Ca sa nu ajunga ca alti pensionari care isi scapa in cap baxurile de hartie igienica prin hipermarketuri, gasca nebuna din "Greu de pensionat" se aduna pentru o noua misiune. Pentru ca "ce se intampla in Kremlin ramane in Kremlin", nu vom dezvalui multe dar e bine sa stiti ca, in ciuda primirii amestecate de peste Ocean, filmul e agreabil si isi merita banii.

Greu de pensionat 2Foto: Media Pro Distribution

"Greu de pensionat 2"/”RED 2” ruleaza in SUA din 19 iulie si a avut in primul weekend incasari mai mici decat prima parte a seriei, lansata in 2010. In saptamana 19-25 iulie, a fost pe locul 5 in box office. Nici cronicile de intampinare nu au fost prea grozave, criticii americani stramband in nas mai ales la povestea pe care au considerat-o subtire.

Acuma, nici "Greu de pensionat" nu era vreun "Toti oamenii presedintelui". Si de ce ar fi trebuit sa fie? Vorbim despre o comedie de actiune ai carei eroi sunt plasati intr-o poveste cu elemente apropiate varstei lor. Deci e normal sa ne aducem aminte, odata cu ei, de Razboiul Rece.

Si nu povestea era elementul de baza al filmului, ci umorul de situatie, poantele aruncate intre gloante, momentele de actiune dar, mai ales, faptul ca vedeam niste „rasuflati” punandu-i la respect pe tinerei.

Frank Moses (Bruce Willis) e convins de neobositul Marvin Boggs (John Malkovich) sa se implice impreuna cu iubita sa, Sarah Ross (Mary-Louise Parker) in recuperarea unui dispozitiv exploziv fabricat de un savant nebun, Edward Bailey, care a fost inchis de MI6 timp de 32 de ani.

Toate agentiile sunt pe urmele lor - si americanii, si britanicii, si rusii, inclusiv pedanta Victoria Winslow (Helen Mirren), care accepta un contract de la MI6 ca sa il omoare pe Moses, prietenul ei („E important sa te bucuri de viata cat mai poti”, ii spune ea lui Moses, pe care l-a sunat ca sa-l avertizeze, in timp ce toarna dintr-un bidon acid sulfuric peste cadavrul din cada.).

Latura comica se diversifica la aparitia Katiei (Catherine Zeta-Jones), o fosta iubita a lui Moses care o inflameaza pe Sarah facand-o sa isi mobilizeze toate resursele feminitatii. Si sa nu-l uitam pe Han (Lee Byung-hun) care, aoreolat de faima celui mai mare ucigas de pe planeta, e trimis de CIA sa-i faca felul tot lui Moses.

N-o fi subiectul original, dar actiunea e intensa si te poarta din America la Paris, de aici la Londra si de la Londra la Moscova, eroii fiind la fel de mobili ca in prima parte (desi, teoretic, cu doi ani mai in varsta). Filmul are mai multe calitati care te cuceresc.

Atu-ul sau principal in competitia cu zeci de filme de divertisment care seamana intre ele sunt actorii- unii foarte seriosi, ca Helen Mirren sau John Malkovich, altii populari cum e Bruce Willis - cu totii plasati in postura unor agenti speciali trecuti pe linie moarta. Adica membri ai generatiei rasuflate.

Intr-o societate care cere carne frageda de tun si unde, daca ai 50 de ani (cel putin la noi) risti sa nu mai gasesti de lucru, un film ca acesta poate reusi mai mult decat isi propune. Ori poate chiar si-a propus.

Daca publicul predilect al Hollywoodului sunt cei cu varste intre 12 si 20 de ani, un astfel de film poate produce discrete modificari de mentalitate, de la "Pensionarii cu faţa la perete!" pana la "60 is the new 30".

Oricum, peste Ocean se lucreaza la asta, mai nou spunandu-se ca cei mai buni angajati sunt cei care au in jur de 60 de ani, din acest motiv varsta de pensionare ar trebui sa treaca de 65 de ani.

Daca se va intampla acest lucru, Moses, Marvin si Victoria ar trebui reangajati macar cu jumatate de norma. Poate ca asta se va intampla in partea a treia, care a fost deja anuntata.

Pana atunci ne multumim cu cea de-a doua, unde latura comica o ia cu un pas inaintea secventelor de actiune. Cel mai simpatic e John Malkovich care isi permite sa se relaxeze in pielea lui Marvin fara a o ingrosa nici macar cu un milimetru.

Fiecare grimasa a sa e exact ce trebuie si cat trebuie. Nu e greu sa iti imaginezi ca pentru Malkovich acest rol e ca si cum s-ar fi dus in statiune, o mica vacanta.

Bruce Willis parca s-a cam trecut, arata trist si slabit, dar asta e – il cheama Bruce Willis si il luam ca atare. Spiritul lui Marvin/Malkovich il tine treaz pe personajul sau, ca si faptul ca o are alaturi pe Sarah/Mary-Louise Parker, careia scenariul ii da ocazia sa se scuture de plictiseala.

Catherine Zeta-Jones nu seamana a rusoaica, dar e o pata de culoare, in vreme ce Anthony Hopkins nu stiu cum reuseste, dar trece razant si fara sa se repete pe langa roluri pe care le-a mai facut (de la Hannibal Lecter din „Tacerea mieilor” pana la rolul matematicianului din „Proof”/”Dovada”).

Asa ca nu va luati dupa ce scriu criticii americani care, in treacat fie zis, au fost mult prea ingaduitori cu „The Wolverine”.

„Greu de pensionat 2”/RED 2” – regia Dean Parisot, cu: Bruce Willis, John Malkovich, Mary-Louise Parker, Anthony Hopkins, Helen Mirren, Catherine Zeta-Jones, David Thewlis. Premiera romaneasca – 2 august 2013.