„De ce nu interzicem complet călătoriile?”, se întreba zilele trecute Angela Merkel într-o întâlnire cu liderii partidului său, CDU, aflat la putere în Germania.
„Pericolul pe care-l reprezintă numeroasele mutații ale virusului ne forțează să luăm în considerare măsuri drastice, inclusiv reducerea călătoriilor cu avionul către Germania la aproape zero, așa cum face Israelul în prezent”, spunea și ministrul de interne german, Horst Seehofer, pentru ziarul Bild.
Poziționările liderilor germani vin în contextul în care alte guverne deja au trecut la fapte și au oprit așa-numitele călătorii ne-esențiale, de frica noilor mutații ale coronavirusului mult mai contagioase decât cele de pînă acum.
De altfel, în spațiul european lucrurile par să meargă cu toată viteza în această direcție, chiar dacă, la nivel oficial, Comisia Europeană încearcă să convingă statele să nu ia totuși decizii unilaterale în acest sens. Poziția echilibrată a Comisiei poate fi explicată și de faptul că, pe lângă nevoia de siguranță sanitară, există și presiunea uriașă din partea industriei din turism, în special cea aeriană.
Un concept care nu exista până în 2020, „călătoria ne-esențială” a devenit în ultimele zile un fel de bau-bau al Europei. Ca să fac o comparație, poate „asimptomaticul” de la începutul pandemiei, adică acea persoană care nu prezintă semnele bolii dar o poate transmite mai departe, a mai stârnit atâtea discuții cum o face astăzi „călătorul ne-esențial”.
Dacă nu ai vreo treabă anume, adică nu te duci la muncă, la spital sau să-ți vizitezi vreo rubedenie aflată în nevoie, atunci ar trebui să stai acasă. Turism, vacanțe? Acestea mai pot aștepta. Cam asta e ideea care ni se transmite pe toate canalele oficiale și neoficiale.
Și nu aș putea să trec mai departe fără să-l menționez și pe Papa Francisc care, imediat după Revelion, pe 3 ianuarie, i-a criticat pe oamenii care au călătorit de sărbători:
„Nu s-au gândit la cei care au rămas acasă, la problemele economice ale multor oameni care au fost loviţi dur de lockdown, la oamenii bolnavi. (S-au gândit) doar cum să meargă în vacanţă şi să se distreze. Realitatea m-a întristat'', a spus Papa.
Adevărul e că oamenii au continuat să călărească, să meargă în vacanțe, și în timpul pandemiei. Charterele care pleacă în Maldive, inclusiv din România, sunt tot timpul pline, iar asta poate să o confirme orice agent de turism.
De asemenea, sunt mulți români în acest moment în Tenerife, Zanzibar, în Mexic, în Egipt și alte în țări exotice sau mai puțin exotice, care și-au relaxat mult condițiile de călătorie, tocmai din dorința de a-și menține industria turistică pe linia de plutire. Sau, mai exact, să-și țină sub control pierderile.
Poți să înțelegi, de altfel, decizia unor astfel de state: În Maldive, de exemplu, turismul reprezintă 66,7% din PIB, adică, mai în glumă mai în serios, ai putea să te întrebi „oare cum ar mai putea exista această țară fără turiști?”.
„Avioanele sunt pline, ar trebui să te gândești repede dacă vrei să pleci pe undeva în viitorul apropiat”, mi-a spus zilele trecute un prieten dintr-o agenție de turism atunci când l-am întrebat ce mai vinde în iarna asta, în condițiile în care toți oamenii sunt îndemnați să stea acasă.
O precizare importantă aici ar fi însă aceea că expresia „avioane pline cu turiști” trebuie corelată cu vremurile actuale. De exemplu, potrivit Eurocontrol, pe 21 ianuarie pe cerul Europei au fost 9156 de zboruri, dar asta reprezintă doar 36% din zborurile din aceiași perioadă din 2019.
Mai puține zboruri, mai ușor de umplut avioanele cu oameni. Iar realitatea e că situația se va menține și în perioada următoare. De altfel, după toate estimările, mai devreme de 2024 industria aviatică mondială nu are cum să-și revină la nivelul dinaintea pandemiei.
Dar revenind la călătoriile esențiale versus cele ne-esențiale, discuția nu se poartă doar în Europa, ci în toată lumea. În Statele Unite, americanii care s-au plimbat cu avionul de Ziua Recunoștinței au avut parte de așa-numitul „travel shaming” pe rețele sociale pentru că ar fi contribuit astfel la răspândirea virusului.
„Yes, people are traveling for the holidays. Stop shaming them”, scria într-un editorial din New York Times profesorul Aaron E. Carrol care făcea apel la înțelegere:
„Mulți nu respectă „standardele noastre” de siguranță pentru că pur și simplu nu au cum. Mulți oameni nu pot lucra de acasă. Mulți nu au alte variante de a se deplasa decât transportul public. Mulți nu au o curte unde să socializeze cu alții (deci trebuie să plece de acasă ca să socializeze)”, spunea autorul într-o încercare de a demonstra că oamenii se grăbesc să-i judece pe alții, deși nu știu foarte multe despre aceștia.
CNN Travel scria despre „travel shaming” că este un alt trend al anului și amintea de cazul lui Sarah Archer, nomad digital din Boston, care s-a confruntat cu critici pe rețele sociale pentru decizia sa de a pleca în mai multe țări din Europa în perioada pandemiei.
