ANALIZA Cine sunt rectorii care conduc cele mai mari sapte universitati din tara

de Corina Ionel     HotNews.ro
Joi, 1 septembrie 2016, 11:51 Actualitate | Esenţial

Rectorii celor mai mari universitati din tara
Foto: Colaj HotNews.ro
Anul 2016 a fost unui agitat pentru mediul universitar romanesc. Pe langa discutiile aprinse despre plagiate si incercarile de modificare a Legii Educatiei Nationale in sensul acordarii unei libertati extinse universitatilor, cele mai mari institutii de invatamant superior au avut ocazia sa isi aleaga o noua conducere. Din cele 7 universitati pe care le-am avut in vedere, 4 dintre cele mai importante din tara au decis sa mearga pe mana fostilor rectori si sa le incredinteze un nou mandat.
 • HotNews.ro va prezinta rectorii celor mai mari universitati din tara.
Am avut in vedere 5 universitati romanesti care se regasesc in clasamentele internationale: Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes Bolyai din Cluj, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Universitatea de Vest din Timisoara si Academia de Studii Economice din Bucuresti. Am adaugat pe lista alte doua universitati care se pozitioneaza bine clasamentul institutiilor cu cel mai mare numar de studenti: Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea din Craiova. Institutia din Craiova, universitate de categoria a II-a, potrivit primei clasificari europene a universitatilor din Romania, s-a mentinut in ultimii ani pe locul al VI-lea in topul universitatilor cu cel mai mare numar de studenti, inaintea Universitatii de Vest.


Ioan-Aurel Pop, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca

Ioan Aurel Pop (61 de ani) este la al doilea mandat de rector al Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca, fiind ales pentru prima data in 2012.

Ioan Aurel Pop
Foto: Agerpres
In februarie 2016, Pop a fost ales presedinte al fostului CNATDCU (Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare) intr-o perioada in care crescuse presiunea asupra Ministerului Educatiei - condus la acea data de Adrian Curaj - de a rezolva problema plagiatelor din invatamant. Or, in 2012, Ioan Aurel Pop a fost impotriva verdictului de plagiat dat de acest for lui Ponta.

CNATDCU a fost prima institutie care a constatat in 2012 ca Ponta a plagiat in teza de doctorat, insa a fost reorganizata de ministrul de atunci Liviu Pop, in aceeasi zi cu verdictul. Membru al Consiliului general al CNATDCU si la acea vreme, Ioan Aurel Pop s-a delimitat de verdictul colegilor sai si, mai mult, a sustinut ca reorganizarea "era absolut necesara".

Rectorul UBB a intrat recent in atentia publica cu o serie de afirmatii dure la adresa generatiei tinere. Intr-un articol postat pe site-ul AmosNews.ro, Pop a scris ca "oamenii lipsiti de cultura generala si de orizont artistic, oamenii capabili sa rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea sa compare si sa ia decizii in cunostinta de cauza alcatuiesc generatia 'Google', generatia 'Facebook', generatia 'SMS' sau toate la un loc!".

Rectorul UBB a reactionat ulterior explicand, pentru Adevarul, ca "a fost un citat scos din context. Eu n-am tinut o cuvantare legata de generatia Facebook, ci de statutul si rolul istoricului in societate, aratand ca rolul istoricului este sa formeze generatii de oameni educati, iubitori de cultura."

Ioan Aurel Pop este academician profesor universitar doctor, cercetator stiintific I, la Departamentul de istorie medie, premoderna si istoria artei din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie a UBB.

Este specializat in istorie medievala, institutii medievale, paleografie latina.

De asemenea, potrivit CV-ului de pe site-ul universitatii, el detine functia de director al Centrului de Studii Transilvane Cluj.

Este doctor in istorie din 1989, principalul domeniu de activitate fiind istorie medievala.

In 1991-1992 a fost visiting professor (bursier Fulbright) la Universitatea din Pittsburgh, SUA, intre 1994-1995 a fost directorul Centrului Cultural Roman din New York, intre 2003-2007 a fost directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia si profesor asociat al Universitatii "Ca' Foscari" din Venetia.

