Pot fi angajații obligați să se vaccineze ca să fie primiți la locul de muncă? Un subiect tabu, care se discută pe la colțuri, dar nimeni nu-l pune în dezbatere

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Joi, 22 aprilie 2021, 7:15 Actualitate | Esenţial


Protest in Amsterdam anti-restrictii
Foto: Alamy / Profimedia
​Unul dintre subiectele fierbinți care în alte țări se discută public, dar în România doar pe la colțuri, este acela al posibilității de a obliga angajații să se vaccineze pentru a se putea întoarce fizic la lucru. Cum ar putea, de pildă, restaurantele „să-și vaccineze tot personalul”, cum spune premierul Cîțu, în condițiile în care vaccinarea este facultativă? Articolul de față prezintă subiectul din mai multe unghiuri, pentru a vedea ce este permis și ce nu în relația angajator-angajat, via vaccin.

După cum arată lucrurile acum, vaccinarea populației împotriva Covid-19 va intra în impas, iar autoritățile vor trebui să rezolve o mare problemă: cum vom atinge mult dorita „imunitate de grup” în condițiile în care nu vor fi suficienți oameni care să se imunizeze?

În același timp, presiunea tot mai mare pentru redeschiderea unor sectoare economice care agonizează de mai bine de un an reclamă și alte soluții decât cele deja testate. În urmă cu două zile, premierul Cîțu a spus că ia în calcul ca restaurantele „care-și vaccinează tot personalul” să dobândească „un statut special”, adică deschiderea/redeschiderea acestora să nu mai fie legată de rata de infectare dintr-o anumită localitate.

Tot premierul s-a mai referit și la posibilitatea companiilor private de a-și amenaja propriile centre de vaccinare.

Chiar dacă la nivel oficial subiectul este unul tabu, asta nu înseamnă că nu se discută în societate: Pot fi obligați angajații să se vaccineze de către managerii companiilor? Poate fi vaccinarea anti-COVID o condiție pentru ca angajatul să fie primit înapoi la serviciu? Două întrebări la care juriștii încearcă să dea răspunsuri.

După ce asculți declarațiile premierului Cîțu, nu poți să nu te întrebi cu ce mijloace își vor motiva patronii de restaurante sau hoteluri angajații să se vaccineze, pentru a putea dobândi acel „statut special”.

Sau ce miză ar avea să deschizi centre de vaccinare în cadrul companiilor private, în condițiile în care acum numărul dozelor disponibile în România este mai mare decât numărul celor care s-au înscris în platformă? Altfel spus, cine ar vrea să se vaccineze o poate face într-un centru clasic, nu trebuie să-i vină doctorul cu seringa la poarta fabricii.

De altfel, dacă stai de vorbă cu profesioniști în dreptul muncii, care lucrează cu mari companii din România, vei afla că foarte mulți manageri, și nu doar din HORECA, caută posibilități legale pentru a-și determina, într-un fel sau altul, angajații să se vaccineze. Și să se întoarcă la serviciu.

Subiectul este așadar unul dintre cele mai importante pentru mediul privat.

În mod legitim, soluția trebuie să țină seama atât de obligația legală a angajatorului de a proteja sănătatea TUTUROR angajaților, cât și de dreptul acestora de a face ce vor cu viața lor privată. Iar dacă peste toate acestea mai plutește și pericolul falimentului cauzat de restricții, problema devine cu atât mai actuală.

Subiectul vaccinării obligatorii a angajaților este o preocupare și în alte țări din vestul Europei. Un sondaj din Marea Britanie arată că mai mult de jumătate dintre manageri ar vrea să poată impune vaccinarea obligatorie pentru angajați, potrivit unui sondaj făcut de Chartered Management Institute.

Aproape jumătate dintre cei întrebați au spus că accesul în birouri ar trebui restricționat pentru cei care refuză să se vaccineze din motive non-medicale, iar o cincime dintre manageri spun că testele de covid vor fi obligatorii pentru angajații care se reîntorc la muncă.

Dezbaterea, care în Marea Britanie are un nume elocvent „No jab, no job”, a fost temperată de premierul Boris Johnson care recunoaște totuși că sunt probleme etice. Pe lângă cele legale, desigur.

În primul rând ar fi vorba de discriminare, de împărțire a oamenilor între vaccinați și nevaccinați, iar, într-o societate democratică, nimeni nu ar vrea să-și atârne o astfel de tinichea de coadă. Sau nu ar vrea decât în anumite condiții.

O soluție apărută în Marea Britanie ar putea fi introducerea unor clauze referitoare la vaccinare în contractele noi semnate. „Soluția” este însă discutabilă din mai multe puncte de vedere: în primul rând cu ce drept ar putea un manager să-l întrebe pe un candidat la un job dacă este sau nu vaccinat? Și ce face dacă acesta nu vrea să răspundă? Vaccinarea este totuși (și) un subiect de viață privată.

Ar mai putea fi menționat exemplul regiunii Galiția din Spania care a vrut să impună vaccinarea obligatorie. Curtea Constituțională a Spaniei a suspendat însă această lege dată de autoritățile din Galiția.

Ca să ne întoarcem în România și la întrebarea din titlu, „pot fi obligați angajații să se vaccineze?”, răspunsul simplu ar fi „nu”. Realitatea a dovedit însă că la probleme complexe răspunsurile sunt complexe. Deci ne-am pripi dacă am spune „nu”.


Caricatură de Peter Brookes pentru The Times, via Profimedia Images


„Avem un cadru legal care să permită angajatorilor să facă distincția între vaccinat și nevaccinat?”Pentru că prima problema care se ridică aici este una de discriminare, l-am întrebat pe Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, cum vede lucrurile.

Articolul 53 din Constituție spune clar că restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți se poate face doar prin lege și numai dacă se impune în situații definite clar, cum ar fi apărarea securității naționale, a sănătății publice și așa mai departe. Deci întrebarea care se pune este: avem o lege care să permită angajatorilor să facă distincția între vaccinat și nevaccinat? Răspunsul este nu”, mi-a explicat președintele CNCD.

Mai departe, spune Asztalos Csaba, dacă statul își asumă o astfel de lege atunci scopul trebuie să fie clar și anume prevenirea răspândirii bolii, iar argumentul ar fi că cei care refuză vaccinarea i-ar pune în pericol pe ceilalți.

O opinie în acest sens mi-a oferit și Elena Monica Preoțescu, avocat senior specializat în dreptul muncii, din cadrul firmei internaționale de avocatură_ DLA Piper Dinu:

„În momentul de față, cadrul legal prevede că vaccinarea nu este obligatorie. În anumite sectoare, precum HORECA, încurajarea vaccinării ar putea fi posibilă, însă numai prin emiterea unor acte normative speciale - prin care vaccinarea să fie una din condițiile în vederea relaxării restricțiilor privind exercitarea activității la locul de muncă (cel obișnuit, pre-pandemie).

În lipsa unor astfel de reglementări, însă, stimularea/ încurajarea vaccinării de către angajatori rămâne discutabilă (putând să atragă riscuri pentru angajator) și, deci, trebuie analizată cu mare grijă - impunerea vaccinarii nefiind legal posibilă”.

Cu alte cuvinte, pentru a exista vaccinare obligatorie ar trebuie ca statul să emită o legislație în acest sens, foarte bine motivată. De asemenea, dacă renunțăm la noțiunea de obligativitate și vorbim de „stimulare”, și aceasta ar trebui să fie reglementată astfel încât angajatorul care ar dori, de pildă, că ofere niște avantaje angajaților vaccinați (pe care cei nevaccinați nu le-ar primi) să fie acoperiți legal.

Pentru că avem următoarea situație (teoretică): un angajator îi oferă o recompensă, de orice natură, angajatului care se vaccinează, iar acesta este unul dintre ghinioniștii din categoria 0,0000X% care pățește un necaz (să-i zicem tromboză).

La un eventual proces, judecătorii vor trebui să vadă în ce măsură stimulentul oferit de angajator a influențat consimțământul angajatului pentru a se vaccina. „Sigur, există și acest risc. Deci trebuie mare grijă și în ceea ce privește oferirea acestor stimulente pentru ca angajatorii și angajații să fie acoperiți legal”, mi-a spus un jurist specializat pe dreptul muncii de la o companie multinațională din România.

Câteva exemple de decizii judecătorești care arată o altă perspectivă asupra vaccinării obligatoriiDacă ar fi să mergem mai departe, întrebarea ar fi cum poate fi totuși reglementată o astfel de problemă delicată într-o societate democratică. Deciziile unor instanțe ne oferă niște răspunsuri.

De exemplu, în articolul „Do compulsory vaccinations against COVID-19 violate human rights?”, autoarea Spyridoula Katsoni folosește ca argumente mai multe decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului.

Într-un caz din Ucraina, în care reclamantul a acuzat faptul că a fost vaccinat fără voința sa împotriva difteriei în timpul unei epidemii, Curtea de la Strasbourg a dat câștig de cauză statului, folosind două argumente: primul ar fi că vaccinarea era necesară din motive de sănătate publică pentru controlul răspândirii bolilor infecțioase, iar al doilea că medicii au avut grijă să-i protejeze totuși sănătarea celui vaccinat.

Adică nu l-au expus unui risc. „Au fost luate măsurile de precauție necesare pentru a se asigura că intervenția medicală nu este în detrimentul solicitantului”, se arată în decizia Curții.

Altfel spus, atâta vreme cât a existat un scop legitim, iar persoana vaccinată nu a fost pusă în pericol, atunci voința statului a avut întâietate în fața voinței individului.

Într-un alt caz, din San Marino, referitor la vaccinarea copiilor, Curtea de la Strasbourg a reținut ca argument în favoarea statului faptul că reclamantul nu a demonstrat că există probabilitatea ca vaccinul respectiv să-i facă vreun rău copilului său.

În concluzie, bazându-se pe deciziile CEDO, autoarea articolului spune că statele au dreptul de a impune vaccinarea cu condiția însă de a găsi acel echilibru între protecția sănătății publice, dreptul la sănătate și la viață privată a persoanelor vaccinate.

Un alt exemplu ar mai putea fi invocat aici și anume o decizie a Curții Constituționale a Moldovei din 2018, referitoare la programul național de imunizări pentru copii în perioada 2016-2020. Decizia vorbește despre o noțiune foarte folosită astăzi, în timpul pandemiei de COVID-19, și anume „imunitatea de grup”.

„Efectul imunității de grup reduce eventualitatea îmbolnăvirii indivizilor. Cei care refuză imunizarea sunt și ei beneficiari ai imunității de grup, pentru că se bucură de traiul într-o comunitate protejată de boli. Refuzul unor părinți de a permite vaccinarea copiilor lor în privința cărora nu există contraindicații subminează această imunitate de grup. (...)

Părinții care nu acceptă vaccinarea copiilor lor în mod nejustificat procedează ca într-o „tragedie a bunurilor comune”, în care fiecare individ pornit să acționeze doar în interesul propriu prejudiciază interesul comun” (fragment din decizia Curții Constituționale a Moldovei).

Deci dacă scopul comun este obținerea „imunității de grup” atunci nerealizarea acesteia va afecta negativ sănătatea fiecărui individ. Inclusiv, se mai arată în hotărâre, a celor care din motive independente de voința lor (motive medicale, să zicem) nu se pot vaccina.

În România s-a vorbit foarte mult despre o decizie a CEDO din 8 aprilie 2021 referitoare la vaccinarea obligatorie a copiilor din Cehia. Unii experți străini au considerat că decizia „consolidează posibilitatea vaccinării obligatorii în condițiile actualei pandemii de COVID-19”.

Judecătorul român de la CEDO, Iulia Motoc, a explicat însă, într-o postare pe Facebook, că opiniile acestea „sunt pur speculații”. Autoritățile din România au ieșit și ele cu un răspuns și au precizat, prin vocea lui Valeriu Gheorghiță, că vaccinarea anti-COVID va rămâne voluntară.

Sigur că exemplele invocate mai sus nu reprezintă un ghid obligatoriu pentru cum să transformi vaccinarea anti-Covid din facultativă în obligatorie. Cu atât mai mult într-o țară democratică.

Pe de altă parte, există decizii foarte recente ale instanțelor din România care recunosc dreptul statului de face această distincție, de care ne ferim cu toții, între „vaccinați” și „nevaccinați”. De exemplu aceasta.

Din nou, foarte important este contextul. Și anume pandemia.

După cum spuneam mai spus, răspunsul la întrebare nu este simplu.

La modul practic, în actualul cadru legislativ, specialiștii cu care am stat de vorbă spun că în niciun caz vaccinarea nu poate fi de una singură o condiție pentru ca un angajat să primească anumite „privilegii”.

Așa cum „certificatul verde european” nu vorbește doar despre vaccinare ci și de testarea PCR sau de dovada că persoanele au trecut prin covid și acum au imunitate. Sunt trei variante, egale ca importanță, care oferă dreptul de a călători în UE. Sau de a folosi anumite servicii, acolo unde statele au decis să folosească certificatul de vaccinare pe plan intern.

Deci sloganul „no jab, no job” nu poate fi tradus în realitate. Cel mult „no jab/no covid test, no job”. Deși nici așa nu este prea sigur.

„Mai există o problemă mare de „data privacy”. Au fost situații unde unii angajați s-au supărat în momentul în care compania a făcut un cont pe platforma de vaccinare și le-a dat posibilitatea acestora să se programeze singuri. S-au supărat pentru că astfel a aflat și angajatorul cine s-a vaccinat și cine nu”, mi-a spus un jurist al unei companii din România.


Protest anti-vaccin în România. FOTO: Daniel Mihailescu/ AFP/ Profimedia


„Îmi pot imagina ca la controlul medical pentru angajare, unii angajatori să ceară viitorilor angajați prezentarea dovezii vaccinării”Am vrut să văd cum se vede problema vaccinării angajaților și din tabăra angajatorilor, așa că i-am adresat câteva întrebări lui Radu Burnete, directorul executiv al Confederației patronale „Concordia”.

Acesta mi-a spus că, din discuțiile avute în cadrul confederației, „accentul s-a pus pe crearea unui cadru care să faciliteze și să încurajeze vaccinarea”:

„De asta ne-ați auzind cerând să organizăm centre private și aici Guvernul a răspuns pozitiv. De asemenea, mulți angajatori au făcut campanii de informare, oferă zile libere pentru vaccinare și unii au luat în considerare alte tipuri de încurajare a vaccinării”, mi-a explicat Burnete.

În ceea ce privește întrebarea cum anume vor putea angajatorii din HORECA să-și motiveze angajații să se vaccineze pentru a dobândi statutul special despre care vorbește Florin Cîțu, directorul executiv al Concordia spune că metoda aleasă va fi „încurajează, nu sancționează”:

„Toată lumea se gândește la educarea și încurajarea angajaților. Companiile fac eforturi să le explice angajaților de ce este important să se vaccineze”.

Ce credeți că ar trebui să facă angajatorii din HORECA (sau din alte domenii) în situația în care angajații refuză vaccinarea din motive non-medicale, iar din acest motiv afacerea respectivă este afectată (de exemplu, restaurantul nu poate fi redeschis)?

Radu Burnete: Cred că aici vorbim mai degrabă de o situație ipotetică și rară. Nu există niciun fel de restricții care să lege activitatea economică de vaccinare, deci nu văd cum o companie poate fi afectată atât de direct de refuzul angajaților de a se vaccina.

Ea poate fi desigur afectată indirect. Dacă apare un focar și trebuie să închidă sau să reducă activitatea. Dacă se îmbolnăvesc angajați care au nevoie de concediu medical sau perioade lungi de repaos.

Inclusiv coeziunea unui grup poate suferi dacă apar foarte multe discuții între cei vaccinați și cei care refuză. Din păcate companiile nu au foarte multe instrumente la dispoziție și revin tot la ceea ce spuneam mai devreme: educație și încurajare acolo unde este posibil.

Chiar și ideea lansată de premier zilele trecute ar împiedica un restaurant sau hotel să opereze la capacitate maximă dacă personalul nu este vaccinat, nu să rămână închis.

Credeți că ar trebui adaptată legislația astfel încât să cuprindă și condiții referitoare la vaccinarea anti-COVID pentru angajați?

Există o inițiativă parlamentară ce propune o zi liberă pentru angajați atunci când se vaccinează. De asemenea, am avut discuții cu Guvernul să permită angajatorilor să-și vaccineze proprii angajați în centre sau spații dedicate doar acestora.

Dacă vă referiți la legislația muncii, nu mă aștept să vă foarte curând modificări care să ducă în direcția obligativității vaccinării. Unde îmi pot imagina ceva în viitorul apropiat este că la controlul medical pentru angajare unii angajatori să ceară viitorilor angajați să prezinte și dovada vaccinării.

Dacă vor face din asta o condiție eliminatorie la angajare cred că va depinde de fiecare companie în parte, deci nici aici nu mă aștept ca statul să intervină. Trebuie să fim însă conștienți că unii angajatori ar putea cere această informație.

Ce credeți că ar fi mai trebuit să facă Guvernul României pentru a convinge cât mai mulți oameni să se vaccineze (și nu a făcut)?

Cred că mai multă claritate în comunicare ar fi ajutat. Pe de o parte, cred că au făcut foarte bine că nu au suspendat anumite vaccinuri doar din cauza presiunii mediatice, pe de altă parte, comunicarea a fost uneori confuză și toată povestea cu centrele ”paralele”, cum le-a numit presa, nu a ajutat pentru că a scăzut și ea încrederea în autorități.

În mare, nu cred că s-au făcut greșeli foarte mari. Unele lucruri putea fi făcute mai bine, cu siguranță. În ceea ce privește convingerea oamenilor, pe fondul general al pandemiei, încrederea în politicieni și în instituții este la cote de avarie.

