Ultimul dintre naziștii suspecți de crime de război, Jakiw Palij, 95 de ani, fost gardian al unui lagăr de concentrare din Polonia ocupată, a fost expluzat marți dimineață către Germania, la finalul unei lungi bătălii duse de autoritățile din New York și rezidenții revoltați, scrie The Guardian.

Ultimul dintre naziștii americani cunoscuți din al Doilea Război Mondial locuia într-o casă modestă din Queens. Vecinii îl descriu ca pe un vârstnic discret care nu ieșea în evidență decât în momentele în care protestatarii veneau la ușa lui pentru a cere expulzarea din SUA.

Jakiw Palij, 95 de ani, a fost expulzat în sfârșit în dimineața de marți la finalul unei bătălii de un deceniu duse de oficialii din New York și rezidenți revoltați de faptul că au trăit alături de un fost gardian al lagărelor de concentrare.

“În sfârșit, s-a întâmplat, putem închide acest capitol”, spune Dov Hikind, care a condus mai multe proteste în fața casei lui Palij, marți, pentru ultima dată.

Palij era ultimul dintre naziștii suspecți de crime de război despre care se știe că trăia în SUA.

Cândva gardian al unui lagăr nazist, acesta și-a stabilit domiciliul în Jackson Heights, una dintre zonele foarte diverse din cartierul Queens, în care trăiesc emigranți din America latină, sudul Asiei și cu o largă comunitate LGBT.

Palij este acuzat că a mințit autoritățile pentru a obține permisul de intrare în SUA, în urmă cu 70 de ani, pretinzând că este un fermier polonez. În urmă cu aproape 20 de ani, autoritățile americane au stabilit că a fost membru SS, corpul de elită al partidului nazist, și a lucrat la lagărul Trawniki din Polonia ocupată. Acolo erau antrenați soldații pentru capturarea evreilor, în vederea exterminării.

În 2003 i s-a retras cetățenia americană pe care o obținuse în 1957. Doi ani mai târziu, în 2005, un judecător a decis expulzarea lui.

“Faptul că a fost deportat, știind că era ultimul, poate aduce împăcarea pentru unii”, spune unul dintre oamenii care lucrează în cartier, Michael Mavashev, 37 de ani. “O astfel de crimă nu poate fi uitată”, a adăugat el.