DOCUMENTE Rapoarte critice ale GRECO privind România: Secția specială, o anomalie. GRECO insistă să fie desființată

de MH     HotNews.ro
Marţi, 9 iulie 2019, 11:01 Actualitate | Esenţial


GRECO - Grupul Statelor Impotriva Coruptiei
Foto: Consiliul Europei
 documente
(09 Iul 2019) PDF, 542KB
(09 Iul 2019) PDF, 617KB
Rapoartele privind România ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) au fost publicate marți. GRECO constată că doar una dintre cele cinci recomandări specifice cuprinse în Raportul său ad-hoc a fost implementată și că cele patru recomandări rămase nu au fost implementate. GRECO arată că recomandarea de a se renunța la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorată și insistă că această secție - văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent - trebuie desființată.
În raportul său, GRECO arată că aspectele invocate anterior privind reforma judiciară trebuie privite în contextul mai larg al reformei controversate a sistemului judiciar din România, care continuă să ridice preocupări serioase în rândul entităților naționale interesate, al societății civile și al comunității internaționale.

GRECO constată că doar una dintre cele cinci recomandări specifice cuprinse în Raportul său ad-hoc a fost implementată și că cele patru recomandări rămase nu au fost implementate. În plus, cele două recomandări reiterate din Runda a patra de evaluare sunt încă în curs de implementare în cadrul procedurii de conformitate aferente Rundei a patra.

GRECO salută că în 4 iunie 2019 premierul român a anunțat intenția de a abandona reformele judiciare controversat și încurajează autoritățile să implementeze în totalitate recomandările GRECO fără orice altă întârziere.

GRECO ia notă de progresele înregistrate în ceea ce privește eliminarea incompatibilităților judecătorilor și procurorilor, spre exemplu faptul că nu pot desfășura activități externe, altele decât cele din învățământul superior și funcțiile didactice. GRECO recunoaște, de asemenea, că unele măsuri inițiale au fost luate de către autorități pentru a aborda problema pensionării anticipate a procurorilor și judecătorilor și a consecințelor acestora.

"(...) Pentru cea mai mare parte a preocupărilor, nu s-au obținut rezultate tangibile", spun experții.

"Mai presus de toate, noua legislație include mai multe amendamente, printre altele, referitoare la numirile și eliberările din funcție a procurorilor de rang înalt, independența funcțională a procurorilor, răspunderea personală a judecătorilor și procurorilor etc., care, împreună, reprezintă amenințări serioase la adresa independenței sistemului judiciar în România", spune GRECO.

"Având în vedere faptul că aspectele vizate de prezentul raport sunt în mod special relevante pentru temele examinate în cadrul celei de-a patra Runde de evaluare, GRECO decide să încheie procedura ad hoc actuală și să continue să evalueze conformitatea României cu recomandările în curs de implementare cuprinse în Raportul ad hoc în cadrul procedurii de conformitate în curs de desfășurare aferente Rundei a patra de evaluare cu privire la România. În consecință, GRECO invită șeful delegației României să prezinte informații suplimentare privind recomandările i, ii, iii și v până la data de 30 iunie 2020, împreună cu următorul său raport de situație aferent Rundei a patra de evaluare", mai arată GRECO.

GRECO se declară preocupat în mod special de faptul că recomandarea de a se renunța la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorată.

Secția specială, o anomalie: GRECO insistă ca Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție să fie desființată

GRECO reamintește că a evaluat crearea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție ca una dintre cele mai controversate modificări; a fost văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent, care ar putea conduce la conflicte de competență și ar putea fi folosită necorespunzător și supusă unei ingerințe nejustificate în procesul de justiție penală, notează GRECO.

Experții spun că autoritățile române au invocat Decizia Curții Constituționale nr. 33/23.01.2018, prin care Curtea a statuat că înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost în conformitate cu Constituția, precum și OUG nr. 90/2018, care a intrat în vigoare la 10 octombrie 2018, cuprinzând măsuri pentru operaționalizarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. De asemenea, autoritățile române au informat GRECO că, în data de 23 octombrie 2018, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost efectiv operaționalizată și a început să funcționeze. În plus, OUG nr. 12/2019 din 5 martie 2019 a introdus un nou articol 8810 în Legea nr. 304/2004 privind organizarea sistemului judiciar. Acest articol prevede detașarea ofițerilor de poliție judiciară la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, la cererea procurorului-șef al acestei Secții, prin decizia ministrului afacerilor interne. Durata unor astfel de detașări poate fi de până la trei ani și poate fi reînnoită pentru aceeași perioadă. În plus, OUG nr. 7/2019 din 20 februarie 2019 a modificat art. 881 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea sistemului judiciar, prin introducerea următorului alineat: (6) Ori de câte ori Codul de Procedură Penală sau alte legi speciale fac trimitere la "procurorul ierarhic superior" în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, prin acesta se înţelege Procurorul-şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia".