Mă îndoiesc că orice campanie de comunicare, oricât de bine făcută, venită din partea Guvernului va putea fi foarte convingătoare pentru sceptici. Cred că Guvernul trebuie să încurajeze voci de la firul ierbii să ajute: medici de familie, angajatori, preoți, primari, profesori.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24632 vizualizari

 • -16 (80 voturi)    
  lip (Joi, 22 aprilie 2021, 7:25)

  cartofiprajiti [utilizator]

  in sanatate trebuie obligatia de a se vaccina tot personalul !!!...
  • +3 (31 voturi)    
   aaa (Joi, 22 aprilie 2021, 11:50)

   nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui cartofiprajiti

   fugi bree de aici,incalci constitutia
   • 0 (4 voturi)    
    O face întâi o societate mai mică. (Sâmbătă, 24 aprilie 2021, 8:12)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

    Cu toți salariații vaccinați, lucrează la capacitate maximă, fără teamă, dă salarii mari, toți sunt mulțumiți. SE duce vorba și să vezi cum vor toți vaccin, aglomerație la vaccinare, pile, intervenții mită și tot tacâmul unei afaceri .Pentru-că va deveni o afacere vaccinarea. Cine nu vede asta acum și doarme în papuci, va plăti mult să poată intra în rândul lumii. Sau va dispare. Afacerile sunt pentru cei viguroși, îndrăzneți și în cazul acesta vaccinați.
  • +4 (50 voturi)    
   Sănătate si libertate (Joi, 22 aprilie 2021, 11:51)

   tedycv [utilizator] i-a raspuns lui cartofiprajiti

   In dorința oamenilor de a trai mult si liberi sunt uitate doua lucruri.
   1. Nu trăiești liber decât in sălbăticie. In societate esti dependent de energie (care tinde sa organizeze viața, dar care iti impune plata facturilor), de entropie (care este opusul energiei si care apare ca un corolar) si de inerție (adică sa stai pe tine si sa aștepți sa facă alții)
   2. Cresterea speranței de viața, legată de dorința oamenilor de a trai mult si liberi se datorează in totalitate progreselor științei din ultimii 150 de ani.
   Concluzie: toți cei care refuza vaccinarea ori sunt prosti, ori nu înțeleg pe ce lume trăiesc.
   Părerea mea.
   • -4 (32 voturi)    
    Geniul satului a vorbit (Joi, 22 aprilie 2021, 12:03)

    Zummm [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

    Te doare ?
    • -5 (23 voturi)    
     Nu (Joi, 22 aprilie 2021, 12:35)

     tedycv [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

     Pentru ca eu trăiesc in casa si in curtea mea închisă cu gard si am grija sa gestionez toate costurile. Dar pe tine cu siguranța te doare ceva, dacă esti atât de vehement.
     Sa fii sănătos, voinic si fără frica. Nu uita unde pui portofelul
    • -7 (15 voturi)    
     NU (Joi, 22 aprilie 2021, 13:40)

     tedycv [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

     Ți-am mai raspuns acum o ora, dar probabil comentariul meu nu a fost agreat.
     NU, pentru ca eu stau in casa mea închisă cu gard, situată totuși in oraș, adică in comunitate. Am însă multă grija sa gestionez la timp toate cheltuielile datorate faptului ca trăiesc totuși in comunitate. Ma bucur deci de o “mica” bucățică de libertate, doar pentru simplul fapt ca stau in casa si curtea mea închisă cu gard.
     Sper ca nu va te apuca invidia sau “durerea” despre care ai vorbit.
     Ai grija cu “portofelul”
    • 0 (2 voturi)    
     Știi cum se spune? (Sâmbătă, 24 aprilie 2021, 8:16)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

     Prostul crede că toți sunt ca el. Dacă nu înțelegi, să știi că-i vorba de tine. Un deștept nu spune despre interlocutor că-i prost, nu se crede deștept. Un prost însă știe tot și este ferm și hotărât. Dă cu pumnul în masă, urlă, crezând că ser impune.
   • 0 (28 voturi)    
    NU este intamplare/ghinion al istoriei (Joi, 22 aprilie 2021, 15:38)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

    Am citit parerile de mai jos. Daca mai trebuia vreo dovada, tocmai a fost produsa:

    NU este intamplare/ghinion al istoriei ca natia asta a fost sub papuc 2000 de ani.
    Nu, deloc: este un rezultat logic si previzibil al mentalitatilor colective. Mentalitati de sluga.

    Trebuie sa recunoastem ca, macar aia de pana la 40 de ani au trait TOATA viata lor in libertate; au putut simti si intelege libertatea. Ar fi avut posibilitatea sa integreze conceptul de libertate ...dar nu s-a intamplat.

    80% din comentarii sunt in sensul eliminarii/ciuntirii libertatii, in sensul permiterii statului sa-ti agreseze direct propriul corp. Dupa numai un an de propaganda pentru "pandemie", o chestie cu o mortalitate fortata, "din pix", de 0,02%...ca gripa ordinara.

    Mda, NU istoria a fost rea cu romanii, ci GENETICA.
    Neam de slugi!
    • +7 (13 voturi)    
     din pix ai pus tu 0.02% (Joi, 22 aprilie 2021, 20:10)

     uxh75588 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     3.079 mil morti la 145 mil de imbolnaviri (global).

     E grea matematica! Nu e pentru oricine!
     • +1 (3 voturi)    
      imbolnavirile care au fost depistate (Vineri, 23 aprilie 2021, 1:25)

      Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui uxh75588

      Inmulteste cu ZECE si obtii nr real. Hint: tre sa adaugi doar un ZERO, si obtii un miliad jumate.
      • 0 (2 voturi)    
       Adevărat dacă ai fi mort. (Sâmbătă, 24 aprilie 2021, 8:19)

       asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

       Nu cred că îți dorești asta, așa că nu mai înmulți din burtă cu un indice arbitrar. O să te doară burta și nu vei ști de ce.
     • +1 (3 voturi)    
      pai... (Vineri, 23 aprilie 2021, 12:09)

      gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui uxh75588

      ai dreptate cu matematica, atata doar ca incidenta se calculeaza ca numar de inbolnaviri la numarul de locuitori....oricum ai da-o, cifra se invarte in jurul lui 0.02%... India cu 1.366 miliarde de inhabitanti are mai nou 300000 de infectati pe zi...wow, e derzastru 0.021%, nu? la noi la 18 milioane, rotund vorbind, si 3000 de infectari pe zi, rata ar fi 0.016%....deci despre ce matematica vorbim? Exprimarea ratei in numar de infectari la mia de locuitori este tot o incercare de manupulare a datelor... suna mai bine 0.2 la mie decat 0.02 la suta, nu?
      • 0 (2 voturi)    
       Ești din India? (Sâmbătă, 24 aprilie 2021, 8:26)

       asavreau [utilizator] i-a raspuns lui gab0iu

       Întreb ca să înțeleg de ce dai ca exemplu India. Un român ar discuta despre România. Fiecare țară are specificul ei, comportamentul social legat de tradiții și credință și acestea duc la situații dramatice în rezolvare problemelor privind COVID. Apare rezistența, mai ales a celor mai puțin pregătiți intelectual, cei mai mulți, la schimbările necesare stăpânirii îmbolnăvirilor. Și ești nevoit să folosești forța pentru a proteja populația, inclusiv pe cei care se opun. Cum s-ar spune-să faci binele cu forța !
       • -1 (1 vot)    
        pai... (Sâmbătă, 24 aprilie 2021, 11:10)

        gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

        pentru ca in presa apare cazul Indiei descris ca un dezastru..."India, prima țară din lume care raportează un bilanț zilnic de peste 300.000 de cazuri noi / Premier: Al doilea val a venit ca un uragan"...csat despre folosirea fortei pentru "a face bine"...unde, mai exact, se specifica asta in Constitutie? cat despre rezistenta celor mai putin pregatiti intelectual, da, ai dreptate stimabile...depinde insa despre ce rezistenta vorbim...
     • +3 (5 voturi)    
      Flacau, ca sa iasa "pandemia".... (Vineri, 23 aprilie 2021, 12:48)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui uxh75588

      3,01x100:7800=0,038%

      Flacau, ca sa iasa "pandemia", OMS a schimbat criteriile de raportare...asa ca, dupa schimbarea lor, aia cu cancer terminal erau trecuti la COVID drept cauza a mortii.

      Pana la COVID, gripele erat tratate/raportate ca gripa...aia cu cancer terminal erau raportati ca au murit de cancer, nu de gripa.

      Asa...si numai asa putea iesi "pandemia". Din pix.

      Ti-am pus % actual, chiar cu raportarile false si umflate incluse. E mai mic de 0,04%, in 14 luni de "pandemie". Chiar tinand cu ursul, 0,04% in 14 luni e un % insignifiant. Sigur nu justifica legarea de calorifer si imbotnitarea populatiei. Acolo unde NU s-a facut asta (TX, FL, Suedia, alte 14 state americane), cifrele COVID sunt asemanatoare sau MAI BUNE decat in statele puscarii, Romanika y compris.

      Eu chiar nu am nimic cu voi, cu ipohondrii astia psihopati ascunsi sub pat. Va doresc succes in incercarea de a deveni nemuritori.

      Dar, am ceva cu dobitocii care vor sa ma puna sa ma vaccinez impotriva vointei mele...nu ca vaccinul ar fi/nu ar fi nu stiu cum...ci, pur si simplu, ca om care intelege limitele responsabilitatii sociale ca americanii, nu ca Mao Tze Dun.

      Si da, e o legatura directa intre cersetorii de stapan si catuse/caluse si mostenirea lor genetica.

      ================================================================================

      Stai linistit, nu te-am bagat in seama. Esti prea idiot ca sa intelegi ceva din moment ce stabilesti fara tagada ca "Concluzie: to?i cei care refuza vaccinarea ori sunt prosti, ori nu în?eleg pe ce lume traiesc.".
      Nu stiu daca pricepi, dar sunt zeci de milioane d'astia "prosti" numai in US. Dar, sigur, americanii "sunt prosti", nu se compara cu romanul precar alfabetizat, 70% analfabet functional!
    • -1 (9 voturi)    
     Ghinionul istoriei... (Joi, 22 aprilie 2021, 20:16)

     tedycv [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Este ca tu citești “părerile de mai jos” dar răspunzi “celor de mai sus”, adică mie. Ce treaba au istoria+genetica+mentalitatea de sluga cu vaccinarea. Ca sa nu mai discutam de “măcar aia de pana la 40 de ani au trăit toată viața lor in libertate”
     Trezește-te, stinge calculatorul, spală-te cu apa rece pe fata si nu îmi mai trimite mie răspunsuri
 • +25 (113 voturi)    
  Asadar (Joi, 22 aprilie 2021, 7:45)

  Un cititor [utilizator]

  Orice nu este vaccinat este bolnav, iar cine este vaccinat este sanatos. Ce manipulare ordinara!

  P.S. Parca am mai auzit lozinca asta : cine nu vrea sa intre in colectiv , e chiabur si trebuie bagat in inchisoare.
  • +9 (43 voturi)    
   trebuie sa aiba si tineretul (Joi, 22 aprilie 2021, 8:50)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   doza lor de "colectiv"

   altfel se pierde traditia.

   :))
  • +7 (25 voturi)    
   Si se mai pling de de-alde ANAF (Joi, 22 aprilie 2021, 10:02)

   ac [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   "Tre' sa fi facut cetateanul ceva". Uite asa se ajunge la din ce in ce mai multi oameni - si vorbesc de aia crinceni de dreapta sau extrema dreapta - sa voteze cu PSD. Nu am auzit asemenea aberatii nici chiar la nea Nicu.
   • 0 (10 voturi)    
    Pe vremea lui nea Nicu nu era obligatoriu vaccin? (Joi, 22 aprilie 2021, 13:17)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui ac

    atunci nu inteleg comparatia
    • -1 (7 voturi)    
     La copii, da (Joi, 22 aprilie 2021, 16:47)

     ac [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     Si atunci puteai refuza cu motive medicale, chiar daca faceau tot posibilul sa isi faca planul. Nu te obliga nimeni nici sa te inscrii in partid, desi, evident, nici nu avansai fara asta. Dar pina la urma nu venea militia acasa sau la munca sa te fugareasca cu seringa.

     Aici insa vorbim de adulti intr-o tara libera.
     Cu atit mai mult e aberant ca in anul 2021 primul-ministru al unei coalitii formata din alesi democratic vine cu masuri de genul asta chinezesc. Nu de asta a fost ales partidul lui - el nici nu a fost ales - care ar trebui sa vina cu niste politici care sint efective si care respecta legea. In loc de asta, parlamentul nu face nici pe dracu, iar o mina de complexati de-alde Citu si Arafat dau ucaz dupa ucaz, crezind ca nu o sa ajunga in scurt timp la lada de gunoi.
     Au fost altii mai buni gen Livache, si tot la frina s-a terminat in costum cu dungi.
     • +1 (9 voturi)    
      Eram mic (Joi, 22 aprilie 2021, 19:50)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui ac

      dar eu stiu ca si dupa revolutie venea la scoala si te vaccina fara sa intrebe parintii. Imi amintesc ca am avut o roseata dupa testul TBC si am mers mai departe la investigatii

      Plus ca pana acum 3-5 ani cam trebuia sa te prezinti cu lista de vaccinuri cand te inscriai la gradinita, la scoala, etc
      • +3 (7 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 aprilie 2021, 21:36)

       [anonim] i-a raspuns lui jorj_bv

  • -15 (49 voturi)    
   Societate vs individ (Joi, 22 aprilie 2021, 10:32)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Cine nu vrea sa traiasca si sa lucreze in colectiv nu este obligat. Poti sa te izolezi.. nu te opreste nimeni.
   Daca vrei, poti sa-ti faci firma ta, sa angajezi doar persoane care nu au fost vaccinate! Sigur vei avea succes la clienti..

   Comparatia cu colectivizarea fortata din perioada comunista este total gresita, dovada ca nu stii nimic despre istoria Romaniei. In primul rand, "colectivizarea" a fost o confiscare de terenuri si animale. Mai puneti si voi mana pe o carte.
   • -1 (25 voturi)    
    De ce nu invers (Joi, 22 aprilie 2021, 11:05)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Daca esti Homus speriatus mundi si te-ai vaccinat de ce te mai freaca ca sunt langa tine nevaccinati. Iar daca nu te vaccinezi de ce nu stai tu in pestera vietii pana trece pandemia? Cereclami tu poate fi inpus si pe sens invers.
    • +3 (23 voturi)    
     E mai complicat (Joi, 22 aprilie 2021, 12:12)

     Charles-Louis-de-Secondat [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     Daca tu esti vaccinat si stai cu nevacinati pe langa tine tot poti sa iei un covid mutat de ei la care vaccinul tau nu il mai recunoaste. Invers nu este valabil, daca tu esti vaccinat, pericolul pe care tu il ai asupra celor din jur e zero pt ca tu nu ai dat nici un prilej covidului sa muteze.
     • -2 (12 voturi)    
      Aha... (Joi, 22 aprilie 2021, 12:26)

      Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Charles-Louis-de-Secondat

      Deci in logica asta oricum nu e bine orice ai face. Totusi daca sunt "vaccinat" natural de ce nu sunt recunoscut drept "vaccinat"?
      • -2 (10 voturi)    
       E bine daca te vaccinezi (Joi, 22 aprilie 2021, 13:26)

       Charles-Louis-de-Secondat [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

       Nu inteleg cum ai tras concluzia ca nu e bine oricum ai face. Daca te vaccinezi, tu te protejezi pe tine si in acelasi timp protejezi toata umanitatea pt ca covidul nu a mutat din cauza ta. Parerea mea e ca daca dovedesti ca ai anticorpi ai putea sa fi recunoscut ca vaccinat. Fata de un vaccinat tu din pacate i-ai dat o sansa si virusului sa mai faca victime si chiar sa ne chinuie pe eternitate.
       • +7 (13 voturi)    
        Daca... (Joi, 22 aprilie 2021, 13:56)

        Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Charles-Louis-de-Secondat

        Daca te speli doar odata pe luna proitejezi planeta si umanitatea de la balariile climatice. Daca consumi mai putina carne de vaca protejezi planeta de la incalzire, daca nu mai folosesti internet si nu calatoresti in vacante salvezi umanitatea de la disparritie. Sau daca te-ai limita de la cheltuieli si ai da muritorilor de foame...sa salvezi umanitatea. Daca atatae si atatea pe care le-ai putea face...dar nu le faci din comoditate. Te ratoiesti insa la cei care nu vor sa faca un vaccin cum ca te pun pe tine si umanitatea in pericol. Cat ii priveste pe ei e alegerea lor sa evalueze riscurile sau beneficiile.
    • +4 (18 voturi)    
     te doare mintea.. (Joi, 22 aprilie 2021, 12:28)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     Daca respecti Codul Rutier cand esti la volan, "de ce te mai freaca ca" sunt in trafic altii care se urca beti la volan sau si-au luat carnetul pe bani si nu stiu cine are prioritate in sensul giratoriu?...

     Cam asa pui tu problema.
     • -2 (14 voturi)    
      logica si analogie ca nuca in perete (Joi, 22 aprilie 2021, 13:31)

      Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Analogia facuta de tine este ca nuca in perete. Din start ii faci criminali pe cei care nu se vaccineaza. Faceti-o obligatorie si gata, ce sa mai? Codul rutier e obligatoriu, vaccinarea, din cate stiu eu nu este.
      • -1 (7 voturi)    
       te-ai prins.. (Joi, 22 aprilie 2021, 19:32)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

       Ala care se urca beat la vola nu este "criminal".. pana nu omoara pe cineva. Doar ca riscul este mult mai mare.

       La fel si cu vaccinul - il faci ca sa reduci riscul.

       Singura diferenta este ca nu te numesti "criminal" daca imprastii virusul si omori pe cineva, pentru ca ne place sa credem ca nimeni nu ar face asta intentionat. Dar daca ai ocazia sa reduci riscul si nu o faci?..
      • +2 (2 voturi)    
       Dar de ce ? (Vineri, 23 aprilie 2021, 1:19)

       gie [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

       S-o faca obligatorie? Uite cu asta nu-s de acord. Si se pare ca nu-s nici altii.
   • -3 (15 voturi)    
    De ce sa ma izolez? (Joi, 22 aprilie 2021, 11:48)

    ac [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Ca unii au stabilit niste criterii arbitrare, care nu exista in legi sau Constitutie?
   • -3 (17 voturi)    
    hahaha (Joi, 22 aprilie 2021, 11:55)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    esti un adevarat stalp al societatii,toata lumea te admira si aclameaza pt luarile tale de pozitie si susutinerea fara cracnire a oridinelor venite pe cale ierarhica.lipsa liberului arbitru din tine,te face soldatul decorat,care odata ajuns maresal i-i impusca pe toti care spun altfel decat linia partidului
    societtea socialista s-a bazat pe oameni ca tine,care baga cutitul si in copii daca,spune tovarasul.
    unii le spuneau cozi de topor,eu le spun ceea ce sunt:calai!
    • +3 (13 voturi)    
     exact (Joi, 22 aprilie 2021, 12:31)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Point

     Si tu esti talpa societatii, incapabil sa argumentezi la subiect, doar incerci sa-i tragi si pe altii in latrina in care te scufunzi incet, dar sigur.
   • -2 (14 voturi)    
    pai... (Joi, 22 aprilie 2021, 11:58)

    gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    stimabile...hai sa punem problema altfel..."cine n-are pielea alba n-are ce cauta in colectiv"...e OK?
    ...da""cine n-are paru' #000000, n-are ce cauta in colectiv?"...o fi OK?
    • +1 (7 voturi)    
     incurci (Joi, 22 aprilie 2021, 13:00)

     uxh75588 [utilizator] i-a raspuns lui gab0iu

     rau lucrurile.

     Daca eu am scabie vei dori sa stai langa mine !?
     Daca eu as avea sida vei dori sa stai langa mine !?
     • +2 (2 voturi)    
      pai... (Vineri, 23 aprilie 2021, 9:09)

      gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui uxh75588

      nu stiu cine incurca lucrurile... a avea o boala nu e acelasi lucru cu a nu fi vaccinat impotriva ei...sunt persoane care sunt imune natural la sacest virus...sunt persoane care au capatat imunitate naturala ( au avut boala)...apropos...intre scabie, SIDA si coronavirus este o mare diferenta... scabia se ia prin simplul contact fizic, SIDA prin contact sexual...cat despre coronavirus...parerile sunt inca impartite...sa auzim numai de bine!
   • +3 (5 voturi)    
    Nicaieri pe planeta (Joi, 22 aprilie 2021, 14:12)

    Algo [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Priviti realitatea, nu o lume imaginara.

    Nu este posibil sa ne separam, sa ne izolam.

    Nu este niciun loc unde cei ce nu vor sa urmeze aceste reguli sa poata efectiv sa mearga si sa ramana in viata, in existenta.