Ce spun românii care au făcut călătorii ne-esențiale în timpul pandemiei

FOTO: Sergei Fadeichev/ TASS/ Profimedia. Aeroport din Moscova (august 2020)
Despre „travel shaming” am stat de vorbă și cu unii dintre românii care au călătorit în pandemie. L-am întrebat pe Cezar Dumitru, de la site-ul Imperator Travel, care se află în acest moment în Maldive (și nu se ferește să o arate pe Facebook) dacă a fost criticat de alții pentru că nu respectă recomandările de a sta acasă:
„Foarte puțini mi-au zis ceva, dar am văzut că alți bloggeri se plâng. Personal, sunt în grupă de risc, dar cred că atâta timp cât te ferești, urmezi regulile și te duci în regiuni cu un grad mic de infectare, în țări care cer test PCR, și urmezi niște reguli simple, riscurile sunt mici. Plus că de fiecare dată când am venit acasă m-am autoizolat șapte zile neoficial, iar în avion port mască FFP2 sau/și vizetă”, mi-a spus Cezar Dumitru.
Bloggerul mi-a mai spus că deși o mobilitate mai scăzută a populației scade numărul de infectări, „călătoriile ajută la mental health”.
Și scriitoarea Raluca Feher a călătorit în perioada pandemiei, ultima dată la Beirut. Raluca Feher crede că împărțirea călătoriilor în esențiale și ne-esențiale este o „mizerie”:
„Dacă bucuria omului în viață este să călătorească, atunci pentru el este un lucru esențial. Aș putea și eu să opinez, de exemplu, că de ce sunt deschise sălile de gimnastică? Te poți infecta într-o sală de gimnastică. Cei care vor să facă sport ar putea să alerge în jurul blocului, de ce nu?”
În ceea ce privește criticarea celor care călătoresc în pandemie, Raluca Feher spune că, în unele situații, există și foarte multă ipocrizie: „Apropo de „travel shaming”, îmi amintesc de o fază de Crăciun: o doamnă în vârstă certa niște tineri care se plângeau că nu și-au aranjat nimic să plece undeva de sărbători. Iar doamna, deși urma ca în cinci ore să plece într-o destinație exotică, s-a apucat să-i certe pe tinerii respectivi că „nu toată lumea trebuie să călătorească, care este problema?”
Scriitoarea Petronela Rotar spune că a fost plecată două luni în Africa, de unde a ținut un jurnal de călătorie, atât fotografic, cât și scris, pe blogul propriu „tocmai cu scopul de a le arăta o altă lume celor de acasă, de a le da curaj, de a le colora zilele. Au fost enorm de mulți oameni care au citit și m-au urmărit cu mare interes și curiozitate, tocmai pentru că era o gură de aer proaspăt, chiar și așa virtual, între știrile despre boală”.
Scriitoarea spune că au existat însă și „voci foarte firave și puține care au zis că aș fi putut asta acasă, fără să argumenteze. Sau că nu e drept că eu sînt acolo și ei acasă”.
„Câtă vreme călătorești legal, cu toate măsurile de precauție impuse, cred că e dreptul fiecăruia să facă cu viața, timpul și banii lui. Eu una am călătorit în acest fel, iar alegerea mea nu a adus atingere nimănui. Trecusem prin boală, am respectat carantina, regulile. Dacă va exista o restricție pe viitor pentru călătoriile ne-esențiale o voi respecta, desigur, fiindcă înseamnă că e spre binele meu și al tuturor.
Dar dacă este voie, voi călători în continuare acolo unde este voie. Cred că e treaba specialiștilor să decidă dacă avem voie să călătorim, nu a oamenilor de pe Facebook sau Twiter”, mai spune Petronela Rotar.
În același timp, există foarte multe țări în această lume care au mare nevoie de turiști. „Mi-am petrecut două luni în Tanzania la final de 2020. Țările alea depind de turism – sunt țări sărace, care din asta se susțin. Iar noi avem nevoie să ieșim, pentru sănătatea noastră mintală”.
https://www.nrk.no/rogaland/17-ar-gamle-julia-svendsen-utsatt-for-_korona-shaming_-1.15345290
B: "Deci o treime din proștii Europei sunt români."
A: "Și ce dacă? Restul erau germani, austrieci, norvegieni, suedezi, danezi, ruși, ucraineni, polonezi, sârbi, slovaci, croați, bulgari, macedoneni, cehi și sloveni."
Sigur esti vreun bugetar pesedist sau vreunul de a facut afaceri cu pesedeul de vorbesti asa superior, dar nu stii ca pentru 90% din romani nu exista acele 800eur sa ii arunce pe o excursie, mai ales acum cand multe afaceri s-au inchis sau cand trebuie sa platesti rate la banca sau sa te uiti cat s-a mai facut curentul sa stii daca cumperi 1 kg de rosii sau doar 500g!
Superiorilor care ati furat pe vremea pesedeului si acum radeti la ceilalti, mai coborati sa vedeti realitatea!
Sa se duca la patron si sa ii spuna pentru ca 90% de romani nu au cateva sute de euro eu propun sa imi tai salariul la 400 eur ?
Hai sictir! Invata, specializeaza-te si astfel poate ai sansa sa castige si cel cu cateva sute de euro 2000+ euro.
În România oamenii harnici care să nu aibă la dispoziție 1000€ pentru o vacanță sunt rara avis.
Am clienti cu salariati care au un venit mediu de 2500-3000 pe luna. Oamenii isi fac concediul vara la mare la noi si iarna merg in Maramures, nordul molovei si pe Valea Prahovei. Pe niste sume care mie imi ingheata mintea, unii fac si credit pentru ele. Stiu pentru ca eu le fac adeverintele pentru IFN-uri sau CAR_uri. Am fost si eu anul trecut in februarie la SInaia. Nu mai fusesem de vreo 10 ani acolo. Am dat pe 3 nopti cat am platit pentru concediul din vara (anulat) din Croatia, avion plus cazare in hotel de 4 stele cu piscina care se varsa in mare, demipensiune.
Concediul il faci dupa posibilitati, e drept dar majoritatea oamenilor isi pun ceva deoparte pentru asta. Pentru multi dintre angajati concediul de la mare si cel de sarbatori sunt foarte importante.
Cei inteligenti investesc masiv pana la 55 de ani si dupa aia merg in concedii scumpe.
Si acum eu ma afund in egoism si hedonism (ce termen foarte putin potrivit, in fine).... iar dvs ramaneti cu empatia si solidaritatea dvs
" Doar ca nu fac parte din turma si am ales sa-mi si traiesc cat de cat viata."
Anuleaza tot ce ati spus, cu care sunt de acord.
Nu e cazul sa ne inchidem toti in case, sa lasam doar nesimtitii sa abuzeze sistemul, dar..
Unii sunt nevoiti sa iasa zilnic la munca - vor sau nu - altii au o stare fizica sau mentala care le limiteaza "zona de actiune" in perioada asta.
Judecatile astea brutale nu ajuta pe nimeni, cu atat mai putin pe cel care le face.
Cat despre calatorit in scop recreativ, decenta (cu sensul de discretie) in timpurile astea ar fi utila.
Și de ce, mă rog ? Dacă unii aleg să intre cu barosul în viața celor care-și văd cum știu mai bine de treaba lor, punându-i la zidul infamiei, de ce aceștia din urmă ar trebui să fie „discreți” ? De ce nu-și pot apăra stilul de viață la fel de hotărât pe cât le este atacat ?
Bunul simt este cultivat undeva in copilarie, banuiesc ca ce cer eu e imposibil pentru multi.
Si eu am calatorit dupa prima carantina nationala, m-am dus undeva sa fie mai OK pentru familia mea - si, da, am fost judecat pentru asta.
Dar nu judecat de tribunal, tonul "vocii satului" nu e neaparat printre priotitatile mele.
Mai nou esti nesimtit daca te duci sa te relaxezi ?
"Cat despre calatorit in scop recreativ, decenta (cu sensul de discretie) in timpurile astea ar fi utila."
La asta se referea bunul simt.
Unii se plang ca sunt criticati pentru ca au calatorit in timpul pandemiei *travel shaming).
Solutia este sa nu promovezi poze din vacanta in mediul online (Insta, Facebook) - asta ziceam.
Dacă ești instalator, fă un canal pe care explici cum se schimbă țevile în baie; ești agricultor, life-uri pe Insta din seră, unde crești semințe pe care le vinzi într-un magazin online; ești agent de vânzări, te duci la o firmă care-ți permite să lucrezi de la distanță etc.
Dacă lucrurile pe care știi să le faci nu mai au căutare și trebuință, învață alte lucruri (iar dacă nu poți, nu mă plictisi, miorlăind că statul nu-ți „dă” sau „nu face” și că abia ai bani de 2 stele la Mamaia).
Astăzi - cu toate instrumentele pe care le avem al dispoziție - eu nu mai accept scuza că „trebuie” să te duci la un singur loc de muncă de unde să ieși la pensie. Ziua are 24 de ore din care ai peste 12 ore în care să faci bani: îți aloci 3-4 ani în care livrezi pizza preț de 6-8 ore/zi ca să plătești chiria și înveți 4 ore ca să ajungi avocat, medic, patron, programator, poet, actor etc (ceru-i limita).
Saracii sunt loosers/lenesi etc e formula foarte des folosita insa, multi nu au acces la educatie minimala cand sunt tineri, sunt nevoiti sa "produca" foarte rapid in viata, altii au probleme de sanatate din diferite motive, care ii opreste sa performeze pe criteriile pietei.
Ce incerc sa zic e ca nu toti au fericirea unei educatii pe care tu si eu am avut-o.
De multe ori, perspectiva unui om educat in spiritul middle class e mult diferite de cea a unuia educat intr-un mediu working class.
Asta nu am vazut-o in romania, unde eram intr-un cerc norocos, de doctori, arhitecti, ingineri sau avocati ci lucrand in vestul Europei, mai ales UK, unde am fost socat sa vad un nivel de saracie, cum rar am vazut in Romania.
Apoi am inteles ce probleme au societatile vestice, si m-am simtit noroc ca est european, am avut access la educatie buna.
Aceasta educatie + perspectiva data de educatia de acasa, m-au ajutat sa navighez cu mare usurita diverite joburi si societati dar nu toti au fost asa de norocosi si e OK sa recunoastem asta, sa renuntam la cliseul "saracii sunt lenesi".
Educatia ar rezolva aceste probleme, dar, hai sa recunoastem ca educatie e intotdeauna ultima in planurile tuturor guvernelor, poate mai putin Costa Rica :)
De ce ne este frică să afirmăm că (regula) nivelul de sărăcie este direct proporțional cu cel de lene?
Multă lume face confuzie între „educație” și „școlarizare”; da, România are mari probleme cu accesul unor copii (mai ales cei din mediul rural și din familii sărace) la școlarizare (ca să nu spun că „școala românească chiar naște tâmpiți”), însă educația este un proces influențat de mulți alți factori (familia, mediul, cunoscuții, inteligența emoțională, norocul etc) printre care cei mai importanți sunt cei pe care îi poți controla singur.
Poți să dai vina pe alții doar până la 18 ani (eu aș zice 15, însă folosesc limita majoratului); după 18, orice ți se întâmplă (cu excepția accidentelor) este controlat de tine.
Internetul reprezintă cea mai mare revoluție care s-a întâmplat vreodată - ai oricând acces la toată creația omenirii și poți să înveți, când ai tu timp, ce ai nevoie să știi ca să-ți construiești viața. Ca să construiești o afacere de succes, nu-ți trebuie un MBA de 50k€; ca să înveți să lucrezi cu instrumente de birou, o limbă străină, nu-ți trebuie un curs de 2-3k€; ca să cumperi/vinzi ce produci, nu ai nevoie să plătești sute de €/lună etc.
O persoană leneșă este o persoană care refuză să se educe (continuu - de exemplu eu la decizia de angajare nu dau doi bani pe diplomele unui candidat) și va ajunge deci - mai devreme sau mai târziu - să devină totodată și „săracă”.
In Romania, aveam zeci de clienti si lucram 6 zile pe saptamana, dar cu greau ajungeam de la o luna la alta sa platesc facturile.
De multe ori clientii nu plateau sume si asa foarte mici, iar eu am evitat orice contract - pe pile - cu Statul, din motive principiale, putin importante pentru discutia noastra.
Eram sarac - ma chinuiam sa imi platesc chiria - poate aveam niste probleme in managementul businessului si achizitia de clienti non-toxici, dar resursele erau limitate by default - si asta imi cam limita libertatea de actiune.
Nu cred ca puteam fi considerat lenes - dar sigur eram sarac.
In UK, dupa cateva luni, au disparut problemele cu lichiditatile.
Au trecut peste 10 ani, lucrurile s-au imbunatatit major - consider ca am un avantaj dat de educatie de acasa si de la scoala, care a anulat in mare parte dezavantajul discriminarii din Vest .
Dicriminare care vine tocmai pentru ca sunt un est european, perceput ca sarac - ceea ce e interpretat ca rau, chiar periculos, toxic.
Exemplul tău arată clar că nu ai fost „nevoit” să mergi la un loc de muncă: ți-ai luat jucăriile și ai plecat de acolo unde nu puteai face banii pe care ți-i doreai (simplific firește, pentru că nu doar banii contează în ecuația activităților profesionale).
La fel a fost și în cazul meu: eram angajat și câștigam un salariu; la un moment dat, am decis să fac aceleași lucruri din cadrul firmei mele - am început, lucrând tot vechiul angajator în calitate de colaborator (am eliminat - într-un moment sensibil al vieții mele și al stării în care se afla economia - cheltuielile cu salariul, care știi că în Ro sunt forate mari), apoi am diversificat paleta de clienți și apoi m-am extins spre alte activități pentru care plătesc acum munca altor persoane; între timp am dat și faliment (atât profesional cât și personal) - adică am avut zile în care am făcut foamea chiar dacă puteam oricând să mă duc la o rudă să mănânc o ciorbă - însă de fiecare dată am căutat soluții care au ținut de mine și astăzi am mai multe creanțe de recuperat (anul trecut am facturat 200 de lei unei companii cu capital de stat, deci nu poate fi spus că „lucrez cu statul”) decât au câștigat părinții mei toată viața.
Fiecare avem o poveste diferită, însă numitorul comun al succesului (așa cum ni-l definim fiecare) este hărnicia (care nu înseamnă nici muncă, nici inteligență, ci muncă inteligentă).
Am urmărit cum funcționează afaceri ca ale mele în alte țări și am calculat că în GB aș face într-un an cât am făcut aici în ultimii 10; nu iau în calcul să mă mut acolo ci mai în sud, însă sigur mă voi muta după ce ating anumiți parametri, pentru că eu nu mă regăsesc în societatea aceasta românească plină de oameni cu mentalitate de servitori (de care, recunosc, și eu profit din plin).
#stam acasa sunt fericiti acasa, daca nu ar fi ar incerca sa evadeze. Cum facem noi, doritorii de vacante. De ce #vacantistii sa se supuna regulilor #stamacasa si nu invers?
PS. Cam ce mari contaminari s-au raportat dupa intoarceri ale oamenilor din Maldive sau Zanzibar? Sau doar ne palcem sa stigmatizam?
Ciocul mic, aici nu e vorba de "pasat de ceilalti"...mie imi pasa mult mai mult de parintii mei, de exemplu pe car enu i-am vazut de anul trecut decat fratele meu care ii trimite copiii pe cap toata ziua si cand se mergea la scoala ai mei ridicau copiii de pe acolo. Cui ii pasa mai mult? "ne-calatorului" de frate al meu sau mie, calatorului?
Nu sunt socialist dar sunt fascinat de lipsa de intelegere si toleranta pentru socialism, liberalism sau egalitarism din anii astia.
Propaganda e cel putin la fel de intensa, si toxica, ca pe vremea comunistilor.
Cat despre "vestita „amprentă de carbon”" - dam de alta bucatica de propaganda.
Intrebare simpla: Este sau nu o problema cu poluarea mediului?
Facebook si Twitter sunt companii private, ai libertatea de a folosi sau nu, la fel cum ei isi respecta regulamentul intern.
Hai sa ne uitam la aberatiile statului - care cere de multa ori cenzura sau acces nelimitat la datele noastre personale, statul care face lucrurile in numele nostru, pe bani nostri, nu la niste retele sociale care azi sunt, maine nu vor mai fi.
Poluarea emisă de om în Europa ultimilor ani nu a reușit performanța respectivă.
Înainte să consideri că poluarea produsă de om are influență mai mare decât una locală, gândește-te că avem peste 1500 de vulcani activi, că toți oamenii nu putem polua câte gaze emit 100 din ei (cei care erup pe sub apă influențează și ei încălzirea globală) și că nu vom putea prea curând să oprim activitatea vulcanilor.
Poluarea mediului este o problemă dar doar pentru oameni, nu și pentru mediu.
„Intrebare simpla: Este sau nu o problema cu poluarea mediului? ”
Răspuns simplu: DA. Doar că dioxidul de carbon nu e poluare.
Imi este erusine ca sunt crestin asa ca am sa ma inscriu la masoni si la biserica satanista.
Imi este rusine ca sunt alb asa ca voi incerca sa devin negru daca se poate tot gratuit adica pe banii vostri.
Imi este rusine ca sunt hetero asa ca ma duc in Olanda ca sa votez partidul pedofililor.
Imi este rusine ca acum 400 de ani niste albi cu care nu am nici o legatura au avut albi asa ca astept sa votez o lege prin care sa se impuna o taxa de 20 din venitul oricarui alb cu care sa se plateasca salarii gratuite negrilor drept reparatii pentru sclavie. Eu voi fi negru pana atunci.
Pana una alta astept sa se impuna cote obligatorii minim 50% femei in functii de conducere, minim 50% LGBT in functii de conducere, minim 50% negri+asiatici in functii de conducere. Eu voi fi femeie de culoare deci am asigurat un post caldut.
Bafta si la munca si aveti grija sa va platiti taxele.
Parodie sau ....?
In rest victimizare de white snowflake. Expertii i-au dat si un nume; white fragility :))) Sariti sunt opresat ca barbat, sunt opresat ca crestin, sunt opresat ca conservator (vine natural cacofonia asta), sunt opresat ca hetero, sunt opresat ca patriot alb nationalist (fascist, dar ma mint ca sunt nationalist) Sariti lume ca omul alb e supus genocidului....cum am zis Trump Derangement Syndrome, cultul victimei. Du-te pe Gab ca acolo nu-ti contrazice nimeni delirul si esti in siguranta. Un safe space pentru white snowflakes.
Nu știu în ce sunt experți experții pe care i-ați citat (probabil în gender studies...), dar e fix pe dos. Belemeii, progreseii și leghebeteii sunt cei cu „opressed” și „offended” în gură. Noi, ăștia cu toate țiglele pe casă, suntem adepții lui „live and let live” și ai lui „you're offended ?! I couldn't care less"
Nici-un argument totusi. Folositi cuvinte carora nu le cunoasteti definitia sau pur si simplu inventate. Newspeak se cheama!
Pe aia cu PSD si afaceri nu o mai discut, asta era marota anilor 90, azi se traieste bine si din afaceri cinstite.
Am intrat in perioada asta in contact cu multe specimene de genul asta. Aplaudaci irationali ai oricaror masuri luate de guvernele cretine de pretutindeni.
Inchidem restaurantele ca sa fie toti obligati sa isi ia mancare din supermarket dar reducem si programul orar la supermarket. Ca sa se inghesuie mai multi oameni pe m2 / ora acolo. Aplauze!
Avem lockdown (nu in Romania) de 3 luni, anuntam apoi ca numarul de infectati nu scade si, pentru ca e logic, cand ceva nu functioneaza mai tii inchis inca o luna ca poate cine stie. Aplauze!
Cand dupa 3 luni de lockdown si vreo 11 in total care ti-au distrus viata iesi la protest, vine o coada de topor si te intreaba "pai ce, crezi ca daca protestezi fara masca o sa scada numarul de infectari?" Aplauze!
Eu zic ca fiecare e responsabil pentru el, familia si apropiatii lui. Cumva propaganda oficiala si neoficiala a incercat in pandemia asta sa ma faca responsabil pentru toti vulnerabilii din lume. Si din cauza lor guvernul imi distruge viata prin masuri cretine care imi blocheaza activitatea economica. Si mi se cere empatie. Pentru mine cine a avut empatie? Nici dracu. Asa ca cine are bani si nu are griji sa mearga linistit in concediu chiar si exotic. Ca asa sprijina si turismul ca si acolo sunt oameni care au locuri de munca si au nevoie sa traiasca. Cine nu are bani sau are impresia ca e un fel de Batman care salveaza lumea sa stea linistit acasa si sa isi vada de treaba lui.
EuropaPark e paradis cand e gol ;)
Deci din pct me de vedere stati acasa :)
Sunt însă și din cei cu eul gonflat, care nu suportă nici un fel de constrângeri.
Mă-ntreb ce-ar face aceștia la vreme de război (Doamne ferește, nuclear..), cum ar suporta adăpostul respectiv..
