​Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la finalul ședinței Coaliției, că luni vor fi făcute publice analizele ministerelor de Externe și de Interne privind votul în diaspora, unde mii de români au stat la cozi interminabile în 26 mai, după care "se va discuta și despre miniștri. Ea a fost întrebată despre o posibilă remaniere a ministrului de Externe Teodor Meleșcanu, răspunzând că "ALDE va decide dacă își dorește această remaniere" și că va discuta cu Călin Popescu Tăriceanu.

Diaspora coziFoto: Hotnews

Întrebată de jurnaliști dacă va avea loc o remaniere guvernamentală mai amplă, care să îi vizeze și pe miniștrii Teodor Meleșcanu și Carmen Dan, premierul Dăncilă a răspuns că "ALDE va decide dacă își dorește această remaniere" și că va discuta cu Tăriceanu, deocamdată neavând cu acesta o astfel de discuție.

De asemenea, Viorica Dăncilă a fost întrebată dacă este mulțumită de Teodor Meleșcanu, având în vedere și situația din 26 mai din diaspora, ea răspunzând că luni vor fi făcute publice analizele ministerelor de Externe și de Interne privind votul în diaspora.

"Legat de votul din diaspora, luni voi face publice analizele făcute de MAE și MAI. Trebuie să vedem care sunt soluțiile și vom discuta și despre miniștri, dar acest lucru îl vom face în cadrul coaliției", a spus Viorica Dăncilă, după ședința coaliției de guvernare.

În ultima perioadă s-a discutat intens atât în interiorul PSD, cât și la ALDE despre o remaniere extinsă. Nume ca Teodor Meleșcanu, Anton Anton, Grațiela Gavrilescu de la ALDE sau Carmen Dan, Ecaterina Andronescu, Răzvan Cuc, Petre Daea s-ar afla pe lista potențialilor remaniați. Potrivit surselor HotNews.ro, remanierea extinsă este dorită de liderii Coaliției, dar după ce se va dezbate și vota moțiunea opoziției.

Procurorii DNA au anunțat oficial, joi, că au primit de la Parchetul General 42 de plângeri privind nereguli la exercitarea dreptului de vot în diaspora la alegerile din 26 mai și că au deschis un dosar penal. La alegerile europarlamentare, când a avut loc și referendumul pe tema justiției, mii de români au stat ore în șir la cozi în fața secțiilor de votare, iar mulți dintre ei nu au putut vota.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a acuzat din nou că românilor din străinătate le-a fost obstrucţionat dreptul la vot, iar în acordul național pentru consolidarea parcursului european al României pe care l-a propus partidelor este menționat că semnatarii se angajează să transpună în legislație, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării - atât în țară, cât și în străinătate - a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a cerut demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, și a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu pentru modul în care a fost organizat votul din diaspora. Cei doi au anunțat că nu vor demisiona, pentru că premierul nu le-a cerut acest lucru. Mai mult, Meleșcanu a declarat că nu are ce să își reproșeze și a dat vina pe șeful statului pentru supraaglomerarea secțiilor de vot din cauza referendumului.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că ”dacă au fost greșeli, și sigur au fost, cei responsabili trebuie să plătească”, referindu-se la modul defectuos în care s-au desfășurat alegerile de pe 26 mai, când mii de persoane din diaspora nu au putut vota. Dăncilă a subliniat atunci că a cerut Ministerelor de Externe și Interne rapoarte cu privire la desfășurarea scrutinului și după aceea va lua măsuri.