Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca nu cunoaste declaratia atribuita ministrului de Interne de la Budapesta privind amanarea intrarii Romaniei in Schengen, transmite Mediafax. Presa germana a relatat ca ministrul maghiar de interne Sandor Pinter ar fi afirmat miercuri ca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, zona de libera circulatie in Europa, a fost amanata.

Rugat de ziaristi sa comenteze declaratia atribuita ministrului ungar de Interne referitoare la aderarea Romaniei la spatiul Schengen, Basescu a afirmat ca nu cunoaste continutul acesteia.

Miercuri, presedintele Traian Basescu a declarat ca "imi asum responsabilitatea politica a intarzierii accesului Romaniei la spatiul Schengen", completand, in acelasi timp, ca este evidenta cantonarea in zona justitiei a marilor probleme. Seful statului a aratat ca, din pacate, Mecanismul de cooperare si verificare pe justitie a fost asociat cu aderarea la spatiul Schengen, asa cum rezulta din scrisoarea adresata Comisiei Europene de ministrii de interne francez si german.

Presedintele Basescu a afirmat in guvern ca Romania nu va denunta unilateral Mecanismul de cooperare si verificare pe justitie si nu se va opune aderarii Croatiei la Uniunea Europeana - o pozitie contrara celei exprimate acum doua zile de seful diplomatiei romane.