Este director al publicatiei "Transylvanian Review" (periodic cotat ISI).

Este membru titular al Academiei Romane din 2010 si membru corespondent al Academiei de Stiinte, Litere si Arte (Paris) din 1999.

A fost director al Centrului Cultural Roman din New York intre 1994-1995 si director al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia intre 2003-2007.


Mircea Dumitru - Universitatea din Bucuresti


Mircea Dumitru este rectorul Universitatii din Bucuresti, fiind suspendat de la conducerea institutiei de invatamant pe parcursul mandatului de ministru al Educatiei. Acesta l-a inlocuit la conducerea ministerului pe Adrian Curaj.

Mircea Dumitru
Foto: Agerpres
Mircea Dumitru (55 de ani) este rector al Universitatii din Bucuresti din decembrie 2011, aflandu-se la al doilea mandat (reales in decembrie 2015).

Sub conducerea lui Mircea Dumitru, Universitatea din Bucuresti a contrazis Ministerul Educatiei si a constatat cel mai rasunator plagiat din istoria Romaniei: cel al premierului in functie la acel moment, Victor Ponta.

Mircea Dumitru a fost cel care a cerut public ca legislatia de verificare a plagiatelor sa fie modificata, astfel incat suspiciunile de plagiat sa fie analizate de comisiile de etica ale universitatilor in cadrul carora ei si-au sustinut lucrarile respective. Tot rectorul Universitatii din Bucuresti a cerut eliminarea regulilor care stipuleaza ca detinutii care fac lucrari stiintifice primesc reducere de pedeapsa. Detalii aici

Mircea Dumitru a fost numit in luna iunie in Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), for abilitat prin ordonanta promovata in martie de Guvernul Ciolos sa se pronunta pe sesizarile de plagiat.

Este membru corespondent al Academiei Romane si profesor la Departamentul de Filosofie Teoretica al Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii din Bucuresti. A fost decan al Facultatii de Filosofie intre 2000-2008 si prorector al Universitatii din Bucuresti in perioada 2008-2011.

Specialist in logica filosofica, filosofia limbajului, metafizica modalitatilor, epistemologie, filosofia mintii si a constiintei, Mircea Dumitru a obtinut titlul de doctor in filosofie la Universitatea Tulane din New Orleans in mai 1998, iar doua luni mai tarziu a finalizat un al doilea doctorat, la Universitatea din Bucuresti, se arata in comunicat. A fost profesor invitat la Universitatea "Jean Moulin" Lyon 3, New York University, Universitatea din Helsinki, City University of New York.

A primit premiul "Mircea Florian" al Academiei Romane (2001) si Ordinul Bernardo O'Higgins, in grad de Mare Ofiter, conferit de Presedintele Republicii Chile (2005). In septembrie 2011, Mircea Dumitru a fost ales presedinte al Societatii Europene de Filosofie Analitica (ESAP), iar din 2014 este membru corespondent al Academiei Romane.

Este autor, co-autor sau editor al mai multor volume de studii: On Modal Incompleteness (1998), Modalitate si incompletitudine. Logica modala ca logica de ordin superior (2001), Explorari logico-filosofice (2004), Cuvinte, teorii si lucruri. Quine in perspectiva (2009). Mircea Dumitru este editor al volumului Metaphysics, Meaning, and Modality. Themes from Kit Fine, in curs de aparitie la Oxford University Press. Impreuna cu Mircea Flonta, a tradus doua dintre operele lui L. Wittgenstein, Tractatus Logico-Philosophicus si Cercetari filozofice.

In 1985 a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universitatii din Bucuresti.

Din 2004 este profesor universitar la Facultatea de Filosofie, Departamentul de Filosofie Teoretica si Logica a Universitatii din Bucuresti. In 1993-1994 a fost Fulbright Junior Scholar la Tulane University, dupa care a fost Teaching Assistant la Department of Philosophy a aceleiasi universitati.


Tudorel Toader,
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi

Tudorel Toader (56 de ani) a fost ales rector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi in februarie 2016. In perioada 2006- iunie 2016, Tudorel Toader a fost membru al Curtii Constitutionale (numit de Camera Deputatilor), astfel incat si-a inceput mandatul de rector printr-o solicitare de suspendare pana la incheierea mandatului la CCR.

Tudorel Toader a fost decan al Facultatii de Drept.

Tudorel Toader
Foto: Curtea Constitutionala
Acesta a facut parte din comisia de Stiinte Juridice din vechiul CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitar), fiind numit printr-un ordin din 2011 semnat de Daniel Funeriu.

Tudorel Toader a fost unul dintre personajele dosarului "Erata CCR" in care Parchetul General a investigat modul in care judecatorii Curtii Constitutionale au emis in anul 2012 o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului presedinte Traian Basescu. Tudorel Toader a fost unul dintre cei trei judecatori care au declarat ca nu au fost consultati cu privire la intocmirea acelei erate, sustinand ca, in aceste conditii, referendumul trebuia validat.

Originar din Vrancea, Tudorel Toader si-a inceput activitatea in domeniu ca procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Panciu. Ulterior, s-a mutat la Iasi unde a intrat in avocatura (1991-2006, suspendat pe durata mandatului la CCR) si mai apoi in magistratura si in invatamantul superior, la catedra de drept a Universitatii "Al. I. Cuza".

Este doctor in stiinte juridice si conducator de doctorate, fiind director al Scolii doctorale din cadrul Facultatii de Drept, in perioada 2005-2016.

Printre doctoranziii pe care au fost indrumati de Tudorel Toader a fost deputatul PNL Alina Goghiu, care a sustinut, in ianuarie 2012, teza de doctorat "Infractiuni contra drepturilor electorale", scrie EVZ.

Principalul domeniu de activitate este Justitia Constitutionala - specializarea drept.

Potrivit informatiilor din CV-ul sau, este membru in Comisia de la Venetia.

Este vicepresedinte al Academiei de Stiinte Juridice din Romania.


Marilen Pirtea, Universitate de Vest din Timisoara

Marilen Pirtea (42 ani) se afla la al doilea mandat de rector al Universitatii de Vest din Timisoara (2012-2016 / 2016 -2020).

Marilen Pirtea
Foto: Agerpres

In februarie 2016, cu o luna inainte de a incepe al doilea mandat de rector pentru care a castigat alegerile universitare, Marilen Pirtea s-a autosuspendat din functia de rector al Universitatii de Vest din Timisoara. Contactat de HotNews.ro, Pirtea a invocat "motive personale" pentru aceasta decizie si a declarat: "aceasta autosuspendare nu are ca scop vizarea unui al treilea mandat de rector". Amintim ca guvernul Ponta, in mandatul lui Remus Pricopie si al lui Mihnea Costoiu, a modificat legea educatiei astfel incat rectorii isi pot pastra functiile pe viata, daca sunt suspendati sau se autosuspenda cateva zile din mandat.

Numele lui Marilen Pirtea ar putea aparea pe lista PNL Timis pentru alegerile parlamentare. Pirlea a intrat in PDL in 2008, iar dupa o pauza politica a revenit in partid in 2015, de aceasta data sub sigla PNL, in cadrul Colegiului de Guvernanta Academica

Presedinele PNL Timis, Nicolae Robu, a anuntat la inceputul lunii august ca rectorul UVT Marien Pirtea este unul dintre cele 27 de persoane care s-au inscris pe listele filialei locale pentru alegerile parlamentare din aceasta toamna, fiind preferat de acesta pentru cea de a doua pozitie pe lista pentru camera Deputatilor, potrivit timisplus.ro. PNL Timis nu a anuntat deocamdata lista candidatilor pentru cele doua camere parlamentare. O decizie urmeaza sa fie luata de Biroul Politic central al PNl.

La ora actuala, legea permite rectorilor sa se implice in politica, in urma unei modificari facute la initiativa Ecaterinei Andronescu, scrie PressOne, pecizand ca Marilen Pirtea se numara, alaturi de Sorin Cimpeanu - rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice din Bucuresti si Mihnea Costoiu - rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti, printre sefii de institutii de invatamant superior care considera ca acest statut academic ar trebui sa le ofere un loc de drept in Parlament.

Insa ministrul Educatiei Mircea Dumitru a declarat la Digi24 ca i se pare "complet gresit acest cumul de functii, cum ar fi rector si membru marcant sau din conducerea unui partid politic", vorbind despre "o invitatie permanenta la coruperea sistemului".Rectorul UVT a indicat ca, in cazul modificarii legii, nu va renunta la universitate pentru parlament, scrie debanat.ro.


Marilen Pirtea este profesor doctor si conducator de doctorate in cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), departamentul Finante, din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.

Ca domenii de cercetare, rectorul UVT mentioneaza management financiar-contabil, piete de capital, management financiar- bancar, regimul investitiilor straine in Romania si managementul dezvoltarii regionale.

A absolvit in 1997 Facultatea de Stiinte Economice din cadrul UVT, Specializarea Finante Banci, in 1998 a obtinut masteratul in cadrul aceleiasi facultati, iar in 2002, doctoratul, cu teza " Managementul trezoreriei intreprinderii".

Intre 2001-2008 a fost colaborator-trainer al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Vest cu sediul in Timisoara, iar intre 2006-2008 director financiar si membru fondator al Platformei de Formare si Cercetare Interdisciplinara Nicholas Geogescu-Roegen, Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Stiinte Economice in colaborare cu Facultatea de Chimie, Biologie si Geografie.

Pe site-ul sau, Marilen Pirtea precizeaza ca este membru activ al Asociatiei tarilor grupului de la Visegrad, o retea ce asociaza centrele universitare din Europa occidentala, centrala si balcanica (PGV) si referent stiintific la Editura Brumar din Timisoara, recunoscuta CNCSIS.


Mihnea Costoiu,
Universitatea Politehnica din Bucuresti

Fostul ministru Mihnea Costoiu, un apropiat al Ecaterinei Andronescu, se afla la al doilea mandat de rector al Universitatii Politehnice din Bucuresti, fiind reales in martie 2016. A preluat conducerea in 2012, dupa ce Ecaterina Andronescu si-a finalizat cele doua mandate de rector prevazute de Legea Educatiei Nationale.

Mihnea Costoiu
Foto: Agerpres
Primul mandat, inceput in martie 2012, a fost intrerupt in decembrie 2012 cand Mihnea Costoiu a fost numit ministru delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica in Guvernele Ponta II si Ponta III, functie detinuta pana in decembrie 2014. 

In 2009 a fost secretar de stat in Ministerul Educatiei, sub mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu, iar in perioada 2001-2004 a fost secretar general in cadrul Ministerului, tot sub mandatul acesteia. Kamikaze scria in 2010 despre Mihnea Costoiu ca este "omul de incredere" al fostului rector Ecaterina Andronescu. In 2004-2005 a fost manager de proiect in cadrul Ministerului Educatiei.

HotNews.ro scria in 2012 ca Mihnea Costoiu este doctorand al Universitatii Politehnica Bucuresti (UPB). In CV-ul sau nu apare nicio trimitere la studiile de doctoral, iar potrivit Romania Libera, Costoiu nu considera lipsa titlului de doctor din cv-ul sau un handicap pentru ocuparea pozitiei de rector. Pentru a putea preda la o catedra din cadrul UPB fara doctorat, acesta a primit o dispensa din partea unei comisii a universitatii.

Costoiu a ocupat din 2005 functia de director general administrativ al universitatii, este cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si la Universitatea Politehnica.

In 2002-2003 a urmat studii postuniversitare de Securitate Nationala la Colegiul National de Aparare, in 1996 si-a obtinut diploma de licenta in Inginerie economica la Universitatea Politehnica Bucuresti. In 1993 - 1995 a efectuat trei stagii de studii la Universitatea Paris IV, la Oxford si la Harvard.

Potrivit CV-ului, a fost membru in comisia de negociere a Guvernului cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala in perioada 2001-2004 si in 2009. A fost membru in consiliul de conducere al Institutului Cultural Roman in perioada 2003-2004 si in 2009.

Datele din CV arata ca a fost olimpic, membru in lotul national de fizica (locul II) in 1988-1989, in 2004 a primit Ordinul National Serviciul Credincios in Rang de Cavaler, iar in 2008 a primit distinctie in lupta antidrog din partea Agentiei Nationale Antidrog.

