Ministrul afacerilor externe din Polonia, Jacek Czaputowicz, a demisionat, aceasta fiind a doua demisie ministerială în doar o săptămână, în contextul în care Varșovia încearcă să joace un rol principal în ceea ce privește reacția Uniunii Europene față de criza politică din țara vecină, Belarus, relatează Reuters.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Demisia ministrului de externe vine la doar două zile după cea a ministrului sănătății Lukasz Szumowski, care și-a depus mandatul pe fondul creșterii numărului de cazuri de îmbolnăviri Covid-19, în ultimele zile.

Totuși, Czaputowicz a dat semne că ar vrea să își depună mandatul încă din iulie, pe fondul intențiilor Partidului Lege și Justiție de a face o remaniere guvernamentală în cursul acestei toamne, urmând să reducă numărul portofoliilor ministeriale.

Gestul său se produce însă într-un moment important pentru diplomația de la Varșovia, având în vedere că Polonia, membră NATO și vecină cu Rusia și Belarus, ar vrea să aibă un cuvânt greu de spus în criza din regiune.

Mii de oameni au contestat în stradă alegerile prezidențiale din 9 august, acuzând frauda și cerându-i câștigătorului Aleksandr Lukașenko să plece. UE a anunțat deja sancțiuni financiare ce vor fi impuse demnitarilor bieloruși.

Regimul lui Lukașenko a acuzat deja amestectul unor forțe străine.

Pe de altă parte, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat miercuri că nu este îngrijorat de situația de la frontieră, iar UE ar trebui să ajute Belarus să nu mai fie dependentă economic de Rusia.