Nu am avut o rectificare, ci doar o ordonanță (OUG nr. 90/2023) ce seamănă cu una, lucru confirmat și de Consiliul Fiscal: Guvernul a preferat să nege realitatea. Totuși, Ministerul Finanțelor a fost nevoit să anunțe ce s-a schimbat la partea de împrumuturi.

Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

Așadar, în 2023 valoarea împrumuturilor se ridică la 180 miliarde lei, fiind cu 20 de miliarde peste cel anunțat inițial. Până la 30 septembrie s-a atras 99% din sumă.

“Finanțarea netă suplimentară pentru anul 2023 este estimată a se realiza preponderent din surse interne prin emisiuni de titluri de stat pe piața interbancară și prin programele de titluri de stat destinate populației”, arată Ministerul.

Acești bani sunt pentru refinanțarea datoriei care vine la scadență și pentru deficitul bugetar, care este de așteptat să se ridice la 5,5% din PIB în acest an. La final de septembrie se ridica la 56,4 miliarde lei (3,55% din PIB).

Rămâne de văzut cum se va încheia anul. Nici Guvernul nu știe ce deficit vom avea după recenta Ordonanță.

Conform Ministerului Finanțelor, “până la finalul lunii septembrie, de pe piața internă a fost atrasă suma de 105 miliarde lei prin licitații de titluri de stat pe piața interbancară și prin programele de titluri de stat dedicate persoanelor fizice, iar de pe piața externă a fost atras echivalentul a 10,7 miliarde euro prin emisiuni de euroobligațiuni, trageri de la instituții financiare internaționale și din tranșa a-II-a de împrumut din cadrul PNRR”.