Nicolae Istudor, Academia de Studii Economice din Bucuresti

Prof. univ. dr. Nicolae Istudor (48 de ani) a fost ales in februarie rectorul al Academiei de Studii Economice din Bucuresti pentru mandatul 2016-2020.

Nicolae Istudor
Foto: ase.ro
Numele lui apare legat de controversele privind santierul de la Casa Nanu Muscel din Piata Romana. In aprilie 2016, ministrul culturii de la acea data Vlad Alexandrescu, i-a cerut rectorului Academiei de Studii Economice din Bucuresti sa fie sistate lucrarile care se desfasoara la casa din Piata Romana nr.7, monument istoric, avertizand ca acestea se desfasoara ilegal. ASE-ul a inceput anul trecut lucrarile de restaurare si consolidare a casei, iar in spatele ei vrea sa construiasca un bloc de 7 etaje. Proiectul a starnit numeroase controverse. In ciuda interventiei ministrului, rectorul ASE, Nicolae Istudor, nu a oprit lucrarile.

A fost in consiliul general al CNATDCU din septembrie 2012, introdus prin ordin al Ecaterinei Andronescu, si in comisia de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor.

Nicolae Istudor a fost, incepand cu anul 2000, director al departamentului social, consilier al rectorului, sef de catedra si prorector in mandatele 2008 - 2012 si 2012 - 2016. 

A fost director general (2001 -2004), si secretar de stat (2004-2005) in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

A fost expert evaluator al ARACIS (2007) 

A terminat in 1993 Facultatea de Economia si Gestiunea Productiei Agricole si Alimentare din cadrul ASE Bucuresti. In 1999 el si-a obtinut titlul de doctor in economie in cadrul aceleiasi facultati. 

Noul rector al ASE Bucuresti a inceput sa predea in cadrul universitatii in 1993.

Potrivit prezentarii de pe site-ul sau, este vicepresedinte al Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Superior (din 2015), membru al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (din 2015) si vicepresedinte al Asociatiei Generale a Economistilor din Romania (din 2013).

Este membru in Comitetul Editorial International al revistei "Journal of Agricultural Sciences", (ISSN), Belgrad, Serbia, incepand cu anul 2010 iar din 2012 este membru in Comitetul Editorial International al revistei "Economics of Agriculture" (ISSN), Belgrad, Serbia.

Cezar Ionut Spinu, Universitatea din Craiova

Prof. univ. dr. Cezar Ionut Spinu a fost ales rector al Universitatii din Craiova in februarie 2016, inlocuindu-l pe Dan Claudiu Danisor. Potrivit declaratiei sale de avere din 2015, este vicepresedinte al PSD Craiova, organizatie condusa de primarul Lia Olguta Vasilescu.

Cezar Spinu
Foto: ucv.ro
De precizat ca alegerile pentru rector nu au trecut fara scandal. Potrivit Agerpres, doi studenti care au participat la vot si-au fotografiat buletinul de vot, unde pusesera stampila pe Spinu, iar informatia a ajuns in spatiul public. Cezar Spinu a declarat la acea data ca se dezice de asemenea practici si ca opinia publica asista de fapt "la un scenariu menit sa deturneze cursul normal al procesului de alegere a rectorului".

Este doctor in stiinte exacte, domeniul chimie, titlu obtinut la Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Bucuresti.

Este profesor universitar doctor la Facultatea de Chimie a Universitatii din Craiova incepand din 2008. Intre 2008-2011 a fost decan al Facultatii de Chimie si prorector -  Programe de Studii si Asigurarea Calitatii.

In 2003 a urmat o specializare pe tem educationale la Universitatea Bourgogne-Dijon, Franta

A coordonat sau a fost parte din echipa in 15 granturi/contracte de cercetare - dezvoltare.

Este membru in Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior, membru al Consiliului Agentiei de Credite si Burse de Studii, si recenzor Talanta (SUA), International Research Journal of Pharmacy and Pharmacology.

Este expert al Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), domeniul stiinte exacte.

Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

25281 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  corectati: (Joi, 1 septembrie 2016, 12:05)

  victor L [utilizator]

  " Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes Bolyai din Cluj, Universitatea din Bucuresti"
  Nu neglijati Ieşul :P
  • +3 (7 voturi)    
   Asta-i TOP ? (Joi, 1 septembrie 2016, 12:39)

   m1ha1 [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Am inteles Babes-Bolyai, Universitatea din Bucuresti sau Politehnica. Dar cum se putea in TOP 7 sa nu existe Craiova ? In fata multor universitati cu renume din tara. Asta arata cat de bun este acest top. Probabil unul din jurnalisti a terminat in Craiova, fiind unul dintre criteriile ce au stat la baza crearii acestui top.
   • 0 (6 voturi)    
    mihai (Joi, 1 septembrie 2016, 14:01)

    603 [utilizator] i-a raspuns lui m1ha1

    m1ha1,la care Universitate te referi ca lipseste? La aia din Arad sau Sibiu sau Tg. Jiu? Bineinteles ca apare Craiova, pentru ca este univesitate aici dinainte de a te naste tu asa destept
  • +4 (4 voturi)    
   Eu sunt din "Ieş" (Iasi) (Joi, 1 septembrie 2016, 12:43)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Ce mare branza face Univ Cuza Iasi inafara de a papa ban public si de a avea probleme financiare si nepotism big time?
   • +3 (3 voturi)    
    Parca de atunci s-a mai remediat ceva? (Joi, 1 septembrie 2016, 12:58)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    http://www.bzi.ro/salariile-nesimtite-baga-universitatea-cuza-in-faliment-313473
 • +4 (10 voturi)    
  probleme univ. de stat (Joi, 1 septembrie 2016, 12:05)

  Toni_Romania [utilizator]

  1-Romania nu are nicio universitate in Top 500 mondial (unde este de ex. Univ.Cairo)
  2-Rectorii/profesorii univ. au lefuri colosale, iar raportul de leafa profesor univ./asistet univ. e scandalos de mare.
  3.Univ. private sunt niste plesneli.
  Chiar ce se mai aude cu frauda "Spiru Haret"? Mai functioneaza? Ca acum 2 ani presa facea mare scandal.

  ps-Nu lucrez la vreo universitate, doar constat unele.
  • -1 (9 voturi)    
   Gresit! (Joi, 1 septembrie 2016, 12:18)

   Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Topul este facut dupa ureche!
   UBB este mult deasupra multora din acel top, de asemenea si UB. Si mai sunt cateva!
   Criteriile sunt facute astfel invat americanii domina- iar universitatile lor scot rebuturi pe banda!
  • +3 (5 voturi)    
   Cercetarea versus calitatea absolventilor (Joi, 1 septembrie 2016, 12:54)

   bad_apples [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Acel top reflecta in primul rand cercetarea. Si, de aceea, universitatile din Romania nu apar in primele 500 din lume. In Romania se investeste prea putin in cercetare. Acel top poate doar indirect sa reflecte calitatea absolventilor.
   Universitatile din top 10 au fiecare bugete anuale de ordinul miliardelor de dolari pentru cercetare.
   • +2 (4 voturi)    
    Exact (Joi, 1 septembrie 2016, 13:14)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui bad_apples

    Cam 40% din bugetul universitatilor de stat merge le lefurile profesorilor plini si cele ale conferentiarilor. In timp ce studentii se plang de atatea lipsuri.
   • +1 (3 voturi)    
    Calitatea studentilor, (Joi, 1 septembrie 2016, 13:35)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui bad_apples

    Studentii ies cu mai putine informatii decat aveau cand intra, dupa un studiu (test inainte si la sfarsit) efectuat in UBB, la Fac. de Mediu. Iar asta este o stare generalizata. Studentii nostrii sunt praf. Cunosc absolventi de liceu din Germania ce sunt mai bine pregatiti decat 90% din studentii de Poli. Curicula este depasita, profesori sunt execrabili (nepotisme), nu exista cercetare doar consideratii, si peste toate mai cer si bani.
 • +5 (9 voturi)    
  intrebati-i pe cei mai tineri din universitati (Joi, 1 septembrie 2016, 12:23)

  andipetre [utilizator]

  Si o sa aflati cum au ajuns acesti "mari rectori" si acolitii lor la putere si cam cum sta mafia din interiorul fiecarei universitati. Toate au povestea lor, sistemul e la fel de corupt peste tot. Puteti sa ii intrebati si pe studenti, au si ei tone de informatii...

