Ordonanțele lui Tudorel Toader au fost publicate în Monitorul Oficial. Controversata secție de anchetare a magistraților primește puteri sporite / La șefia parchetelor pot fi numiți și judecători care au îndeplinit funcția de procuror

de Viorela Marin, Ionut Baias     HotNews.ro
Miercuri, 20 februarie 2019, 22:32 Actualitate | Esenţial


OUG in MOf
Foto: Hotnews
Cele două ordonanțe de urgență promovate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și adoptate marți de Guvernul Dăncilă au fost publicate miercuri seară în Monitorul Oficial. Controversata OUG care modifică din nou cele trei legi ale justiției prevede că șefii parchetelor pot fi numiți cu avizul consultativ al plenului CSM, până acum avizul aparținând Secției pentru procurori a CSM. O altă modificare este că la conducerea acestor parchete pot fi numiți și judecători care au îndeplinit funcția de procuror și a fost eliminată condiția vechimii. De asemenea, una dintre cele mai controversate prevederi este cea privind Secția de anchetare a magistraților, care iese de sub autoritatea procurorului general și care va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe "rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” secției.

Cea de a doua Ordonanță adoptată marți de Guvern și publicată în acestă seară în Monitorul Oficial stabileşte modalitatea de desemnare a procurorului european din partea României.

Ordonanța de Urgență care modifică din nou legile justiției - Legea 303 privind Statul magistraților, Legea 304 privind organizarea judiciară și Legea 317 privind CSM - a fost criticată dur de Ministerul Public, DNA, DIICOT, Secţia pentru procurori a CSM, de asociaţiile magistraţilor, de opoziție, dar și de președintele Klaus Iohannis și de Comisia Europeană.


Cele mai importante prevederi ale Ordonanței care modifică din nou legile justiției:


Numirea șefilor de parchete, cu avizul consultativ al plenului CSM

Numirea procurorului general al României, a prim-adjunctului și adjunctului acestuia, a procurorilor șefi ai DNA și DIICOT, a adjuncților acestora și a șefilor de secții din aceste parchete va fi făcută cu avizul consultativ al plenului CSM, până acum avizul aparținând Secției pentru procurori a CSM.

O altă modificare este că la conducerea acestor parchete pot fi numiți și judecători care au îndeplinit funcția de procuror și a fost eliminată condiția vechimii de 15 ani. Acum, procurorii de rang înalt sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Astfel, alineatul (1) al art. 54 se modifică și va avea următorul cuprins: "Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorul șef al Direcției de Investifgare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, adjuncții acestuia, precum și procurorii șefi de secții ai acestor parchete sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului justitei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcție sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcția de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”.

Se interzice delegarea procurorilor în funcții de conducere

Printr-o altă modificare adusă Legii 303 se interzice delegarea procurorilor în funcții de conducere pentru care legea prevede numirea de către președinte.

Astfel, la articolul 57, după alineatul (7) se introduce un nou alineat - alin. (7^1): "Procurorii nu pot fi delegați în funcțiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Președintele României".

“Delegările în funcțiile de conducere din parchete, prevăzute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezența ordonanță de urgență, încetează în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezenței ordonanțe de urgență”, mai prevede OUG.

Secția specială de investigare a magistraților iese de sub autoritatea procurorului general al României și primește atribuții sporite

O altă modificare semnificativă adusă prin această Ordonanță Legii 304 privind organizarea judiciară scoate controversata secție de investigare a magistraților de sub autoritatea procurorului general al României.

"Ori de câte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, prin aceasta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia”, prevede un nou alineat introdus la articolul 88 ^1.

La alineatul 88 ^5 se introduc două noi alineate: "Membrii comisiei de concurs prevăzute în prezenta secțiune nu devin incompatibili și își exprimă vorul în plen"/ "Comisiile de concurs prevăzute de art 88 ^3, respectiv 88 ^5, își desfășoară legal activitatea în prezența a cel puțin 3 membri".

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie primește și atribuții sporite, în sensul în care aceasta va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe „rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” Secției.

La articolul 88^8, alineatul 1, litera d) se modifică astfel: "Exercitarea și retragerea căilor de atac în cauzele de compertența secției, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării scesteia potrivit OUG 90/2018".