Pentru că și acum e tot un fel de război, iar a te eschiva de la niște reguli simple, e ca și cum ai dezerta sau te-ai ascunde atunci când ți s-ar cere să participi și tu.
E de bun simț să nu dai tare-n difuzoare când vecinii tăi jelesc pe cel pierdut.
Va doare fix in cot de ceilalti, aveti empatie doar pentru voi si apropiati, restul n-au decat sa moara sau sa stea inchisi in casa pana credeti voi ca-i bine.
Mai ia o pauza ca prea esti grozav.
Întoarce-te la manelele tale și du-le și pe alte meleaguri, să se "bucure" și alții.. Ne vor admira și mai și..
De unde pana unde ascendentul moral, cam cine crezi ca esti?!
Asa si aici...
Daca strabunicii nostri s-ar fi gandit ca au tot dreptul sa dezerteze nici nu mai aveai calculator sa scrii comentarii.
PS. Sunt ironic aici, sa stii ca am suficienta educatie, aici exagerez pentru ca si voi faceti prea urat. Nu mai departe aici: ne imbarcati intr-un razboi care e doar in capul vostru. Eu nu vad lucrurile asa, pot sa am optiunea asta?
Si poti si tu sa mai citesti putin despre modelul economic curent si cum a create diviziune. "Free market" aplicat fara nicio restrictie ne-a adus exact aici la "VOI" vs "NOI". Recomand Surveillance Capitalism pentru inceput, poate ai timp sa o citesti intr-una din vacantalel tale.
PS: cu toate ca presupui ca am fost educat intr-o scoala romaneasaca "comunista" si sunt frustrat ca nu pot sa calatoresc, poti sa-ti spun ca am fost educat intr-o socala "socialista" nordica, si am calatorit pe 5 continente.
PS. Prin activisti poliutruci si ce mai vreti ii consider si pe genul arafat, catu, rafile si alti mormoloci internationali unsi politic pe unde sunt ei. Goi de continut dar plini de ei. Probabil ca ii preferi pe ei unuia cu bani facuti cinstit si prin educatie...
Ia zi, care e diferența dintre un ou de rață și o masă de lemn ? Aud..?
Macron, lider "progresist" si "nevertrumper", a denuntat "shaming"-ul in Franta, acuzandu-si compatriotii ca au devenit "o natiune de 66 milioane de procurori" !
O mare de imbecili lasati liberi pe retele sociale si profund ignoranti in ale Istoriei sau dictaturii isi dau cu parerea si ii insulta pe cei care nu se supun diktatului la moda (nu conteaza ca e "travel shaming" sau "vina de a fi alb" sau alt cretinism de "gen").
"Corectitudinea politica" e un cancer in Occident, in curs de metastazare in interiorul corpurilor sociale si a provocat deja o violenta polarizare, are o influenta cat se poate de negativa, uneori e kafkian ce se propune de adeptii "shaming"-ului.
In UE exista state care interzic "boicotul" pe criterii de religie, rasa, sex, ideologie, doar ca legislatia nu e aplicata suficient.
E ilegal si e o discriminare (uneori asimilata "rasismului") sa agresezi verbal, de viu grai sau online, pe criterii de religie (ura contra crestinilor si crestinismului), de rasa (ura contra albilor), de sex (discriminarea barbatilor heterosexuali), de ideologie (ura contra conservatorilor, nationalistilor, etc.).
Societatea va deveni mai calma daca se vor aplica strict legile contra oricarui fel de discriminare, potrivit egalitatii si echitatii, a princpiului simplu ca "fiecare viata conteaza" nu doar a unora si nu doar dupa culoarea pileii sau ideologia politica !
Îmi apăr în primul rând libertatea pentru mine. Nu-ți place? China te așteaptă cu brațele și zgarda cu care te leagă de bancul de lucru deschise. :)
Incearca pentru o secounda sa nu pui problema din perspectiva "eu", care vreau sa calatoresc si care cred ca sunt mai destept decat ceilalti si-mi iau masurile de protectie, ci din perspectiva "eu" care traiesc intr-o comunitate in care altii poate sunt afectati mai mult. "Eu" care pot sa sacrific o vacanta doua (wow ce sacrifciu). "Eu" care poate pot sa gasesc calta modalitate pentru anul asta sa-mi petrec vacantale si sa contribui la rezolvarea unei probleme mondiale.
Ca sa folosesc termeni cu care probabil rezonezi "check your privilige". Sau pe romaneste gandeste-te ca se putea mai rau si nu te vicitimiza pentru ca nu pti sa te duci in vacanta pentro o perioada scurta.
Si ca sa raspund si la intreabre, viziunea ta e o justificare pentru actiunile tale. In primul rand, calatoresti pentru tine, dupa gasesti justificarile. Daca ai sta acasa, n-ai mai face ceva unde "tu" esti in prim plan. Dar asta e o discutie filozofica deja.
Vai de fundul vostru...
Romanul f de griji.
Si sunt sigur ca fiecare gasim o justificare pentru care noi (eu) trebuie sa calatorim. Nu mi-am vazut familia de un an (apropo nici eu), nu am schiat in Islanda (nici eu - apropo in mod normal am 50-60 de zile ski pe an in Austria, anul asta am 0).
Dar ce facem cand toti avem o justificare, pentru care "noi" trebuie sa calatorim ?
