Tudorel Toader și-a apărat ordonanța privind completurile de cinci și în Parlamentul European, spunându-le deputaților din comisia LIBE că poate nu au „informația riguros exactă”. „În nicio țară instanța supremă nu constituie completuri cu încălcarea legii (...) Nu vrem ca prin acestă contestație în anulare cineva să scape de pedeapsă, dar nu îi poți spune românului că a fost judecat nelegal, dar rămâne în pușcărie”, a spus ministrul Justiției, făcând trimitere la decizia Curții Constitutionale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tudorel Toader a mai spus că „ordonanța nu se referă numai la condamnați, ci la toate procesele din perioada completelor nelegal constituite”, inclusiv la cele în care s-au dat soluții de achitare.

Mai mulți europarlamentari și-au declarat îngrijorarea față de situația statului de drept din România, cerându-i lui Tudorel Toader să nu ia nicio măsură care ar legaliza de fapt corupția.

Tudorel Toader și Carmen Dan sunt audiați în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne(LIBE) a Parlamentului European.

UPDATE 11:49 Tudorel Toader, despre statul de drept:

  • Statul de drept o temă recurentă. Dvs știți, presupuneți că noi știm că statul de drept se structurează în momente diferite, în state diferite. Nu suntem toți la aceeași linie. Ce e comun? Faptul că statul de drept trebuie să funcționeze în baza tratatelor. Foarte corect. Trebuie să funcționeze prin asimilarea standardelor europene, să cunoască un proces ireversibil de construcție. Statul de drept are nivele de structurare diferite de la o țară la alta.
  • S-a făcut o remarcă la care eu subscriu, mandatul pe care un demnitar îl are este de a promova valorile naționale și nicidecum de a denigra țara de origine.
  • Mandatul pe care îl are un demnitar este de a promova valorile naționale, ci nicidecum de a denigra țara de origine. Lucrez la un codex penal european, sunt țări cu stat de drept mai înalt decât România care sancționează denigrarea țării de către demnitarul țării
  • Judecata pe care noi o facem trebuie să fie bazată pe informații corecte. Nu știu câți aveți informația riguros exactă a contextului și împrejurărilor. În nicio țară instanța supremă nu constituie complete cu încălcarea legii. Din 2014 Instanța supremă nu a respectat prevederea imperativă.
  • CCR a spus că din 2014 procesele acestea au fost viciate și atunci a mai existat încă o decizie prin care CCR a spus că este conflict prin faptul că procuroriii au încheiat protocoale și au oferit competențe altor autorități de a face urmărire penală.
  • Nu vrem ca prin acestă contestație în anulare cineva să scape de pedeapsă, dar nu îi poți spune românului că a fost judecat nelegal, dar rămâne în pușcărie.
  • Ordonanța nu se referă numai la condamnați, ci la toate procesele din perioada completelor nelegal constituite. Cum respectăm recomandările Comisiei de le Veneţia? Le respectăm prin raportare la exigențele constituționale.
  • În România s-a prevăzut prin legile justiției ca magistrații să se poată pensiona la 20 de ani de activitate.
  • S-au exprimat îngrijorări ale Comisiei, am modificat legea, astfel că magistrații nu se mai pot pensiona la 20 de ani vechime. Dacă legea intra în vigoare peste 2.000 de magistrați din cei 7.000 se pensionau și se crea un deficit.

UPDATE 11:44Tudorel Toader: „Vă asigurăm că în momentul de față UE e în inima românilor pentru că au văzut și s-au convins de acest spațiu comun de libertate, siguranță. Unele dintre întrebări mi-au fost adresate în calitate de președinte al Consiliului, altele în calitate de ministru al Justiției”, a spus el.

UPDATE 11:35 Carmen Dan, despre MCV: „Ultimul raport, pe domeniul meu de competență, subliniază experiența DGA din Ministerul de Interne. Vă asigur că suntem preocupați permanent de îmbunătățirea cadrului legislativ pentru prevenirea și combaterea corupției”.

Carmen Dan a vorbit și despre necesitatea aderării României și Bulgariei la Schengen: "Apreciez susținerea constantă a majorității statelor membre, a CE, Parlamentului European și cred că aceste mesaje de susținere dau greutate obiectivului nostru. Recentele dezbateri confirmă necesitatea unei decizii cât mai curând posibil în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei în Schengen. Este nevoie de unitate în abordarea acestei probleme, ci nu de crearea unei diferențe artificiale între statele membre".

UPDATE 11:30Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, răspunde întrebărilor europarlamentarilor. Dan vorbește despre securitatea frontierelor UE și azil, fără a răspunde la criticile privind statul de drept.

