Rectorul Universitatii de Vest Timisoara, Marilen Pirtea, arage atentia ca aprobarea de catre Parlament a OUG nr.96/2017 va da posibilitatea oricaror asociatii si societati sa organizeze programe postuniversitare, nu numai universitatilor, ceea ce va duce la aparitia unor fabrici de diplome, un sistem paralel de pregatire postuniversitara.

Potrivit rectorului, in acest moment pregatirea postuniversitara revine universitatilor, in schimb prin aceasta ordonanta de urgenta se urmareste includerea unor furnizori de formare profesionala, care vor fi sub dubla subordonare (Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei) si care nu vor mai fi supervizate de catre ARACIS, ceea ce inseamna ca nimeni nu va putea sti rigoarea sub care se organizeaza aceste programe postuniversitare.

Pirtea considera ca vor avea de suferit atat universitatile, printr-o scadere a atractivitatii programelor masterale, cat si beneficiarii finali, prin accesarea unor cursuri postuniversitare de o calitate indoielnica.

Articolul din ordonanta asupra caruia rectorul UVT atrage atentia spune ca "furnizorii de formare profesionala a adultilor, autorizati in conditiile prezentei ordonante, au dreptul sa organizeze, pentru persoanele care au absolvit studii universitare, programe de formare profesionala, definite la art.8 alin.(3) lit.c), finalizate cu certificate de absolvire cu recunoastere nationala."

Pirtea sustine faptul ca aceasta prevedere deschide cutia Pandorei si va da unda verde la crearea unei piete paralele a pregatirii postuniversitare: "Riscam sa revigoram asa-numitele fabrici de diplome - sau sa stimulam aparitia unor noi fabrici de diplome. A fost nevoie de aproape 20 de ani pentru a elimina astfel de derapaje, generate, dupa parerea mea, de un cumul de factori, dintre care nu putem exclude legi date cu dedicatie, dar si circumstante istorice specifice Romaniei, dintre care amintesc vidul in reglementare de la inceputul anilor ¬90. Cei din mediul universitar cunosc criteriile stricte in elaborarea si desfasurarea programelor masterale. In momentul in care dai mana libera oricaror firme sa ofere programe de formare profesionala absolventilor de licenta, in afara acestor rigori, risti sa creezi o piata bazata pe costuri de oportunitate, nu pe calitate. Practic, generezi un sistem paralel de diplome postuniversitare fara acoperire."

De asemenea, prof. dr. Marilen Pirtea atrage atentia ca metodologia privind organizarea programelor de formare profesionala se aproba, conform ordonantei in cauza, prin ordin comun al ministrului Muncii si Justitiei Sociale si al ministrului Educatiei Nationale: "Avand in vedere ca exista riscul ca aceste programe de formare postuniversitare sa devina alternativa rapida si fara batai de cap la masterate, prevederile ordonantei nu sunt suficiente si lasa loc la aparitia unor diplome neacoperite de competentele necesare. Nu pot sa nu ma intreb daca nu cumva aceste prevederi sunt reactia disperata a fostelor fabrici de diplome puse la pamant de scaderile demografice si de camerele video de la Bacalaureat. Nu pot sa nu ma intreb daca aceasta prevedere a ordonantei nu este de fapt un ""ajutor de stat"" pentru aceste fabrici."

Legea de aprobare a Ordonantei se afla la Camera Deputatilor, unde a trecut de comisiile de educatie si munca, dupa ce in luna iulie Presedintele Romaniei a solicitat reexaminarea acesteia.