    Suntem intr-o stare de completa dependenta de Stat pentru toate resursele minim necesare vietii :
    - pamant, teren pe care locuim si/sau sa cultivam mancare
    - apa, mancare
    - haine, energie termica
    - sapun, detergent

    Mai mult, cu totii respiram aer.
    Prin aer se transmite virusul.
    Chiar si daca ar exista un loc pentru cei ce nu vor aceste reguli, cei ce le vor nu vor accepta niciodata sa respire acelasi aer cu ei.
    Adica nu e loc pentru acestia nicaieri pe planeta !
  • +1 (29 voturi)    
   Nu. (Joi, 22 aprilie 2021, 11:42)

   gmb72 [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Cine nu e vaccinat se poate imbolnavi si in mod cert imbolnaveste pe altii. Cine e vaccinat, mai poate imbolanvi pe altii cu o probabilitate de sub 5%. Dar deh, ca sa intelegi asta, trebue sa si gandesti stirile pe care le citesti.
   Pana una-alta, intrebarea se poate pune si invers: pot angajatii sa-si imbolnaveasca la liber colegii, in baza dreptului lor de a nu se vaccina dar si de a munci ? SI daca da, eu daca pot dovedi ca m-am imbolnavit de la serviciu, de la un dac liber (de vaccin, de botnita da si de efortul de a .... gandi) pe cine dau in judecata sa-mi plateasca spitalizare, sechele, etc., angajatorul sau angajatul pentru care masca de protectie=botnita, iar vaccinul e de la diavol, ca ne modifica codul ADN ?....
   • +2 (4 voturi)    
    Evident ca pe angajator (Joi, 22 aprilie 2021, 12:26)

    Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

    De aceea angajatorul trebuie sa previna asta ...
   • +3 (5 voturi)    
    Contradictie (Joi, 22 aprilie 2021, 15:47)

    Algo [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

    Poate doriti sa reformulati prima propozitie.

    "se poate imbolnavi si in mod cert imbolnaveste pe altii"

    "se poate" si "cert" nu functioneaza asa.

    "se poate" = "<100%" = "incert"
    "cert" = "100%"

    "incert" == "cert" ! Contradictie !
   • +3 (3 voturi)    
    asta cu 5% (Joi, 22 aprilie 2021, 22:50)

    Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

    e din burta ta sau din investigatii si teste incomplete.Adevarul c anu stie nimeni ,inca.
   • +3 (3 voturi)    
    cand te imbolnaveai de gripa (Vineri, 23 aprilie 2021, 8:18)

    fghr [utilizator] i-a raspuns lui gmb72

    acu 4-5 ani pe cine dadaeai in judecata?
 • +38 (62 voturi)    
  Daca vaccinul este bun, care-i pericolul? (Joi, 22 aprilie 2021, 8:17)

  CezarN [utilizator]

  Deci vom avea doua categorii de angajati:vaccinati (care nu sunt in pericol, caci sunt vaccinati, nui?) si nevaccinati, care isi asuma pericolul de a se infecta cu covid. Deci, care-i problema? Ar mai fi o categorie, anume cei care nu se vaccineaza din motive medicale, insa acestia sunt foarte foarte putini si cu "inventarierea" lor ar trebui sa se inceapa. Pentru ei, sunt sigur ca se pot gasi solutii punctuale.
  Dupa ce s-au restrictionat libertatea de miscare, libertatea de opinie (cei care se indoiesc de gravitatea bolii sau de vaccin sunt sanctionati), acum se incearca si restrictionarea dreptului la munca, la existenta, la viata practic. Si asta pentru ca au fost destui ganditori care nu doar ca au fost de acord cu primele restrictii, dar chiar s-au transformat in adevarati propagandisti, in fanatici ai tranzactionarii libertatii contra vaccin.
  Iar astea au fost scrise de un vaccinat. M-am vaccinat pentru ca asa am considerat eu ca este bine pentru mine. Dar daca maine angajatorul m-ar intreba daca sunt sau nu vaccinat, i-as raspunde ca nu-i treaba lui.
  • +4 (26 voturi)    
   Daca. Si daca nu este? (Joi, 22 aprilie 2021, 9:46)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Cine raspunde?
   recunoaste cineva daca nu este bun sau se pune batista pe tambal ca pana acum?
   Nu crezi ca se pune batista pe tambal atunci cand ceva merge rau cu un anumit vaccin? Pai atunci nu nu cred ca esti obiectiv.
  • -7 (31 voturi)    
   Scrie in articol, imunitate de turma (Joi, 22 aprilie 2021, 10:01)

   Mihnea_V [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Imunitatea de turma presupune ca indivizii care nu pot face vaccinul (cei care sunt alergici) sau cei pt care vaccinul nu e eficient (un procent f mic nu dezvolta anticorpi dupa vaccinare). Aceste 2 grupuri de oameni vulnerabili trebuie protejate intr-o societate democratica (nu suntem Sparta, sa ii aruncam de pe stanci). Pentru asta toata populatia trebuie sa faca vaccinul. Culmea e ca si intre cei care nu vor sa faca vaccinul pt ca se cred puternici exista oameni din grupele de mai sus. Si ei vor fi protejati daca toata lumea s-ar vaccina.
   • +8 (18 voturi)    
    Aha (Joi, 22 aprilie 2021, 11:08)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Mihnea_V

    Deci toata povestea asta este pentru 1% care nu se pot vaccina. Multumim frumos. Dar totusi de ce nu se vorbeste frumos si despre cei imunizati natural si acceptati ca sunt si ei "vaccinati"? Adik pentru aia 1% toti s eincoloneaza frumos si fac ce trebuie. Ca asa a decis Mihnea ca functioneaza democratia.
    • +2 (12 voturi)    
     nu nu sunt doar cei 1% (Joi, 22 aprilie 2021, 13:15)

     radu_ [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     Povestea e mai mare decat cei 1%. Sunt mai multe probleme.

     Una din probleme e faptul ca spitalele sunt pline de cei care nu se vaccineaza.
     Asta impiedica pe cei ce au alte probleme sa acceseze sistemul medical.

     Alta problema este faptul ca virusul se tot reproduce prin populatia nevaccinata. Aceasta reproducere duce la mutatii care ii pune in pericol si pe cei vaccinati.

     O alta problema sunt si restrictiile la care cei vaccinati trebuie sa fie supusi din cauza nevaccinatilor.

     Inca o problema este ca vaccinul nu te protejeaza 100% asa ca e nevoie sa ai cat mai putine persoane infectate in jur chiar daca esti vaccinat.

     Si in ultimul rand costul. Cu tratarea, vaccinarea, verificarea respectarii regulilor, inchiderea economiei. Toate astea au cost mult mai mare cu cat virusul e lasat sa se raspandeasca.
     • 0 (12 voturi)    
      Vad ca pui o groaza de probleme (Joi, 22 aprilie 2021, 13:36)

      Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui radu_

      Problema ca vaccinul e inca in clinical phase 3 nu o ridici deloc.
      Probloema ca masurile cu inchiderea economiilor au fost politice si nu neaparat medicale (drept dovada sunt state intregi care nu au inchis si nu au purtat masca si sunt la egalitate cu altele care au impus tot felul de masuri la sange.
      Problema ca vaccinul NU ESTE OBLIGATORIu si deci orice constrangere de tip mediatic, stigmatizare, tipare nu sunt ETICE. Pot sa aleg ceva fara sa fiu araat cu degetul? Maine o sa ma arati cu degetul ca am prea multi bani si ca din cauza mea sunteti voi saraci. Sau orice altceva care sa duca automat la confiscarea averii ca sa traiasca si ceilalti.
      • 0 (8 voturi)    
       schimbare subiect (Joi, 22 aprilie 2021, 14:14)

       radu_ [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

       Nu am ridicat siguranta vaccinurilor pentru ca nu era ala subiectul. Era subiectul ca cei ce nu se vaccineaza nu-i influenteaza pe cei care se vaccineaza.

       Siguranta unui vaccin o pot stabili doar o mana de specialisti si analizand in istoric ce s-a intamplat cu alte vaccinuri.

       Nu o poti afla exeprimentand in bucatarie sau uitandu-te pe youtube la alti oameni care au experimentat ei in bucatarie.

       Si recomandarea tuturor specialistilor este ca riscul de a te vaccina este mult mai mic decat riscul de a amana cu o singura zi vaccinarea.
       • +1 (9 voturi)    
        Recomadarea pentru cei ca tine (Joi, 22 aprilie 2021, 15:49)

        Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui radu_

        la 40-50 de ani cu 3 comorbiditati, obezitate cel putin grad 1 si gafaiala la 3 scari. Pentru altii recomandarea aia e fix 0 si o stiu si iexpertii astia pe care ii tot preaslavesti. Daca nu as lucra cu ei la tot coltul nu m-as exprima. Iexpertii sunt genul arafat si rafila, nu cei din laboratoare sau specialisti imuno/epidemio, crede-ma.
       • +1 (5 voturi)    
        Si de ce s anu ridici si asta? (Joi, 22 aprilie 2021, 15:51)

        Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui radu_

        Doar pentru ca mai nimeni nu stie de ce scriu eu aici nu inseamna c anu e o problema. Eu nu influentez pe nimeni, din contra, i-am inscris pe parintii mei la vaccinare. Pentru ca si ei au vrut. Dar strigatul asta cu manie proletara la cei care poate stiu si alta fata a monezii nu e ok, duce spre totalitarismul maselor manipulate.
     • -3 (7 voturi)    
      Reproduceri nemestecate (Joi, 22 aprilie 2021, 14:21)

      Algo [utilizator] i-a raspuns lui radu_

      Vaccinul te protejeaza 0%.
      Organismul tau te protejeaza PANA LA 100%.
      Vaccinul-virus te ataca 100%.
      Virusul te ataca 100%.

      Organismul tau este cel care te protejeaza.
     • 0 (2 voturi)    
      o chestie esentiala (Vineri, 23 aprilie 2021, 8:20)

      fghr [utilizator] i-a raspuns lui radu_

      restrictiile nu sunt impuse de cei nevaccinati , ci de statul opresiv
    • 0 (2 voturi)    
     Pentru ca nu-s imunizati (Joi, 22 aprilie 2021, 21:08)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     Ce s-a constatat deja in studiile clinice de faza doi e ca raspunsul sistemului imunitar, dupa a doua doza de vaccin, e mai rapid, mai specific si mai amplu decat in cazul infectiilor grave. Doar atat, ca desi dupa a doua doza produci cantitati industriale de anticorpi, mai mari decat chiar si cei cu forme grave, n-ai parte si de aceeasi distrugere in organism ca in urma infectiei.

     Adica dupa o infectie usoara nici macar pe departe nu ai aceeasi rezistenta la boala ca dupa vaccin. Daca vrei sa nu ramai o posibila cale majora de raspandire a bolii, chiar si dupa o infectie grava, tre' sa te vaccinezi.

     Forme grave, estimativ, dupa numarul de cazuri confirmate si numarul de morti, is poate cateva mii, hai optimist zeci de mii, din aproape 20 de milioane. Adica ca si cand n-ar fi. Si chiar si aia au o rezistenta mai semnificativ mai mica in cazul unei reinfectari decat un vaccinat. Asa ca pentru imunitate de turma si ei trebuie sa se vaccineze.
     • +3 (3 voturi)    
      Da referinte (Joi, 22 aprilie 2021, 23:15)

      Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      Ai spus o multime de chestii total nedocumentate. Te rog sa imi dai referinte cum ca cei trecuti prin forme usoare nu ai rezistenta la boala. In orice forma de infectie (usoara sau serioasa) nu s-au constatat reinfectari. Unde s-a constatat au fost forme foarte usoare. Deci nu stiu ce balarii arunci. aici.
      "Adica dupa o infectie usoara nici macar pe departe nu ai aceeasi rezistenta la boala ca dupa vaccin. "
      Am mai auzit povestea asta, eu cred ca se distribuie pe unitate iar voi o propavaduiti in continuare. Aberatie absoluta si fara nici o referinta serioasa in afara de tribul vostru raspandac.
      • -1 (3 voturi)    
       Studiul poti sa-l cauti matale (Joi, 22 aprilie 2021, 23:34)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

       Io ti-am gasit stirea: https://www.msn.com/en-us/health/medical/study-says-pfizer-vaccine-immunity-is-so-strong-it-might-prevent-covid-19-transmission/ar-BB1cTAkA

       Ca idee, nu-i obligatia nimanui sa te informeze pe matale, si in ziua de azi cel putin tre' sa fii cam handicapat sa nu fii in stare sa folosesti google sau alta masina de cautare.
       • +2 (2 voturi)    
        Hahahaha (Vineri, 23 aprilie 2021, 10:31)

        Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

        Exact ce spun eu. Gaseste o chestie dintr-un ziar inc are jurnalistii pun titlul pe care il vor si face ditamai teoria. Tocmai pentru ca stiu sa ma informez din alte parti decat un simplu google iti spun ca vorbesti prostii. Majoritatea articolelor de genula sta au: might, could, poate...blabla. Un mic studiu si apoi transformi aia sa iti serveasca narativa.
        Uite, din articolul tau:
        These researchers think this sort of immunity might completely prevent COVID-19 transmission, although more data is needed to prove that’s the case.
        Asta nu spune ca cei infectati natural nu sunt EXACT in aceeasi situatie. Adik nu transmit si nu se imbolnavesc. Dar nu va convine voua, right?
  • -2 (16 voturi)    
   daca aceasta era gandirea (Joi, 22 aprilie 2021, 11:27)

   DorinDor [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   ...pe parcursul intregului secol 19 sau 20 o multime de boli care acum sunt eradicate ar fi facut inca ravagii. individualismul nu este o notiune sfanta care trebuie dusa la extrem. exista, de asemenea, notiunea de bine colectiv.
   • +1 (9 voturi)    
    notiune (Joi, 22 aprilie 2021, 11:57)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui DorinDor

    pe care domnia ta o duce la extrem.
    in sec 19 te obliga cineva sa te vaccinezi?
    • 0 (4 voturi)    
     cand eram copii (Joi, 22 aprilie 2021, 12:55)

     DorinDor [utilizator] i-a raspuns lui Point

     deci contestam eficienta tuturor vaccinurilor pe care le-am facut, obligatoriu, ca si copii. Asa sa fie atunci
    • +3 (5 voturi)    
     Dar nu exista nici contributie la sanatate (Joi, 22 aprilie 2021, 13:24)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Point

     Adica nu exista "solidaritate". Nu puneai bratul, puneai punga sau viata.
     Eu platesc 2000 lei CASS desi doctorul nu ma stie, iti cumpar vacinul pe banii mei si tu faci pe dacul liber dupa ce n-ai mai platit taxe in RO de 5-10-15 ani.
   • +2 (6 voturi)    
    Molime istorice si actuale (Joi, 22 aprilie 2021, 14:42)

    Algo [utilizator] i-a raspuns lui DorinDor

    Stiti ca molimele istorice sunt invaluite in straturi groase de mistificare ?

    Daca organismul omului este sanatos si are resurse acesta are capabilitatea functionala de a lupta singur cu patogenii.

    O boala este o functionare nedorita a organismului omului.

    O boala are cauze multiple.
    Patogenii sunt doar cauza primara, dar nu neaparat principala.

    Printre cauzele principale ale bolilor din secolele trecute dar si de azi sunt :
    - lipsa apa curata
    - lipsa mancare
    - lipsa incalzire a corpului (haine, energie termica)

    Aceasta este diferenta esentiala fata de secolele trecute.
    Aceste lipsuri duc la slabirea capabilitatior organismului de a lupta cu patogenii.

    La aceste se mai adauga defecte functionale ale organismului, de origine genetica sau accidentala.
    Dar acestea, pentru o populatie diversa genetic nu au un impact semnificativ pentru sensibilitatea la un patogen dat.
  • -1 (17 voturi)    
   Felicitari ca te-ai vaccinat.Si eu... (Joi, 22 aprilie 2021, 12:15)

   festina [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Si ar trebui sa ma doara la basca de cei ne-vaccinati.
   Problema e ca, in egoismul meu (nu, nu sunt foarte altruist, nu vreau sa salvez planeta, doar vreau sa traiesc normal iar copilul meu sa se duca la scoala fizic), din cauza celor ne-vaccinati se vor prelungi restrictiile la infinit. Vom trai cu un yo-yo de relaxare/restrictii in functie de valul 4,5-16, atata vreme cat nu se atinge imunitatea de turma.
   Iar imunitatea de turma nu se poate atinge pe cale naturala din 2 motive:
   -nu se pot infecta multi intr-un timp scurt (pt ca iar ar crapa spitalele si s-r introduce restrictii pana la scaderea presiunii,scad infectarile si dupa care o luam de la inceput)
   -imunitatea naturala nu e neaparat eficienta si de lunga durata (vezi Brazilia sau India unde au luat-o de la capat cand a aparut o tulpina noua)

   Deci parerea mea e ca singurul mod de a atinge imunitatea de turma rapid este prin vaccinare (probabil cu rapel o data pe an, ca la gripa).

   Nici eu nu sunt pt vaccinare obligatorie, as prefera ca oamenii sa inteleaga singuri beneficiile vaccinarii .
   Dar asta in Romani pare mai degraba o utopie...
   • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 aprilie 2021, 21:41)

    [anonim] i-a raspuns lui festina

    • 0 (0 voturi)    
     ai si tu dreptate... (Vineri, 23 aprilie 2021, 9:59)

     festina [utilizator] i-a raspuns lui

     numa' ca unele tulpini nu devin dominate in lume.

     Exista un risc sa se raspandeasca, da' momentan dominanta a devenit varianta britanica. Aia sud-africana "n-a prins" , s-a stins local. Nici aia braziliana, care a aparut la inceputul anului, pare ca nu se raspandeste pe glob.
     Si ce te faci daca apare tulpina de Teleorman? :)

     Asa ca totusi mai bine ne vaccinam in Europa cat mai mult. Dar ai dreptate ca la nivel mondial, pandemia se stinge cand sunt intepati si aia din Africa etc
  • +5 (11 voturi)    
   E mai complicat... (Joi, 22 aprilie 2021, 12:22)

   Charles-Louis-de-Secondat [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Nu prea intelegi cum muteaza un virus din faptul ca nu mentionezi nimic de mecanismul asta care iti schimba cu totul argumentele tale.
   Oamenii nevaccinati cand se infecteaza cu covid, ei il muteaza putin cate putin. Dupa un numar de astfel de mutatii pe covid el devine de nerecunoscut de catre cei care s-au vaccinat.
   Deci de aici rezulta ca pandemia poate fi prelungita la infinit de catre nevaccinati pt ca ii ajuta sa muteze si sa infecteze si nevaccinati.
   De la argumentul asta eu cred ca este justificata obligatia ca toata lumea sa se vaccineze.
   • -2 (4 voturi)    
    Mutatii (Joi, 22 aprilie 2021, 14:48)

    Algo [utilizator] i-a raspuns lui Charles-Louis-de-Secondat

    Este complicat intr-adevar.

    Dar dupa cate mutatii devine virusul 1 un virus 2 ?
    (unde virusul 1 si 2 sunt activi in replicare)

    Si dupa cate mutatii virusul 1 devine steril, inactiv in replicare ?

    Intelegeti cu siguranta ca numarul de mutatii ce se petrec doar in interiorul unui om infectat este enorm relativ la numarul de oameni de pe planeta.

    Si asta pentru ca sigur ati verificat cate particule virale se gasesc in interiorul unei doze de vaccin, rata de mutatie, rata de reproducere a virusului intr-o celula si numarul de celule afectate.
    • +1 (5 voturi)    
     Doar covidul transmis natural are mutatii (Joi, 22 aprilie 2021, 16:30)

     Charles-Louis-de-Secondat [utilizator] i-a raspuns lui Algo

     Probabil marea majoritate a mutatiilor sterilizeaza virusul dar asta e ca si cum ai zice ca nu au nici un efect asupra pandemiei. Dar aceste mutatii au si probabilitati sa fie unele care sa avantajeze virusul in replicare. Si noi nu vrem sa marim aceste probabilitati din cauza unora care nu vor sa se vaccineze.

     Banuiala mea e ca virusul dintr-un vaccin rareori muteaza pentru ca nu are capabilitati de a trece de la un individ la altul. Practic virusul nu are nici o capabilitate sa acumuleze informatii adica sa fie maleat de fortele selectiei naturale.
     • +3 (3 voturi)    
      Sfarsitul transmisiei virusului (Joi, 22 aprilie 2021, 17:25)

      Algo [utilizator] i-a raspuns lui Charles-Louis-de-Secondat

      Daca marea majoritate a mutatiilor sterilizeaza virusul atunci evident ACESTEA nu au nici un efect asupra raspandirii virusului.

      Mutatiile, putine ca numar, care AVANTAJEAZA raspandirea virusului sunt o certitudine numerica.
      Pentru ca vorbim de numere foarte mari de particule virale si celule infectate.
      Este necesar un numar mic de oameni ca virusul sa aibe o mutatie avantajoasa.

      Numarul mutatiilor posibile este limitat, oricat de mare sau mic este el.

      Pe masura ce virusul se raspandeste, toate mutatiile posibile sunt creeate.
      Majoritatea mare a mutatiilor rezulta in virus steril.
      Minoritatea mica a mutatiilor rezulta in virus mai transmisibil.
      Aceasta selectie a virusului, lucreaza contra sa.
      In timp, doar cea mai transmisibila mutatie a virusului se mai transmite.
      Apoi aceasta muteaza intr-o varianta mai putin transmisibila.
      Acesta este sfarsitul transmisiei virusului.


      Virusul este informatie, nu acumuleaza informatie.
      Virusul este reprodus de catre organism.
      In timpul reproducerii se produc mutatiile.
      Organismul transmite virusul mai departe.
      • +2 (2 voturi)    
       Sunt si nu sunt deacord cu tine (Joi, 22 aprilie 2021, 20:34)

       Charles-Louis-de-Secondat [utilizator] i-a raspuns lui Algo

       In mare parte sunt deacord cu tine.
       Dar sunt la limita cunostintelor mele si nu inteleg ce se intampla cand adaugi timpul in ecuatia asta a ta. Pentru tu cand zici "varianta transmisibila" to te bazezi pe faptul ca tot mediul este static(acelasi) ca timp si spatiu pentru virus. Dar amandoi stim ca mediul este dinamic(in continua schimbare) si asta inseamna ca in orice moment el are presiuni selective diferite incat e greu sa cred ca el ajunge sa convearga intr-o singura tulpina suprema dupa un anumit timp. Adica e prima oara cand m-am lovit de conceptul asta pe care il expui tu, si mai ales pe faptul ca il pui ca un criteriu esential care duce la disparitia pandemiei.
    • +2 (4 voturi)    
     in vaccin nu sunt particule virale! (Joi, 22 aprilie 2021, 18:17)

     festina [utilizator] i-a raspuns lui Algo

     cel putin nu in Pfizer si Moderna. Deci nu are ce mutatii sa produca un vaccin.

     In vaccinul ARNm este o proteina din "tepusa" (spike) covidului, nu din ADN-ul nucleului. Acea proteina introdusa in organism genereaza anti-corpi anti-spike care vor ataca tepusa virusuui in caz de infectare si nu va permite intrarea virusului in celulele umane.

     Am auzit multe conspiratii, da' ca vaccinul produce mutatii, zau asa...
     • -1 (5 voturi)    
      Vaccin modARN (Joi, 22 aprilie 2021, 19:49)

      Algo [utilizator] i-a raspuns lui festina

      Vaccinurile cu tehnologia modARN sunt virusi sintetici.

      Diferenta fata de un virus natural este ca invelisul particulei virale, in care este plasat materialul genetic (modARN) este formata dintr-un strat de lipide [1].

      Acest invelis faciliteaza intrarea in celulele organismului, FARA a necesita conectarea la un receptor al celulei. Este un by-pass direct.

      Spre deosebire, virusul SARS-Cov2 intra in celula conectandu-se la receptorul ACE2 al celulei.
      Acest pas suplimentar este o piedica in calea virusului.

      In vaccinul cu tehnologia modARN nu este nici o proteina S (spike).
      Ca in orice virus, este material genetic.
      In cazul acesta ARN.

      Cum stiti dumneavoastra CE anume informatie este in acel ARN ?
      CE anume produce celula pe baza acelei informatii ?

      Nu afirm nicaieri in comentariul meu ca vaccinul produce mutatii.
      Cititi atent.

      [1] https://en.wikipedia.org/wiki/Solid_lipid_nanoparticle
      • +1 (3 voturi)    
       Prostie (Joi, 22 aprilie 2021, 21:25)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Algo

       Un virus contine ARN mesager care permite celulei care e infectata sa reproduca o copie completa a virusului.

       Aia ce inseamna: ca un vaccin sa poata fi considerat virus sintetic, ar trebui ca ARN-ul mesager inclus in vaccin sa poata duce la copierea intregii particule care-a introdus ARN-ul in celula.

       Nici unul dintre vaccinurile in uz la noi, nici un vaccin din lume, nu face asta.

       Vaccinurile bazate pe ARN mesager (Pfizer si Moderna), odata ce particulele cu ARN mesager ajung in celule, produc doar proteina spike, fara invelisul de grasime si fara stratul protector de PEG.

       Adenovirusul folosit de AstraZeneca, odata introdus in celule, duce la randul lui la producerea de proteine spike, si de copii neviabile ale virusului initial, care nu mai pot infecta celule noi.

       Repet, nici unul dintre vaccinuri nu duce la replicarea particulei initiale din vaccin. Asa ca nu se poate vorbi de vaccin sintetic.
    • 0 (2 voturi)    
     O mutatie nu sterilizeaza virusul (Joi, 22 aprilie 2021, 21:21)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Algo

     In organismul unui singur om, se produc probabil milioane de mutatii ale virusului. Doar ca majoritatea nu-s viabile, si virusii reprodusi cu mutatii in majoritate nu se inmultesc. Mutatiile viabile sunt extrem de rare. Asa rare cum sunt, insa, din cauza numarului enorm de virusi - sute de mii de miliarde, estimativ, pentru toate soiurile de virusi pe care-i contii.

     Cei cu mutatii viabile insa sunt expirati, ajung in alte organisme, unde reiau procesul. Dupa mai multe transmisiuni, mutatiile se acumuleaza. Cand s-au acumulat suficiente, virusul nou rezultat e potential suficient diferit cat limfocitele specializate pe varianta originala sa nu mai reactioneze la varianta noua.

     Treaba asta cu lipsa de reactie de obicei are nevoie de acumularea a multe mutatii. Varianta britanica a acumulat vreo sapte, fata de variantele comune in circulatie inaintea lui. Alea n-au fost suficiente ca sa-l faca de nreecunoscut - vaccinurile-s eficiente impotriva variantei britanice.

     Varianta sudafricana insa a acumulat daca-mi aduc aminte bine vreo 23 - oricum peste 20. La alea deja eficienta vaccinurilor e mai scazuta.

     Nici una din variantele viabile insa, cu sau fara mutatii, nu e sterila, in momentul in care intra in organismul unui om care n-a mai dat niciodata de virus.

     In interiorul unei doze de vaccin, cel putin in vaccinurile folosite la noi pana in prezent, se gasesc zero particule virale. Vaccin bazat pe virusi inactivati e unu' singur in curs de studiu clinic de faza 3 - Valneva. Ala insa abia si-a inceput studiul clinic de faza 3.

     Ce se gaseste in vaccinurile folosite la noi pana acuma, e sau particule ARN mesager invelit intr-o picatura de grasime acoperita cu un strat de PEG, care sa previna spargerea particulei inainte de-a ajunge la suprafata unei celule, sau adenovirus slabit si modificat sa contina in genomul lui o bucatica de ARN de SARS-COV-2 - bucatica care e responsabila de producerea proteinei spike. Zero virusi viabili, si oricum zero virusi SARS-COV-2.
  • 0 (6 voturi)    
   Mai multe probleme (Joi, 22 aprilie 2021, 13:10)

   citizen_of_the_world [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Care e pericolul? Presupunand ca vaccinul chiar isi face treaba, tot mai raman cateva probleme:
   - angajatii (fie ca sunt vaccinati, fie ca nu), trebuie sa aiba parte de conditii care sa nu le puna sanatatea in pericol. Ce facem? Purtam masti cu totii pana iesim la pensie de dragul catorva care refuza sa se vaccineze?
   - clientii (da, unele firme mai au si asa ceva) vor favoriza inevitabil interactiunile cu firmele mai sigure - de exemplu cele care au angajatii vaccinati
   - eu de ex. prefer sa nu am permanent o parte dintre angajati in concediu medical din cauze care se puteau preveni cu usurinta.
   • -1 (3 voturi)    
    Chiar mai rau (Joi, 22 aprilie 2021, 21:28)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui citizen_of_the_world

    In spatii inchise, in care angajatii, chiar daca nu stau foarte aproape unu' de altu', respira totusi acelasi aer vreme de ore in sir, contagiunea, chiar si daca toata lumea poarta masca, e aproape certitudine. Daca printre angajati sunt unii care n-au putut fi vaccinati din cauza unor probleme medicale, si care mai au si sistemul imunitar slabit (de ex. oameni cu transpanturi si alergii - transplantul necesita imunosupresoare pe viata, alergiile fac vaccinul nerecomandat), pentru aia mersul la lucru e aproape condamnare la moarte, cata vreme nu se atinge imunitate de turma.
  • -1 (3 voturi)    
   Ce te faci ... (Joi, 22 aprilie 2021, 21:03)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   ... cu cei nevaccinati din motive medicale? Sau cu cei cu sistem imunitar compromis tot din motive medicale?

   Unu' care are un transplant poa' sa stea in limba, are imunitate scazuta la orice. Si o raceala, daca n-o ia in serios, poate sa-l omoare. Unu' care are diabet sau hipertensiune tot asa - o infectie pe care tu nici n-o simti pe el in face sa cada din picioare.

   Tu, nevaccinat, te duci la lucru, si duci virusul cu tine. Tu esti sanatos, da' ii dai asa unuia virusul, si ala ramane pe viata cu plamanii-n pioneze. Angajatorul, legal, n-are voie sa-ti impuna vaccinarea. Pe cine da persoana pe care-ai imbolnavit-o in judecata?

   Alternativ, tu vaccinat, iei de undeva boala, nici n-o simti, ca doar esti vaccinat, dar reusesti s-o transmiti celui nevaccinat din motive medicale, si ala moare. Cine-i de vina?

   Posibilitati de genul asta nu pot fi eliminate complet. Da' e una sa fie sansele de-asa ceva de aproape 100%, si alta sa fie de aproape 0%. Ca sa fie de aproape 0%, e nevoie de o proportie mare a vaccinatilor. Aia statul n-o poate asigura, in conditiile de la noi, fara obligativitatea vaccinarii.

   Constitutia zice clar ca anumite drepturi pot fi restrictionate pentru protejarea sanatatii publice. Libertatea de decizie in cazul vaccinurilor pentru boli unde raportul dintre riscuri si beneficii cre' ca se incadreaza perfect aici. Doar ca trebuie ca parlamentul sa si faca lege.

   Dac-am avea doar vaccinuri cu eficienta 50% in prevenirea formei grave, cu risc de efecte secundare grave foarte mare, obligativitatea vaccinarii n-ar fi justificabila - probabilitatea de infectare si de forma grava scade, dar nu foarte mult, dar cresc riscurile de sanatate cauzate de efectele secundare. Da' avem vaccinuri cu eficienta de aproape 100% in prevenirea formei grave, cu efecte secundare grave extrem de rare. Dpv. al sanatatii publice, o lege care sa oblige la vaccinare e absolut justificata. Si-ar fi si constitutionala.
 • +9 (21 voturi)    
  .... vaccinarea si increderea in politicieni .. (Joi, 22 aprilie 2021, 8:27)

  cbogdan [utilizator]

  Adica daca, ipotetic, acum era prim-ministru Viorica Dancila, nu mergeam sa ne vaccinam ? Nu vad logica. Ce are una cu alta ?
  • -1 (3 voturi)    
   VV probabil aducea Sputnik V sau chinezesc (Joi, 22 aprilie 2021, 13:26)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

   d-ala cu eficienta 0 dupa prima doza.
 • +27 (35 voturi)    
  Interesanta problema (Joi, 22 aprilie 2021, 8:40)

  arkade [utilizator]

  In primul rand vaccinarea nu este obligatorie ci voluntara.

  In al doilea rand, ar fi considerata discriminare ca un drept la munca sa fie limitat de vaccinare. Mai mult, angajatorul nu poate sa ceara unui angajat orice acte vrea el ca nu e la el pe mosie ci sunt legi pe care trebuie sa le respecte.

  Cum ar fi sa vezi angajatori care nu angajeaza persoane care nu sunt vaccinate impotriva x boala (pune aici orice boala care are vaccin si nu e covd-19)?

  Pe de alta parte, nu putem ignora riscurile pe care le ridica nevaccinarea, dar incalcarea unui drept fundamental (dreptul la munca) din cauza unei decizii de vaccinare/nevaccinare mi se pare aberant.

  Toti vrem sa se termine pandemia asta, toti vrem sa ne putem relua vietile dar limitarea unor drepturi va duce la alta problema mai grava decat pandemia pentru ca se deschide cutia pandorei si nu te vei putea angaja si din alte motive discriminatorii.
  • +17 (23 voturi)    
   Si GDPR? (Joi, 22 aprilie 2021, 9:31)

   Delicatu [utilizator] i-a raspuns lui arkade

   Mai exista un aspect pe care nimeni nu il spune.
   Conform GDPR angajatorul, la angajarea, trebuie sa ceara strict doar docummente necesare pentru angajare cerute de lege. Nu exista nicaieri "vreo nevoie" a angajatorului sa afle informatia despre vaccinare a viitorului angajjat.
   Asadar, conform GDPR, daca tu imi ceri sa iti aduc acte despre vaccinare te pot da in judecata ca nu m-ai primit , cel putin la interviu.
   Ca da, fara dovada vaccinarii vei pica interviul, da, aici asa este!
   • -1 (7 voturi)    
    GDPR (Joi, 22 aprilie 2021, 9:57)

    roadrunner2n [utilizator] i-a raspuns lui Delicatu

    n-are absolut nicio treaba cu ce-ai descris tu acolo.
    Uite, e descris destul de clar aici:
    https://digitalguardian.com/blog/what-gdpr-general-data-protection-regulation-understanding-and-complying-gdpr-data-protection
   • +1 (5 voturi)    
    Cum dovedesti (Joi, 22 aprilie 2021, 10:10)

    bgd20 [utilizator] i-a raspuns lui Delicatu

    Cum poti dovedi ca ai picat interviul din cauza asta, sau pe alte motive, cum ar fi nepregatirea profesionala?
    De asemenea pot fi companii care vor putea cere aceste date, daca locul de munca presupune calatorii in UE, deoarece va avea nevoie de pasaportul COVID.
    • +2 (4 voturi)    
     Am raspuns (Joi, 22 aprilie 2021, 10:19)

     Delicatu [utilizator] i-a raspuns lui bgd20

     "Ca da, fara dovada vaccinarii vei pica interviul, da, aici asa este! "
     Da, conform interviului nu mai demonstrezi nimic. Daca daca te refuza ca nu ai vaccin, da.
     @roadrunner2n
     GDPR spuen clar ca nu poti colecat date cu caracter personal daca nu ai nevoie de ele.
     Ca sa ai nevoie de ele trebuie sa fie "cerute".
     ocietatea/organizația trebuie să colecteze și să prelucreze numai acele date cu caracter personal care sunt necesare pentru îndeplinirea scopului respectiv („reducerea la minimum a datelor”);
     Cum crezi ca poti cere daca nu ai nevoie? Cum reduci la minim datele cerute?
     https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/principles-gdpr/what-data-can-we-process-and-under-which-conditions_ro
    • +4 (6 voturi)    
     Călătorii (Joi, 22 aprilie 2021, 11:45)

     aqualung [utilizator] i-a raspuns lui bgd20

     Dacă locul de muncă presupune călătorii în țări ca India, Malaezia, Singapore etc., alea se fac numai după ce respectiva persoană se vaccinează pentru bolile tropicale de pe acolo. Vaccinul e oferit gratuit, organizat de firmele respective cu clinicile medicale cu care colaborează.

     Nu văd de ce covid ar avea alt statut.

     Dacă vrei un loc de muncă în care te întâlnești cu oameni. Dacă vrei să lucrezi full-remote, e altă mâncare de pește, dar poate nu vrei să-ți limitezi opțiunile în felul ăsta.
  • -11 (33 voturi)    
   Nevaccinarea limiteaza libertatea celorlalti! (Joi, 22 aprilie 2021, 9:57)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui arkade

   Poti sa fii "liber" cat vrei, daca nu afectezi libertatea altora.
   Ori, un nevaccinat este un potential, nu numai posibil, bolnav infectios care poate sa imbolnaveasca pe cei din jur. Deci, afecteaza libertatea altora. Care "altora"?
   Unra care nu se pot vaccina din motive medicale, sau de varsta.
   Deci, legal poate fi impusa vaccinarea, ca o conditie a angajarii, la fel cum o conditie sunt studiile, spre exemplu.

   De ce nu spuneti si ca lipsa studiilor limiteaza "liberatea" la angajare???

   E un exemplu clar de limitare a "libertatii".
   • -1 (21 voturi)    
    Dimpotrivă (Joi, 22 aprilie 2021, 10:19)

    Un cititor [utilizator] i-a raspuns lui danduta

    Cei vaccinati pot răspândi virusul, nu cei săsnătoși.
    • 0 (4 voturi)    
     Vaccinarea iti da anticorpi, nu purtator de virus (Joi, 22 aprilie 2021, 13:32)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

     Suplimentar, un vaccinat are o imunitate crescuta in fata infectiilor, iar OMS a spus ca nu e nici contagios (nu stiu exact ce studii sunt, dar macar nu esti super-spreader).
     • 0 (2 voturi)    
      Anticorpi (Joi, 22 aprilie 2021, 13:59)

      Algo [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

      Anticorpii ii dezvolta organismul omului.

      Anticorpii sunt creati ca raspuns la vaccinul-virus sau la virus.

      Daca organismul este sanatos si are resurse atunci are singur toate capabilitatile necesare sa raspunda oricarui virus.
      • +3 (5 voturi)    
       pe ce baza decizi ce raspuns imun o sa ai? (Joi, 22 aprilie 2021, 14:59)

       jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Algo

       faptul ca esti slab sau ca mananci sanatos nu are legatura cu capacitatea imunitara mare parte innascuta.
       Ideea e ca un vaccinat nu e purtator de virus, ci de anticorpi pentru a lupta cu infectia.
       • -2 (4 voturi)    
        Cu orice pret (Joi, 22 aprilie 2021, 16:49)

        Algo [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

        De unde sti in avans ce raspuns imun are organismul tau la virus ?

