Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va face o analiză a raportului GRECO, inclusiv din punct de vedere al "erorilor factuale evidente", susține președintele CSM, Lia Savonea. Într-un comunicat transmis la o zi de la publicarea raportului GRECO, Savonea vorbește despre "amplificarea dezbaterilor publice şi multiplicarea mesajelor, inclusiv imperative" și face apel la "o abordare echilibrată, calmă şi obiectivă a situaţiei, cu argumente legale şi de natură tehnică".

Lia SavoneaFoto: Agerpres

Lia Savonea, contestată de o parte dintre magistrați, susține că este nevoie de "o dezbatere profundă, şi nu doar de suprafaţă", cu atât mai mult cu cât "pe masa Consiliului se află în aşteptare pentru a fi dezbătute şi alte lucrări aflate în conexiune cu dezideratul asigurării unei justiţii care trebuie să funcţioneze la standarde europene". Ea mai susține că "problemele reale din justiţie şi care merită, cu adevărat, o dezbatere serioasă par marginalizate, în detrimentul cetăţenilor ca beneficiari ai actului de justiţie".

Redăm integral comunicatul președintelui CSM:

  • "Pe fondul amplificării dezbaterilor publice şi multiplicării mesajelor, inclusiv imperative, lansate după publicarea Raportului GRECO, referitoare la instituţii din cadrul Autorităţii Judecătoreşti, în calitate de Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii înţeleg să fac un apel la o abordare echilibrată, calmă şi obiectivă a situaţiei, cu argumente legale şi de natură tehnică.
  • Organizarea judiciară şi buna funcţionare a sistemului de justiţie implică, cu necesitate, o analiză complexă în cadrul instituţional bine determinat de lege, abstras de orice context cu potenţial politic şi de orice interpretare trunchiată ori neadevărată a realităţii.
  • Reiterez, pe această cale, nevoia unei dezbateri profunde şi nu doar de suprafaţă, cu atât mai mult cu cât Consiliul Superior al Magistraturii va analiza, aşa cum a făcut-o şi cu prilejul publicării altor rapoarte, cum ar fi cel al Comisiei de la Veneţia sau raportul MCV, şi prezentul Raport GRECO, sub toate aspectele, inclusiv al celor ce conţin erori factuale evidente.
  • O astfel de analiză se impune cu atât mai mult cu cât pe masa Consiliului se află în aşteptare pentru a fi dezbătute şi alte lucrări aflate în conexiune cu dezideratul asigurării unei justiţii care trebuie să funcţioneze la standarde europene.
  • Fără a ne îndepărta de la valorile, principiile şi de la obligaţiile ce ne revin în calitate de stat membru al Uniunii Europene, consider că, în egală măsură, realităţile din justiţia noastră relevate în ultima vreme nu pot fi nici acestea ignorate ori bagatelizate.
  • În calitate de Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii doresc să atrag atenţia, pe această cale, asupra riscului îndepărtării de la dezideratul respectării independenţei justiţiei pe care, desi o parte însemnată a scenei publice îl clamează, ajunge să fie disonantă cu înseşi principiile pe care le afirmă. Totodată, problemele reale din justiţie şi care merită, cu adevărat, o dezbatere serioasă par marginalizate, în detrimentul cetăţenilor ca beneficiari ai actului de justiţie".

În raportul său, GRECO arată că aspectele invocate anterior privind reforma judiciară trebuie privite în contextul mai larg al reformei controversate a sistemului judiciar din România, care continuă să ridice preocupări serioase în rândul entităților naționale interesate, al societății civile și al comunității internaționale.

GRECO se declară preocupat în mod special de faptul că recomandarea de a se renunța la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorată și insistă că această secție - văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent - trebuie desființată.

Prin rapoartele GRECO, Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu din partea forurilor europene legat de justiție, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis. El a cerut Executivului să vină cu o inițiativă legislativă pentru a corecta legile justiției și legislația penală și "anomalia" care este Secția specială de anchetare a magistraților. Președintele a spus că acestui demers trebuie să i se alăture și Consiliul Superior al Magistraturii, ca garant al independenței justiției.