Pacientii romani, dar si companiile farmaceutice din tara, le dau anual, doctorilor, spaga in valoare de 360 de milioane de dolari, ceea ce reprezinta 0,3% din produsul intern brut. Peste 50 la suta dintre romani dau spaga inainte de prescrierea tratamentului sau de interventia chirurgicala, si nu din proprie initiativa, ci pentru ca asa li se cere, arata un studiu realizat de firma de consultanta Legicon si Institutul de sondaje CURS, publicat de ziarul Adevarul. Presedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Peretianu, a declarat, insa, la Realitatea Tv, ca, in cazul in care am imparti 360 de milioane de dolari la toti medicii din sistemul de stat, am constata ca spaga pe care o primesc acestia este doar "un mizilic".

  • Cele mai mari "tarife" sunt la chirurgie

Valoarea medie a "atentiilor" oferite doctorilor este de aproximativ 5 euro pentru un medic de familie, de 12 euro pentru medicul ambulator si in jur de 51 de euro pentru medicii din spitale.

Odata ajuns in spital, spaga difera in functie de specializarea medicului. Cele mai mari tarife sunt, de departe, cele de la Chirurgie. Un medic de la chirurgie infantila primeste, in medie, o atentie de 1.100 de lei, unul de la chirurgie ortopedica – 348 lei si de la chirurgie cardiovasculara – 300 de lei.

  • Spaga pentru doctori, "un mizilic"

Presedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Peretianu, a declarat, insa, la Realitatea Tv, ca spaga din sistemul sanitar ar trebui sa poarte numele de ciubuc, iar suma prezentata de sondajul Legicon si CURS, impartita la toti medicii din sistemul sanitar de stat, reprezinta doar "un mizilic".

  • Masuri pentru stoparea coruptiei

Medicii primesc bani din sistemul public pe servicii pe care nu le efectueaza si prescriu medicamente scumpe, fara a exista o evaluare constanta a impactului asupra sanatatii pacientilor, sustine Bogdan Lazarescu, directorul Legicon. Potrivit acestuia, lipsa unui control al prestatiilor medicilor, dar si salariile mici ale personalului din sistem favorizeaza popularizarea spagii si a coruptiei.

Directorul Legicon sustine ca fenomenul coruptiei ar putea fi stopat printr-o serie de masuri precum: introducerea coplatii (pacientul suporta o parte din costul serviciului medical), definitivarea protocoalelor terapeutice (care stabilesc zilele de spitalizare si tratamentul specific unei boli) si introducerea termenului de „frauda" in legea privind exercitarea profesiei de medic. Coplata este acceptata deja in mai multe tari ale Uniunii Europene, printre care Franta, Belgia si Irlanda.