Netflix a lansat joi în streaming „Griselda”, serialul său care i-a atras un proces din partea familiei celei poreclite „Nașa cocainei”, urmașii acesteia încercând să împiedice difuzarea seriei limitate.

Sofia Vergara in rolul Griseldei Blanco in serialul „Griselda” de pe NetflixFoto: LMK / IPA / Profimedia Images

Griselda este inspirat din viaţa priceputei şi ambiţioasei Griselda Blanco din Columbia, care a creat unul dintre cele mai profitabile carteluri din istorie. În anii 1970 – 1980, în Miami, Blanco deţinea o combinaţie letală de cruzime nebănuită şi şarm, care au ajutat-o să penduleze cu graţie între afaceri şi familie şi să devină cunoscută drept 'Naşa'”, scrie Netflix în descrierea sa oficială a serialului.

Acesta, o serie limitată cu 6 episoade, o are în rolul principal pe actrița americană cu origini columbiene Sofia Vergara, cunoscută pentru interpretarea rolului Gloriei Delgado-Pritchett din serialul „sitcom” Modern Family, care a fost difuzat între 2009 și 2020. Vergara este și producător executiv alnoului serial de pe Netflix.

Griselda a fost creat de Eric Newman, realizatorul apreciatelor seriale Narcos şi Narcos: Mexic, în timp ce scaunul regizoral a fost ocupat pentru toate cele 6 episoade ale seriei limitate de Andrés Baiz, care anterior a regizat serialul Narcos.

Cu alte cuvinte, Netflix a strâns o echipă de producție experimentată pentru noul său serial, cel în care își pune foarte probabil cele mai mari speranțe luna aceasta să fie un succes.

Cine a fost Griselda Blanco, protagonista noului serial de pe Netflix

Pe numele ei întreg Griselda Blanco Restrepo, aceasta a fost o traficantă de cocaină care a creat un imperiu vast de infracționalitate organizată și a fost una dintre figurile centrale ale războaielor violente purtate de traficanții de droguri în orașul american Miami în anii 1970 și '80.

Deși multe aspecte ale vieții ei timpurii din Columbia sunt învăluite în mister și au devenit de-a lungul anilor subiectul legendelor urbane, se crede că la vârsta de 11 ani ea a ajutat la răpirea unui băiat pe care l-a împușcat mortal după ce familia sa bogată a refuzat să plătească răscumpărarea cerută.

Când încă era o adolescentă ea s-a căsătorit cu un infractor mărunt cu care a avut 3 copii. Cei doi au divorțat însă în cele din urmă și se crede că Blanco a ordonat asasinarea sa câțiva ani mai târziu.

Blanco a imigrat ilegal în Statele Unite în 1964 unde, alături de un nou soț, traficantul de droguri Alberto Bravo, a pus bazele unei vaste rețele de trafic ce se întindea din Columbia în America de Nord. Ea s-a întors în țara ei natală în 1975 din cauza riscului de a fi încarcerată în SUA.

Ea și-a ucis personal al doilea soț după ce a ajuns la concluzia că fură de la ea și se crede că a ordonat și asasinarea celui de-al treilea, ceea ce i-a atras o altă poreclă faimoasă: „Văduva neagră”.

Porecla de „Nașa cocainei” i-a fost pusă după ce s-a întors în Statele Unite la sfârșitul anilor '70, stabilindu-și baza de operațiuni la Miami. Se crede că în această perioadă ea a ordonat sute de asasinate în cadrul unor dispute care au ajuns să fie supranumite de presa americană „războialele cowboyilor cocainei”.

Potrivit autorităților americane, în cea mai profitabilă parte a carierei sale infracționale Blanco devenise unul dintre cei mai bogați traficanți de droguri din lume. Se crede că ea importa anual în Statele Unite peste 3 tone de cocaină, ceea ce îi aducea venituri lunare de 80 de milioane de dolari.

Blanco nu a încercat niciodată să își ascundă latura criminală și și-a botezat unul dintre copii Michael Corleone, după celebrul personaj din filmele Nașul bazate pe cartea omonimă a scriitorului american Mario Puzo.

De ce a dat familia Blanco în judecată Netflix

Potrivit documentelor judiciare obținute de Entertainment Weekly, Michael Corleono Blanco și soția sa, Marie, au dat în judecată Netflix, precum și pe actrița soția Vergara, afirmând că familia nu a autorizat folosirea imaginii lor în serial. Ei au cerut de asemenea ca lansarea sa să fie blocată, ceea ce, evident, nu s-a întâmplat.

Pe lângă Netflix și Vergara, în instanță au mai fost chemați alți 5 pârâți, printre care Latin World Entertainment Holdings, compania de recrutare a talentelor folosită de producătorii serialului pentru a găsi actori care să completeze distribuția sa.

„Familia Blanco nu este în niciun fel asociată și nu are nicio legătură cu proiectul promoțional Griselda care urmează să fie difuzat de Netflix. Michael Corleone Blanco și niciun membru al familiei Blanco nu au fost consultați și nu au luat parte la proiect. Toate drepturile legale sunt rezervate”, nota un comunicat publicat pe Instagram în septembrie anul trecut de către Marie Blanco și Elysa Galloway, unul dintre avocații familiei.

Familia afirmă în plângerea depusă într-o instanță din Miami că Michael Corleone a acordat încă din 2009 interviuri unor persoane interesate de crearea unor producții cinematografice despre viața mamei sale. Plângerea acuză însă că Netflix nu s-a consultat cu familia Blanco în ceea ce privește realizarea seriei sale și că s-a bazat pe anecdote ale altor persoane.

Plângerea afirmă că Michael Blanco nu a fost compensat de către Netflix pentru adaptarea poveștii mamei sale, deși nu obiectează față de folosirea imaginii acesteia în Griselda, potrivit jurnaliștilor de la TMZ, care au consultat la rândul lor documentele depuse în instanță.

Membrii familiei Blanco obiectează însă față de prezentarea lor în serialul Netflix, motiv pentru care au cerut instanței din Comitatul Miami-Dade să blocheze difuzarea sa. În pofida acțiunii în justiție, Griselda a avut premiera joi pe Netflix.

Viața Griseldei Blanco a fost prezentată anterior și în Cocaine Godmother un film biografic din 2017 în care rolul ei a fost interpretat de Catherine Zeta-Jones.

Te-ar putea interesa și: