Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, zona de liberă circulaţie în Europa, a fost amânată, a anunţat la Budapesta ministrul maghiar de interne Sandor Pinter, citat de agenţia germana de ştiri dpa. Oficialul maghiar, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia UE, a declarat că ambele ţări mai au de îndeplinit “o serie de condiţionalităţi”, astfel că o aderare la termenul fixat este imposibilă în prezent.

"Romania si Bulgaria au o multime de lucruri de facut", a spus oficialul maghiar.

Aceste condiţii ar urma să fie fixate până în iunie, drept care aderarea celor două ţări ar putea avea loc cel mai devreme în luna octombrie, a adăugat Pinter. Ministrul ungar a declarat ca tara sa va continua sa sustina problema aderarii la Schengen in timpul presedintiei UE, spunand ca "candidaturile (n.red. Romaniei si Bulgariei) se afla pe agenda noastra".

UPDATE 1 (ora 11.50): Purtatorul de cuvint al Ministerului de Interne din Ungaria a declarat pentru HotNews.ro ca institutia va da astazi un comunicat care va clarifica informatia publicata de agentia dpa.

Amânarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este, de-acum, o “chestiune tranşată”, a confirmat pentru dpa şi un oficial al UE.

Presa de limba germana (aici, aici si aici) a scris ca, in ultima perioada, aderarea celor doua tari la spatiul Schengen a provocat controverse in interiorul Uniunii Europene. Germania si Franta au amenintat ca se vor opune aderarii celor doua tari din Europa de Est, guvernele de la Berlin si Paris exprimandu-si ingrijorarea fata de problemele de securitate interna din cadrul Uniunii.

In plus, autoritatile germane si franceze au solicitat celor din Romania si Bulgaria sa-si intensifice eforturile in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate.

Miercuri, presedintele Traian Basescu a declarat ca "imi asum responsabilitatea politica a intarzierii accesului Romaniei la spatiul Schengen​", completand, in acelasi timp, ca este evidenta cantonarea in zona justitiei a marilor probleme. Seful statului a aratat ca, din pacate, Mecanismul de cooperare si verificare pe justitie a fost asociat cu aderarea la spatiul Schengen, asa cum rezulta din scrisoarea adresata Comisiei Europene de ministrii de interne francez si german.

Presedintele Basescu a afirmat in guvern ca Romania nu va denunta unilateral Mecanismul de cooperare si verificare pe justitie si nu se va opune aderarii Croatiei la Uniunea Europeana - o pozitie contrara celei exprimate acum doua zile de seful diplomatiei romane.

Ulterior, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a afirmat ca este dispus sa isi depuna mandatul daca va fi facut responsabil de esecul aderarii Romaniei la Schengen. "Eu am de gestionat, ca membru al guvernului, tot ce tinea de implementarea aquis-ului Schengen, deci, nu am, ca minister, nicio legatura cu MCV-ul; asta cred ca e un lucru evident; si din acest punct de vedere cred ca exista o coresponsabilitate a intregii societati romanesti fata de intarzierea termenului de acces la Schengen", a declarat ministrul la TVR.

Zona Schengen este formata din 25 de tari, intre care 22 state UE, la care se adauga Norvegia, Islanda si Elvetia. In aceasta zona, nu exista controale la granite.