Mihnea Costoiu (40 de ani) a fost ales in functia de rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti. El a castigat alegerile care au avut loc joi, 22 martie, cu 75% dintre voturile comunitatii academice, in timp ce contracandidatul sau, Ion Ciuca, a intrunit 25% dintre voturi, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al universitatii, Cornel Chira, care a precizat ca fostul rector Ecaterina Andronescu a fost ales in functia de presedinte al Senatului Universitatii. Rezultatul votului a fost validat astazi de Senatul UPB si a fost trimis spre validare Ministerului Educatiei. Mihnea Costoiu este doctorand al Universitatii Politehnica Bucuresti (UPB) si a ocupat din 2005 functia de director general administrativ al universitatii, este cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si la Universitatea Politehnica.

Mihnea CostoiuFoto: Agerpres

In 2009 a fost secretar de stat in Ministerul Educatiei, sub mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu, iar in perioada 2001-2004 a fost secretar general in cadrul Ministerului, tot sub mandatul acesteia. Potrivit Kamikaze, Mihnea Costoiu este "omul de incredere" al fostului rector Ecaterina Andronescu.

Universitatea Politehnica din Bucuresti si-a ales joi noul rector, dupa ce Ecaterina Andronescu si-a finalizat cele doua mandate de rector prevazute de Legea Educatiei Nationale. In cursa pentru conducerea universitatii au fost Mihnea Costoiu si Ion Ciuca. Universitatea Politehnica este a doua cea mai mare universitate publica din Romania, dupa Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, in functie de numarul de studenti inmatriculati la studii de licenta pe locuri bugetate, cu 13.991 studenti, potrivit datelor de la 1 octombrie 2011 furnizate de Ministerul Educatiei. In total, Universitatea are aproximativ 25.000 de studenti inmatriculati la licenta, master sau doctorat, potrivit programului managerial al lui Mihnea Costoiu.

Mihnea Costoiu - CV si programul managerial

Mihnea Costoiu este doctorand al Universitatii Politehnica din Bucuresti, in 2002-2003 a urmat studii postuniversitare de Securitate Nationala la Colegiul National de Aparare, in 1996 si-a obtinut diploma de licenta in Inginerie economica la Universitatea Politehnica Bucuresti. In 1993 - 1995 a efectuat trei stagii de studii la Universitatea Paris IV, la Oxford si la Harvard.

Potrivit CV-ului, a fost membru in comisia de negociere a Guvernului cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala in perioada 2001-2004 si in 2009. A fost membru in consiliul de conducere al Institutului Cultural Roman in perioada 2003-2004 si in 2009.

A ocupat din 2005 functia de director general administrativ al universitatii, este cadru didactic asociat la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si la Universitatea Politehnica din Bucuresti. In 2009 a fost secretar de stat in Ministerul Educatiei, sub mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu, iar in perioada 2001-2004 a fost secretar general in cadrul Ministerului. In 2004-2005 a fost manager de proiect in cadrul Ministerului Educatiei.

Datele din CV arata ca a fost olimpic, membru in lotul national de fizica (locul II) in 1988-1989, in 2004 a primit Ordinul National Serviciul Credincios in Rang de Cavaler, iar in 2008 a primit distinctie in lupta antidrog din partea Agentiei Nationale Antidrog.

Descarca de aici CV-ul integral al lui Mihnea Costoiu

Potrivit proiectului de management depus pentru candidatura la functia de rector al Universitatii Politehnice din Bucuresti, printre obiectivele candidaturii lui Mihnea Costoiu se numara urmatoarele:

