Romania nu va recunoaste Kosovo ca stat independent, iar Belgradul si Pristina trebuie vina la masa negocierilor, a reiterat presedintele Traian Basescu pozitia Romaniei, in fata ambasadorilor romani veniti la Bucuresti pentru reuniunea anuala a diplomatiei. Afirmatia presedintelui vine la cateva zile dupa ce ministrul german de externe cerea tarilor UE care nu au recunoscut independenta provinciei sa urmeze majoritatea UE.

Presedintele a argumentat ca avizul consultativ al Curtii Internationale de Justitie nu s-a facut in urma judecarii pe fond a cazului. Traian Basescu spune ca Belgradul si Pristina trebuie sa continue negocierile.

Declaratia presedintelui Romaniei este facuta la doar cateva zile distanta de un "indemn" al ministrului german de externe, Guido Westerwelle. Aflat intr-o vizita in Kosovo, diplomatul german a declarat ca ingrijorarea unora dintre tarile europene privind faptul ca independenta regiunii cu majoritate albaneza din sudul Serbiei va deveni un precedent sunt lipsite de fundament.

"Recunoasterea Kosovo este un caz sui generis si este un mesaj clar, si pentru Uniunea Europeana", a spus el, potrivit AFP.

El a aratat ca 22 de tari au recunoscut independenta, iar alte cinci (Romania, Spania, Grecia, Cipru si Slovacia) "ezita". "Si le cerem ca, dupa decizia Curtii Internationale, sa urmeze majoritatea Uniunii Europene. Este o majoritate clara", a spus Westerwelle.

Westerwelle a avertizat anterior Serbia ca are putine sanse sa adere la Uniunea Europeana daca nu adopta o atitudine "cooperanta" fata de Kosovo. Viitorul Balcanilor consta in aderarea la Europa, dar "nu poti fi membru al Uniunii Europene decat daca ai ca obiectiv cooperarea si daca esti pregatit sa rezolvi probleme de vecinatate prin cooperare", a declarat el, la Belgrad.

Romania are o opinie proprie si in acest sens, reiterata chiar miercuri de ministrul Teodor Baconschi. Daca tarile Balcanilor de Vest nu vor avea o perspectiva de aderare mai clara, in special Serbia, "daca oboseala extinderii UE va continua", exista riscul escamotarii tensiunilor si a destabilizarii regiunii.