Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va debuta vineri, la cinema Patria din Bucureşti, cu Gala de deschidere, urmată de proiecţia animaţiei franco-belgiene 'Ernest et Celestine', în prezenţa co-producătorului Jean-Paul Commin de la compania Les Armateurs, informeaza Agerpres.

Peste 400 de filme - 377 de scurtmetraje şi 25 de lungmetraje - vor putea fi văzute de amatorii de animaţii în perioada 4-13 octombrie la cinematografele Patria, Studio şi Elvira Popescu. Evenimente conexe ale festivalului vor putea fi urmărite şi în Club Control.

Celor şapte secţiuni competitive ale festivalului (lung metraj internaţional, scurt metraj internaţional, film românesc, film studenţesc, videoclip & advertising, balkanimation (deschisă filmelor din Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, FIRO Macedonia, Grecia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia) şi secţiunii Animash (ex-Mozaic - rezervată celor mai populare filme de animaţie ale momentului, premiate la festivaluri de film importante din lume) li se adaugă în fiecare an secţiuni speciale. Acestea sunt dedicate unor şcoli de film de animaţie renumite în întreaga lume, unor studiouri care au realizat filme multi-premiate, festivaluri de profil celebre din Europa, precum şi unor animatori consacraţi.

La fel ca în fiecare an, şi la ediţia a opta vor fi prezenţi invitaţi speciali. În 2013, în cadrul festivalului vor fi prezenţi Michel Ocelot, celebrul regizor, animator şi graphic designer francez şi Alex Woo, story artist la Pixar.

Studioul invitat al ediţiei din acest an este Aardman, unul dintre cele mai renumite din lume. Având 10 nominalizări şi patru distincţii la Oscar, Aardman a fost creat în 1972 de Peter Lord şi David Sproxton, ca un proiect cu buget redus, din dorinţa celor doi animatori de a produce un film animat.

Publicul se va bucura de o zi cu totul specială dedicată studioului, duminică, la Cinema Patria, între orele 12,30-00,00. Vor putea fi vizionate scurtmetraje din primii ani ai studioului, dar şi din perioada în care Aardman devenise un nume important în lumea animaţiei printre care 'A grand day out', 'The Wrong Trousers', 'A Close Shave', 'A Matter of Loaf and Death' sau 'The Curse of the Were Rabbit'.

Spectatorii Anim'est vor avea parte şi de senzaţii tari în cadrul a două evenimente nocturne, The Night of the Trash Bin Treasures, un program de filme ciudate sau nepotrivite, selecţionate de curatorul şi colecţionarul Michael Helmerhorst, şi Creepy Animation Night, ce va va prezenta cele mai stranii şi înfricoşătoare animaţii.

În primul week-end al festivalului de animaţie vor putea fi urmărite, la Cinema Studio, de la ora 18,00, cele şase titluri nominalizate la Cartoon d'Or 2013. Cartoon d'Or este premiul pan-european pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie al anului. Oferit de CARTOON - Asociaţia europeană a filmului de animaţie, cu sprijinul Programului MEDIA, premiul recompensează cel mai bun film dintre câştigătoarele trofeelor celor mai importante festivaluri de film din Europa. Anim'est face parte din reţeaua acestor festivaluri.

Sâmbătă proiecţiile vor începe de la ora 10,00, cu Minimest. Cei mai tineri fani ai animaţiei pot urmări un program de şase scurt-metraje, iar de la ora 11,00 un atelier de reciclare creativă le va arăta copiilor cum să realizeze din materiale reciclate figurine/ animale/ personaje din cele vizionate în scurtmetraje. Printre proiecţiile de neratat de la Cinema Studio se numără şi 'Congresul', cel mai nou film al lui Ari Folman (Waltz with Bashir), proiectat de la ora 18,00 în prezenţa lui Sefi Gayego, animation supervisor al filmului, animator la Waltz with Bashir şi fost student al prestigioasei Academii de Artă şi Design Bezalel din Israel. De la ora 20,30 va fi proiectat Max & co. în prezenţa regizorilor Sam şi Fred Guillaume.

Cel mai recent film semnat de Tim Burton, 'Frankenweenie', rulează la Cinema Patria de la ora 18,40. De la ora 20,30, urmează primul calup de scurt-metraje din competiţia Animash, spectatorii fiind invitaţi să voteze filmele preferate pentru Premiul publicului.

Duminică, la Cinema Patria e Ziua Aardman, o retrospectivă a celui mai important studio din Europa. La ora 16,00, la Cinema Studio este programată prezentarea studioului de animaţie Caméra-etc.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România, Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.