Acela ne spune ca putem sa calatorim sau nu, in ce conditii si ce reguli sa respectam pe parcurs si dupa. Cand aia din Franta pot calatori de la Lille la Coasta de Azxur fara nici o restrictie in timp ce aia de la Lille nu pot mege 10 minute mai la Est in belgia nu mai e ok si masurile astea nu mai sunt de "common sense". Sau orice alt colt de Europa unde tarile s-au izolat si s-au inchis ca vezi doamne le vin ne-nationalii si ii infecteaza. Cand vezi astea faci orice sa "circumvent" idioteniile astea.
Discutia nu era ca ma preocupa ca unii calatoresc si altii nu. Era despre comuniate, sacrificiu si compansiune, care evident nu prea e intalnita.
Oricum autorul articolului si-a atins obiectuvul, are peste 100 de commenturi.
Mai spune ca mai bine sa calatoresc de Craciun in Maldive singur cu familia decat sa imi vizitez parintii desi nu estre "esential". La fel cum neesential este si ca parintii nostri sa ia copiii de la scoli ca parintii lor ori nu au cu cine sa ii lase ori sunt prea nesimtiti. Rationalul imi spune ca varianta mea este mai corecta.
Rationalul imi mai spune si ca daca nu vreau sa ma inrolez in studiul clinic Pfizer (faza 3 se incheie in teorie in 2023) nu sunt anti-vaccinist ci sunt un rezervat. Rationalul spune multe...talibanii gandirii e posibil sa fie sedusi de aceste autoritati care, culmea...au inceput acum sa asculte de "experti". Cine sunt ei insa?
te deranjeaza? da-ma in judecata. si pe mine ma deranjeaza cum altii isi permit sa-mi ceara sa stau in puscarie pe termen nedefinit. si da, pentru mine sa-mi sacrific vacantele (am sacrificat deja trei, plus cel putin inca doua care nu erau programate cand a inceput mizeria asta) sunt un sacrificiu inacceptabil. daca tu traiesti ca sa te duci la munca si sa mananci, e treaba ta. unii au alte dorinte de la viata. nu-ti convin? asta e, e treaba ta. n-o sa-mi fie rusine niciodata sa ma duc intr-o vacanta doar pentru ca altii nu pot.
Cum se zice, atat s-a putut.
Ma bucur totusi ca-ti traiesti viata cum vrei. Sunt convins ca e o viata minunata.
iar textele astea cu vai, empatie, vai, solidaritate, vai compasiune devin deja penibile.
Esenta aici este ca el stabileste ca raul sunt mortii de covid si nu cei de foame. In esenta e acelasi lucru. Doar ca el nu si-ar imparti mancarea pana la limita suferintei cu cei ce mor de foame.
Si se pare ca exact aia care aia care nu ajung la struguri se plang ca sunt acri!
Dar mascheaza asta prin grija esentiala pentru omenire. Hai luati cu sare, ipocritilor!
Grecia, Turcia, Croatia, Bulgaria, probabil am iesit din tara de vreo 20 de ori doar din iunie pana in octombrie.
2. Din dorinta de nu raspandi mai mult virusul.
E drept ca am prieteni care au rupt partiile si litoralul grecesc asta vara sau cel mexican acum in ianuarie, prieteni care au bantuit prin Europa tot anul trecut, reluand izolari la aterizare.
M-am uitat cu ciuda si la ei si la cei care se plangeau in aprilie mai iunie ca se plictisesc acasa in carantina fortata.
Dar nici nu m-as apuca acum sa comentez aiurea la adresa oamenilor care calatoresc. La urma urmei turismul e un pilon important in economie. Multe tari numai din turism traiesc. Adica multi oameni isi sustin familiile din turismul altor oameni :)
Cu toate astea daca as alege sa plec oricum as pleca tot in locuri mai goale, niciodata nu mi-au placut aglomeratiile, varfurile de sezon sau acele "top10 musai de vazut". Probabil ca din toamna voi relua plecarile
Va doresc concediu placut si sa nu plecati urechea la cetatenii care n-au o viata, dar au un interes major in viata celorlalti. Fiecare cu bucuria lui. Noi incercam sa ne relaxam, ei o sa raman tot plini de venin si cu curul pe canapea.
Libertate e de la 6 la 23 si doar in jurul casei, ce atata balmajeala cu drepturi si tampenii?!
Aia E rusine.
Vrei sa calatoresti ? Iti aranjam castigarea unui premiu pentru comentarii in ce tara vrei ! Calatorie esentiala pentru ca trebuie sa ridici premiul personal.
Peroblema mea e cu astia care nu-s pensionari, dar stau ca milogii si vin sa faca altora morala si ordine in viata, cand ei au mentalitate de cersetor.
Sunt oameni bolnavi, oameni care nu pot munci si au nevoie de ajutor si oamenii astia bolnavi nu au o pensie mai mare sau un ajutor mai mare pentru ca un imbuibat de la "stat" le fura banii.
Acum nu-i mai ajunge ca-i milog, acum vrea faca si morala si sa-mi explice ce am si ce n-am voie sa fac pe munca mea si pe riscul meu.
Imbuibatii astia, putorile astea, cersetorii astia isi permit sa aiba opinii despre amaratii care isi rup spatele cate 10-12 ore pe zi prin Germania sau UK la cules de sparanghel sau mai stiu eu ce.
Isi permit sa judece oameni care-si pun in pericol sanatatea pentru a face o viata mai buna pentru copiii lor in timp ce ei sunt exemple clare de putori fara viitor.
