Studenti ai Universitatii -Politehnica- Bucuresti, alaturi de studenti ai Universitatii din Bucuresti iau parte la proiectarea si constructia a doi sateliti artificiali care vor orbita Pamantul, respectiv Luna, informeaza un comunicat al Agentiei Spatiale Romane.

ESEO - satelitul care va orbita Pamantul - are ca obiective fotografierea planetei noastre ca si a altor corpuri ceresti cu scopuri educationale, masurarea nivelului radiatiilor din jurul Terrei, ca si testarea de tehnologii care vor fi utilizate in misiuni viitoare. O echipa de studenti de la Universitatea -Politehnica- Bucuresti este responsabila cu subsisteme structurale ale satelitului.

ESMO - satelitul care va orbita Luna - va fi prima misiune selenara studenteasca, la constructia sa luand parte studenti a 19 institutii de invatamant superior din state membre si cooperante ale Agentiei Spatiale Europene (ESA). Romania, prin calitatea sa de stat cooperant - si viitor membru - al ESA, participa cu doua echipe studentesti responsabile pentru structura si controlul atitudinii (Universitatea -Politehnica- Bucuresti), respectiv monitorizarea radiatiilor (Universitatea din Bucuresti). Alaturi de studentii romani, la proiectul ESMO iau parte tineri din Belgia, Estonia, Franta, Germania, Italia, Polonia, Slovenia, Spania, si Marea Britanie. Satelitul va gazdui un detector de radiatii, dar si un experiment care-si propune sa testeze o retea de internet lunar, efectuarea de noi masuratori relevante pentru testarea noilor tehnologii, pentru studiul Lunii si pentru explorarea lunara.

Romania a participat la peste 30 de misiuni spatiale prin contributii stiintifice si tehnologice spatiale. ESEO si ESMO nu sunt primii sateliti la care lucreaza studenti din Romania - inainte de aceasta, un grup de studenti romani, sub egida Agentiei Spatiale Romane (ROSA) a construit un nanosatelit - Goliat - care isi asteapta lansarea.