Planul Național de Redresare și Reziliență prin care România va beneficia de aproximativ 30 de miliarde de euro a fost convenit și urmează să fie supus aprobării Executivului, iar apoi transmis Comisiei Europene pentru negociere, a anunțat miercuri președintele Klaus Iohannis. El a promis că va fi pus accent major pe îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate, pentru care vor fi alocați 3 miliarde de euro, în timp ce pentru Programul România Educată va exista o finanțare de circa 4 miliarde de euro. "România nu își mai permite să piardă niciun copil", a spus Iohannis.

Clasa pregatitoareFoto: HotNews.ro

Iohannis a afirmat că cele circa 30 de miliarde de euro de care România va beneficia prin acest Plan reprezintă "o șansă majoră pentru dezvoltarea țării, o oportunitate care va permite economiei, dar și societății românești o rezistență sporită în cazul unor viitoare crize".

Cum vor fi alocați banii, potrivit președintelui:

  • Îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate, prin dezvoltarea rețelei de spitale, crearea de centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile și dotarea acestora cu aparatură, cabinete cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici. Pentru acest obiectiv vor fi alocați 3 miliarde de euro.
  • Dezvoltarea rețelei de autostrăzi în paralel cu promovarea unui transport cât mai puțin poluant. Vor fi alocați pentru acest domeniu 4,5 miliarde de euro.
  • Programul România Educată va beneficia de o finanțare substanțială, de circa 4 miliarde de euro.
  • Iohannis a promis școli sigure, curate, cu dotări moderne și laboratoare, rețea de școli verzi, eficiente energetic și adaptate provocărilor climatice.
  • Dezvoltarea sistemelor de educație timpurie, dar și pregătirea specialiștilor în meseriile viitorului prin investiții în învățământul dual. "Școlile din comunitățile dezavantajate vor beneficia de noi măsuri de sprijin și servicii suplimentare, pentru că educația din România nu își mai permite să piardă niciun copil".
  • Digitalizarea în Educație: formarea competențelor digitale și asigurarea resurselor educaționale digitale. Vor fi alocați 780 de milioane de euro.
  • Tranziție verde și digitalizare. Proiecte care vor fi finanțate prin PNRR: 1,3 miliarde de euro alocate pentru diversificarea și multiplicarea surselor de energie regenerabilă, 1,5 miliarde de euro pentru împădurirea masivă, 4 miliarde de euro pentru combaterea secetei și irigații, respectiv 5 miliarde de euro pentru promovarea transportului durabil prin dezvoltarea infrastructurii feroviare.
  • 2,2 miliarde de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor și consolidarea clădirilor la cutremur, ceea ce va însemna o îmbunătățire a condițiilor de trai. În plus, vor fi făcute investiții care vor permite accesul la apă potabilă și canalizare, a mai promis Iohannis.