  • castigarea unei reputatii internationale in ceea ce priveste educatia si cercetarea
  • identificarea si dezvoltarea unor directii de cercetare care pot aduce un avantaj competitiv universitatii
  • atragerea unei mase critice de studenti de varf si de cadre didactice care ies din comun
  • producerea de absolventi care sa ocupe pozitii cheie in administratia publica sau mediul economic si social
  • atragerea unor cercetatori de renume international in domeniile lor de activitate
  • recrutarea studentilor si a personalului de pe o piata internationala
  • stabilirea unei echipe manageriale de top, cu viziune strategica si planuri de implementare adecvate
  • atragerea de resurse financiare suficiente, care sa permita o balanta financiara stabila
  • diversificarea resurselor financiare atrase
  • compararea permanenta cu universitati si departamente de top din lume, in vederea ajustarii planurilor si obiectivelor strategice
  • Modernizarea, adaptarea si flexibilizarea programelor de studii, in sensul asigurarii competentelor prin care se defineste cariera profesionala in acord cu cerintele pietei muncii
  • Universitatea Politehnica din Bucuresti trebuie sa devina un important furnizor de formare continua pentru generarea de noi competente stiintifice si reactualizarea competentelor dobandite in formarea initiala
  • dezvoltarea unor structuri institutionale dedicate formarii continue
  • utilizarea tehnologiilor informarii si comunicarii in sprijinul flexibilizarii ofertei educationale si dezvoltarii unor programe de educatie la distanta si e-learning

Descarca de aici Programul managerial al lui Mihnea Costoiu

Presa despre Mihnea Costoiu

Gazeta de Sud scria in 2009 ca postul de secretar de stat in Ministerul Educatiei responsabil de buget, finante si investitii, informatizare si resurse, coordonarea implementarii proiectelor finantate din fonduri rambursabile sau nerambursabile pe care Mihnea Costoiu l-a ocupat in acel an "a fost infiintat special pentru a fi ocupat de o anumita persoana". Adrian Gorun, fost secretar general al Ministerului Educatiei, declara atunci pentru publicatia citata ca "toti banii ministerului vor fi gestionati de el si de ministrul Ecaterina Andronescu. Nu a mai existat niciodata un post de secretar de stat cu asemenea atributii in cadrul ministerului".

Inainte de a ajunge in Ministerul Educatiei, Mihnea Costoiu ar fi cumparat in 1999 societatea TAMSA care presta servicii catre sectorul minier, unde l-ar fi numit la sefia Consiliului de Administratie pe Ion Negricioiu, scrie Gazeta de Sud.

In 2010, fostul secretar de stat in Educatie ar fi cumparat o casa de 200.000 de euro de amenajarea careia s-ar fi ocupat una dintre firmele carora Mihnea Costoiu le-ar fi acordat contracte din functia de director general la Politehnica Bucuresti, scrie Kamikaze. Potrivit sursei citate, anterior Costoiu ar fi fost implicat in "falimentarea unor foste societati de stat, fapt pentru care a fost anchetat penal de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova".

Fostul vicepresedinte al PSD Gorj, Marius Vlaicu, declara in 2010 ca este "dezamagit" de colegii din PSD pentru ca atunci "cand am candidat pentru functia de secretar general adjunct, in Ministerul Educatiei, si, desi am luat concursul de functionar public, colegii mei de partid, doamna Ecaterina Andronescu si Mihnea Costoiu, mi-au retras dosarul si au numit pe altcineva in aceasta functie", transmite Impact in Gorj.

"Politehnica a curatat Ministerul Educatiei de miliarde" titra Cotidianul in 2005, intr-un articol in care arata ca Mihnea Costoiu ar fi semnat din functia de secretar general in Ministerul Educatiei pentru ca imprimante si computere sa fie transferate de la Minister catre Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Contracandidatul sau in alegeri: Ion Ciuca - CV si programul managerial

Ion Ciuca

Ion Ciuca

Foto: Agerpres

Ion Ciuca (55 de ani) conduce din 2005 Directia de Strategii de Finantare Institutionala in invatamantul superior din cadrul Ministerului Educatiei, din 2010 este conducator de doctorat la catedra Metalurgia fizica si Stiinta materialelor - Universitatea Politehnica Bucuresti, iar din 2000 este profesor universitar la aceeasi catedra. In 1992-1994 a fost bursier doctorand la o Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Beijing.

Este licentiat al Facultatii de Metalurgie, din 2005 este doctor in Stiinta materialelor, a urmat cursuri de specializare in Franta, Marea Britanie, Olanda, Italia, Danemarca si China.

Descarca de aici CV-ul integral al lui Ion Ciuca

Potrivit proiectului de management depus pentru candidatura la functia de rector al Universitatii Politehnice din Bucuresti, printre obiectivele candidaturii lui Ion Ciuca se numara urmatoarele:

  • Crearea unei deschideri internationale pentru atragerea si realizarea de schimburi reciproce de cadre didactice, cercetatori, postdoctoranzi si doctroanzi cu precadre din spatiul tarilor U.E.
  • Cresterea numarului de studenti straini cu precadere proveniti din spatial tarilor emergente
  • Universitatea Politehnica Bucuresti sa devina una dintre cele mai performante, mai dinamice si mai flexibile institutii de cercetare stiintifica in domeniul stiintei si tehnologiei din Romania
  • Deschidere catre mediul de afaceri, prin parteneriate public private, in domeniul procesului didactic si de cercetare
  • Crearea de laboratoare complexe de cercetare certificate pe fiecare domeniu de clasificare
  • Demararea procedurilor de construire a unui club al universitatii (care sa cuprinda spatii de conferinte, hotel, centru multimedia, televiziunea universitatii, alte anexe)
  • Dezvoltarea unui sistem de management bazat pe transparenta decizionala
  • Responsabilizarea studentilor prin implicarea directa a acestora in procesul de evaluare didactica
  • Crearea unei strategii de marketing universitar pentru crearea 'brandului' universitatii, a obiectelor personalizate si a steagului universitatii
  • Introducerea sistemului de finantare multianuala pe cicluri de studii
  • Adoptarea de noi scheme inovative de sprijin financiar (burse private)
  • Revizuiea procedurilor actuale de recrutare si de admitere astfel incat sa se poata media intre numarul si calitatea studentilor care se inscriu la universitatea noastra
  • Cresterea mediului competitiv si cresterea taxelor de studiu atrage dupa sine asteptari sporite ale studentilor in ceea ce priveste serviciile educationale oferite, provocare la care universitatea noastra trebuie sa poata raspunde

Descarca de aici Programul managerial al lui Ion Ciuca

Pe 16 martie, Ecaterina Andronescu a prezentat raportul activitatii sale de rector, potrivit calendarului publicat de universitate, la finalul celor doua mandate prevazute de lege. Alegerile care au inceput la finele anului trecut si continua in acest an, in cadrul universitatilor, sunt primele care se desfasoara conform noii Legi a Educatiei Nationale, prin votul tuturor cadrelor didactice si de cercetare titulare din cadrul universitatii si al reprezentantilor studentilor din senatul universitar si din consiliile facultatilor, si nu de membrii Senatului ca pana acum.

Atributiile rectorului:

Rectorul reprezinta legal universitatea in relatiile cu tertii si realizeaza conducerea executiva a universitatii. Rectorul este ordonatorul de credite al universitatii. Rectorul are urmatoarele atributii:

- realizeaza managementul si conducerea operativa a universitatii, pe baza contractului de management

- negociaza si semneaza contractul institutional cu Ministerul Educatiei

- incheie contractul de management cu senatul universitar;

- propune spre aprobare senatului universitar structura si reglementarile de functionare ale universitatii;

- propune spre aprobare senatului universitar proiectul de buget si raportul privind executia bugetara;

- prezinta senatului universitar, in luna aprilie a fiecarui an, un raport privind starea universitatii. Senatul universitar valideaza acest raport, in baza referatelor realizate de comisiile sale de specialitate. Aceste documente sunt publice;

- conduce consiliul de administratie;

- indeplineste alte atributii stabilite de senatul universitar, in conformitate cu contractul de management, Carta universitara si legislatia in vigoare.

- Durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi innoit cel mult o data, in urma unui nou concurs, conform prevederilor Cartei universitare. O persoana nu poate fi rector al aceleiasi institutii de invatamant superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada in care s-au derulat mandatele si de intreruperile acestora.

Citeste si: