Wess Mitchell, asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia, i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că SUA speră că România va continua progresele făcute în ceea ce privește consolidarea democrației și a statului de drept, adăugând că Washingtonul urmărește cu atenție ceea ce se întâmplă la București, informează Administrația Prezidențială.

”Asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice a arătat că în Statele Unite, inclusiv la Casa Albă, preşedintele Klaus Iohannis se bucură de cea mai mare apreciere şi respect pentru ceea ce face pentru România, precum şi de sprijinul deplin al SUA pentru rolul său esenţial în întărirea democraţiei şi a statului de drept în țara noastră. Domnul Wess Mitchell a exprimat speranța că România va continua progresele pe această linie, subliniind că SUA urmăresc cu atenție evoluțiile din țara noastră”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Mitchell a subliniat importanţa dimensiunii energie a Parteneriatului Strategic, respectiv susţinerea pentru proiectul strategic BRUA, a cărui implementare este esenţială pentru România şi pentru regiune.

”Oficialul american a exprimat aprecierea deosebită pentru soliditatea Parteneriatului Strategic cu România, care este aliat de încredere al SUA în NATO, a mulţumit pentru modul în care țara noastră îşi îndeplineşte angajamentele luate în cadru aliat, și a evidențiat importanța ca România să rămână un aliat predictibil, stabil și responsabil, care respectă şi promovează valorile democratice și statul de drept”, mai precizează sursa citată.

La rândul său, Iohannis a arătat că va rămâne ferm în apărarea acestor valori şi a statului de drept și a reafirmat angajamentul puternic al României pentru aprofundarea parteneriatului strategic. El a încurajat identificarea de soluţii ”creative şi eficiente” pentru consolidarea dimensiunii economice a acestuia.

”Pentru ca oamenii de afaceri să se simtă încurajaţi, este nevoie de stabilitate, predictibilitate şi un sistem puternic de justiţie, aceasta nefiind o opţiune, ci singura alegere pe care trebuie să o facem”, a mai transmis șeful statului.

Președintele a mai subliniat angajamentul clar şi ferm al părţii române pentru împărţirea responsabilităților (burden sharing) în cadrul NATO, prin implementarea măsurii de alocare a 2% pentru cheltuieli de apărare, cu rol important în realizarea coeziunii transatlantice.

Wess Mitchell s-a întâlnit luni și cu alți oficiali români, printre care președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Întrevederea nu a fost una oficială, astfel încât ambasada SUA la București a refuzat să dea detalii legate de conținutul discuțiilor cu Dragnea.