  Hotnews, ce faceti, vreti sa ii spalati? Intra in pilitica si au nevoie de publicitate? Marile universitati ar trebui sa fie mai degraba tratate cu atentie de DNA, decat de articole laudative.
  • +5 (5 voturi)    
   De ex aici la Iasi (Joi, 1 septembrie 2016, 13:00)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   1-De 25 ani rectorii sunt numiti de Putere.
   2-De 25 ani rectorii refuza sa si dea declaratia de avere.
   3-De 25 ani familii intregi conduc facultatile. mama tata fiu fiica nepot nepoate (+amante)
   • 0 (0 voturi)    
    NB-sus e vba de Univ Cuza (Joi, 1 septembrie 2016, 13:04)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    -----
   • +1 (1 vot)    
    Zăău? (Joi, 1 septembrie 2016, 13:15)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    1. Clar, conform legii.
    2. Nu este adevărat! Ce spune legea?
    3. Nu te cred decât dacă vii cu exemple.
    • 0 (0 voturi)    
     In viata reala (Joi, 1 septembrie 2016, 13:30)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui hot news

     1-In viata reala sunt mii de ilegalitati stiute de oameni dar greu de dovedit.
     2-E plina presa de articole despre Univ Cuza. Cauta.
     3-Mie mi e draga aceasta Universitate si mi pare rau de ea.
 • +2 (6 voturi)    
  Ati uitat universitatile tehnice si Medicina (Joi, 1 septembrie 2016, 13:16)

  andipetre [utilizator]

  Topurile astea jurnalistice omit cele mai importante universitati pentru societate: universitatile tehnice si Medicina.

  Sigur, UPB nu putea fi ignorat, pentru ca e aproape de dvs, deci l-ati pus acolo, dar ati uitat de altii.

  Universitatea Tehnica din Cluj si Politehnica din Timisoara, de exemplu, sunt motoarele unor poli seriosi de dezvoltare in regiunile lor, alimenteaza o piata care are stringenta nevoie de ingineri si produc cresterea importanta a economiilor oraselor. Ma refer la IT, telecomunicatii, inginerie. Absolventii de acolo chiar isi gasesc de lucru, de ingineri e nevoie in toate colturile tarii, drept dovada numarul mare de candidati la toate profilele acestea.

  Iar Universitatile de Medicina sunt vitale, produc medicii de care avem atata nevoie care, din pacate, sunt ignorati in Romania. Sunt apreciati, insa, in strainatate. Asa cum Hotnews i-a ignorat in acest top arbitrar, asa si societatea romaneasca ii alunga din tara dupa ce i-a format.
 • +4 (4 voturi)    
  rectori de galati - dna doarme, sri joaca pokemon (Joi, 1 septembrie 2016, 13:24)

  Galatanu [utilizator]

  1. Proiect finantat de Uniunea Europeana
  http://www.poc.research.ro/uploads/rezultate-selectie-proiecte-A.pdf
  la pozitia 7, S.C GRUPUL DE MASURATORI SI DIAGNOZA S.R.L, proprietar rectorul Barsan Iulian, castiga finantarea in timp ce Universitatea Dunarea de Jos Galati a concurat cu un proiect cu domeniu asemanator. Ambele proiecte au avut aceeasi firma pentru consultanta, angajata de universitate si de firma private a rectorului. Stefan Balta, directorul proiectului firmei private, a fost numit pro rector al universitatii dupa castigarea proiectului. Avem de a face cu infractiuni savarsite impotriva intereselor uniunii europene cu prejudicii de 20 milioane de euro.