„Vorbim despre presiunea la frontierele externe, anul trecut a fost presiune la cel mai mic nivel. Acest lucru nu înseamnă că totul funcționează bine și este important să căutăm în continuare soluții. Rolul nostru este de a ne asigura ca propunerile legislative au claritatea necesară și sunt adaptate cat mai rapid în beneficul tuturor”, a spus ea. „Pachetul privind sistemul european comun de azil - este un dosar în care chiar s-au făcut eforturi. În calitate de președinte al Consiliului JAI vă asigur că vom continua discuțiile pentru a găsi soluții care săp reflecte echilibrul între solidaritate și responsabilitate”, a mai spus ea.

UPDATE 11:09 Monica Macovei întreabă dacă partenerii europeni au fost consultati în privința OUG privind completurile de cinci. "Poporul român merită stat de drept și respectul Uniunii Europene (...) Cu toții vrem să avem o președinție de succes, dar pentru asta trebuie încredere (...) Ieri premierul a afirmat că a discutat cu dvs adoptarea cât mai rapidă a acestei Ordonanțe în baza deciziei CCR, decizie care se dă însă pentru viitor. Din acest motiv spun că, pentru a conduce Consilul JAI încrederea celorlalte state în dvs. este esențială. Vă asumați efectele acestei amnistii mascate, v-ați consultat cu UE, știți că România ar putea fi pedepsită pentru astfel de măsură?", l-a întrebat europarlamentarul român Monica Macovei pe ministrul Justiției.

UPDATE 11:02 Critici deschise si din partea reprezentanților ALDE în Parlamentul European. "Îmi exprim și eu îngrijorarea față de statul de drept din România. Sistemul acesta european va funcționa dacă toate statele aderă la aceleași standarde. Ne îngrijorează ceea ce am aflat despre planurile de a anula cam vreo 100 de condamnări penale. Aș vrea să aud dacă Guvernul dumneavoastră are de gând să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția", i-a spus ministrul Justiției reprezentanta grupului ALDE, Sophie in 't Veld.

UPDATE 10:55 Mai mulți europarlamentari și-au declarat îngrijorarea față de ceea ce se întâmplă în România. "Corupția este antiteza a ceea ce înseamnă UE. Ne îngrijorează situația din România. Am văzut cum guvernul dvs s-a lansat asupra cetățenilor care protestau pașnic. Românii sunt europeni pasionați. Nimeni nu-i va lăsa de izbeliște”, a susținut eurodeputata Roberta Metsola (PPE), care l-a întrebat pe Tudorel Toader dacă va ține cont de raportul Comisiei de la Veneția.

"Ne îngrijorează ce se întâmplă în România. Vă cerem să nu luați nicio măsură care ar legaliza de fapt corupția. Am văzut cum s-a întâmplat asta până acum, raportul MCV pentru România a fost cel mai critic", a spus și Helga Stevens.

Miniștrii Carmen Dan și Tudorel Toader sunt audiați miercuri în Comisia LIBE a Parlamentului European, unde prezintă prioritățile României la președinția Consiliului UE. Carmen Dan a enumerat obiectivele în domeniul afacerilor interne ale Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, arătând că cetățenii trebuie să rămână în centrul preocupării UE.

La rândul său, ministrul Justiției, Tudorel Toader a susținut că unul dintre obiectivele președinției române a Consiliului Uniunii Europene este să contribuie la sporirea încrederii cetățenilor în actul de justiție.

"Vreau să transmit mesajul meu de profundă apreciere față de dumneavoastră, față de Parlament în general, pentru că Parlamentul reprezintă cea mai înaltă expresie de legitimitate democratică a Uniunii", și-a început Toader expunerea în Comisia LIBE.

El a susținut că unul dintre obiectivele președinției române a Consiliului Uniunii Europene este să contribuie la sporirea încrederii cetățenilor în actul de justiție. "Dorim o președinție bazată pe strânsă colaborare, orientată spre rezultate (...) Nu ne vom abate de la principiile generale directorare, de la respectul față de valorile comune, față de drepturile și libertățile fundamentale, față de statul de drept", a susținut Toader.

Printre priorități, Toader a enumerat și înființarea Parchetul european, spunând că nevoia înființării "e atât de evidentă încât nu sunt necesare argumente suplimentare" și a spus că în perioada următoare va fi desemnat procurorul șef european.

"Până în 31 martie trebuie să trimitem propunerile pentru procurorii europeni, România operaționalizează procedura internă. Până în noiembrie trebuie operaționalizat acest parchet", a afirmat ministrul Justiției.

Audierea ministrului Justiției are loc la o zi după criticile reprezentanților Comisiei Europene legate de intenția Guvernului de a adopta o Ordonanță de Urgență care le permite condamnaților să depună contestație în anulare, pe motiv de completuri nelegal constituite.

Comisia Europeană a transmis marți că "urmărește îndeaproape" discuțiile din România privind o astfel de ordonanță și a avertizat că "este esențial ca România să revină pe drumul cel bun în lupta anticorupție, să asigure o justiție independentă și să evite orice pași înapoi".