Președintele Klaus Iohannis a reacționat marți pe Facebook față de ordonanțele de urgență adoptate marți, prin care sunt modificate legile justiției, scriind că Guvernul PSD vrea să creeze prin acestea ”un statut special pentru cei care au probleme în justiție”. ”PSD a acționat astăzi din nou împotriva Justiției și a statului de drept, împotriva României și a cetățenilor”, a mai scris Iohannis.

IohannisFoto: Presidency.ro

”Guvernul PSD vrea să creeze prin ordonanțe de urgență un statut special pentru cei care au probleme în justiție. Și românii, și liderii europeni știu că nu există nicio altă justificare pentru obsesia de a slăbi până la ineficiență justiția din România, în afară de interesele personale. România nu poate fi pusă la dispoziția celor care vor să instaureze controlul politic asupra justiției”, a reacționat președintele României pe Facebook.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat marți că Guvernul a adoptat două ordonanțe de urgență - una dintre ele vizează desemnarea candidaților României pentru funcția de procuror european, iar cea de a doua modifică toate cele trei legi ale justiției, modificate deja anul trecut de către PSD-ALDE, precum și unele regulamente pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii (INM). Una dintre cele mai importante modificări este că la funcțiile de conducere din parchete, începând cu funcția de procuror general, pot candida și judecători care au fost procurori, iar avizul nu va mai fi dat de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cum se întâmplă acum, ci de către plenul CSM.