  2. In mod illegal conducerea universitatii din Galati si-au acordat o marire de salarii de 25% intr-un birou care nu exista (vezi documentul 1 din atasament). Nu exista nici un criteriu afirmat dupa care s-au facut majorarile de salarii iar documentul era unu” la secret”.
  http://impact-est.ro/dezvaluiri/pretul-tradarii-in-ugal-este-platit-din-bani-publici/


  In mod neoportun si fraudulos rectorul a dispus cumpararea unei cladiri care nu este folosita de un an, si care a fost cumparata la supra-pret, 500 de mii de euro

  . D-l rector Barsan nu efectueaza nici o ora din norma sa. se poate verifica usor

  Presedintle senatului are pfa cu venituri de 10 miliarde platite de consiliul local galati, folosind echipamentele universitatiii.

  Ivan, profesor la drept, tine 2 ore doar sambata, uneori, ca e si angajat procuror la dna. protector a ilegalitatilor din universitatea din Galati.

  in presa locala s-au aratat toate aceste fapte chiar cu acte, dna doarme, procuratura doarme, sri joaca jocuri in retea in timp ce rectorul cu venituri in top 5 rectori pe tara . Ajutat de ceilalti 3 rectori (da, unversitatea din galati are 3-4 rectori),Cezr bichescu (cu parinti care au lucrat la sri/securitate), stefan balta ( conexiuni in partide difeite - fost sef de tineret la pdl braila) si Ivan (procuror DNA- profesor.
  • +2 (2 voturi)    
   DNA asta trebuie sa cerceteze: proiectele tuturor (Joi, 1 septembrie 2016, 15:40)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Galatanu

   Sunt universitati foarte mari in care daca DNA ar intra serios, peste 50% din personalul implicat in proiecte europene si cu alte finantari (deci si profesori si TESA) ar face drumuri frecvente pe la procuratura.

   Exact asta e ceea ce DNA ar trebui sa cerceteze la TOATE universitatile, mai ales la cele mari, unde coruptia si mizele sunt proportionale cu dimensiunea.

   Printr-o analiza serioasa a tuturor proiectelor europene si cu finantare de stat, s-ar descoperi toate mecanismele intrinseci care genereaza coruptia in universitati: deturnare de fonduri, licitatii trucate, contracte acordate unor firme pe bani multi cand proiectele puteau fi dezvoltate ieftin in-house, posturi in functii diverse acordate contribuitorilor la proiect etc.
  • 0 (0 voturi)    
   studenti (Joi, 1 septembrie 2016, 21:49)

   drup [utilizator] i-a raspuns lui Galatanu

   si in timpul asta universitatea respectiva mai are doar 40% din studenti de acum 10 ani.
 • +3 (3 voturi)    
  rectorul Marilen (Joi, 1 septembrie 2016, 16:50)

  eu2012 [utilizator]

  Ceea ce lipseste din prezentarea rectorului Marilen Pirtea este ca e din sat cu Vasile Blaga. Asa se explica faptul ca dl rector s-a inscris initial in PDL si acum vrea sa candideze din partea PNL. Este tipul "tanarului" care vrea de toate: si cadru didactic si rector si bineninteles parlamentar. Sa speram ca dl M Dumitru va legifera interzicerea cumulului de functii. Indivizii cu atatea pozitii parca ar avea ziua de lucru de 30 de ore. Unde intr-o tara normala, profesorii universitari candideaza in asa nr mare (ca la noi) pentru parlament, primarie etc ? Doar cei care nu sunt profesionisti si stiu ca nu pot excela in mediul academic, aleg asa o ruta.
  • -1 (3 voturi)    
   M Dumitru e aliatul lui Pirtea, deci slabe sanse (Vineri, 2 septembrie 2016, 0:58)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui eu2012

   Se protejeaza reciproc, cel mai probabil. La numirea ca ministru a d-lui Dumitru, rectorul Pirtea i-a ridicat o oda din partea Consortiului Universitaria in care ambii sunt membri.

   Deci slabe sanse pentru o reforma reala, PDL-istii lui Blaga revin.
 • +1 (1 vot)    
  Nicolae Istudor la SNTR (Joi, 1 septembrie 2016, 21:25)

  CHOSTELPAGUBOSU [utilizator]

  ...m-am uitat pe CV-ul lui si nu prea scrie ca a fost director general la Tutunul Romanesc - SNTR


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version