Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, a refuzat si vineri sa precizeze daca si cum se va aplica legea privind majorarea salariilor profesorilor, declarand doar, dupa sedinta sindicalistilor de la Alma Mater, ca nu este de acord cu cresterea salariilor cadrelor universitare cu 50%. Sindicalistii au precizat ca accepta cel mult o esalonare a cresterii salariilor profesorilor universitari cu 50%, in cursul anului 2009.

"Pentru profesorii universitari o majorare de salarii de 50% este prea mult", a declarat ea, fara a preciza insa care ar fi, in opinia sa, majorarea rezonabila pentru aceasta categorie profesionala.

Ecaterina Andronescu si-a exprimat speranta ca, intr-o saptamana, proiectul de buget va fi gata si atunci se vor sti exact resursele financiare de care dispune Ministerul Educatiei si ce majorari salariale pot fi operate: "Legea va stabili resursele si dupa aceea stabilim".

Presedintele federatiei sindicale Alma Mater, Razvan Bobulescu, a declarat ca profesorii ar putea "temporiza, deocamdata, miscarea de protest, in asteptarea legii bugetului" si ar "fi de acord cu o esalonare a cresterii pentru profesorii universitari in decursul anului 2009", cu conditia insa ca, la sfarsitul anului, si ei sa beneficieze de majorarea de 50%.

El a argumentat prin faptul ca cei 4.500 de profesori universitari din Romania castiga, la debutul carierei, sub 2.500 de lei, pentru a ajunge, la vechime maxima, la 4.117 lei net.

Prin aplicarea legii, profesorii universitari ar primi 3.728 lei pentru vechime minima si maxim 6.190 lei. Nu este mult, in conditiile in care, in Uniunea Europeana, un profesor universitar primeste un salariu de circa 6.000 euro, a precizat Razvan Bobulescu.

"Avem rabdare anul acesta, ca sa realizam majorarile in functie si de posibilitatile de finantare ale tarii noastre, pentru ca suntem romani si nu putem sa neglijam factorul de criza", a spus el, avertizand insa ca, "totusi, legea 221, din moment ce este publicata in Monitorul Oficial, trebuie aplicata".