        Nu poate sa fie un raspuns general la intrebarea aceasta.
        Doar un raspuns individual.

        Fiecare isi cunoaste organismul sau si linia sa familiala mai bine decat oricine.
        Daca a fost atent de-a lungul timpului la el.

        Daca nu ai incredere in organismul tau atunci cum poti sa ai incredere intr-un altul ?
        Cum poti sa spui ca ai si sa ceri drepturi ?
        Cum poti sa spui ca esti un adult ?

        Un raspuns ar putea fi pe baza de principii.
        Vrei sa fii dependent ?
        Vrei sa fii individ ?
        Vrei sa ai incredere in tine ?
        Vrei sa traiesti cu orice pret ?


        Vaccinul insusi este un virus.

        Teoria este cam asa.
        Provoci organismul la o batalie mica, cu vaccinul-virus.
        In urma acestei batalii, daca supravietuiesti ! te alegi cu anticorpi.
        Acesti anticorpi te protejeaza CAND vei fi infectat cu virusul.
        Esti infectat cu virusul, organismul duce o batalie.
        Organismul este pregatit pentru aceasta batalie, prin precedenta; are anticorpi.
        Anticorpii inactiveaza virusul.
        Urmarea este (simplificat) :
        -daca nr anticorpi > nr particule virus atunci protectia e 100%.
        -daca nr anticorpi < nr particule virus atunci protectia e <100%; asta inseamna ca in acest caz virusul intra in celule si se reproduce.
        -daca nr anticorpi este mic atunci protectia este <<100% si organismul va raspandi mai departe virusul

        Tu stii cate batalii din astea poti sa duci.
        Vrei sa lasi pe altul sa decida pentru tine ?
        • -1 (3 voturi)    
         ... (Joi, 22 aprilie 2021, 19:06)

         Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Algo

         AZ e cu virus, Pfizer si Moderna sunt cu ARNm.
         • +2 (2 voturi)    
          AZ e cu virus, dar ... (Joi, 22 aprilie 2021, 21:38)

          Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

          ... nu cu virus de COVID-19, ci cu alt virus, un virus asemanator cu virusi care la om dau de obicei o raceala usoara, diaree sau alte chestii fara prea mari probleme.

          Smecheria ce-au facut-o cei de la AZ e c-au luat virusul ala care nu-i cine stie ce pericol, si au bagat la el in genom o bucatica straina, luata de la virusul care da COVID-19. Anume, exact bucatica folosita ca sa se construiasca proteina aia spike, dupa care recunoaste organismul virusul de COVID-19. In plus, i-au faultat genomul la virus in asa fel incat de intrat in celule sa poata intra, da' odata intrat sa nu mai poata produce virusi noi care sa fie viabili - adica ce copii dupa virusul initial produce celula sunt gunoi celular, nu virusi noi.

          Aia face ca in momentul in care-ti intra vaccinul de la AZ in organism, cand ala intra in celule, pe langa copiile alea nefunctionale, sa se produca si proteine spike gramada. Proteinele alea spike sunt alea care zgarie sistemul imunitar, si-l fac sa reactioneze.
        • 0 (2 voturi)    
         Anticorpii din boala sunt mai putini (Joi, 22 aprilie 2021, 20:31)

         jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Algo

         Decat cei creati prin vaccinare.
         Se pare ca vaccinul cu rapel tine 12 luni, boala doar 6 luni
         Doar vaccinurile gen AZ, Johnson&Johnson, Sputnik au virus. Dar nu COVID-19, ci un adenovirus ca sa se lege de celule si sa livreze proteina Spike
         Daca presupui gresit legat de imunitate sau de frica ca faci bubita si doare mnuta, cine plateste costurile de spitalizare?
      • 0 (2 voturi)    
       De-aia ... (Joi, 22 aprilie 2021, 21:34)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Algo

       ... ca are un organism sanatos tot ce-i trebuie ca sa lupte cu orice infectie are MERS o rata a fatalitatii de 35% (adica din 100 de oameni infectati, alesi la intamplare, dupa varsta si stare de sanatate, 35 mor orice le-ar face sau nu le-ar face medicii).
   • +13 (19 voturi)    
    Partial ai dreptate (Joi, 22 aprilie 2021, 10:26)

    arkade [utilizator] i-a raspuns lui danduta

    dar doar partial.

    Judecand dupa principiul mentionat de tine sa incepem sa limitam libertatea de a muncii si urmatoarelor categorii:
    1. homosexualilor
    2. cetatenilor de diferite etnii
    3. femeilor care au copii (sunt firme care deja fac asta)
    4. femeilor care au de gand sa faca copii (sunt firme care te intreaba la interviu)

    Unde ne oprim cu aceste limitari?

    Toate categoriile de mai sus lezeaza intr-un fel sau altul restul colegilor.

    Orice pozitie are nevoie de oameni potriviti din punct de vedere al cunostiintelor si atat. Tot ce depaseste aceasta bariera poate duce la discriminare.

    Inteleg ca daca nu ne vaccinam minim 60-70%, tot acest proces a fost degeaba. Dar in loc de restrictii poate ar fi bine sa avem parte de niste sinceritate din partea guvernantilor. De exemplu sa spuna clar ca nu a fost timp sa testam vaccinul asa cum se face in mod normal, dar nu avem alta varianta. Sa o spuna exact in forma asta. Sau sa inceapa sa construiasca increderea dintre ei si societate...da stiu, vorbe mari si e mai simplu sa incepi cu restrictii.

    PS: Daca sunt inginer califacat la MIT cu master in inteligenta artificiala terminat la Harvard, de ce sa nu pot sa ma angajez pe un post care necesita aceste calificari? Doar pentru ca nu sunt vaccinat?

    PPS: eu m-am vaccinat cu prima doza, o astept pe a doua....dar aici e vorba de principiu.
    • +2 (6 voturi)    
     De acasă... (Joi, 22 aprilie 2021, 11:41)

     aqualung [utilizator] i-a raspuns lui arkade

     Dacă ești inginer calificat la MIT și Harvard și vrei să lucrezi în domeniul ăsta, nicio problemă, nu trebuie să fii vaccinat. Se lucrează full-remote și nu poți infecta pe nimeni. Nu văd în domeniul ăsta cum un angajator ar putea pune asemenea condiții.

     În alte domenii, mi se pare însă logic. Cel sanitar în primul rând (acolo mi se pare că deja e obligatorie fișa de vaccinări). Face parte din noțiunea de „apt medical”
     • 0 (4 voturi)    
      Nu mi se pare logic (Joi, 22 aprilie 2021, 15:21)

      arkade [utilizator] i-a raspuns lui aqualung

      nici in IT si nicaieri sa fi obligat sa te vaccinezi.

      Hai sa introducem obligativitatea vaccinarii impotriva gripei. Nu te vaccinezi, nu ai voie sa te angajezi.

      Virusul asta va ajunge la fel ca gripa in sensul in care vor fi suficiente vaccinuri si facem rapel anual. Nimic gresit aici.

      Incepem poti pune ce vaccin vrei tu pe lista asta si o sa vezi ca te poti angaja chiar daca nu le ai. E ok? Sincer..da. Vaccinul ma protejeaza pe mine, nu pe tine. Daca nu vreau sa fiu protejat, ok....pot sa mor si asta e.
      • +1 (5 voturi)    
       Nu asa se decide obligativitatea unui vaccin (Joi, 22 aprilie 2021, 21:44)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui arkade

       Mai exista si alte vaccinuri obligatorii - alea care le faci copil fiind, si care-si pastreaza eficienta zeci de ani.

       Lista vaccinurilor obligatorii cuprinde doar vaccinuri la care raportul dintre beneficii si riscuri e foarte mare.

       Cu COVID-19, stim ca omoara de cateva ori mai multi oameni decat gripa in conditii de masuri de protectie extraordinare, care n-au fost luate niciodata pentru gripa, de la gripa spaniola incoace. Stim si ca pe masura ce trece timpul apar variante tot mai contagioase, de unde virusul era de la bun inceput de cateva ori mai contagios.

       Ce mai stim e ca efectele secundare grave la vaccinuri sunt extrem de rare - gen un caz la sute de mii de doze.

       Aia face ca un vaccin pentru virusul care provoaca COVID-19 sa aibe raport foarte mare intre beneficii si riscuri. Si aia-l face un bun candidat pentru lista vaccinurilor obligatorii.

       Gripa omoara de vreo zece ori mai putini dintre oamenii pe care-i infecteaza, fata de COVID-19, vaccinul nu e nici pe departe atat de eficient, si efectele secundare grave-s comparabil de frecvente. Adica gripa n-are ce cauta pe lista vaccinurilor obligatorii.
   • +9 (23 voturi)    
    Stalin (Joi, 22 aprilie 2021, 10:42)

    gnd [utilizator] i-a raspuns lui danduta

    Asta e gandire stalinista prietene. Terminati cu exceptiile ca sint unii care nu se pot vaccina, poti sa ne spui cati sint si care sint aia ? Daca sint cateva mii sau zeci de mii in toata tara nu vaccinezi fortat 19 milioane, ci gasesti alte solutii doar pentru acei cateva mii/zeci de mii. Nu poti "pedepsi" 19 milioane de oameni sa ii supui unui act medical contra vointei lor sau prin constrangere, ca sa compensezi pentru ceilalti care asa s-au nascut sau au alte probleme de sanatate.
    In alta ordine de idei o persoana nevaccinata nu iti incalca tie nici o libertate pentru ca tu, ca persoana vaccinata esti protejat. Clar ?
    • +1 (3 voturi)    
     Dar pierzi imunitate (Joi, 22 aprilie 2021, 13:37)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui gnd

     si trebuie rapel cel putin anual
     Daca se replica de foarte multe ori apare si o tulpina foarte contagioasa sau cu mortalitate crescuta sau care nu e acoperita de vaccin.
     China a facut lockdown pe bune, are tot 90 mii de cazuri ca acum un 1 an. Sub 5 mii de morti.
     Israel a facut un lockdown sever anul asta si vaccinare ca la carte, au renuntat la masti in aer liber.
    • 0 (2 voturi)    
     Gandire stalinista ... (Joi, 22 aprilie 2021, 21:50)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui gnd

     ... e ce zici matale. Adica nu conteaza cateva mii de morti anual, cata vreme planul cincinal se face.

     O persoana nevaccinata nu ca incalca drepturile, ci e chiar agresiva, chiar daca involuntar sau inconstient, fata de membrii unei minoritati - cea a celor ce nu se pot vaccina, desi ar vrea, si care-s vulnerabili.

     Un principiu fundamental al democratiilor de tip occidental e ca ai voie sa faci orice-ti pofteste inima, cata vreme prin asta nu faci rau altuia. Sau ai voie sa nu faci orice-ti pofteste inima sa nu faci, cata vreme prin asta nu faci rau altuia.

     Conform principiului aluia, daca nu te vaccinezi, contribui la mentinerea bolii in circulatie la un nivel suficient de crescut incat pentru cei vulnerabili problema imbolnavirii sa nu fie de daca, ci de cand. Aia inseamna ca le faci rau prin ceea ce refuzi sa faci - sa te vaccinezi.
   • -1 (7 voturi)    
    Si cei vaccinati transmit virusul (Joi, 22 aprilie 2021, 11:43)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui danduta

    legalitatea o va stabili justitia si CEDO pana la urma, sa vedem daca libertatile omului sunt reduse in functie de interesul politic sau nu
    • -1 (3 voturi)    
     Interesul nu e politic (Joi, 22 aprilie 2021, 21:52)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     Sanatatea publica nu e politica. E ce zice termenul: sanatate publica. De-aia, deciziile in privinta asta tre' sa fie dictate de realitatea medicala, nu de politica. Politica este despre ce ne place sau nu ne place. Medicina n-are de-a face cu ce ne place sau nu ne place.
   • -1 (3 voturi)    
    Libertatea (Joi, 22 aprilie 2021, 16:15)

    Algo [utilizator] i-a raspuns lui danduta

    Libertatea nu este o lege a naturii.
    Libertatea este un drept.
    Dreptul este definit si interpretat de Stat.

    Daca libertatea individului 1 vine in conflict cu libertatea individului 2, doar Statul are dreptul sa decida ce e de facut.

    In conditiile acestea, dumneavoastra reclamati ca aveti un drept superior.
    Reclamati ca dreptul dumneavoastra la sanatate, asa cum il percepeti, este superior dreptului altuia de proprietate asupra propriului corp.

    Asta inseamna ca v-ati angajat intr-o campanie de influentare a Statului, ca sa decida conform interesului dumneavoastra.
    In acelasi mod, cei ce vad lucrurile in mod diferit, isi expun si promoveaza punctul de vedere.
    Statul va decide.

    Dreptul de proprietate asupra propriului corp este o definitie a ce inseamna sa fii un individ.

    In ultima instanta, impunerea oricarui drept de catre Stat are ca efect o actiune violenta asupra unui individ.

    Daca ii luati dreptul la proprietate asupra corpului unui individ, atunci acela este liber de raspundere pentru orice actiune pe care o efectueaza, pentru ca actiunea devine una colectiva din moment ce individul ca atare nu mai exista.
    • 0 (2 voturi)    
     Putin diferit (Joi, 22 aprilie 2021, 21:57)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Algo

     Intr-o democratie, decide majoritatea. De ce decide majoritatea: pentru ca societatea in ansamblu n-are incotro, din motive care nu tin de politica, si tre' sa foloseasca la comun un set de resurse - aerul pe care-l respiram, drumurile pe care umblam, mancarea pe care-o mancam, spatiul fizic in care lucram. Cum resursele astea nu le putem separa, in mod eficient, si aloca pe bucati fiecarui grup separat din comunitate, cea mai putin nedreapta modalitate de decizie, in privinta modului de utilizare a resurselor astora, e dictatura majoritatii - prin definitie, doar o minoritate va trebui sa se impace cu o decizie la care nu adera, in felul asta. Alternativa ar fi mult mai nedreapta - ar obliga majoritatea membrilor comunitatii sa se impace cu o decizie pe care n-o doreste.

     Cata vreme majoritatea cetatenilor din tara sustin ideea vaccinarii obligatorii, si organele legislative alese in mod democratic de cetateni legifereaza in sensul asta, minoritatea care nu-si doreste vaccinarea obligatorie trebuie sa se supuna. Poate nu suna foarte placut treaba asta, dar asta e modul in care functioneaza o societate democratica, la modul realist.
     • +1 (1 vot)    
      Si daca majoritatea (Vineri, 23 aprilie 2021, 0:20)

      blablavertical [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      nu sustine ideea vaccinarii obligatorii? Te lasi pagubas atunci?
      Vezi ca este chiar aici pe HN un articol/sondaj despre obligativitatea vaccinarii pt angajare. Majoritatea au votat pana acum NU, si am indoieli serioase ca, daca s-ar face un referendum, ai avea majoritatea tarii doritoare de vaccinare obligatorie.
  • +6 (14 voturi)    
   Considera-ma pesimist (Joi, 22 aprilie 2021, 10:02)

   bgd20 [utilizator] i-a raspuns lui arkade

   Considera-ma pesimist, dar companiile vor incepe sa impuna anumite reguli cu acordul tacit al guvernului, mai ales ca apetitul pentru vaccinare scade.

   Si dreptul la munca nu iti este incalcat, dar nici companiile nu sunt obligate sa te tina. Nu te da afara pe motivul nevaccinarii, dar poate face in asa fel incat sa pleci singur. Oricum postul de cioban pe varful muntelui este vacant.

   Si daca apar in focare in vreun birou, nu vrea nimeni sa fie in centrul atentiei, si sa fie tratat ca un lepros de colegi atunci cand DSP are acces la lista vaccinatilor pentru viitoare anchete epidemiologice.

   Lumea se va vaccina mai mult din cauza presiunilor sociale si a calatoriilor fie in interes de serviciu sau vacante.

   Nu imi place situatia, si sper sa nu se ajunga acolo, dar vom vedea.
  • -10 (16 voturi)    
   chiar este discriminare?.. (Joi, 22 aprilie 2021, 10:44)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui arkade

   Daca te duci sa te angajezi la o firma de securitate si te refuza pe motiv ca esti gras si nu poti sa alergi 100 de metri sub 15 secunde, este discriminare?

   Dreptul la munca este un drept fundamental. Dar mai sunt niste drepturi in Constitutie. Cand ti se pare ca se contrazic, adu-ti aminte ca drepturile si liberatile tale nu sunt mai presus decat ale celor din jur.. ;)

   Munca şi protecţia socială a muncii
   ARTICOLUL 41
   (1) Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă.
   (2) Salariaţii au dreptul la măsuri de protecţie socială. Acestea privesc securitatea şi sănătatea salariaţilor, regimul de muncă al femeilor şi al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe ţară, repausul săptămânal, concediul de odihnă plătit, prestarea muncii în condiţii deosebite sau speciale, formarea profesională, precum şi alte situaţii specifice, stabilite prin lege.

   Dreptul la ocrotirea sănătăţii
   ARTICOLUL 34
   (1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
   (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.
   • +2 (2 voturi)    
    Drepturi, Obligatii si Violenta [1/2] (Joi, 22 aprilie 2021, 13:48)

    Algo [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Ce inseamna ca avem drepturi si obligatii intr-o Societate, Organizatie sau Stat?

    A avea un drept, inseamna :
    - in mod VOLUNTAR poti cere unui alt individ sau unor entitati sa indeplineasca o actiune specifica
    - acel altul fie iti indeplineste dreptul fie nu
    - daca nu, atunci poti cere voluntar Statului sa utilizeze violenta pentru a iti satisface cererea
    - Statul are obligatia fata de tine sa utilizeze violenta la cererea ta
    - Statul iti satisface cererea conform cu definitia sa a dreptului tau (reguli, legi), si asa cum intelege acesta sa o faca, nu oricum vrei tu
    - definitia dreptului tau (reguli, legi) este compusa si interpretata de Stat

    A avea o obligatie, inseamna :
    - in mod FORTAT (ne-voluntar), iti este cerut de catre un alt individ sau de unele entitati sa indeplinesti o actiune specifica
    - daca nu indeplinesti obligatia, acel altul va constata ca ii incalci un drept
    - acel altul, voluntar poate sa ceara Statului sa utilizeze violenta impotriva ta
    - daca e o entitate a Statului, acel altul poate chiar sa aibe obligatia sa utilizeze violenta impotriva ta direct sau indirect (prin alta entitate a Statului)
    • -2 (2 voturi)    
     Io as inlocui violenta cu forta (Joi, 22 aprilie 2021, 22:00)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Algo

     Statul nu-i musai sa fie violent si sa te duca-n suturi la vaccinare. Ajunge, daca se legifereaza obligativitatea vaccinarii, sa te ia pe sus, sa te tina imobilizat pana dupa ce ti se face injectia, fara sa-ti invineteasca vreun ochi.

     Diferenta cre' ca e importanta. Violenta e forta aplicata in mod gratuit, fara vreo necesitate, si aia nu e nicicum justificata din partea statului, in nici o situatie.
   • +1 (1 vot)    
    Drepturi, Obligatii si Violenta [2/2] (Joi, 22 aprilie 2021, 13:49)

    Algo [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Observati ca exista o circularitate in inlantuirea drepturi-obligatii.
    Ce se intampla daca Statul iti incalca un drept ? Cine mai obliga pe Stat sa iti respecte dreptul ?


