Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a hotărât joi că vaccinarea obligatorie este legală și ar putea fi necesară în societățile democratice, relatează Deutsche Welle.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

Decizia instanței a venit în urma unei plângeri formulate de familii din Cehia cu privire la vaccinarea obligatorie a copiilor.

„Măsurile ar putea fi privite ca fiind 'necesare într-o societate democratică'”, au scris judecătorii CEDO în motivarea deciziei.

Deși hotărârea nu este direct legată de vaccinarea împotriva coronavirusului experții cred că ea ar putea avea implicații în ceea ce privește campaniile de vaccinare anti-Covid, în special pentru cei care refuză să se vaccineze.

Decizia „consolidează posibilitatea vaccinării obligatorii sub condițiile actualei pandemii de COVID-19”, a declarat pentru agenția AFP Nicolas Hervieu, un jurist specializat în deciziile CEDO.

Judecătorii de la Strasbourg au stabilit că vaccinurile obligatorii administrate de autoritățile de sănătate din Cehia sunt în linie cu „interesul superior” al copiilor.

„Obiectivul trebuie să fie ca fiecare copil să fie protejat împotriva bolilor grave, prin vaccinare sau prin virtutea imunității de turmă”, au precizat judecătorii.

Instanța a decis că autoritățile cehe nu au încălcat Articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului referitor la respectarea vieții private.

Legislația din Cehia stipulează că vaccinarea copiilor este obligatorie în cazul a 9 boli infecțioase printre care rujeola, hepatita B și difteria.