​Ministerul Justiției, condus de Alina Gorghiu, propune suplimentarea numărului maxim de posturi pentru Ministerul Public cu 138 de posturi, din care 100 de posturi de personal auxiliar de specialitate (grefieri şi specialişti IT), potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.

Protest al magistratilorFoto: Inquam Photos / George Călin

Proiectul de hotărâre de guvern, lansat în dezbatere publică în data de 3 august, propune suplimentarea cu 100 de posturi de personal auxiliar de specialitate (grefieri şi specialişti IT) și cu 38 de posturi de funcționar public în cadrul Ministerului Public.

Cum e motivată nevoia de noi locuri de muncă în Ministerul Public

În nota de fundamentare se spune că la propunerea de suplimentare a numărului personalului auxiliar de specialitate de la parchete cu 100 de posturi au fost avute în vedere dinamica volumului de activitate și transferul unor sarcini de la procuror la grefier, atribuțiile suplimentare ale specialiștilor IT, determinate de proiectele derulate de parchete cu participarea acestei categorii de personal, precum și transpunerea măsurilor din Planul de acțiune pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2022-2025.

  • „De asemenea, luând în considerare că în ultimii 5 ani au fost transformate funcţii publice şi contractuale în posturi de procuror şi de grefier, respectiv de consilier de achiziţii, ceea ce a condus la anularea posibilității recrutării altor funcţionari publici care să îndeplinească sarcinile diverse ce intră în competenţa departamentelor economico-financiare, se impune o suplimentare a numărului de posturi de consilieri-funcţionari publici, cel puţin la parchetele care au peste 100 de salariaţi, inclusiv la Departamentul economico-financiar şi administrativ din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.”, se arată în nota de fundamentare.

Pentru 138 de posturi - impact bugetar de 1,78 milioane lei pe lună

Pentru cele 138 de posturi suplimentare, impactul bugetar lunar ar fi de peste 1,78 milioane de lei, astfel:

  • grefieri: 90 posturi = 991.980 lei/lună;
  • specialiști IT: 10 posturi = 212.450 lei/lună;
  • funcționari publici: 38 posturi = 536.902/lună.

Personalul beneficiază de indemnizația de hrană în valoare de 347 de lei lunar.

Pentru anul 2023, impactul a fost calculat pentru un număr de 4 luni, iar cheltuielile de personal depășesc 7,1 milioane de lei.

Pentru perioada 2024 – 2027, impactul financiar anual este de peste 21,4 milioane de lei.

Desființarea a 200.000 de posturi din sistemul bugetar: Parchetul General i-a cerut ministrului Justiției să intervină

Vineri, 4 august, la o zi după ce acest proiect a fost lansat în consultare publică, Parchetul General a trimis o adresă ministrului Justiţiei prin care solicită ca intenţia Guvernului de a desfiinţa posturile vacante publice să nu se aplice instituţiilor din sistemul judiciar, deoarece această măsură va avea efecte „devastatoare” prin închiderea unităţilor din teritoriu, inclusiv structurile judeţene ale DIICOT.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat desființarea a circa 200.000 de posturi vacante din sistemul bugetar. Aceste prevederi apar în proiectul de OUG care ar trebui adoptat de guvern și care, potrivit lui Ciolacu, reprezintă „prima reformă reală în ceea ce priveşte sistemul bugetar”.

În opinia Ministerului Public, „anularea" posturilor vacante la Parchete ar crea premisele unui blocaj în activitatea judiciară, cunoscute fiind dificultăţile cu care acestea se confruntă (nenumărate parchete au posturi vacante şi/sau au înregistrat o încărcătură pe procuror peste media naţională).

În prezent, la nivelul Parchetelor sunt vacante 903 posturi de procuror, dintr-un total de 3.040 posturi, reprezentând 29,70%.