MAE mai susține că "și-a îndeplinit toate obligațiile legale", dar, în pofida "creșterii semnificative a secțiilor de votare", "s-a dovedit că și-a epuizat resursele pentru asigurarea logisticii alegerilor din străinătate. În raportul obținut de HotNews.ro Ministerul de Externe mai arată că votul electronic sau prin corespondență nu reprezintă o soluție.
- MAE a aprobat toate cererile misiunilor de constituire a secțiilor de votare în străinătate, respectiv a propunerilor înaintate de către comunitățile de cetățeni, totalizând un număr de 441 secții de votare.
- În comparație cu alegerile europarlamentare anterioare, numărul secțiilor a fost dublat, iar în comparație cu turul II de la alegerile prezidențiale din 2014 (unde acuzele au fost în același sens, conform cărora nu toți cetățenii au putut vota), numărul secțiilor a fost dublat (NL, BE, FR), triplat (AT și UK), în cazul Germaniei, crescut de 5 ori, iar în alte cazuri creșteri substanțiale (IT, ES).
- Pe 24 aprilie MAE a trimis la Monitorul Oficial lista secțiilor de votare. Pe 25 aprilie Președintele a semnat Decretul privind referendumul, publicat în Monitorul Oficial. MAE este obligat să publice lista secțiilor de votare așa cum prevăd OUG nr. 6/2019 și HG 81/2019, care stipulează termenul limită până la care MAE a trebuit să publice numerotarea și locațiile secțiilor de votare, mai exact data de 25 aprilie, ținând cont de faptul că în zilele de 26 și 27 aprilie Monitorul Oficial nu asigura publicarea, fiind zile libere nelucrătoare.
- Problema secțiilor de votare care vor trebui să gestioneze două scrutine a apărut în contextul anunțării de către Președinte a referendumului în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. În aceste condiții, MAE a trimis în paralel o nouă circulară tuturor ambasadelor atrăgând atenția că este necesar să se facă un efort deosebit pentru o activitate cât mai eficientă și a solicitat șefilor misiunilor diplomatice și consulare mobilizarea tuturor resurselor pentru desfășurare în cele mai bune condiții a procesului de vot.
- Derularea alegerilor pentru Parlamentul European în paralel cu referendumul a făcut ca de la 2 minute, timpul de vot să crească la 7 minute, având în vedere că trebuiau completate două liste (scris de mână), înmânarea a 3 buletine (pentru cei care au votat și la referendum) și depunerea lor în trei urne diferite.
- Un alt element care a îngreunat procesul de vot se referă la organizarea și funcționarea comisiilor din secțiile de votare. Potrivit Legii nr. 33/2007, birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate sunt constituite dintr-un președinte, desemnat de șeful misiunii diplomatice și un număr între 2-6 membri, stabiliți de către președintele Biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, la propunerea partidelor politice și organizațiilor cetățenești aparținând minorităților, alianțe politice sau electorale.
- În cazul în care numărul persoanelor propuse de acestea este insuficient, lista este completată de MAE cu alte persoane, cu o bună reputație și fără apartenență politică. În funcție de numărul membrilor comisiei care se prezintă în dimineața zilei votării la secția de vot, se modifică și numărul de ștampile utilizat efectiv. Mai exact, deși se poate aloca numărul maxim de 6 cabine și 6 ștampile, numărul de ștampile utilizat efectiv într-o secție de votare în timpul procesului electoral trebuie să fie cel puțin egal cu numărul de cabine, dar nu mai mare decât numărul membrilor prezenți ai comisiei. Din păcate, cu unele excepții, partidele politice nu și-au manifestat interesul de a desemna reprezentanți în comisiile secțiilor de votare, renunțând cu 1-2 zile înainte să participe în comisiile Secțiilor de votare.
- O altă cauză se referă la sistemul STS de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (dublu). Fiecare secție a fost dotată cu 1-2 tablete (una pentru a fi utilizată în procesul de votare și cealaltă de rezervă). Problema nu a constat atât în funcționarea sistemului, cât în deficiențele antrenate de viteza redusă a Internetului în diferite țări și locații.
- Un alt factor l-a constituit implicarea unor grupuri de susținători ai unor anumite formațiuni politice, deși prevederile legale nu permit activități electorale în ziua votării. Mai mult, au existat acțiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetățeni cu 5-6 autocare sau mașini (turism electoral), ceea ce ducea în mod automat la o presiune majoră asupra secțiilor de votare sau influențau deciziile alegătorilor. În mare parte, aceste grupuri au rămas în zona secțiilor de votare și după ce au votat și au creat incidente, până la venirea forțelor de ordine, care au asigurat închiderea secției de votare.