Potrivit legii 304 aflată în prezent în vigoare, articolul 88 indice 8 alineatul 1 litera d) are următoarea formulare în ceea ce privește atribuţiile Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie: "exercitarea altor atribuţii prevăzute de lege”.

Înalta Curte nu își va mai putea adopta Regulament propriu

Ordonanța de urgență mai modifică Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și în ceea ce privește atribuțiile Colegiului de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Astfel, una din atribuții, ce prevedea că acest Colegiu de conducere analizează candidaturile depuse pentru funcția de judecător la ÎCCJ și prezintă apoi plenului CSM raportul consultativ asupra promovării în funcția de judecător la Curte, a fost complet eliminată, prin abrogarea alineatului (1), litera b), din articolul 29.

De asemenea, conducerea ÎCCJ nu va mai putea adopta Regulamente care să „adauge” la lege, potrivit ordonanței, referire la Regulamentul de organizare și funcționare al instanței supreme adoptat în 2014, care stabilea, printre altele, și modul de constituire a completurilor de judecată.

În acest sens, la articolul 29, s-a introdus un nou alineat, alineatul (5), care prevede: „Colegiul de conducere nu va putea adopta Regulamente sau hotărâri prin care să adauge la dispozițiile cuprinse în legi, pe motiv că acestea ar fi neclare sau incomplete.”

În mod similar, este modificat și Art. 49 din Legea 304, ce prevede că în cadrul fiecărei instanțe judecătorești funcționează un colegiu de conducere, care hotărăște cu privire la problemele generale de conducere ale instanței. Și la acest articol 49 se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu următorul cuprins: „Colegiile de conducere nu vor putea adopta hotărâri prin care să adauge la dispozițiile cuprinse în legi, pe motiv că acestea ar fi neclare sau incomplete.”

Desemnarea procurorului european
Foto: Monitorul Oficial

A doua ordonanță: Desemnarea procurorilor europeni

Cea de-a doua Ordonanță vizează desemnarea procurorului european din partea României.

Desemnarea lor se va face doar la propunerea ministrului Justiției. Ministrul desemnează trei candidați în numele României. Aceștia sunt selectați în urma unui interviu în fața unei comisii de selecție prezidate de ministrul Justiției și din care mai fac parte președintele CSM și doi specialiști în domeniul cooperării judiciare, desemnați tot de ministrul Justiției. Practic, ministrul Justiției își poate subordona ușor această Comisie de evaluare prin numirea celor doi specialiști.

Ce prevede Ordonanța:

(1) Ministrul justiției comunică procurorului-șef european, în vederea numirii de către Colegiul Parchetului European, în condițiile art. 17 din Regulament, numele candidaților la funcția de procuror european delegat în România.

(2) Candidații la funcția de procuror european delegat în România sunt desemnați de ministrul justiției în urma unei proceduri de selecție, dispozițiile art. 1 aplicându-se în mod corespunzător.

(3) Pot fi desemnați drept candidați la funcția de procuror european delegat procurori cu minim 12 ani de vechime în funcția de procuror cu grad profesional cel puțin de parchet de pe lângă tribunal, care dispun de experiență practică relevantă în sistemul juridic românesc, îndeosebi în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene ori a infracțiunilor în domeniul fiscal sau vamal.Citește pe subiect:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7784 vizualizari

 • +17 (25 voturi)    
  wow... (Miercuri, 20 februarie 2019, 22:45)

  liviu_ [utilizator]

