​Ambasada SUA a confirmat într-o declarație pentru G4Media.ro că Wess Mitchell ”s-a întâlnit cu o serie de oficiali români, inclusiv cu președintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea”. Potrivit unor surse citate de site-ul de știri, întâlnirea ar fi avut loc luni, la un hotel din București.Oficialul american a avut marți și o întrevedere oficială cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Biroul de presă al ambasadei SUA a refuzat să facă precizări legate de conținutul convorbirii dintre adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia și Dragnea. ”Nu facem public conținutul discuțiilor diplomatice”, a transmis ambasada.

Sursele oficiale citate de G4Media au declarat că unul dintre subiectele abordate ar putea fi legea off-shore, amânată de patru luni în Camera Deputaților, iar luni a suferit o nouă amânare.

Pe de altă parte, în timp ceoficialul american vorbea la Facultatea de Dreptdespre importanța luptei anticorupție și declara că ”nu sunteți singuri în lupta împotriva corupției, vrem ca România să continue pe acest drum, nu vrem să faceți niciun pas înapoi”, majoritatea PSD-ALDE vota în mare viteză în Parlament modificările la Codul de Procedură Penală.

În schimb, ambasada SUA a făcut publică declarația comună prin care se reafirmă soliditateaparteneriatului strategic SUA - România.

Adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, a insistat în urmă cu o zi, într-o declarație publică, asupra faptului că SUA speră ca Parlamentul român să adopte o lege a offshore-ului care să încurajeze investiţiile.

Întrebat de amânările, în Parlament, referitor la acest demers, oficialul american a spus: "România este binecuvântată cu resurse naturale din abundenţă şi are cu adevărat o oportunitate unică de a susţine nu doar securitatea energetică a Europei de Sud-Est, ci şi diversificarea în Europa, în general - o parte offshore, o parte onshore".

Care este stadiul acestei legi

  • Legea privind operațiunile petroliere offshore a fost aprobată în octombrie 2017 de guvernul Tudose și apoi trimisă în Senat, prima cameră decizională.
  • A fost aprobată de Senat în februarie 2018, fiind trimisă în Camera Deputaților.
  • A trecut prin mai multe comisii din Camera Deputaților pentru avize, iar din aprilie se află în comisia pentru industrii, care trebuie să trimită raport pentru adoptarea în plen.
  • Discuțiile dintre deputați și operatori au făcut ca negocierile să se întindă până cu o săptămână înainte de vacanța parlamentară
  • Acum au mai rămas de discutat prevederile legate de regimul fiscal și este posibil ca acestea să facă obiectul unor negocieri aprinse. În forma aprobată de Senat se prevede că operatorii beneficiază, pe toată perioada derulării acordurilor petroliere, de nivelul de redevență actual. Aceasta este o formă agreată de producători.
  • Mai există însă o prevedere care ar putea stârni discuții aprinse. Aceasta arată că operatorii din Marea Neagră sunt exceptați de la OG 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor obținute ca urmare a dereglementării prețurilor la gaze și de la OG 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale.
  • Discuțiile asupra unui capitol esențial din lege, cel referitor la modul în care vor fi taxată producția de gaze din Marea Neagră, au fost amânate pentru marți, urmând ca votul final în plenul Camerei Deputaților să fie dat săptămâna viitoare.
  • Deputații au convenit luni scutirea operatorilor de la obligația de a obține planurile urbanistice zonale pentru lucrările subterane până la terminalele de coastă. Într-un fel, s-a revenit la forma trimisă inițial de Guvern în Parlament, care apoi a fost modificată de Senat.

Mai multe detalii in analiza HotNews.ro

În februarie acest an, președintele PSD Liviu Dragnea s-a întâlnit la Parlament cu o delegație a companiei petroliere americane ExxonMobil, cu care a discutat despre proiectul legii offshore "Vorbim de o exploatare de mai mult de 30 de ani, trebuie predictibibilitate pentru investitor. Legea nu se aplica doar pentru perimetrul respectiv (al ExxonMobil- n .red.), e posibil ca acolo să mai fie alte perimetre și nu vrem să fie o lege care să priveze statul român de niște venituri rezonabile. În sensul ăsta vom analiza în parlament in comisia respectiva. Toți dorim investiții în România, dar am vrea să rămână și ceva pentru acest stat", a spus Dragnea, la vremea respectivă.