GRECO ia act de informațiile furnizate și spune că măsurile luate de autoritățile române sunt în deplină contradicție cu recomandarea experților, ceea ce reprezintă o evoluție profund îngrijorătoare.

"Preocupările exprimate de GRECO în Raportul ad hoc privind consecințele negative ale înființării unei astfel de structuri specializate de urmărire penală și motivele reale care stau la baza acestei decizii rămân și mai relevante în contextul presiunii continue asupra Direcției Naționale Anticorupție (DNA), eliberării din funcție a procurorului-șef al DNA și al influenței crescânde a controverselor aflate în desfășurare în România cu privire la numirile de judecători și procurori. În acest sens, GRECO constată că recenta modificare adusă Legii nr. 304/2004 prin OUG nr. 7/2019 privind poziția ierarhică a Procurorului-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție permite revocarea apelurilor depuse de alte organe de urmărire penală, inclusiv de către Procurorul General, la instanțele de judecată mai mari în grad, de exemplu în cazurile de corupție, și plasează această Secție în afara structurii ierarhice a organelor de urmărire penală", arată GRECO.

De asemenea, GRECO face referire la observațiile Comisiei de la Veneția cuprinse în ultima sa Opinie referitoare la amendamentele privind legile justiției, care statuează că "temerile existente conform cărora noua structură ar servi ca un instrument (suplimentar) de intimidare și de presiune asupra judecătorilor și procurorilor – în special dacă e corelată cu alte măsuri noi avute în vedere, cum ar fi noile dispoziții privind răspunderea materială a magistraților - pot fi considerate legitime și nu ar trebui ignorate".

În plus, GRECO constată că numărul procurorilor angajați în prezent în cadrul acestei Secții, precum și numărul ofițerilor de poliție judiciară detașați la aceasta sunt în mod vădit inadecvate față de numărul de cazuri pe care Secția a fost însărcinată să le investigheze. GRECO atrage atenția autorităților că detașarea ofițerilor de poliție (de către Ministerul Afacerilor Interne) la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție conduce în mod inevitabil, în practică, la situații în care ofițerii de poliție judiciară ar investiga cazuri împotriva procurorilor și a judecătorilor, având în vedere că activitățile acestei Secții se concentrează asupra acestor două categorii profesionale, în locul anumitor tipuri de infracțiuni.

"O asemenea evoluție poate reprezenta un risc suplimentar pentru independența funcțională a sistemului judiciar", avertizează GRECO.

De asemenea, raportul remarcă faptul că înființarea acestei noi Secții a primit o evaluare negativă din partea Comisiei Europene în ultimul Raport MCV privind România.

"În lumina celor de mai sus, rezultă că această recomandare a fost vădit ignorată. GRECO este în mod serios îngrijorat de consecințele pe care aceste evoluții le au asupra independenței sistemului judiciar, precum și asupra luptei împotriva corupției în România, și insistă ca Secția de urmărire penală pentru investigarea infracțiunilor din justiție să fie desființată", se mai precizează în raport.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8889 vizualizari

 • -25 (37 voturi)    
  Sa se dea OUG de desfintare Sectiei Speciale ! (Marţi, 9 iulie 2019, 11:06)

  Velma Kelly [utilizator]

  Wait ! They can't ! Pentru că #referendum.
  • +12 (24 voturi)    
   Referendum (Marţi, 9 iulie 2019, 11:53)

   _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

   La referendum am votat să oprească demolarea justiției prin ordonanțe, asta ar fi o reparare, șmechere!
   • -19 (25 voturi)    
    Smechere... (Marţi, 9 iulie 2019, 12:53)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

    Nu era nici o intrebare despre "reparare", smechere!
   • -12 (20 voturi)    
    Nu scria "Pt reparatii se poate da OUG" (Marţi, 9 iulie 2019, 13:17)

    Velma Kelly [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

    Ghinion, vorba lui Dobitoken Iohannis.
    • +2 (14 voturi)    
     Mda, in afara de limbajul suburban, (Marţi, 9 iulie 2019, 13:54)

     midufi [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

     mai ai ceva de spus, tovarase ?
     Adica cu subiect si predicat, si fara golanisme.

     Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
  • +10 (20 voturi)    
   deci (Marţi, 9 iulie 2019, 12:55)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

   1 - la referendum am votat lupta anti-coruptie, prin declararea ilegala a completului de 3 PCR.. pardon CCR s-a pushat deja pe referendum => nu mai suntem democratie
   2 - mistourile tale de sluga psdista nu ajuta...
   3 - macar noi realizam ca suntem furati si ne luptam cum putem sa nu mai fim... tu esti fericit sa ti-o dea la m... guvernul ...
  • +8 (18 voturi)    
   PS: (Marţi, 9 iulie 2019, 12:56)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

   evident aberezi... pentru ca referendumul se refera la cu totul altceva...
   SS poate sa fie desfiintata prin OUG... dar na... incerci cu un iq mai mic decat numnarul de la pantof sa faci un misto inteligent... nu are ce sa iasa decat o tampenie...
 • +22 (36 voturi)    
  Sectia SS este politie politica (Marţi, 9 iulie 2019, 11:16)

  barc [utilizator]