  ceausescu era mic copil...
  practic slugarel a facut o instuturie care poate sa incalce legal legea, constitutia si drepturile omului!
  • +11 (15 voturi)    
   Tudorel Strungar Model (Joi, 21 februarie 2019, 0:30)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   A Privatizat Parchetul:
   Parchetul Teleorman Lemn SRL
   • +3 (5 voturi)    
    Tudorel nu dă foc la țară!O sufocă. (Joi, 21 februarie 2019, 9:33)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Asta a făcut Tudorel cu ordonanțele.Nu mai trebuie amnistie.Elimini orice posibilitate de cercetare și trimitere în judecată a infractorilor.Vom vedea cazuri de anchete care vor trena până când fapta se prescrie și când vom întreba de ce vom afla că nu a avut cine să aprobe dosarul de urmărire penală,pentru a fi trimis la tribunal.Nu te sufoci la aflarea vestei?Infractorii au fost eliberați și vor fi rejudecați,dar nu are cine să refacă ancheta și să aprobe dosarul.Tudorele,dacă desființa-i parchetele nu era mai ieftin?Celor din justiție li se potrivește//pe cine nu lași să moartă nu te lasă să trăiești//.Sau purtat cu blândețe cu Dragnea și acesta le-a luat aerul.Ia sufocat.
  • +5 (7 voturi)    
   piticania gheboasă (Joi, 21 februarie 2019, 7:45)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   de gargamel a apucat să termine primul an de cursuri de la academia de conducere peceristă ”Ștefan Gheorghiu”.
   Cu 10.
   După aia a venit revoluția și i-au împușcat idolul și a lui consoartă.
   Dacă ceaușescu a fost împușcat, oare ce or merita bolșevicii ăștia? Gragamele, într-o bună zi o vei beli rău de tot.
  • +6 (8 voturi)    
   Numitul Gargamel Beria a produs, (Joi, 21 februarie 2019, 8:29)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   in stilul lui stalinist,o secție NKVD pentru a putea
   Dictatorul Liv Jong UNU să distrugă și ce a mai
   rămas din Justiție.Suntem deja in plină dictatură
   teleormano-bolșevică.
 • +14 (22 voturi)    
  Necrologul P$D in Monitorul Oficial (Miercuri, 20 februarie 2019, 22:49)

  un domn [utilizator]

  Cand il Publicam ?
 • +17 (27 voturi)    
  Ce rapid! (Miercuri, 20 februarie 2019, 23:01)

  Soljenitin [utilizator]

  Dar vai, cu cata celeritate se misca monitorul oficial cand este de publicat vreo mizerie de la gunoaiele pesediste! Si, ce intamplare intamplatoare, cat de greu se publica alte acte!
  Dar, cu siguranta nu este ceva voit la mijloc...
 • +13 (21 voturi)    
  ehhh (Miercuri, 20 februarie 2019, 23:13)

  transpenibilus [utilizator]

  O sa apara mazetele rusesti cu textul ca traducerea e proasta si de aia nu inteleg europenii, o sa inunde cucomentarii, o sa li se dea minusuri, oameniiosa se scarbeasca din nou si asa o sa ramana.

  Pana cand violenta o sa fie o solutie acceptabila la cata mizerie se face.
 • +14 (22 voturi)    
  La ce sa te astepti din partea unui comunist? (Miercuri, 20 februarie 2019, 23:33)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Pana acum cativa ani, lumea glumea cu ideea cum ca Presedintele nu are o foarte mare putere de decizie asupra tarii, desi este, asa cum spune titulatura, in cea mai "de sus" pozitie. Mai recent, deja Prim Ministrul tot primea din ce in ce mai multa putere i ndefavoarea Presedintelui. Acum incep sa vad ca de fapt cel mai puternic este Ministrul Justitiei, care, in functie de moft, l-ar putea inchide chiar si pe Mustacios.

  Asta ma duce cu gandul ca Dracnev pierde timp cu ambitii copilaresti de a fi Presedintele Romaniei sau Primul Ministru. Ar trebui data doar o OUG prin care permite oricarui borfas mustacios sa devina MJ fara studii in prealabil si s-a aranjat pe viata.

  Cine ar mai avea tupeu sa remanieze, sa ancheteze, sa traga la raspundere pe cineva care are in subordine absolut toata Justitia? Care, daca vrea, poate oricand sa scoata un dosar, prin puteri miraculaose, oricui ii sta in cale?! Mai mult, sa-si transfere accesul la arhivele Securitatii si SIPA pentru putina "asigurare".

  Poate chiar argumenta ca DIPI nu poate sa fie sub MAI, pentru ca orice ancheta ar duce, inevitabil, catre un dosar, ancheta sau arest, asa ca cel mai simplu ar fi sa scurtam birocratia si decat sa fie transferat vreun caz de la MAI la PG, controlat de MJ, mai bine ca DIPI sa fie direct subordonat MJ. De preferat si Politia si Jandarmeria sub acelasi pretext: eficienta.

