Ministrul de Interne, Carmen Dan, spune că a „luat act de îngrijorarea exprimată în spațiul public” referitoare la amenințarea primită de jurnalista Emilia Șercan, precizând că a „solicitat conducerii Poliției Române să întreprindă toate demersurile pentru ca autorul sau autorii amenințării să fie identificați rapid”.

Carmen DanFoto: mai.gov.ro

„Am luat act de îngrijorarea exprimată în spațiul public, inclusiv de asociațiile Reporters sans frontières / Reporters Without Borders / RSF și ActiveWatch, referitoare la amenințarea primită de doamna Emilia Șercan. Îi asigur pe toți cei interesați că Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a demarat cercetările în acest caz și tratează cu responsabilitate ancheta”, afirmă Carmen Dan într-un mesaj postat miercuri seară pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului de Interne, „amenințarea unei persoane este un gest incalificabil și trebuie pedepsit aspru, cu atât mai mult cu cât este de natură să aducă atingere desfășurării profesiei de jurnalist”.

Carmen Dan mai spune că „ministrul afacerilor interne nu poate dicta pedepse și nu poate stabili modul în care se desfășoară anchetele penale”, dar că a „solicitat conducerii Poliției Române să întreprindă toate demersurile pentru ca autorul sau autorii amenințării să fie identificați rapid”.

Ea menționează totodată că a „discutat personal” cu Emilia Șercan și că a „rugat-o să aibă tăria să continue anchetele jurnalistice, indiferent de numele și funcțiile persoanelor vizate, așa cum i-am transmis și recomandarea insistentă de a se adresa structurilor de poliție ca urmare a amenințării primite”.

În finalul postării, Carmen Dan dă asigurări că „obiectivul Ministerului Afacerilor Interne este acela de a proteja orice cetățean onest!”.

Jurnalista Emilia Șercan a anunțat, miercuri, pe Facebook, că a primit amenințări cu moartea. Șercan, cea care în ultimii ani și-a făcut un renume din anchetele privind plagiatele în rândul înalților demnitari și al conducerii unor instituții de invățământ, cel mai recent la Academia de Poliție, scrie: "Conținutul mesajului sugerează că amenințarea este legată de subiectele la care lucrez acum."

Organizația internațională Reporteri fără Frontiere (RSF) și asociația afiliată din România, ActiveWatch, au reacționat imediat: acestea au transmis o scrisoare deschisă ministrului de Interne Carmen Dan și Inspectorului General al Poliției Ioan Buda, în care arată că, dacă siguranța Emiliei Șercan va fi pusă în pericol, „vom considera că autoritățile române sunt responsabile de faptul că nu au acționat și că nu au luat imediat măsurile adecvate pentru a proteja jurnalistul”.

Și șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a reacționat în acest caz. Ea a invitat autoritățile române să ia toate măsurile pentru protejarea libertății presei, spunând că o presă liberă și independentă este vitală pentru funcționarea democrației.