Isi permit sa-mi spuna mie care muncesc 10-11 ore pe zi si n-am avut o zi libera "pe caz de Covid" ce ar trebui sa fac cu mine si cu banii mei, unde am si unde n-am voie sa ma duc.
Imagineaza-ti un functionar care "lucreaza de acasa" (si tu stii foarte bine cum lucreaza cand sunt la birou), cam cum crezi tu ca munceste? Au salarii mult mai mari decat privatii, dar stau in cur pe canapea, iau salariul intreg in ziua fixata si stau pe net sa ne explice ce-i bine si ce-i rau, cam ce-i aia morala si ce empatici sunt ei. Despre aia vorbesc si sunt cam 2 milioane de cetateni apti de munca, in varsta de munca ce traiesc din POMANA.
Punct.
Finalul mi-a placut...tribunalul poporului sa ne judece. Ce am cautat in avion cand si ei erau acolo?
Logica ta e sa-i premiem pe cei care stau in casa si sunt de acord cu asta.
Daca-mi prezinti o dovada ca nu ai iesit, iti trimit 100 de lei pe luna.
Iar dacă persoanele vulnerabile care n-au atâta minte încât să se protejeze în primul rând ele însele, deși au toate informațiile și mijloacele ca să o facă, pățesc ceva, poate că nu e cel mai rău lucru care s-ar întâmpla omenirii...
atitudinea sanatoasa de nepasare fata de ceea ce se cheama "gura lumii" rezolva problema.
"noi avem nevoie să ieșim, pentru sănătatea noastră mintală”.
Pentru categora asta de persoane sănătatea mentală e condiționată exclusiv de validarea socială și de numărul de followeri. Lasă-i singuri într-o cameră fără oportunități de selfie și în cel mult 6 ore îi găsești în delirium tremens.
Ai fost contaminat, din cauză că TU nu ai folosit măsurile potrivite de protecție: masca nu protejează, distanța face acest lucru - dacă stăteai la 2m distanță de persoanele suspecte, era puțin probabil să fii contaminat.
Așa că asumă-ți vina de a te fi contaminat și nu mai da vina pe alții.
Au pățit-o medici, asistente.. etc, chiar cu echipament special pe ei.
Nu există protecție 100% față de acest virus. Rămâne o ruletă rusească, cu deosebirea că riscul nu e doar unul personal, ci îi afectează pe cei din jur. Despre asta este vorba, iar călătoritul doar de plăcere este pe cât de inoportun, pe-atât de egoist și iresponsabil, în situația dată.
Sigur că există metodă de protecție 100%: PĂSTRAT DISTANȚA DE MINIM 2 M FAȚĂ DE NECUNOSCUȚI.
Eu mi-am permis un nivel mai scăzut de atenție, pentru că am o sănătate de la f. bună în sus și mă interesează aproape deloc că mă infectez sau nu - am intrat în contact (de lungă durată, în aceeași încăpere, fără să poarte nimeni măști) cu peste 10 persoane purtătoare de virus; am participat la petreceri în spații închise (bine aerisite) cu zeci de persoane (la fel fără să poarte nimeni măști); m-am îmbrățișat cu persoane dragi (aflate în timpul perioadei de incubație a virusului); și nu m-am infectat, pentru că: 1. am limitat interacțiunile fizice cu cei din afara gospodăriei; 2. n-am petrecut mai mult de 10 minute în încăperi neaerisite cu aceste persoane; 3. plămânii mei sunt suficient de bine pregătiți ca să îmi pot ține respirația tot timpul de are nevoie un copil să simtă îmbrățișarea - însă bătrânii mei (din mai multe generații) au făcut exact ce le-am spus - au avut grijă la distanță (chiar și cu prietenii lor și chiar dacă unii au mers cu măștile pe sub nas) - și niciunul nu s-a infectat (până acum când i-am vaccinat pe toți - lucru care pe mine pentru mine și pentru copii mi se rupe - la fel cum mi se rupe că mă infectez).
Sigur, nu este 0, însă, considerând cifrele pe care le-am pus, cam cât de speriat crezi că sunt eu pentru mine și pentru familia mea și cam cât de stresat crezi că voi fi dacă (sau când) voi afla că m-am infectat (așa cum m-am tot infectat de-a lungul timpului cu alte virusuri obosite precum covidul ăsta chinezesc, uneori - de cele mai multe ori - fără să știu că-s infectat)?
South Dakota (Badlands National Park, Custer State Park, Mount Rushmore)
Wyoming(Devil's Tower, Wind River Range)
Colorado (Rocky Mountains NP)
Washington(Olympic NP, North Cascades NP, Palouse Falls SP, Steptoe Butte SP)
Alaska (Kenai Fjords NP, Denali NP, Chena Hot Springs)
California(Valley of Fire SP AZ, Joshua Tree National Park, Palm Springs, Big Sur, San Bernardino, San Gabriel, San Rafael Mountains)
Texas (Guadalupe Mountains NP, Big Bend NP, Inks Lake SP)
local Georgia (Wormsloe Plantation, Chattahoochee National Forest)
Anul asta am in plan
Oregon
Idaho
Colorado
Hawaii
Bermuda
Imagini din North Cascades NP (WA)
https://trailcatjim.com/bowan-mtn-mcgregor-mtn-attempt/
Calatorie placuta tuturor