- În acest sens, au fost chemați la consultări ambasadorii din țările unde s-au înregistrat dificultăți în cadrul celor două procese electorale simultane din 26 mai 2019, pentru a fi identificate cauzele și responsabilitățile fiecăruia, precum și propunerile de modificare a sistemului de votare în secțiile din afara țării.
- În cadrul legislației actuale, chiar cu mărirea semnificativă a secțiilor de votare, s-a dovedit că Ministerul Afacerilor Externe și-a epuizat resursele pentru asigurarea logisticii alegerilor din străinătate (locații, resurse umane și resurse financiare).
- În aceste condiții, avem în vedere propuneri pentru schimbarea legilor electorale care se referă la votul din străinătate. Este vorba de o propunere de vot anticipat prelungit (timp de 7 zile înainte de închiderea procesului electoral). Aceasta ar elimina orice formă de birocratizare care ar putea să îngreuneze procesul de votare în străinătate.
- Alte modalități, cum ar fi votul electronic sau prin corespondență, acestea pot crea și alte probleme întrucât este nevoie de înscrierea prealabila a fiecărui cetățean (cu indicarea adresei de domiciliu/reședință) pentru a-și putea exercita dreptul de vot.
- MAE și-a îndeplinit toate obligațiile legale care decurg din prevederile legislative în contextul acestor scrutine, pentru organizarea și desfășurarea secțiilor de votare din străinătate".
Ne place sa ne balacim in minciuna si lasitate.
csfncsf
greau mostenire, Basescu, statul paralel, Sorsoh, ploaia, Internetul, agenturili, etc, etc.
Niciodata cei de la Guvernare nu dau socoteala pentru greseli!
Cum il mai suporta tara asta pe Melescanu in pozitia aia nu inteleg.
expect bigger chaos at the next elections.
Pentru veniturile la negru, astea nu sunt impozitate nici in Romania si vrei sa fie impozitate cele din afara?
Lasa bai vrajeala psd-istule.
asa este, dar e absurd sa ceri gandire logica de la un pedeserist!
si nu are sens sa "discuti" cu el, in fond el doar indeplineste ordinele, trolleaza pentru ca este platit!
dar de unde sa stii daca nu traiesti pe aici si nu ai nicio treaba de fapt cu tara asta?
Esti un troll care nu faci altceva decat sa aduci confuzie. Foarte probabil esti platit pentru asta.
Pentru cei care nu stiu, sunt o suma de postaci, trolli, plataci sau cum vreti sa le mai spuneti care nu prea posteaza decat la chestiile politice si rolul lor e doar sa distraga atentia de la punctele importante ale unei discutii normale. Pe scurt, sa zapaceasca si sa incurce. Iar acest caracter la care am raspuns este unul din ei. Nu merita nici raspunsul meu, dar e bine de stiut ca sunt astfel de specimene.
On topic, lupul isi schimba parul dar naravul ba. Daca isi inchipuia cineva ca daca pleca Dracnea hidra rosie o sa devina un cutzu prietenos, trebuie sa se mai gandeasca, sa reflecteze. Batalia de-abia a inceput. De fapt, acum e chiar si mai periculoasa situatia pentru ca au inteles ca pot fi vulnerabili, Fiti atenti, oameni buni, politicienii rosii nu se mai ascund de mult, minciuna e pe fatza si amenintarile fara voal. Ganditi-va bine cand o sa votati din nou, daca va doriti copiii sa creasca intr-o tara ajunsa mocirla, mlastina in care astia au putere. Hidra rosie vrea sa vanda si sa corupa tot, inclusiv viitorul copiilor nostri. Se spunea: cine nu are batrani sa isi cumpere, Da, insa multi din acesti batrani au crescut in comunism si au o mentalitate care nu corespunde cu democratia, libertatea. Pe ei nu ii intereseaza binele tzarii, ci binele lor. Pe vremea lui Ceasca, 2 oameni din 5 munceau, restul frecau menta, de aia li se pare unora ca era bine inainte. Au uitat de foamete, de torturi, de lipsuri. Si in continuare sunt asistati. Asta este electoratul cu care au castigat hidra rosie. Si vor sa corupa in continuare. Nu ii mai lasati sa distruga viitorul! Mergeti la vot!
