Justitiei si Dezvoltarii] face intelegeri legate de armament cu S.U.A. si permite instalarea unui scut antiracheta in Turcia. Trebuie sa ne straduim, in continuare, impreuna ca antiimperialisti", a declarat deputatul BDP Adil Kurt.

Proteste asemanatoare au avut loc si luni in localitatea Kurecik, a anuntat postul de televiziune turc NTV news, citat de PressTV. Protestatarii sustin ca sistemul ameninta securitatea si economia regiunii, criticand autoritatile pe motiv ca au luat decizia sub presiuni din partea S.U.A.