Curtea de Apel Cluj a anulat mai multe dispoziţii din Hotărârea de Guvern care se referă la condiţionarea participării la diferite evenimente doar a persoanelor vaccinate şi a celor care prezintă un test PCR negativ, deoarece consideră că acestea sunt discriminatorii şi “nu sunt justificate obiectiv de un scop legitim”.

Instanta isi motiveaza deciziaFoto: Freepik

Decizia, care nu este definitivă, a fost anunțată pe 7 iunie, iar marți, 15 iunie, Curtea de Apel Cluj a publicat motivarea acesteia. Săptămâna trecută, premierul Florin Cîțu a reacționat spunând că decizia judecătorilor clujeni nu va influența măsurile de relaxare și că o va ataca cu recurs.

Instanţa arată că foarte multe persoane, din cauza convingerilor religioase, sau a stării de sănătate nu pot recurge la măsura vaccinării şi prin urmare sunt excluse de la toate activităţile sportive, culturale, sociale permise de Hotărârea de Guvern.

“De asemenea, la momentul adoptării hotărârii, salariul mediu net în România era de aproximativ 3.500 de lei fără să vorbim de venitul minim pe economie şi de faptul că există persoane care nu au nici măcar acest venit. Or, efectuarea unui test RT-PCR sau a unui test antigen rapid trebuie să se realizeze la un laborator medical care să certifice exactitatea rezultatului testului şi cum aceste teste nu sunt gratuite foarte multe persoane nu vor avea posibilitatea financiară să efectueze acest test şi prin urmare vor fi nevoite să recurgă la vaccin care este gratuit pentru a putea participa la aceste activităţi”, a explicat Curtea de Apel Cluj.

Instanţa mai menţionează că nu există niciun studiu care să conducă la concluzia necesităţii instituirii acestor măsuri suplimentare de excludere şi la lipsa oricărei importanţe a faptului că un număr mare de persoane au făcut boala şi este imunizată prin efectul bolii.

“Aceste dispoziţii discriminatorii nu sunt justificate obiectiv de un scop legitim”

“Vaccinarea, aşa cum arată chiar hotărârea de guvern, are relevanţă doar în ipoteza în care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, or impunerea vaccinării la intrarea în incinta arenei sportive poate fi periculoasă pentru viaţa şi sănătatea acestor persoane, deoarece în anumite situaţii vaccinul poate avea şi efecte negative amplificate de atmosfera competiţiei sportive la care participă aceşti spectatori vaccinaţi la intrarea în incintă”, a menţionat sursa citată.

Astfel, Curtea de Apel Cluj a hotărât anularea acelor dispoziţii care încalcă dreptul cetăţenilor de a lua parte în condiţii de egalitate la activităţi şi de a avea acces la toate locurile şi folosinţei destinate.

“Aceste dispoziţii discriminatorii nu sunt justificate obiectiv de un scop legitim atât timp cât există metode de atingere a scopului asigurării sănătăţii populaţiei prevăzute chiar în actul administrativ normativ atacat care ar fi suficiente să asigure scopul propus”, se mai arată în motivare.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Sentinţa Curţii de Apel Cluj a fost pronunţată în şedinţa publică din 7 iunie.