  PSD vrea sa pedepseasca procurorii anti-coruptie. Sectia trebuie desfiintata urgent.
 • +16 (28 voturi)    
  De regula se investigheaza hotii (Marţi, 9 iulie 2019, 11:19)

  ruskimushki [utilizator]

  si criminalii. Iar judecatori corupti exista peste tot.
  In romanika, crima organizata rasadita de fsb da roade: ss, psd care suntem, samd.
 • +5 (9 voturi)    
  Apa trece,.... (Marţi, 9 iulie 2019, 11:39)

  gigiN [utilizator]

  ...pietrele (din psd) raman (inca).
 • -9 (27 voturi)    
  normal (Marţi, 9 iulie 2019, 11:58)

  cucuveauamov [utilizator]

  Cucuveaua trebuie scapata cu orice mijloc. Legea e dor pentru prostovani
 • +11 (21 voturi)    
  astept reactia slugilor psd (Marţi, 9 iulie 2019, 12:54)

  liviu_ [utilizator]

  la pariu ca ne iau cu tara independenta...
  vrem sa furam fara sa ne critice UE!
  • +3 (9 voturi)    
   "Shi ce, si in UE se fura" (Marţi, 9 iulie 2019, 13:49)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   si-apoi e poponari, satanisti, etc
 • -8 (20 voturi)    
  E bine ... (Marţi, 9 iulie 2019, 13:05)

  Gigi Kent [utilizator]

  E bine, cu ocazia asta am aflat si cu ce se ocupa GRECO. Adica cu mai nimic. Auzi … cod de conduita, lobby-isti si sistem de consiliere pentru parlamentari. Bine ca la rubrica "Parlament" nu au scris ca trebuie sa aiba toti parlamentarii batistutele curate si unghiile taiate.
  • +2 (10 voturi)    
   Asa o fi la moskva, postacel rosu, nu in UE (Marţi, 9 iulie 2019, 13:56)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Nu mai minti, tovarase.

   Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
  • 0 (8 voturi)    
   S-ar fi injumatatit parlamentarii URSS. Deci nu! (Marţi, 9 iulie 2019, 15:19)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   S-ar fi injumatatit parlamentarii URSS. Deci nu!
 • +6 (16 voturi)    
  e greu (Marţi, 9 iulie 2019, 13:12)

  sile1 [utilizator]

  Pentru cei cu IQ neglijabil sau pentru cei direct interesati
  in existenta SIIJ ( sau SS,denumire mai corecta ) e mai greu de inteles si de acceptat ce spune raportul GRECO.

  Acest lucru rezulta clar si din comentariile unora de pe acest site.
  • -6 (16 voturi)    
   Cei cu IQ foarte mare, asa ca tine sa (Marţi, 9 iulie 2019, 14:46)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui sile1

   ne spuna de ce era mai buna SS la DNA, infiintat din pixul lui Kovesi si de ce atunci GRECO n-a suflat o vorbulita despre interceptarile judecatorilor si procurorilor si dosarele facute de catre respectiva sectie,asa, ca sa fie la o adica?
   • +7 (7 voturi)    
    În România există un dezechilibru în justiție. (Marţi, 9 iulie 2019, 17:01)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    Dacă PSD-ALDE vroiau să reformeze justiția,făceau o reorganizare judiciară,desființau procurorii așa cum sunt acum..Așa cum orice om își angajează un avocat și statul își poate angaja avocați care să-i apere interesele.Pentru un proces echilibrat,în instanță,și acuzatul și statul ar trebui reprezentați de avocați.Procurorii anchetau,făceau documentația,cereau despăgubirea și pedepsirea,dar să nu poată interveni în instanța de judecată.Discuția este mai complexă,dar limitarea drepturilor procurorilor ar debloca discuțiile actuale pe tema justiției.Nici polițistul care anchetează nu are voie să intervină în timpul procesului,nici procurorul nu ar trebui să aibă voie.Nu procurorul trebuie să stabilească pedeapsa,ci judecătorul.Privit așa,nu numai procesele infractorilor politici sunt ilegale,ci toate procesele.Dacă se vrea democrație de ce statul să aibă o structură care să-i facă jocurile.Noi ar trebui să avem Avocatul Poporului,pe care degeaba se numește așa,că nu-l putem folosi noi,poporul.
 • +1 (5 voturi)    
  Abuz (Marţi, 9 iulie 2019, 17:33)

  Lake123 [utilizator]

  E mai mult dec\t o anomalie. Pur și simplu un abuz murdar, chiar criminal, sub lozinca lor, "....că putem". Să fie trași la răspundere pentru asta și să se repare toate ilegalitățile pe care le-au făcut.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by