    Dreptul la sanatate nu este exclusiv. Nu este un monopol individual.
    Drept urmare dreptul la ocrotirea sanatatii unui individ poate foarte bine sa intre in conflict cu dreptul unui alt individ.

    Cum conflict inseamna violenta, doar Statul poate sa transeze, pentru ca Statul detine monopolul (dreptul exclusiv) asupra violentei in Societate.
    Si cum Statul defineste ce inseamna dreptul tau, acesta poate sa schimbe definitia sau interpretarea ei dupa cum doreste.

    Totusi ce inseamna ca ai dreptul la "ocrotirea sanatatii" ?
    Inseamna ca ai posibilitatea ca voluntar sa ceri unei entitati din Societate sa iti protejeze sanatatea
    Dar asta inseamna ca tu nu poti, nu esti capabil, sa iti protejezi singur sanatatea !

    Daca nu poti sa te protejezi singur, nu mai esti un individ independent, devi dependent.
    Daca esti un individ dependent, dupa nu foarte mult timp, ceea ce a inceput ca un drept al tau, va deveni o obligatie a ta.
    Vei fi fortat sa accepti protectia pe care ti-o ofera entitatea careia i-ai cerut protectie, pentru ca altfel ii vei incalca acesteia un drept al sau.
   • -2 (2 voturi)    
    daca (Joi, 22 aprilie 2021, 14:28)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    esti gras si nu poti alerga 100 m care este conditie de angajare (sa zicem la firpe de paza, ca doar nu o sa ti se ceara asa ceva ca profesor de istorie), nu te duci la angajare.
    Proasta alegere ai facut in privinta exemplului.
    • 0 (2 voturi)    
     Cam aiurea (Joi, 22 aprilie 2021, 22:05)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     Una din problemele cu care se confrunta, desi poate nu la un nivel alarmant, Germania (presupun ca si alte tari occidentale, da' de Germania stiu la prima mana), e ca unii oameni - destui - fac o facultate, si dupa aia, desi ei in fapt nu-s angajabili, desi au terminat facultatea, reclama statul ca nu le gaseste jobul pe care si-l doresc. Si au pretentia ca statul sa le plateasca somajul la nivelul pregatirii profesionale pe care cred ei c-o au, nu la nivelul unui ajutor decent pentru supravietuire, si nu vor de nici o culoare sa accepte joburi sub calificarea pe care cred ei c-o au.

     Daca io ma vad slab, desi-s gras, si tin musai sa ma angajez la o firma de paza, desi gafai cand urc un etaj, sunt cam in aceeasi situatie. Si legal, in afara faptului ca nu-mi gasesc job, si statul n-are nici o obligatie sa-mi gaseasca job ca agent de paza, statul nu poate sa faca nimic impotriva imaginatiei mele foarte bogate si rupte de realitate.
   • +1 (1 vot)    
    Sunt aspecte diferite (Joi, 22 aprilie 2021, 17:27)

    arkade [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Una e sa discutam despre conditii pentru joburi specifice si total altceva e sa discutam de conditii generale.

    Daca nu poti sa alergi 100m inseamna ca nu poti sa respecti fisa postului. (sa alergi 100m) si are o logica.

    Daca nu esti vaccinat, ce anume din fisa postului nu respecti?

    Ca sa te ajut sa intelegi mai bine:
    daca nu poti alerga 100m, inseamna ca nu poti alerga dupa acel hot sau la o interventie. Dar daca nu esti vaccinat, poti face asta.

    Eu inteleg toata aceasta companie pro-vaccinare pana la un punct. Si ca om vaccinat, sustin aceasta campanie dar sa nu cadem in cealalta extrema si sa incepem sa vaccinam fortat doar pentru a ajunge la 60-70%.


    PS: am mai scris mai sus...daca aceasta regula s-ar extinde la vaccinul anti-gripal care se face anual...ai mai fi de acord cu ea?
    • +1 (3 voturi)    
     Daca nu esti vaccinat, ... (Joi, 22 aprilie 2021, 22:07)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui arkade

     ... expui colegii unui risc de sanatate disproportionat de mare, fata de cei vaccinati.

     In tari mai civilizate, lumea se uita stramb la tine daca te duci la lucru si-ti tragi nasu' toata ziua. Pentru ca in mod voluntar, stiind ca porti o infectie dupa tine, alegi sa-i expui pe cei din jur aceleiasi infectii.

     Cu COVID-19, care are in mod tipic o perioada in care esti asimptomatic si contagios, riscul ala e continuu.
  • 0 (4 voturi)    
   ati pus punctul pe "i"... (Joi, 22 aprilie 2021, 18:24)

   festina [utilizator] i-a raspuns lui arkade

   "toti vrem sa se termine pandemia", "nu putem ignora riscurile nevaccinarii", "nu vrem ingradirea libertatii".

   Toate afirmatiile sunt corecte.

   Si atunci cum reusim sa-i facem pe oameni sa se vaccineze VOLUNTAR, nu din obligatie ?
   Adica sa li se explice (nu eu, nu Sosoaca, nu AraHat, nu Johannes, ci specialisti ca vaccinul nu face rau, din contra. Dar sa accepte sa asculte.

   Daca rezolvam problema asta, iesim din pandemie.
   Daca nu, nu ...
   • 0 (2 voturi)    
    Aia-i chestia, ... (Joi, 22 aprilie 2021, 22:16)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui festina

    ... ca unuia expus vreme suficient de lunga unei minciuni degeaba-i mai explici rational ca minciuna a fost minciuna.

    N-o zic io. Au facut rusii, la vremea sovietelor, cercetari, in privinta asta. Ce-au constatat folosesc acuma in razboiul lor asimetric, informational, cu occidentul - si eficienta e remarcabila.

    Concret, ce-au experimentat si ce-au constatat. Au luat grupuri de oameni, si le-au repetat vreme de cateva luni - cu durata variabila in functie de grup - o minciuna. Dupa care le-au explicat rational, cu argumnte logice si convingatoare, ca minciuna pe care-au tot auzit-o, chiar de mai multe ori pe zi, vreme de cateva luni, a fost o minciuna. Dupa care au numarat cati s-au lasat convinsi ca minciuna a fost minciuna. Constatarea a fost ca dupa nu mult peste doua luni, daca oamenii aud in mod repetat o minciuna, extrem de putini, neglijabil de putini, se lasa dupa aia convinsi de argumente rationale ca minciuna chiar a fost minciuna.

    Noi avem o cantitate industriala de oameni care cred tot felul de minciuni: ca virusul nu exista, ca vaccinurile cauzeaza autism, ca COVID-19 e doar o raceala, ca numerele de infectati zilnic si de morti anuntate de autoritati sunt false. Oamenii astia isi repeta reciproc minciunile astea de luni multe de zile. Conform studiului facut de rusi, pentru majoritatea orice incercare de explicare rationala a minciunii e sortita esecului.

    Cam acelasi fenomen e ce perpetueaza scandalul legat de alegeri in SUA. Trump a inceput cu minciuna cu luni de zile inainte de alegeri, la vremea cand inca nici nu putea fi contrazis - cum sa faci vreo afirmatie serioasa despre un eveniment care inca n-a avut loc? Fapt e, insa, ca zeci de milioane de oameni au luat de bune minciunile alea, intr-atat incat luni de zile mai tarziu, cand alegerile chiar au avut loc, in ciuda evidentei, ei nu si-au mai schimbat parerea. Asta desi in mod cert nu toti dintre ei sunt dobitoci incapabili sa lege doua idei. Asta doar ca exemplu real al fenomenului.
 • +8 (18 voturi)    
  vaccinare (Joi, 22 aprilie 2021, 8:47)

  Neo24 [utilizator]

  Deja exista presiune in cadrul companiilor pt vaccinare. Nu este obligatorie dar conjunctura in care te pun angajatorii te obliga sa o faci. Discutii pt revenirea in birourile aglomerate dinainte, cine nu e vaccinat nu se va simti in siguranta de exemplu. Obligarea angajatilor prin diverse task-uri de a reveni la birou pt a lucra, iarasi cine nu e vaccinat nu se va simti in siguranta dupa 1 an de lucru numai de acasa.
  Se merge pe principiul a fost frig si e frig dar acum s-a inventat focul, treaba ta daca il folosesti sau nu ca sa te incalzesti.
 • -12 (26 voturi)    
  Discriminare "pozitiva" (Joi, 22 aprilie 2021, 8:48)

  tontu [utilizator]

  Statul si respectiv angajatorii pot acorda anumite facilitati celor care se vaccineaza si pot deasemenea impune masuri mai stricte privind testarea, purtarea mastii, distantarea, etc pentru cei ce nu o fac. Nu trebuie legislatie noua pentru asta.
  • +1 (7 voturi)    
   alllo, (Joi, 22 aprilie 2021, 11:57)

   nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   se paee ca nu cunosti legea, dar aberezi. Constitutia spune clar, tu accepti cevrei sa-ti fie bagat in corp si nu legea, dar vad ca aberezi pe aici cu dezinformarea
   • -2 (4 voturi)    
    da' o shaorma "cu de toate" (Joi, 22 aprilie 2021, 22:06)

    festina [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

    bagi far probleme in corp, nu?

    Stii ca e periculoasa pt sanatate?
    Frate, da' obtuzi mai sunteti.
    Stai omule linistit, ca vaccinul nu-ti face rau, din contra...
    Nu te obliga nimeni sa te vaccinezi, da' la un moment dat cei vaccinati nu vor mai suporta restrictiile pana la calendele grecesti. Ca pandemia nu se termina pana nu atingi imunitatea de turma.
    Si vor exista inevitabil diferente. Nu se incalca nicio Constitutie daca tu, nevaccinat, va trebui sa-ti faci un test rapid la fiecare intrare in restaurant,,teatru,stadion, concert etc .
    Nu te obliga nimeni sa-l faci, poti sta acasa...
    • +1 (1 vot)    
     si da, (Vineri, 23 aprilie 2021, 20:59)

     nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui festina

     ca sa-ti raspund la intrebare, e pur si simplu problema mea ce bag in cor SI NU A ALTORA, indiferent de ceea ce este.
 • -15 (33 voturi)    
  Trebuie taiat nodul gordian (Joi, 22 aprilie 2021, 8:52)

  PowerIon [utilizator]

  vaccinarea special anti-covid obligatorie cu exceptii medicale, CEDO spune ca nu poate fi atacata o astfel de lege de interes national in tara care o da.
  E iluzoriu sa spui ca daca vaccinezi chelnerii nu se infecteaza clientii intre ei.
  Ce ne tot invartim in jurul cozii?
  • 0 (2 voturi)    
   o sa se vaccineze lumea (Joi, 22 aprilie 2021, 14:22)

   fvb [utilizator] i-a raspuns lui PowerIon

   pentru ca o sa vrea sa mearga in vacanta, si atunci o sa doreasca repede J&J ca e o singura doza.
   o sa fie si presiune sociala, hai ca ne intoarcem la birou, etc. nu da nimeni afara ca nu esti vaccinat, dar cred ca o sa fie foarte putini care nu o sa se vaccineze cand se va pune problema ca uite avem si vaccin la dispensarul firmei, cine vrea poate sa mearga.
   intr-adevar, la restaurant se pot infecta clientii intre ei daca sunt inauntru nu la terasa, dar macar personalul de acolo e protejat contra virusului, plus ca e un mod de a restarta o industrie lovita de pandemia asta.
   • -1 (1 vot)    
    Nu toti (Joi, 22 aprilie 2021, 23:48)

    PowerIon [utilizator] i-a raspuns lui fvb

    gandesc ca tine, merg la birou, merg in Grecia, etc.
    Partea proasta este ca sunt foarte multi si tare ma tem ca se va ajunge la solutia extrema.
 • +9 (33 voturi)    
  pai (Joi, 22 aprilie 2021, 9:11)

  nub [utilizator]

  de unde stiu eu ca aceste vaccinuri nu cauzeaza cancer si alte probleme mai grave decat 1 simpla roseata/durere ?
  • -1 (21 voturi)    
   nu stii (Joi, 22 aprilie 2021, 10:49)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui nub

   Corect. Poate vaccinul cauzeaza cancer. Nici un medicament nu este 100% sigur. De aceea nu esti obligat sa te vaccinezi.

   Dar in mod sigur virusul cauzeaza moarte...
  • +7 (7 voturi)    
   de unde (Joi, 22 aprilie 2021, 11:14)

   uxh75588 [utilizator] i-a raspuns lui nub

   stii tu ca ceea ce mananci nu cauzeaza cancer !?
  • +2 (6 voturi)    
   Ce mananci e sigur? (Joi, 22 aprilie 2021, 13:59)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui nub

   - potentiatori de gust
   - conservanti
   - coloranti
   - indulcitori
   - zahar
   - carnuri
   - grasimi trans esterificate sau hidrogenate (margarina)
   - antibiotic in carnea dupa sacrificarea animalului
   - pesticide in plante

   Discutia despre cancer sau autism nu e fondata
   https://www.g4media.ro/istoria-vaccinurilor-de-la-serul-impotriva-variolei-din-1796-la-vaccinul-anti-covid-doua-secole-de-progres-si-suspiciune.html
   • +1 (5 voturi)    
    ... (Joi, 22 aprilie 2021, 18:59)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Asa de mult rau a facut idiotul care a publicat mizeria aia de studiu privind legatura dintre vaccin si autism. Chiar daca a recunoscut apoi minciuna, chiar daca publicatiile au retras articolele, porcaria aia tot circula.
    Oamenii cumpara blocatoare pentru piuitul masinii cand nu porti centura de siguranta si se tem de vaccin. Oameni care fumeaza se tem de vaccin. Oameni care beau si mananca mizerii de la McDo' se tem de vaccin. De prostiile din mici si shaorma nu se mai tem :)
    • +1 (3 voturi)    
     fumat, alcool, droguri, poluare (Joi, 22 aprilie 2021, 20:42)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

     dar toata lumea are scuza ca "my body is a temple"
   • +2 (2 voturi)    
    Macar acolo stii (Vineri, 23 aprilie 2021, 13:26)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Acolo stii riscurile la care te expui cand cumperi din magazin alea. Poti sa faci si whole foods acasa in fiecare zi (cum fac eu) si sa elimini zaharul, sarea si grasimile prea multe.
    Astia cu vaccinurile sunt ca talibanii...ori faci ca ei ori te decapiteaza. Nu conteaza ca poate din vina lor mor de covid...altii sunt responsabili sa le poarte de grija grasimilor acumulate pe ei de ani de zile.
 • -1 (17 voturi)    
  Mai simplu (Joi, 22 aprilie 2021, 9:38)

  Ecce_Homo [utilizator]

  Ar fi mai simplu daca oamenii care se vaccineaza ar primi ceva in schimb ca la donarea de sange. Ar fi mai multi doritori asa.
  • +3 (5 voturi)    
   dreptul la o viata normala (Joi, 22 aprilie 2021, 14:00)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

   si la a fi impacat ca nu si-au imbolnavit sau omorat rudele si cunoscutii
   • +2 (2 voturi)    
    eh (Joi, 22 aprilie 2021, 14:43)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Pentru asta iti trebuie bun simt. Romanii nu au asa ceva. Iti trebuie bun simt ca sa te gandesti la omul de langa tine.
  • -1 (1 vot)    
   . (Joi, 22 aprilie 2021, 15:43)

   ximigu [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

   O colivă?
   • +1 (3 voturi)    
    ... (Joi, 22 aprilie 2021, 18:56)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui ximigu

    N-ai donat niciodata sange, asa-i? :D
    • 0 (0 voturi)    
     . (Vineri, 23 aprilie 2021, 11:09)

     ximigu [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

     Trebuie să donezi sânge pt că vrei să ajuți, nu pentru bani sau bonuri de masă. La fel și cu vaccinul - vrei să-i ajuți pe ceilalți și vrei să te ajuți pe tine.
     • 0 (0 voturi)    
      corect (Vineri, 23 aprilie 2021, 12:02)

      Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui ximigu

      Da, nu am zis ca nu e ok sa te vaccinezi sau sa donezi. Am zis ca sunt multi cei care doneaza pentru acel bon si acea zi libera. Probabil ar face si vaccinul din acelasi motiv.
      Fara a judeca motivele fiecaruia pentru a se vaccina/a dona.
 • -9 (21 voturi)    
  Fisa medicala la angajare, sau la concurs de job (Joi, 22 aprilie 2021, 9:44)

  danduta [utilizator]

  Fisa medicala este sfanta, iar managerul isi va ale dupa propriile criterii angajatii, cristerii care pot fi atat obiective, cat si subiective (dar neclamate public), ca doar e firma lui, din banii lui.

  Taiati nodul gordian!
  Ce ne invartim atata in jurul cozii?!
 • +1 (9 voturi)    
  pai (Joi, 22 aprilie 2021, 9:57)

  cucuveauamov [utilizator]

  pot fi angajatori care sa le interzica celor vaccinati sa mai vina la munca?
 • -12 (20 voturi)    
  Lol (Joi, 22 aprilie 2021, 9:58)

  HP [utilizator]

  Vaccinați naibii oamenii peste 55 de ani, în mod obligatoriu, și gata toată pandemia asta inventată.
  • 0 (2 voturi)    
   Si aia (Joi, 22 aprilie 2021, 14:32)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui HP

   de pana in 55 ani, de ce sa nu fie vaccinati? Sunt someri toti? Sunt imuni din nastere?
  • +2 (2 voturi)    
   . (Joi, 22 aprilie 2021, 15:42)

   ximigu [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Inventată de cine? Poate puteai să vii cu puerilități d-astea în primele luni de pandemie, acum că avem cu toții cunoscuți care au murit sau au fost foarte bolnavi și au rămas cu sechele cred că doar dacă trolezi mai poți veni cu argumente d-astea.
 • +7 (11 voturi)    
  teoretic (Joi, 22 aprilie 2021, 10:01)

  nahir [utilizator]

  nu. Este un abuz sa fortezi angajatii sa se vaccineze, mai ales ca nu exista o lege care sa reglementeze acest lucru, vaccinarea obligatorie.
  S-ar putea pune problema pentru oricare din situatii ca pojar, meningita, sau gripa sezoniera. Ce, era cineva obligat sa se vaccineze de gripa in fiecare an?
  Practic, angajatorul, mai ales cel privat, poate gasi metode cu parfum de legalitate sa nu angajeze personal nevaccinat impotriva SARS-Cov2 sau sa scape de cei nevaccinati.
  • -1 (3 voturi)    
   analogia cu... (Joi, 22 aprilie 2021, 22:15)

   festina [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   gripa, pojarul, meningita e fortata.
   A blocat vreuna dintre bolile de mai sus toate tarile, toate economiile, toate spitalele din lume?
   Asa molima globala nu s-a mai intamplat in ultima suta de ani.
   Nu sunt pt vaccinarea obilgatorie, dar ceva trebuie facut pt ca oamenii sa inteleaga sa se vaccineze voluntar.
   Pe termen scurt, sunt pesimist, nu se vor vaccina 10 mil. Da' tot viusu' o sa-i "ajute" pe nehotarati. Cand vor veni urmatoarele valuri,cu mortii/aTi si restrictiile in consecinta, va creste iar rata de vaccinare.
   Partea porasta e ca intretimp virusul poate muta si o lum de la capat...
 • -1 (17 voturi)    
  Nici nu se pune problema (Joi, 22 aprilie 2021, 10:06)

  Koczka [utilizator]

  Cel putin în tarile democratice nu se poate condiționa nimic legat de vaccinuri, mai ales ca nu se știe încă ce este cu virusul asta și mai ales ce este cu vaccinurile astea. Probabil va fi ca și gripa, o epidemie sezoniera și cei mai expuși se vor vaccina din dii în doi ani.
  Ca su pana acum doar bunul simt poate determina ca un angajat afectat sa nu vina la munca și dacă deja este sa poarte masca și sa nu se apropie fizic de ceilalți. Ceilalți tot pe baza de bun simt vor respecta masurile de igiena personala, adică spălat pe mâini înainte și după acces loc de munca, batista, șervețel dacă expectorant, etc
 • -6 (16 voturi)    
  Falsă dilemă (Joi, 22 aprilie 2021, 10:26)

  CzCa [utilizator]

  Este o falsă punere a problemei, rezolvată deja de marile firme de avocatură din România. Compania are obligația de a obligația de a asigura sănătatea tuturor angajaților la locul de muncă. Deci ori ești vaccinat ori te testezi la intrare în fiecare dimineață.
  • +4 (14 voturi)    
   si cu ce te ajuta (Joi, 22 aprilie 2021, 10:32)

   Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui CzCa

   si cu ce te ajuta daca dai de un vaccinat care este pozitiv? Cum te simti mai in siguranta fata de un negativ?
   Sunt exemple, vezi si statisticile oficiale.
   • +4 (4 voturi)    
    Te ajută la probabilități (Joi, 22 aprilie 2021, 11:35)

    CzCa [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

    Cine își dorește certitudini absolute să le caute în altă parte, nu în viața reală.
    • +3 (3 voturi)    
     exact (Joi, 22 aprilie 2021, 12:49)

     Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui CzCa

     Exact aia am spus si eu.
     Te-ai vaccinat ai 99% sanse sa scapi.
  • +1 (3 voturi)    
   Dubla oferta (Joi, 22 aprilie 2021, 15:08)

   Algo [utilizator] i-a raspuns lui CzCa

   Nu este o falsa dilema.
   Este o "dubla oferta". Sau / Sau.

