Prin rapoartele GRECO, Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu din partea forurilor europene legat de justiție, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis. El a cerut Executivului să vină cu o inițiativă legislativă pentru a corecta legile justiției și legislația penală și "anomalia" care este Secția specială de anchetare a magistraților. Președintele a precizat că decizia va aparține Parlamentului, dar Guvernul trebuie să aibă această inițiativă.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Iohannis a reluat miercuri criticile la adresa guvernării PSD-ALDE, spunând că raportul GRECO publicat marţi este ''un nou cartonaş roşu'', care se înscrie în aceeaşi linie cu raportul MCV şi cu recomandările Comisiei de la Veneţia. El a acuzat că PSD-ALDE ignoră toate aceste avertismente, care arată că "direcţia în care vor ei să îndrepte România este greşită".

El a cerut Cabinetului condus de Viorica Dăncilă "să inițieze cu celeritate" un proiect de lege care să conțină măsurile necesare pentru "reașezarea legislației în concordanță cu statul de drept, cu voința populară și în acord cu recomandările organismelor europene". Pre;edintele a spus că acestui demers trebuie să i se alăture și Consiliul Superior al Magistraturii, ca garant al independenței justiției.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

  • Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu, de această dată de la organismul anticorupție al Consiliului Europei, așa-numitul GRECO.
  • Concluziile celor două Rapoarte ale Grupului Statelor împotriva Corupției, prescurtat GRECO, adoptate la data de 21 iunie și publicate ieri, cu o întârziere semnificativă, de către Guvern, arată, încă o dată, multiplele prejudicii aduse de guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani prin modificarea legilor justiției și a legislației penale.
  • Mesajul transmis de cetățeni în urma votului dat la referendumul din 26 mai se regăsește pe deplin în aceste concluzii.
  • Este extrem de îngrijorător că, din cauza propriilor interese ale actualei guvernări, România continuă să se afle în atenția organismelor europene.
  • Procesul de legiferare în România nu s-a îmbunătățit, consultările publice și transparența continuă să fie practici ignorate de actuala majoritate, constanta în activitatea Guvernului fiind adoptarea de ordonanțe de urgență în domenii importante. Asta constată GRECO în Rapoartele sale.
  • Aspecte precum cele care țin de pensionarea magistraților, existența Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, posibilitatea infirmării actelor procurorilor de către superiorul ierarhic pentru netemeinicie sunt chestiuni departe de a fi rezolvate, iar acțiunile autorităților române sunt în deplină contradicție cu recomandările organismului european.
  • Procedura privind numirile în funcțiile înalte din parchete este, în continuare, una care implică un proces netransparent, bazat pe criterii subiective și în care Consiliul Superior al Magistraturii are un rol pur decorativ.
  • Guvernarea PSD-ALDE are multe alte restanțe, pe care nu le voi detalia aici, de la aspecte care țin de corupția și integritatea în rândul membrilor Parlamentului, la capacitatea ANI de colectare a datelor, de prevenire și sancționare a conflictelor de interese și a incompatibilităților.
  • Dacă Guvernul PSD-ALDE își permite însă să ignore voința propriilor cetățeni, nu este de mirare că doar 4 dintre cele 13 recomandări GRECO au fost apreciate ca fiind implementate satisfăcător.
  • Observațiile extrem de dure ale GRECO se înscriu în aceeași notă cu cele ale concluziilor raportului MCV și cu cele cuprinse în opiniile Comisiei de la Veneția.
  • În vreme ce toate organismele europene semnalează constant Guvernului României că așa-zisa reformă din domeniul justiției merge într-o direcție greșită, PSD-ALDE ignoră toate aceste avertismente care arată că direcția în care vor ei să îndrepte România este greșită.
  • Românii au decis prin vot, în 26 mai, că România nu trebuie să părăsească parcursul său european, iar intervențiile legislative din domeniul justiției care servesc intereselor de grup trebuie să înceteze.
  • Majoritatea PSD-ALDE, într-un dispreț total față de necesitatea dezbaterii contestatelor ordonanțe de urgență din domeniul justiției, este cea care contribuie la perpetuarea, pe o durată nedeterminată, a efectelor nocive ale acestora.
  • În același timp, am văzut cum doamna prim-ministru, prevalându-se de rezultatul referendumului, într-o jalnică încercare de manipulare a opiniei publice, ne anunță că dumneaei nu dă ordonanțe în domeniul justiției.
  • Doamna prim-ministru ignoră faptul că Guvernul are drept de inițiativă legislativă și, deci, are posibilitatea de a elabora un proiect de act normativ care să cuprindă măsurile necesare de punere în acord a legislației din domeniul justiției cu voința cetățenilor și cu recomandările organismelor europene;
  • Prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE acționează în continuare împotriva voinței și împotriva intereselor românilor.
  • Având în vedere toate acestea, solicit Guvernului să inițieze cu celeritate un proiect de lege care să conțină măsurile necesare pentru reașezarea legislației în concordanță cu coordonatele statului de drept, în acord cu voința populară și cu recomandările organismelor europene. Acestui demers trebuie să i se ralieze, în mod obligatoriu, și CSM-ul, cu asumarea rolului său de garant al independenței justiției.

