Curtea Constituțională spaniolă a suspendat marți o lege adoptată de autoritățile din regiunea Galiția care impunea ca locuitorii săi să fie vaccinați împotriva Covid-19, potrivit AFP.

Coronavirus SpaniaFoto: Lex CaMara / Zuma Press / Profimedia Images

Această suspendare preventivă vine după un apel depus de guvern împotriva unei legi din această regiune din nord-vestul Spaniei, care prevedea amenzi de până la 3.000 de euro în cazul unui refuz nejustificat de a fi vaccinat împotriva coronavirusului.

În Spania, vaccinarea împotriva Covid-19 nu este obligatorie, ca în majoritatea țărilor europene, dar Galiția a fost o excepție cu această obligație introdusă la sfârșitul lunii februarie.

Potrivit unor surse judiciare, recursul a fost admis pe fond, ducând la suspendarea articolelor contestate de executivul central, care a văzut o „limitare a drepturilor fundamentale” în anumite puncte ale legii.

Acum, judecătorii au la dispoziție cinci luni pentru a studia această contestație pe fond și a pronunța o decizie finală, timp în care se va menține suspendarea preventivă.

Guvernul socialistului Pedro Sanchez intenționează să vaccineze 70% din populație până la sfârșitul lunii august.

Spania a vaccinat aproape 7,2% (3,4 milioane) din cei 47 de milioane de locuitori cu cele două doze și a administrat mai mult de 9,4 milioane de doze în total, potrivit cifrelor Ministerului Sănătății.