   Sau va vaccinati.
   Sau va testati periodic.

   Desi, "expertii" ar prefera ambele !

   Cititi despre cazul Slovacia.
   Nu poti sa mergi la birou fara un test rapid antigen cu rezultat negativ.
   Nu poti sa mergi nici la banca sau la posta.
   Testul se repeta la fiecare 7 zile.

   https://www.scientificamerican.com/article/slovakia-offers-a-lesson-in-how-rapid-testing-can-fight-covid/
 • -4 (16 voturi)    
  Trebuie să ne vaccinăm (Joi, 22 aprilie 2021, 10:31)

  Mazeta [utilizator]

  „Dacă vrem să mergem la concerte, trebuie să ne vaccinăm, dacă vrem să mergem la mare, trebuie să ne vaccinăm. Dacă vrem să mergem prin România, trebuie să ne vaccinăm. Dacă vrem să plecăm din România, trebuie să ne vaccinăm. Dacă vrem să avem restaurantele deschise, trebuie să ne vaccinăm. Teatrele, dacă vrem să fie deschise, trebuie să ne vaccinăm. Cinematografele - trebuie să ne vaccinăm....” a declarat Florin Citu, premierul României.
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Joi, 22 aprilie 2021, 19:08)

   NimeniNeica [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Dacă vrem să scăpăm de corupție, trebuie să ne vaccinăm. :))
 • -7 (17 voturi)    
  Libertatile sunt pt toti (Joi, 22 aprilie 2021, 10:32)

  DP19 [utilizator]

  Problema este ca daca procentul de destepti va fi mai mare decat cel de fraieri care s-au vaccinat, atunci libertatile acestor din urma posibil sa fie limitate din cauza celor nevaccinati. Daca nevaccinatii ar opta sa moara la ei acasa si nu in spitale, atunci cred ca nu ar fi nicio problema. Ii pot intelege pe cei din rural care nu ies din satele lor. Insa nu ii inteleg pe cei din aglomerarile urbane.
  • +3 (5 voturi)    
   daca te-ai vaccinat pt libertate (Joi, 22 aprilie 2021, 11:05)

   Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui DP19

   E problema ta, credeam ca te-ai vaccinat pt a preveni efectele bolii.
  • +7 (9 voturi)    
   Dar cine este desteptul (Joi, 22 aprilie 2021, 11:36)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui DP19

   Intreebare: unul sanatos tun (si pentru ca a avut grija de sanatatea lui toata viata) si care a trecut chiar prin c ovid fara sa-l simta si care acum, stiind ca vaccinul e inca in trial phase (https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04368728 ) si care nu vede sensul vaccinarii versus unul care si-a batut joc de el si de sanatate cu micul si ceafa de porc la gratar toata viata, cu nepasare si care acum sare in sus ca "ceilalti" trebuie sa il protejeze pe el, vulnerabilul, saracul. Deci tot cel care s-a preocupat responsabil de el este catalogat prost in timp ce tipatorul si speriatul sunt destepti in ochii matale. Sanchi, asta da comunism marxism pe paine. Responsabilitatea doar la unii si castigul la toti.
   • 0 (4 voturi)    
    se numeste solidaritate, nu comunism (Joi, 22 aprilie 2021, 14:08)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    de aia platim contributii la sanatate la tinerete cand suntem sanatosi ca sa aiba din ce plati medicamente si servicii medicale pentru altii care nu sunt sanatosi sau apti de munca.
    • 0 (2 voturi)    
     Nu, nu (Joi, 22 aprilie 2021, 15:53)

     Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     In cazul multor situatii se numeste neglijenta si bataie de joc la adresa lor. Si ma refer si la apropiati carora le zic s amai faca cateva zile/saptamani de post (nu religios ci alimentar) sau sa mai lase sarea si zaharul. Dar aleg SA NU O FACA. Acum, cand vine o molima care ii ia in colimator tot noi suntem responsabili???
     • 0 (4 voturi)    
      nu conteaza cine e "de vina" (Joi, 22 aprilie 2021, 20:46)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

      pot fi chinezi, poate fi oculta sau reptilienii

      Discutia e ca viata s-ar putea sa nu se intoarca prea curand la normalitatea din 2019 in lipsa stoparii pandemiei.
      Spitalele vor fi in continuare ocupate de cazuri de COVID si alte boli vor ramane neinvestigate si netratate (control la ochi, stomatologic, Papanicolau, chiar si ginecologic cati si-au facut anul asta?)
      • +2 (2 voturi)    
       Ba conteaza (Joi, 22 aprilie 2021, 23:18)

       Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

       Conteaza si cine e de vina. E vorba d eresponsabilitati individuale care in ultima perioada nu mai exista. Avem STATUL, SISTEMUL, IEXPERTII care se ocupa de toate, noi suntem niste legume care facem ce vor ei.Ca nu stau eu la cheremul lor. Viata o sa se intoarca la normal cand n-o sa mai avem din ce trai cu marea protectie a clubului nemuritorilor.
 • +8 (12 voturi)    
  Land of the free, home of the brave (Joi, 22 aprilie 2021, 11:03)

  Socrate2021 [utilizator]

  Daca nu va place poporul, ca nu se vaccineaza, emigrati in israel. E o tara toleranta cu minoritatile, progresista, spuneti ca sunteti refugiati , ca in Romania riscati sa muriti; acolo e tot ce vreti: pasaport care “faciliteaza” libera circulatie, vaccin la 6 luni toata lumea, care te incarca cu drepturi civile(normale altadata) pentru alte 6 luni, precum cartelele pre-pay. Stati acolo si va intoarceti cand aflati de la televizor cand disparem toti de la nevaccinare si lipsa purtatrii voastre de grija.
 • +2 (4 voturi)    
  Eu zic sa-l faca obligatoriu (Joi, 22 aprilie 2021, 11:11)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Odata ce se creaza 2 tabere si in principiu daca nu vrei sa te fvaccinezi din diverse motive (e.g. ca am anticorpii, in cazul meu) este stigmatizat si discriminat, cred ca cel mai bine va fi sa fie obligatorie vaccinarea, s anu semnezi nimic si sa fie cei care te obliga responsabili pentru orice esec pe termen lung al acestui vaccin (reamintesc ca vaccinurile sunt inca in ultima faza a fazei 3...pana in august) si in trial pana in 2023 pentrue fecte pe termen lung. Ce ne mai incurcam in razboaie, faceti-l obligatoriu si terminam poveste.
 • +1 (3 voturi)    
  Poate in alte tari (Joi, 22 aprilie 2021, 11:19)

  AndreiGr [utilizator]

  Poate in alte tari este asta o problema, mai putin la noi. Statul poate sa mentina restrictiile ca si pana acum, distantare obligatorie intre cei nevaccinati si netestati. In vest de mult poti intra in magazin(adica fara distantare) doar cu test mai nou sau vaccin (e discriminare? nush, dar merge). Mai departe regula se aplica si angajatilor din birouri si gata. Patronul va fi obligat sa foloseasca home-office (este si astazi, fara discriminare). Mai departe e berea patronului. Daca ii convine home-office la nevaccinati..ff bine, daca nu ii convine o sa gaseasca motive sa il dea afara (aici nu mai e treaba statului)
 • +5 (13 voturi)    
  Hai sa o vedem și pe asta (Joi, 22 aprilie 2021, 11:22)

  galeo [utilizator]

  Cum o minoritate de 20% baga pe gat vaccinarea unei majorități de 80%.
  • +2 (4 voturi)    
   O sa vezi (Joi, 22 aprilie 2021, 14:10)

   AndreiGr [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Nu stiu cati or sa prefere sa ramana someri si sa se uite cum altii in jurul lor isi vad de viata linistiti, merg la filme, concerte, concediu in tara si strainatate. (in Danemarca deja nu mai intri in magazin fara test sau vaccin). Acestia din urma vor avea si salarii marite (ca de, mai putina forta de munca..mai mare salariul pt cei care "se sacrifica").

   La cat de saraca e Romania..asta e cel mai mic impediment; la orase 99% din ANGAJATI SE VOR VACCINA. Nici la cules de sparanghel nu vor mai putea merge altfel. La sate e problema...unde nimeni nu munceste in companii si nu au astfel de constrangeri. Dar alea sunt focare izolate...scapa cui ii ajuta Dumnezeu acolo.
 • +6 (16 voturi)    
  Problema e adusa prea devreme in discutie! (Joi, 22 aprilie 2021, 11:27)

  je2012 [utilizator]

  1. Nimeni nu te poate obliga sa te vaccinezi, si in mod special cu un vaccin aflat in faza de testare.
  2. Nici o firma nu si poate obliga angajatii sa se vaccineze - se va umple de procese, si va ramane si fara o parte din angajati.
  3. Carnetul tau de vaccinare e o chestie intre tine si doctorul personal, firma nu are treaba.
  Prin urmare faliment placut cretinilor care te obliga sa te vaccinezi, plus ca acum oricine se poate vaccina, nu vad cu ce sunt mai periculosi nevaccinatzii decat vacinatzii, care pot face boala dupa vaccinare - teoria spune ca o forma mai usoara, dar nu as fi asa sigur.
 • +3 (5 voturi)    
  Cateva lucruri clare (Joi, 22 aprilie 2021, 11:41)

  abcabc [utilizator]

  Constitutia Romaniei

  Cap. 1, Art. 16:
  (1)Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

  Capitolul II, Art. 41:
  (1) Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă.

  Capitolul II, Art. 53:
  (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
  (2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

  Daca un angajator va spune ca este necesara dovada unui test covid negativ, vor incepe multe procese ce se bazeaza direct pe drepturi constitutionale. Nu vad posibile nici macar legi date in acest sens pentru ca ar fi foarte greu sa nu incalce Capitolul II, Art. 53, (2) - partea cu "să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii."
  • -3 (7 voturi)    
   toate bune (Joi, 22 aprilie 2021, 12:54)

   uxh75588 [utilizator] i-a raspuns lui abcabc

   si frumoase!

   Daca ai un coleg/a bolnav/a de sida,
   il accepti langa tine ?

   Daca nu atunci si eu am dreptul sa nu te accept daca nu vii cu test covid negativ.
   • +3 (7 voturi)    
    da (Joi, 22 aprilie 2021, 14:10)

    Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui uxh75588

    Ca nu fac sex cu ea la birou:)))
    • -3 (7 voturi)    
     ce faci cu ea e treaba ta (Joi, 22 aprilie 2021, 14:54)

     uxh75588 [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

     Dar daca aveti la firma bucatarie comuna,
     inseamna ca aveti si ceva vesela la comun.

     Pariu ca ai alunga-o cumva din firma sau ti-ai da demisia.

     Ipocrita mai este lumea!
     • +3 (5 voturi)    
      omule (Joi, 22 aprilie 2021, 16:37)

      Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui uxh75588

      Situatia e complet diferita:
      Daca are SIDA inseamna ca e bolnava, nu ca e posibil sa aibe SIDA
      Daca nu esti vaccinat, nu inseamna ca esti bolnav(neaparat).
      Sensibili mai sunteti, pana acum 2 ani nu aveati nici o treaba ca vfa puteti raci.
   • +2 (2 voturi)    
    Salut (Joi, 22 aprilie 2021, 14:54)

    abcabc [utilizator] i-a raspuns lui uxh75588

    Citeste inca odata ce ai scris si verifica cum se transmite SIDA/HIV.
  • +5 (9 voturi)    
   auzi prietene... (Joi, 22 aprilie 2021, 13:55)

   Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui abcabc

   Conform articolului 53 citat de tine:
   "Capitolul II, Art. 53:
   (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ...

   Nu este nimeni discriminat, toti angajatii daca vor sa lucreze in restaurantul meu trebuie sa se vaccineze, discriminare este atunci cand unii sunt obligati si altii nu. :))))

   Nu iti ia nimeni dreptul la munca. Exista restaurante cu uniforme, ce facem nu acceptam sa ne imbracam asa ca suntem discriminati? (logica va bate bai baieti rau...).
   Angajatorul nu cere un test pozitiv ci cere un test, deci nu e discriminare POZITIVA (sarcasm). Daca testul tau este pozitiv te duci acasa(conform LEGII de autoizolare), ca acum nu am auzit sa accepte HORECA angajati contagiosi. Maine angajam TBC-isti ca au dreptul conform constitutiei, dupa logica ta. Dar daca este negativ muncesti prietene, nu asta vrei?
  • -4 (8 voturi)    
   certificat de vaccinare SAU (Joi, 22 aprilie 2021, 14:13)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui abcabc

   test PCR sau rapid la fiecare 1-2 zile.
   Dupa o vreme prinzi mesajul cand vezi ca pe colegul nici nu-l mai intreaba de sanatate si pe tie iti ia mostra din fundul sinusurilor
  • 0 (6 voturi)    
   drepturile si antivaccinistii (Joi, 22 aprilie 2021, 15:39)

   Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui abcabc

   In Viena iti faci un test acasa, adica recoltezi proba, te duci si o depui la magazin BIPA, poate si alte magazine... BIPA asta e la fel de des precu Mega Image, iar in urma testarii asteaia primesti dreptu de a te duce la fizer sau a face alte activitati.
   NU E NIMENI DISCRIMINAT! TOTI AU DREPTU ASTA!
   Nu e discriminare de sex, rasa, IQ... desi aia mai prosti sunt discriminati, ca ei nu inteleg ce e ala test sau vaccin si atunci e greu sa isi faca asa ceva.
   Daca vrei sa te duci sa te tunzi, iti faci un test, daca nu pui mana pe foarfeca de oi si te tunzi singurel sau lasi plete. Dar atunci cand vrei sa faci parte din comunitate te supui unor reguli, altfel dute prietene in pestera ca nu ne intereseaza ce faci tu acolo atata timp cat nu afectezi viata si sanatatea altora...
   • +1 (3 voturi)    
    si totul pe gratis (Joi, 22 aprilie 2021, 16:37)

    Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

    Asta e cel mai important
 • -3 (5 voturi)    
  Discutia legata de Horeca e inutila (Joi, 22 aprilie 2021, 12:31)

  Dodel540 [utilizator]

  Atat timp cat exista inca personal medical care nu s-a vaccinat si care nici nu este testat in mod regulat (adica de 2 ori pe saptamana) . Acest personal nevaccinat are acces la pacienti (poate cu probleme) care poate ca s-au vaccinat sau poate ca nu, putand transmite acestora mutatii ale virusului.
  Nu credeti? https://www.europafm.ro/doar-5-din-cadrele-medicale-de-la-spitalul-de-psihiatrie-dragoesti-valcea-s-au-vaccinat-directorul-spitalului-refuza-sa-se-vaccineze-audio/
  • +1 (1 vot)    
   Asadar (Joi, 22 aprilie 2021, 13:18)

   Un cititor [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

   trebui să refuzi vaccinarea, nu e la initiativa omului?
 • -1 (5 voturi)    
  1 din 20 (Joi, 22 aprilie 2021, 13:00)

  Arminius [utilizator]

  O companie cu cel putin 20 de angajati vaccinati va avea cel putin 1 angajat la care vaccinul nu a prins ( e in procentul celor 5% la care vaccinul nu are efect).
  Pe cati poate sa-i infecteze acel angajat?
  Pe toti cei 20. Asa ca la ce buna obligatia?
  Vaccinarea te protejeaza doar pe tine (daca o face). Nu asigura ca nu-i vei infecta pe toti cei din jurul tau.
  • +1 (1 vot)    
   Organismul (Joi, 22 aprilie 2021, 15:15)

   Algo [utilizator] i-a raspuns lui Arminius

   Organismul tau te protejeaza.
   Nu vaccinarea, nu vaccinul, nu vaccinul-virus.
 • -2 (10 voturi)    
  la un moment dat (Joi, 22 aprilie 2021, 13:11)

  liviu_ [utilizator]

  o forma de vaccinare obligatorie o sa trebuiasca sa fie... asta daca vrem sa scapam de pandemie secolul asta...
  • +2 (6 voturi)    
   Asa ti-au spus la partid? (Joi, 22 aprilie 2021, 16:03)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Au fost poandemii mult mai severe de care omenirea a scapat. Tu crezi ca viata si va invartiti in jurul acestui virusache de 2 bani. Vezi niste pandemii de gripa Hong Kong si altele prin anii 68 care a ucis intre 25 si 50 milioane (nu 3 ca asta de acum). sau cea din 57 de gripa care a omorat cam pe la 4 mil. te cam crezi buricul universului din cate imi dau seama.
 • -1 (11 voturi)    
  Protejarea cetatenilor (Joi, 22 aprilie 2021, 13:18)

  Utilizator5 [utilizator]

  Protejarea cetatenilor nu inseamna doar protejarea prin vaccin, inseamna si protejarea de vaccin.