Desi Dl. Sora doar spunea de ce s-a lovit, nu era nimic POLITIC, nu era atac la adresa pedesereului, postacii pedeseristi i-au sarit in cap!
iohannis
statul paralel
statul perpendicular
soros
extraterestii
ploaia din ultimele luni
iohannis din nou
etc..
are impresia cineva ca dragnea sta degeaba la puscarie ? toata ziua da ordine de la telefon...
singura diferenta este ca nu se mai plimba pe holurile parlamentului sa dea ordine
Ati văzut voi in 30 de ani un PSDist care sa își cear[ scuze când greșește ?
cu actiuni coordonate!
sa vedem ce zice UE, pentru ca e clar cum s-a reformat PSD dup europarlamentare!
serios... e atat de greu sa spui: "am gresit, o sa corectam pe viitor" ?!
nu stiu o data... deci O DATA cand psd sa-si fi recunoscut vreo vina!
(decat "vine" la modul: "l-am gnorat pe Iohannis", "i-am lasat sa puna mana pe justitie" -> cu alte cuvinte nu am pus slugi la justitie si cum astia chiar isi fac treaba si ne aresteaza)
partidul asta TREBUIE SA DISPARA!!!
Toate argumentele in apararea sa sint puerile , daca nu perverse!
In schimb , fara sa i-o ceara cineva MAE se pronunta asupra utilitatii votului electronic!
Mai mult, unii s-au apucat sa plece brambura in dimineata votului pana in Anglia, Spania, Germania, Olanda, Belgia, Franta, au fost 5-6 autocare datorita carora votul a fost perturbat. Fara ei nu era nici macar ocoada, vezi cum a fost in Ulan Bator unde nuau fost autocare cu votanti. la fel de
Presedintele insa a sabotat procesul in strainatate, ce i-a trebuit lui referendum. Era si Dragnea bine-merci, lumea statea linistita, votau oamenii in 2 secunde, puneau direct stampila pe PSD sau ALDE. Asa, ca sa aleaga intre DA si NU au mai stat pret de 6-7 minute prin sectia de votare si a trebuit sa introducem transcrierea manuala a datelor in diverse registre, ca sa fim siguri.
Vina e mereu la altii. Cum, eu Melescanu am mai organizat o data la fel de prost un proces electoral? De vina e istoria, caci se repeta.
Credibilitate la nivel international = 0 barat.
Moare de ciuda carmencita ca nu poate face lagare.
Inca.
Dar greseala e a cetatenilor ca am vrut sa ne exercitam un drept??
Nesimtitul asta nu intelege ca votul e un drept, nu un benefciiu pe care el se gandeste sa ne lase sau nu sa ni-l exercitam!?!?
altfel e "putin" calomnie, nu?!
bine nici nu ma astept la mai putin de la melescanu... un comunist infect!
În schimb trebuia ca cei de la circumscripție să preia datele personale în scris, deoarece tabletele și internetul funcționau la viteză redusă, după ordinul dat de ministrul suprem, Meleșcanul Sekurist....
Prin aceasta declaratie , de fapt de solidaritate cu Ciuma Rosie, Ministerul a abdicat si oficial de la menirea lui in raport cu cetatenii si statul roman !
Ministerul trebuie sa fie reconstruit dupa ce se dezinfecteaza locul !!!!
In felul asta PSD ai ALDE limiteaza dreptul de vot a milioane de romani. E mai rau decat ce au facut comunistii in '47
Daca romanii nu baga PSD-ul la sub 20% la algerile parlamentare din 2020 nu are sa se schimbe nimic
Is sictiriti.
Asa ar vrea sa omoare niste burjui… numa' numa'.
Oameni criminali, resetati genetic in ce e mai rau: minciuna si crima organizata.
De catre fiara numita comunism, nu de catre altcineva.
Anul trecut s-a organizat referendum pe o tema imbecia doua zile! Deci se poate!
Pentru ceilalti votul la sectii. Cat despre abureala asta cu "nu se stie exact cati si unde sunt", sa se uite la cozile care au fost la sectiile de votare din strainatate si or sa vada: multi, in toata europa.
Tipic scoala bolsevica! Omul rusilor!
EL isi face datoria la fel ca la alegerile anterioare. Blocheaza deliberat votul in diaspora, pt ca in diaspora nici 3% nu voteaza PSD.
Din 4 milioane de romani reusesc sa voteze cam 10%.
In tara cca 2 milioane de romani voteaza constant PSD.
Daca intreaga diaspora ar putea vota asa cum prevede orice cosntitutie intr-un stat democratic, PSD nu ar mai exista ca partid politic.
Melescanu nu e prost. Doar ticalos!
Si introducerea listelor permanente in strainatate. Doar asa se poate stii cati romani cu drept de vot au domiciliu pe raza fiecarui oras din strainatate si organiza pranghelia in mod corespunzator.
Dar ar fi nevoie si de alte actiuni.