  Vi se pare absurd? Motto-ul PSD este "indrazneste sa crezi" si este acesta cu un scop. Pana la urma, nu uitati argumentul final al acestor mafioti: "pentru ca putem".
 • -1 (17 voturi)    
  Eu diseara (Miercuri, 20 februarie 2019, 23:51)

  alexn [utilizator]

  ma uit la film, nu mai are sens sa ma enervez, imi fac un ceai de menta si o pun pe nevasta sa imi aduca si niste muraturi . Ce filme recomandati, ca de mult nu m-am mai relaxat cum trebuie?
  • +3 (7 voturi)    
   Climax (Joi, 21 februarie 2019, 0:13)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui alexn

   De Gaspard noe
   • +6 (8 voturi)    
    Am vazut (Joi, 21 februarie 2019, 1:42)

    alexn [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Masina timpului, de acum 50 de ani, timpuri mult mai vesele, macar atunci nu ne mai prefaceam ca intelegeam sau schimbam ceva
  • +10 (12 voturi)    
   Idiocracy (Joi, 21 februarie 2019, 3:37)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui alexn

   Pt ca e mai actual ca niciodata in Romania.
  • +5 (7 voturi)    
   procesul (Joi, 21 februarie 2019, 7:49)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui alexn

   și execuția ceaușeștilor la zidul plângerii din Târgoviște.
 • +8 (12 voturi)    
  OUG pentru numirea presedintelui (Joi, 21 februarie 2019, 2:09)

  John_english [utilizator]

  si gata.

  Ce atata gargara frate.

  ah... si aprobata de Ministrul Justitiei.
 • +8 (12 voturi)    
  romania vs venezuela... (Joi, 21 februarie 2019, 2:27)

  ceoteldrum [utilizator]

  sau romania vs moldova...nu vad prea mari diferente!in fine,cand un condamnat penal spune despre legile facute de un comunist ca sunt ,,in regula" ce mai ramane de facut?
 • +6 (8 voturi)    
  foarte buna sectia asta pentru ministrul Kovesi (Joi, 21 februarie 2019, 7:55)

  ics_11 [utilizator]

  Sa vezi ce buna este sectia asta in mainele lui Kovesi, cand va fi ministrul justitie, in locul lui Toader.
  Cu ajutorul acestei sectii ii va putea matrasi rapid pe toti coruptii din justitie si nu numai.
  "Putintica rabdare stimabililor !"
 • +6 (10 voturi)    
  Aspect de NECONSTITUTIONALITATE (Joi, 21 februarie 2019, 8:11)

  Velma Kelly [utilizator]

  Nu voi intra pe fondul reglementarii, rea sau bun havar nu am, timpul va decide. Insa implica un aspect de neconstitutionalitate: de ce doar judecatorii care au fost procurori si nu si ceilalti hudecatori care in cariera profesionala nu au activat in parchete ? Ordonanta va pica la CCR.
 • +3 (5 voturi)    
  Zicere (Joi, 21 februarie 2019, 8:29)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Cine a votat vând, culege furtună
 • +5 (9 voturi)    
  asta e (Joi, 21 februarie 2019, 8:51)

  liviu_ [utilizator]

  romania nu mai este de facto o democratie!
  justitia este de ieri subordonata PE FATA politicului~

  nu stiu f dine situatiile din polonia si ungaria dar din cate am inteles nu dunt nici pe departe la fel de grave!

  dar am o niste intrebari:
  1 - slugarel isi da demisia daca pica OUGul lui la CCR?! a avut pretentia asta de la alti oameni care nu ai gresit nici pe departe atat de grav!
  2 - postacii psd considera ca este buna o justitie subordonata politic!? daca da d c? avand in vedere ca ei exact de asta se plangeau... dau conteaza doar carui politic ii este subordonata justitia!

  ca incheiere imi doresc ca UK sa iasa fara acord din EU ca sa vada toti care joaca tampenia iesirii din UE ce inseamna pentur tara respectiva (avand in vedere ca noi nu suntem nici 5% din anglia!

  ce sa zic.. am o situaite frumoasa in romania, nu ma plang... dar psd se chinuie sa ma convinga sa plec si e posibil sa ma convinga
 • +1 (1 vot)    
  Ce ne ramane de facut? (Joi, 21 februarie 2019, 12:28)

  cearly [utilizator]

  Aici, din pacate, nu se mai poate trai. Vin din spate nomenclaturistii, progeniturile jigodiilor din conducerea actuala a statului. Vor fi ca niste hiene, vor rupe aceasta tara pentru interesele proprii. Nu vor pleca decat cu forta. Acesta inseamna varsare de sange.....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by