Întrebări:

- despre Secția specială de anchetare a magistraților:

  • Da, sunt exact de aceeași părere (n.r. - că Secția specială trebuie desființată, așa cum a recomandat GRECO). Am mai spus-o și o repet, însă nu prin ordonanță de urgență, ci prin lege.
  • Toată lumea a înțeles foarte bine că această Secție este o anomalie, nu trebuie să existe.
  • În consecință, Guvernul să vină urgent cu o inițiativă legislativă care corectează această anomalie și alte probleme din domeniu. Sigur, dezbaterea va avea loc în Parlament și decizia este a Parlamentului și nu a Guvernului, dar inițiativa trebuie elaborată în Guvern.

Întrebat de ce crede că majoritatea PSD-ALDE va vota o astfel de lege pentru desființarea secției speciale, în condițiile în care PSD a înființat această secție prin lege, iar Florin Iordache anunța că nu au de gând să renunțe

  • Eu solicit în numele românilor să-și revină PSD-ul și să procedeze la corectarea legislației pe care tot ei au stricat-o.

- despre negocierile de la Consiliul European - au existat discuții în țară despre faptul că nu a negociat nimic pentru România

  • Da, cei care întreabă aceste lucruri se vede că nu au înțeles nimic din ce s-a întâmplat acolo. Nu s-au negociat niciun fel de portofolii, acolo s-a negociat o configurație pentru posturile de vârf, în speță conducerea Comisiei Europene, conducerea Consiliului European. Acestea au fost chestiunile negociate.
  • Sigur, a fost nevoie de o negociere pe un pachet un pic mai mare, pentru a avea garanția că în Parlament se va obține o majoritate.
  • Situația, de data aceasta, în Parlamentul European și în Consiliul European, este un pic mai complicată decât în mandatele trecute, fiindcă dacă până acum două grupuri politice puteau să se înțeleagă și să constituie o majoritate, acest lucru acum nu mai este posibil. Este nevoie de trei sau chiar de patru grupuri politice pentru a asigura o majoritate stabilă. Acest lucru, împreună cu faptul că sunt 28 de membri în Consiliu care fiecare doresc să își spună părerea, a dus la niște discuții și negocieri extrem, extrem de complicate și care, trebuie să recunosc, s-au finalizat foarte bine prin consens. Deci, ceea ce s-a hotărât acolo, s-a hotărât prin consens.
  • Nu s-au negociat, însă, interese naționale, pe poziții de comisar. Cu o remarcă totuși, mai mulți din să zicem țările mai noi membre am avut pretenția ca absența unei persoane din Estul Europei în conducerea instituțiilor europene să fie compensată just prin poziții de Vice-Președinte la nivelul Comisiei Europene, la momentul la care, sigur, se va discuta componența acestei Comisii. Dar portofolii nu s-au negociat de această dată.

- referendum pentru modificarea Constituției

  • După părerea mea, și am spus acest lucru, referendumul este bine să fie organizat fie împreună cu primul tur al prezidențialelor, fie împreună cu al doilea tur.
  • Sigur, s-au grăbit unii politicieni care au și boicotat acest referendum să ne spună că există cică o recomandare dată de Comisia de la Veneția să nu se organizeze alte forme de scrutin împreună cu alegerile. Țin să informez opinia publică că această recomandare nu există. Nu există o recomandare dată de Comisia de la Veneția pentru a evita suprapuneri.
  • Deci, putem fără niciun fel de problemă să organizăm referendumul împreună cu prezidențialele.
  • Și, ca o notă de subsol, ca să zic așa, este foarte curios că exact unii politicieni care sunt foarte nemulțumiți că vine GRECO și Comisia de la Veneția să ne dea lecții, folosește cică argumentul că de la Comisia de la Veneția ni s-a spus să nu organizăm alegeri împreună cu referendumul. Iată un exemplu trist de abordare duplicitară din partea unor politicieni români.

- despre comisar european din partea României

  • Este bine să clarificăm un pic aceste chestiuni cu Comisarul. Cine îl numește și cum se procedează.
  • Doamna prim-ministru m-a informat că doreşte să nominalizeze o persoană pentru comisar interimar, ceea ce s-a și întâmplat. În continuare, însă, după validarea candidatei propuse pentru Președinția Comisiei, România va trebuie să desemneze o persoană pentru comisar european pentru un mandat întreg. Vreau să subliniez și să fie foarte clar: desemnarea și răspunderea pentru obţinerea unui portofoliu corespunzător aparține în totalitate Guvernului. Așa funcționează lucrurile la noi. Guvernul desemnează și negociază poziția de comisar. Evident că am așteptarea legitimă să fiu informat în timp util despre persoana sau personale care sunt avute în vedere pentru această desemnare.
  • Da, am solicitat acest lucru (n.r. - să fie informat de către premier), însă nu a venit până în momentul de față cu niciun fel de propunere pentru poziția de Comisar, pentru mandatul care urmează.

