Comisia Europeană a transmis marți că "urmărește îndeaproape" discuțiile din România privind o ordonanță de urgență privind căile extraordinare de atac pe sentințe penale și avertizează că "este esențial ca România să revină pe drumul cel bun în lupta anticorupție, să asigure o justiție independentă și să evite orice pași înapoi".
"Comisia urmărește îndeaproape discuția din România cu privire la o eventuală ordonanță de urgență privind căile extraordinare de atac pentru cauze penale în urma a două hotărâri recente ale Curții Constituționale. Comisia a luat act deja de prima hotărâre privind completurile de 5 judecători (8 noiembrie), în ultimul său raport în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV). Amintim că președintele Juncker s-a exprimat clar privind problema unei posibile ordonanțe de urgență privind amnistia, în timpul recentei sale vizite la București", a transmis marți Comisia Europeană.
Comisia avertizează din nou că "este esențial ca România să revină pe drumul cel bun în lupta împotriva corupției, să asigure o justiție independentă și să evite orice pași înapoi".
Punctul de vedere al Comisiei a fost transmis de purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas, întrebat de un jurnalist, la Bruxelles, dacă
reacția de pe Twitter a vicepreședintelui Jyrki Katainen reprezintă poziția oficială a CE.
Guvernul va da "în cel mai scurt timp posibil" o Ordonanță de Urgență în baza căreia cei care au fost condamnați definitiv de către completuri de judecată nelegal constituite să poată face recurs în anulare, a anunțat, duminică seară, la România TV, ministrul Tudorel Toader. El a mai spus că așteaptă motivarea deciziei Curții Constituționale privind protocoalele între Ministerul Public și SRI și că, cel mai probabil, se va proceda la fel - va fi dată o Ordonanță de Urgență.
Legat de o posibilă reacție a instituțiilor europene legat de adoptarea unor astfel de ordonanțe, ministrul Justiției a susținut că "atât timp cât Curtea Constituțională a spus că justiția s-a înfăptuit pe lângă lege, aceștia nu vor putea spune altceva, deoarece ar însemna implicit o invalidare a deciziei CCR".
uniunea europeana n-a facut absolut nimic sa stopeze ascensiunea regimurilor dictatoriale, profund retrograde in est, doar vorbe, ingrijorari si nimic.
au activat articolul 7 cu ungaria; si? l-a durut pe orban in pipota.
cum spuneam, e posibil ca asta sa fie parte dintr-un plan mai mare al UE de a lasa estul intr-un soi de dictatura din care oamenii vor da bir cu fugitii in Vest urmand ca forta de munca sa fie inlocuita in est cu iobagi din vietnam, china; africa si alte tari traditionale de imigratie.
Estul ar urma sa devina astfel un cartier rau famat al europei dar care poate fi mai usor controlat.
E clar ca aici nu e doar atacul Rusia-US la Europa dar este si incuvintarea UE cu privire la soarta estului.
Am mai auzit placa.
Stalin s-o fi imprastiat el in viitor, insa si tarantula hitlerista si-a imprastiat perii mustetii.
Trebuie sa fii tampit sa crezi asa ceva.
Atat de tampit nu e nici macar gargamel, deci ne minte cras.
Nu exista nicio lege sa-l lege pentru minciunile astea?