Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut, miercuri, în Parlamentul European, că există țări cu un stat de drept mai ridicat decât România, care își sancționează demnitarii ce "își denigrează țara". "Mandatul pe care îl are un demnitar este de a promova valorile naționale, ci nicidecum de a denigra țara de origine", a afirmat Tudorel Toader, în fața europarlamentarilor îngrijorați de situația statului de drept din România.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

Confruntat cu criticile europarlamentarilor, între care și Monica Macovei, Tudorel Toader a susținut că statul de drept trebuie să se consolideze prin valorificarea deciziilor Curții Constituționale, care sunt fără cale de atac, și pe baza jurisprudenței instanțelor europene, iar în acest context a vorbit despre sancționarea demnitarilor care "își denigrează propria țară".

"Mandatul pe care îl are un demnitar este de a promova valorile naționale, ci nicidecum de a-și denigra țara de origine. Lucrez la un Codex penal european (...) și pot să spun că sunt țări cu stat de drept mai înalt decât România care sancționează denigrarea țării de către demnitarul țării", a declarat Tudorel Toader.

El a mers miercuri în Parlamentul European pentru a prezenta prioritățile Președinției române a Consiliului UE în justiție și s-a confruntat cu criticile europarlamentarilor privind statul de drept din România.

Premierul Viorica Dăncilă și PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, au susținut de fiecare dată, în fața criticilor oficialilor europeni privind măsurile luate de Guvernul de la București care duc la slăbirea statului de drept, că aceștia nu au informații corecte și că sunt dezinformați de oficiali români.

Cel mai recent exemplu este de marți, când președintele Klaus Iohannis, aflat în Germania, a spus că Ordonanța de urgență anunțată de Tudorel Toader prin care cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite începând din 2014 ar putea face contestație în anulare este cras neconstituțională. El a afirmat că PSD încearcă și acum să găsească soluții pentru problemele penale ale politicienilor, în frunte cu Liviu Dragnea.

"Nu trebuie să ne mai mirăm că străinii au o impresie proastă despre România, când însuși primul om din stat își critică țara în fața presei internaționale!", a fost reacția PSD, pe Facebook.