  1) Nu trebuie sa existe posibilitatea ca un stat sa oblige cetatenii sa se vaccineze cu un vaccin experimental sau ce are o aprobare in regim de urgenta.
  2) Trebuie analizat acest cadru pentru a nu exista abuzuri. Pentru a declara un vaccin sigur trebuie sa existe teste pe minim x% din fiecare rasa umana, sanatosi dar si cu diverse afectiuni. Nu 1000 de oameni si e bun. Testele trebuie sa dureze minim, sa zicem 5 ani, fara sa existe efecte secundare majore sau riscuri grave pe termen lung, pentru ca un vaccin sa fie considerat "sigur si eficient".
  3) Obligativitatea unui vaccin deschide usa unor posibile abuzuri in viitor, pe alte planuri. Se tot vorbea de chip-uri. In viitor pot fi chipuri de memorie (sa ne faca mai destepti fara 12 - 16 ani de studiu) un transfer de date, soft adaptat si cunosti chineza, fara efort. "Chineza cu un singur click". Ce te faci daca maine gasesti un job bine platit si cere chineza, repede instalezi softul pentru chineza si esti apt pentru job.
  4) A acorda mai multa putere statului e un pas inapoi, catre vremurile cand monarhii aveau puterea absoluta, cand regii si nobilimea decidea soarta slugilor (cetatenilor tarii).
  5) Rolul statului trebuie sa fie minimal, nu sa oblige si nici sa creeze un cadru legal abuziv, legi contra unor cetateni ai sai. Statul nu trebuie sa ia apararea celui vaccinat ca si cum nevaccinatul e un infractor. Statul nu trebuie sa favorizeze un grup de indivizi in detrimentul altora pe baza optiunilor lor. In fata legii toti trebuie sa aiba dreptul de a alege liberi, fara constrangeri ce fac cu viata lor. Daca un om nu poate alege ce face cu viata sa si statul alege pentru el, inseamna ca acel cetatean nu mai e liber, e sluga statului care decide in numele lui ce si cum sa faca.
  Adica, tu ca cetatean esti prost, un incult, lasa ca stie statul stie ce si cum e mai bine pentru tine.
  • 0 (2 voturi)    
   Monopol (Joi, 22 aprilie 2021, 15:23)

   Algo [utilizator] i-a raspuns lui Utilizator5

   Statul detine monopolul asupra violentei in Societate.

   Monopol inseamna drept exclusiv.

   Nu este nimic care sa poata sa opreasca Statul sa exercite violenta in mod imoral.
   Dimpotriva, instinctele umane (animale) sunt cele ce inclina mereu in timp acest drept exclusiv catre abuz.
   • 0 (2 voturi)    
    ... (Joi, 22 aprilie 2021, 18:52)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Algo

    Esti ok?
  • -2 (2 voturi)    
   . (Joi, 22 aprilie 2021, 15:28)

   ximigu [utilizator] i-a raspuns lui Utilizator5

   Vrei să trăiești încă 5 ani cu securea deasupra capului, purtând mască și ferindu-te de oameni? Putem face și asta și poate la un moment dat o să ni se termine norocul și cu toate măsurile tot o să facem Covid și o să ne fie fatal sau o să rămânem cu vreo infirmitate. Covidul e testat suficient? Știi ce o să ți se întâmple la 1-2 ani după boală? Știi dacă o să-ți scurteze sau nu viața?

   S-au vaccinat aproape 1mld de oameni în lume. Poate nu sunt perfect testate vaccinurile actuale, dar ne apropiem cu pași repezi de momentul în care argumentul ăsta va ascunde doar ignorața sau paranoia.
 • +3 (13 voturi)    
  antivaccinistii sunt habarnisti (Joi, 22 aprilie 2021, 13:22)

  Adry@n [utilizator]

  Pana sa inceapa pandemia, eu trebuia sa imi vaccinez animalul de companie impotriva parazitilor interni/externi. Daca vroiam sa calatoresc trebuia sa ii fac antirabicul cu ceva timp inainte de zbor, dar nu mai mult de 6 luni de zile.
  Dar pe facebook am pe unul care se plange de restrictii desi el la randu lui are animale de companie si le vaccineaza periodic (pentru siguranta lui si a familiei sale), ba mai mult calatoreste si cu ele. Deci sunt cipate si vaccinate in intervale regulate
  Cum vine asta ma baieti? Va supuneti animalele la teste/analize medicale si vaccinari mai des decat va duceti copii la medic.
  Nu credeti in vaccinuri si muriti lund pastile antirabice ca sobolanii.
  NU mai bine va vaccinati ma AURienilor si scapam draq de carantina cu totii decat s-o tineti langa cu fara masca fara vaccin fara carantina? NU SE POATE BAAAA FARA TOATE, alegeti una!
  Numai ca aia cu masca vine la pachet si cu carantina, dar macar nu va mai CIPEAZA BILL GATES. studiile pisa spun ca 40% din romani sunt analfabeti functionali, ma mir daca trecem de 60% vaccinare in romania, tinand cont de oi! Vorba lui DAIA, OAIA animal national!
  • 0 (6 voturi)    
   Pana sa inceapa pandemia (Joi, 22 aprilie 2021, 13:41)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

   Pana sa inceapa pandemia zeci de medicamente si vaccinuri stau in faze de testare cu anii lasand pacienti fara sansa la viata sau normalitate. De cand cu pandemia am invatat ca fazele alea sunt ne-necesare si ca de fapt pot fi sarite "in numele economiei, vietii normale, speriatilor". Si gata...s-a rezolvat, Insa intre timp si pe viitor companiile tot cu miliardele vor trebui sa cheltuiasca pentru un medicament si cu 10 ani ca sa il aduca pe piata. Acum s-a rezolvat.
   Ce inseamna anti-vaccinist? Si de ce e AURist? Uite, eu ma vaccinez anual si contra gripei dar pe asta nu vreau sa il iau acum, ca strigati voi. I-am inscris pe parinti, sunt ok, sunt si eu imunizat dar nu striga la mine daca nu vreau sa il fac. NU ESTE OBLIGATORIU. Ce ar fi sa va faceti voi clubul nemuritorilor si sa va izolati de noi, respionsabilii pe priopria piele pentru propria viata? Nua r fi mai corect?
   • +1 (7 voturi)    
    prietene daca tu ai impresia ca te vacinezi (Joi, 22 aprilie 2021, 15:25)

    Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    prietene daca tu ai impresia ca te vacinezi pentru mine inseamna ca iti lipseste ceva. Sau mai mult decat atat, daca nu te vaccinezi sa imi faci mie imi ciuda, chiar ai probleme la mansarda!

    Tu nu ai idee cu ce se mananca domeniul asta medical. Auzi cica sunt medicamente care stau in testare ani de zile, pai un studiu clinic e pe etape si contine multe lucruri. In clinical trial poti ajunge la Phase IV pentru tratamente noii in diferite arii terapeutice, ce necesita verificari pe termen lung (voi aveti probleme ca apar vaccinuri prea devreme dar nu aveti probleme cu medicamente experimentale despre care nu se stie nimic). Nu exista nici o companie farmaceutica pe planeta asta care sa investeasca in R&D si sa faca studii clinice ce nu sunt necesare sau care sa dureze mai mult decat trebuie. De unde vii cu aberatiile astea? Toate studiile clinice tin conform normelor si regurilor in vigoare.
    Anual vaccinul ala antigripal despre care minti tu ca il faci este acelasi cu ceva "update" la noile tulpini, adica anual este acelasi ca ala de anu trecut cu UPDATE! Iar AZ a facut un vaccin identic cu ala antigripal dar care raspunde pozitiv la virusul asta. Modalitatea de administrare identica, metoda si tehnologia folosita la acest vaccin indentice. Dar tu ai o problema ca nu a durat 10 ani. L-ai intrebat pe medicul de familie cat timp ia unui nou vaccin antigripal sa apara? Va zice cateva luni dar nu e o problema ca tu te vaccinezi cu el ai o problema cu ala anticovid.

    :)))))))))))))))))))))
    • +3 (7 voturi)    
     habar nu ai, habar nu ai.. (Joi, 22 aprilie 2021, 20:16)

     Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

     Te dai mare fara sa ai habar. Am cam toate specializarile necesare, inclusiv studii medicale, doctorat in genetica moleculara, MBA in pharma business si administratie publica. Tocmai pentru ca am aceasta administratie publica iti pot confirma ca nu e ok ce se intampla in acest moment.
     Doctorii pe care ii tot prezinti tu drept experti sunt doar niste GPs care citesc prospecte si si le insusesc. Nu au absolut nici o competenta sa spuna ceva despre un vaccin pentru ca exista o autoritate de aprobare care s eocupa de asta. Acea autoritate numai cu asta se ocupa. Sa se asigure ca medicamentele sunt eficiente si sigure. In cazul acestui vaccin eficienta e garantata. Siguranta insa nu este oricat te-ai grabi sa vorbesti. Tocmai de aia si pe site-ul agentiei se spune clar ca Pfizer, de exemplu este inca in clinical III si ca cel de lunga durata se desfasoara pana in august. Eu stiu ca tu te-ai saturat de restrictii si ce vezi dar nu e cazul sa ne zoresti si pe noi precum ne zoresc policymakersii.
     De ce dai exemplul lui AZ si nu al lui Pfizer care e tehnologie noua. Ca si idee amesteci lucruri. Faptul ca vaccinul anti-gripal e adaptat la tulpini e in alta categorie decat un vaccin total nou si mai ales cu o tehnologie noua. Tehnologia pentru anti-gripal e clara si aprobata, mecanismele bine intelese si efectul testat ca la carte. Nu e cazul aici.
     PS. Lumea e prea intesata cu politruci si nu expertii nu mai au loc, crede-ma. Se urmeaza agende, narative, nu se mai urmareste adevarul. Asta e o mare si grava problema.
 • +3 (11 voturi)    
  Pe toate gardurile si pe toti peretii (Joi, 22 aprilie 2021, 13:36)

  Mihail. [utilizator]

  Scrie ca in Uniunea Europeana vaccinarea este voluntara/nu este obligatorie. Suntem ieuropeni, sau nu suntem?!
  • -1 (7 voturi)    
   din pacate pentru tine (Joi, 22 aprilie 2021, 13:59)

   TheNamelessOne [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

   noi stim ce esti tu
 • +4 (6 voturi)    
  SSM (Joi, 22 aprilie 2021, 14:49)

  Ecce_Homo [utilizator]

  Angajatorul este obligat prin lege sa asigure un loc de munca sigur in ceea ce priveste sanatatea angajatilor.
  E totusi aiurea sa fortezi angajatorul sa oblige angajatii sa se vaccineze.
  Desi discutia e mai lunga si mai complexa dpdv HR si legislatie. Au fost angajatori care au fost amendati anul trecut ca au creat focar de infectare (de la un salariat venit la munca desi avea sotia bolnava acasa s-au infectat 60% dintre salariati. De ce a venit acel salariat la munca? Nu stiu. De ce nu a anuntat ca are sotia bolnava? Nu stiu. Ideea principala e ca firma a primit 10.000 lei amenda apoi a avut probleme de productie si intarzieri in livrari, plus vreo 35 de medicale pe care asteapta sa le incaseze... peste un an, doi).
  Insa, ideea de baza, cum ziceam mai sus, e nevoie de bun simt. Iar aici nu e locul sa discutam despre asta, uitandu-ma la unele comentarii. Iti trebuie bun simt ca sa nu fii un pericol pentru ceilalti. Iti trebuie bun simt sa aplici niste lucruri elementare si sa ai grija de oamenii din jur.
 • -1 (7 voturi)    
  . (Joi, 22 aprilie 2021, 15:16)

  ximigu [utilizator]

  A nu te vaccina este o decizie la granița dintre egoism și prostie. Egoism pentru că poți îmbolnăvi sau omorî alți oameni și prostie pentru că poți face tu însuți forme grave ale bolii.

  Sunt suficiente surse de informare de încredere pe internet cât să covingă pe oricine vrea să facă un mic efort, dar se pare că Facebook-ul cine știe cărei panarame este mult mai credibil iar conspirațiile mult mai atrăgătoare decât adevărul.

  Sper să se creeze cadrul legal care să permită statului și societății să-i discrimineze pe cei care iau această decizie și să-i oblige astfel indirect pe acești ignoranți să se vaccineze.

  De multe zeci de ani vaccinăm populația, am și eradicat variola, poate mulți eram și morți dacă nu am fi fost vaccinați când eram copii și acum, dintr-o dată, vaccinurile nu mai sunt bune. Nu pentru că există dovezi în acest sens ci pentru că toți proștii pot să-și spună punctul de vedere în social media și găsesc suficient de mulți alți proști care să se uite în gura lor.

  N-ajută nici politicienii aleși care nu au o strategie coerentă de comunicare și din lipsă de competență se bâlbâie și se contrazic de la o zi la alta, în timp ce cei din opoziție calcă pe cadavre și fac orice să-i discrediteze pe cei de la putere.
  • -2 (6 voturi)    
   vaccinul e pt tine (Joi, 22 aprilie 2021, 16:19)

   Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui ximigu

   Vaccinul e pt tine, nu pt altii.
   Nu e ca la masca.
   Is oameni care se imbolnavesc dupa vaccin?
   Da
   Case closed.
   • -1 (1 vot)    
    . (Vineri, 23 aprilie 2021, 11:18)

    ximigu [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

    Și vaccinul și masca sunt și pt tine și pentru alții. Port cele mai scumpe măști pe care mi le permit, lucrez într-un birou aglomerat cu oameni care au făcut Covid și mă doare la banană. N-am făcut până acum. Colegii mei au purtat măști normale chirurgicale și avem birouri apropiate, deci dc nu mă protejam adecvat și purtam mască normală erau șanse măricele să fac și eu.

    La fel și cu vaccinul îl faci pt tine și pt societate. Vezi ce formă a bolii au făcut cei vaccinați și vezi cum stă treaba prin UK, câte cazuri mai au.
 • +1 (3 voturi)    
  bun (Joi, 22 aprilie 2021, 16:18)

  Alin Delin [utilizator]

  Ati bagat un subiect sensibil,aveti peste 100 de comentarii, o tona de click-uri deci cumva v-ati facut norma.
  Felicitari!
  • 0 (4 voturi)    
   corect (Joi, 22 aprilie 2021, 19:02)

   robot_critic [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

   de fapt nu va fi nicio vaccinare obligatorie in nicio tara din lume...

   dar bagi un "Pot fi..." si toti descreieratii se umezesc cu visuri fasciste
 • 0 (6 voturi)    
  legal angajator poate face asa (Joi, 22 aprilie 2021, 18:04)

  relax1 [utilizator]

  In ROI (regulamentul de ordine interioara) angajatorul poate specifica vaccin la angajare sau test la fiecare 2 zile. Cand te angajezi sau se schimba ROI esti obligat prin lege sa-l semnezi. La fel cum tot prin lege esti obligat sa-l respecti iar angajatorul poate desface contractul de munca.
  Este acceasi situatie ca la banca unde in ROI este specificat tinuta office, sau la spital unde in ROI sunt specificate normele de igiena.
  Angajatorul te poate sanctiona in urma nerespectarii ROI si iti poate face referat pentru desfacerea contractului de munca
 • 0 (4 voturi)    
  Definitia vaccinului si a imunizarii (Joi, 22 aprilie 2021, 20:27)

  Tovarasi_asezati-va_linistiti_la_locurile_voastre [utilizator]

  ipotezele false duc la concluzii false:
  faptul ca v-ati "vaccinat" nu va garanteaza ca nu va veti infecta cu C19 sau ca nu veti fi purtator/transmitator de C19.
  Cititi mai cu atentie pe site-ul CDC.GOV: "Getting a COVID-19 vaccine will also help keep you from getting seriously ill even if you do get COVID-19."
  Pe aleasi site vezi gasi de asemenea definitia imunitatii si a vaccinului:
  - "Immunity: Protection from an infectious disease. If you are immune to a disease, you can be exposed to it without becoming infected."
  - "Vaccine: A product that stimulates a person’s immune system to produce immunity to a specific disease, protecting the person from that disease." ...
  ceea ce insemana ca produsul pe care vi l-ati injectat nu prea este un vaccin ... si totusi, oare de ce este distribuit sub denumirea de vaccin ? ...
  simplu ... deoarece exista o lege care exonereaza producatorul de vaccinuri orice responsabilitate in caz de daune provocate utilizatorilor.
  Tot pe CD gasiti si urmatoarele recomandari pentru cei injectati:
  "For now, fully vaccinated people should continue to:
  Take precautions in public like wearing a well-fitted mask and physical distancing
  Wear masks, practice physical distancing, and adhere to other prevention measures when visiting with unvaccinated people who are at increased risk for severe COVID-19 disease or who have an unvaccinated household member who is at increased risk for severe COVID-19 disease
  Wear masks, maintain physical distance, and practice other prevention measures when visiting with unvaccinated people from multiple households
  Avoid medium- and large-sized in-person gatherings
  Get tested if experiencing COVID-19 symptoms"
  Singura promisiune in cazul injectarii ete aceea ar trebui sa faceti o forma usoara in caz ca va infectati ...
 • +3 (5 voturi)    
  Evident ca nu pot fi. (Joi, 22 aprilie 2021, 21:39)

  filosoful.roman [utilizator]

  Nici e legal, nu e constitutional. Vaccinarea ar trebui sa fie optionala, pe principiul "my body, my choice".
  Un nevaccinat nu il poate afecta in niciun fel pe un vaccinat, in conditiile in care cel din urma este imunizat prin vaccin. La randul lor, nevaccinatii isi asuma riscul, e dreptul lor.
  Orice constrangere in acest sens ar insemna o incalcare flagranta a drepturilor omului.
  • +4 (4 voturi)    
   restrictiile in vigoare (Vineri, 23 aprilie 2021, 0:13)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui filosoful.roman

   nu sunt derogative de la drepturile omului? (masca, limitarea libertatii de circulatie, a accesului in institutii, periodic bete in nas)
 • +4 (6 voturi)    
  imunizarea turmei se poate face (Vineri, 23 aprilie 2021, 0:10)

  Antenistontel [utilizator]

  doar pe cale naturala, prin ridicarea tuturor restrictiilor.
 • -1 (3 voturi)    
  Viata privata si Analize Medicale (Vineri, 23 aprilie 2021, 7:11)

  feisbuk [utilizator]

  În sectorul food, exudatele faringiene si ex. coproparazitologice sunt obligatorii. Dacă mai tin eu minte, inclusiv biciclistul Gl0v0 ar trebui sa aibă așa ceva.

  De ex, nu ai un exudat negativ, nu intri în contact cu haleala.

  Deci exista cadru legal pentru restrângerea dreptului la munca pe baza îndeplinirii unor cerințe de ordin medical, altele decât simplul apt de munca.
  • +4 (4 voturi)    
   |Alea sunt analize nu inoculari de ceva (Vineri, 23 aprilie 2021, 13:31)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui feisbuk

   Poti face multe analogii daca vrei, una mai "potrivita" decat alta. Dar aici n-ai nici o treaba.
   Oricum, viitorul va fi a celor flexibili sau nu va fi deloc. Mie daca imi cere Grecia sau Italia vaccin ma voi duce in Turcia care nuc ere de exemplu. Sau in Maldive. Sau unde nu ti se baga pe gat chestiile lor. Daca un angajator ma va conditiona cu asa ceva sa-si gaseasca pe cine vrea sa lucreze mai departe.
   • -1 (1 vot)    
    Foarte corect ai observat! (Vineri, 23 aprilie 2021, 18:52)

    feisbuk [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    Esti de acord sa aduci un test PCR săptămânal sau lunar? Sau te vei duce unde nu ți se cere...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by