Într-un discurs de aproape două ore susținut pe 21 februarie 2023, presărat cu falsuri și misticisme care să-i justifice războiul din Ucraina, Vladimir Putin a anunțat că Rusia își suspendă participarea în Tratatul nuclear New Start, încheiat cu SUA. Acordul stabilea limite pentru arsenalele nucleare ale celor două mari puteri, permitea accesul reciproc al inspectorilor pentru a verifica stocurile de armamente nucleare și impunea limite pentru testarea sau producerea de noi arme nucleare. Această nouă încordare simbolică a mușchilor nucleari ai Rusiei a venit la un an distanță după ce președintele rus flutura opțiunea nucleară, în contextul războiului pe care tocmai îl pornise.

Proteste la adresa lui Putin și a războiului său au loc în întreaga lumeFoto: Eliano Imperato / AFP / Profimedia

Cu planul de invazie rapidă dat peste cap de rezistența consolidată a armatei ucrainene și cu Vestul mai unit ca niciodată în fața agresiunilor sale, Vladimir Putin a scos pe masă ceea ce nu se cuvine, de 75 de ani încoace, în niciun război: opțiunea nucleară. Dacă UE, SUA și NATO au detonat lovituri economice și opțiuni militare care în istoria diplomației față de Rusia echivalează cu niște bombe, liderul încolțit de la Kremlin a răspuns într-un stil care nu ar mai trebui să uimească pe nimeni: cu o amenințare și mai mare.

Cât de serios este, însă, Vladimir Putin, și ce înseamnă de fapt ordinul său, adresat duminică ministrului Apărării Serghei Șoigu și comandantului armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, de a pune forțele strategice de descurajare ale Rusiei într-un grad ridicat de alertă?

CITEȘTE CONTINUAREA PE PANORAMA.RO