Întrebat în ce măsură vede un partener de dialog în Viorica Dăncilă, devenită președinte al PSD, și dacă în ultima perioadă a discutat cu aceasta

  • Sunt, după cum ați constatat, foarte nemulțumit de felul în care acționează în continuare PSD-ul. Nu ascund acest lucru și prefer să spun aceste nemulțumiri în public.
  • Sigur, există însă chestiuni care țin de funcționarea statului, unde, și dacă suntem politic pe poziții foarte diferite, cu doamna prim-ministru, trebuie să discutăm anumite lucruri, bunăoară cum ar fi poziția de comisar.

- despre întâlnirea cu liderii PNL

  • Concluziile au fost că voi candida, așa cum am anunțat de anul trecut, pentru poziția de președinte al României, pentru al doilea mandat, că PNL-ul își menține, așa cum a hotărât de anul trecut, că eu voi fi candidatul lor și că vom colabora foarte bine, eficient și în campanie și că vom câștiga.

- despre decizia CCR pe completurile specializate de 3 judecători de la ICCJ

  • Am luat act de ea, nu comentez deciziile CCR

- despre cazul Sorina

  • E un caz complicat, cu multă tristețe și mă aștept ca toate autoritățile implicate să-și facă datoria foarte bine și să se rezolve chestiunea

- despre remaniere

  • Nu sunt dispus să negociez nimic cu PSD, dar evident că fără mine nu se poate face remaniere, deci aștept să vină cu propunerile.
  • Cu siguranță sunt oportune (n.r. - schimbări în Guvern) și, sincer, mă aștept ca cel puțin cei doi miniștri indicați de mine, interne și externe, să fie schimbați.

- despre Legea pensiilor

  • Pot să vă spun două lucruri certe. Primul, că după părerea mea, pensiile sunt prea mici. În consecință, se impune o astfel de lege, nemaivorbind de anumite corelări care au existat în sistem, aș spune chiar inechități. Deci, din acest punct de vedere, o lege care corectează aceste erori este corectă.
  • Pe de altă parte, sigur, s-a pus problema de unde se iau banii. Și pot să vă spun că în această chestiune am discutat cu doamna prim-ministru și am întrebat-o direct și clar: aveți bani pentru pensii? Doamna prim-ministru m-a asigurat că la nivel de Guvern s-a făcut o analiză și sunt bani pentru pensii. După care am promulgat legea.

- cum vede un tur 2 între doi candidați de dreapta

  • O competiție. Să nu se aștepte cineva să am opinii despre contracandidații mei. Este dreptul lor constituțional, fiecare își alege candidatul și intrăm cu toții în competiție. Fiecare va trebui să-și facă campania proprie. Eu o să-mi fac doar mie campanie.

- despre postul de procuror european

  • Să vă spun ceva și de poziția de procuror-șef european. Eu am susținut-o din capul locului pe doamna Kövesi și acest lucru i l-am spus și doamnei Kövesi, și mai multor conducători relevanți din politica europeană. Deci acest lucru se știe în Europa, că eu o susțin pe doamna Kövesi, însă această poziție nu este una care intră în negocieri împreună cu comisarii sau cu vice-președinții de la nivelul Parlamentului European. Este un capitol separat și am speranța că acest post se poate aloca doamnei Kövesi.
  • Ar fi un rezultat foarte bun, pe care eu mi-l doresc!
  • Sunt șanse bune (n.r.- Kovesi să fie numită procuror european), dar garantat nu este.

- despre declarațiile lui Dacian Cioloș, care invoca discuții cu președintele Franței pentru susținerea Codruței Kovesi

  • Fiind o temă de mare vizibilitate tot felul de politicieni se agață de ea. Dar daca contribuie la reușită e bine.

Este prima ieșire publică a președintelui după publicarea rapoartelor GRECO, organismul anticorupţie al Consiliului Europei, care avertizează că România a respectat pe deplin doar patru dintre cele 13 recomandări.

În raportul său, GRECO arată că aspectele invocate anterior privind reforma judiciară trebuie privite în contextul mai larg al reformei controversate a sistemului judiciar din România, care continuă să ridice preocupări serioase în rândul entităților naționale interesate, al societății civile și al comunității internaționale.

GRECO se declară preocupat în mod special de faptul că recomandarea de a se renunța la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost complet ignorată și insistă că această secție - văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent - trebuie desființată.