Avocaţii Elenei Udrea şi Alinei Bica au prezentat într-o instanţă din Costa Rica informaţii despre decizia Curţii Constituţionale din România privind sistemul completului de cinci judecători, argumentând că deciziile de condamnare sunt nule, dar autorităţile române au negat oficial argumentaţia, relatează Mediafax.

Elena UdreaFoto: Captura YouTube

Potrivit publicaţiilor Semanario Universidad şi AmeliaRueda.com, avocaţii Elenei Udrea şi Alinei Bica au prezentat informaţii conform cărora Curtea Constituţională din România ar fi luat o decizie prin care a declarat nule sentinţe pronunţate în perioada 2014-2018. Avocaţii au prezentat informaţii despre decizia Curţii Constituţionale din 7 noiembrie, privind sistemul completurilor de cinci judecători.

Dat fiind că informaţiile prezentate de avocaţii Elenei Udrea şi Alinei Bica nu erau însoţite de documente oficiale, Tribunalul Penal din districtul Pavas, situat la periferia oraşului San Jose, a cerut o poziţie oficială a autorităţilor din România.

România a transmis, prin intermediul Ambasadei statului Costa Rica din Mexic, că sentinţele în cazurile Elenei Udrea şi Alinei Bica nu sunt afectate de hotărârea Curţii Constituţionale, fiind valabile. În plus, România a cerut continuarea procedurii de extrădare.

Completul de cinci judecători în materie penală al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a amânat toate dosarele aflate pe rol în şedinţa de luni, printre procesele care vor fi redistribuite numărându-se şi cele ale Elenei Udrea şi ale Alinei Bica.

Tribunalul Penal din districtul Pavas, situat la periferia oraşului San Jose, a decis pe 3 decembrie admiterea cererii procurorilor de menţinere în detenţie preventivă a Elenei Udrea şi a Alinei Bica până la finalizarea procedurii de extrădare, informează site-ul de ştiri AmeliaRueda.com. Înaintea deciziei, Ministerul Public din Costa Rica anunţa că a cerut prelungirea detenţiei preventive până la "finalizarea procedurii de extrădare solicitată de România".

Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute pe 3 octombrie de autoritățile din Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României.

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a anunţat pe 17 februarie că se află în Costa Rica. În aprilie, Elena Udrea transmitea, prin intermediul avocaților săi, la procesul "Gala Bute", că ar avea statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Ea a spus tot atunci și că este însărcinată cu gemeni. La finalul lunii martie, Elena Udrea transmitea însă, prin intermediul înscrisurilor depuse de avocaţii săi, că a pierdut unul din gemeni. Două luni mai târziu, pe 5 iunie 2018, fostul ministru a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute".

Imediat, Poliţia Română cerea instanţei mandat european de arestare şi urmărirea internaţională a Elenei Udrea, iar tot atunci ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunța că extrădarea este posibilă și fără un tratat bilateral cu Costa Rica și că Ministerul se va ocupa de transmiterea cererii de extrădare. În 25 iunie, ministrul Justiţiei declara că şi-a îndeplinit la timp şi complet obligaţiile care îi revin cu privire la procedurile de extrădare în cazul Elenei Udrea. Ulterior, pe 20 septembrie, iubitul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, anunța pe Facebook că aceasta a născut o fetiță.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis și instituirea sechestrului pe toate bunurile deţinute de Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale în dosarul Hidrolectrica.

Alina Bica, fost procuror-şef DIICOT, a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru "favorizarea făptuitorului", în dosarul în care a fost cercetat şi Adriean Videanu. Și fostul procuror-șef DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica, după cum au anunțat avocații la proces. Soţia omului de afaceri Ovidiu Tender declara însă, la jumătatea lunii iunie, că aceasta nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.